Till innehåll på sidan

Väljare vägrad att rösta p.g.a. att väljaren inte fanns upptagen som röstberättigad i röstlängden vid riksdagsvalet

Valprövningsnämndens beslut 106-2010

Beslut
Avslag
Beslutat
17 december 2010
Ämnesord
Röstlängd
Rättsfallsbeteckning
2010:28

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde den 23 september 2010 utgången av valet till riksdagen den 19 september 2010. Valresultatet tillkännagavs genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar den 28 september 2010.

A A har överklagat valet och anfört bl.a. följande. B B förvägrades rösta i riksdagsvalet på grund av att hon i röstlängden inte upptagits som röstberättigad i riksdagsvalet. B B blev svensk medborgare i juni 2003. Skatteverket har emellertid uppgett att B B ännu idag inte finns registrerad som svensk medborgare. Enligt klaganden kan det finnas enskilda eller systematiska fel i framställningen av röstlängden, som kan ha inneburit att ett större antal svenska medborgare inte kunnat delta i riksdagsvalet.

Av utredningen i Valprövningsnämndens ärende 31-2010 framgår att 5 förtidsröster avseende val i Örebro läns valkrets av misstag blivit liggande kvar hos Valnämnden i Halmstads kommun. Av utredningen i nämndens ärende 201-2010 framgår att 1 förtidsröst avseende val i Örebro läns valkrets av misstag blivit liggande kvar hos valnämnden i Tranås kommun. Dessa röster har därför inte kommit med i rösträkningen.

Valmyndigheten har avstyrkt bifall till överklagandet och anfört följande.

Enligt 3 kap. 2 § andra stycket regeringsformen avgörs frågan huruvida rösträtt föreligger på grundval av en före valet upprättad röstlängd. Om röstlängd finns bestämmelser i vallagen. Röstlängd ska grundas på de uppgifter som 30 dagar före valdagen finns i folkbokföringsdatabasen. Rösträtten framgår av röstkortet. Enligt 5 kap. 6 § vallagen ska de som anser att röstlängden innehåller felaktiga uppgifter om dem skriftligen begära att uppgifterna rättas. Begäran ska ha kommit in till länsstyrelsen för prövning senast tolv dagar före valdagen. Detta gäller också den som anser sig vara felaktigt utesluten ur röstlängden. Någon sådan begäran har dock inte gjorts för B B. Det var således rätt att inte låta B B rösta i valet. – Med anledning av att B B inte tagits upp som röstberättigad i riksdagsvalet i röstlängden i det valdistrikt där hon var folkbokförd har Valmyndigheten uppmärksammat Skatteverket på frågan om det på något sätt kan finnas systematiska fel i registren.

A A har med anledning av Valmyndighetens yttrande anfört bl.a. följande.

Hans överklagande avser hela Sverige. Han har inget att erinra mot Valmyndighetens bedömning i det enskilda fallet, men begär att Valprövningsnämnden begär klarlägganden från Skatteverket, Migrationsverket och länsstyrelserna om hur de felaktigheter han åberopat har kunnat uppstå och hur de ska kunna undvikas i framtiden.

Valprövningsnämndens bedömning

Valprövningsnämnden har från Migrationsverket fått bekräftat att B B blev svensk medborgare den 11 juni 2003.

Den som anser sig felaktigt utelämnad i röstlängd ska, enligt 5 kap. 6 § vallagen (2005:837), begära rättelse hos länsstyrelsen, vars beslut kan överklagas hos Valprövningsnämnden. Om ett beslut, som i fråga om rättelse av röstlängd, ska överklagas särskilt får, enligt 15 kap. 15 § vallagen  en omständighet som avses med beslutet inte åberopas vid överklagande av val. Den omständigheten att B B inte tagits upp i röstlängden får alltså inte åberopas som grund för överklagande i detta ärende.

Av de skäl som Valmyndigheten anfört var det riktigt att inte låta B B rösta i riksdagsvalet.

Att 6 röster inte räknats är en avvikelse från föreskriven ordning.

Närmast att ta det sista fasta valkretsmandatet vid riksdagsvalet i Örebro läns valkrets var Kristdemokraterna, som fick 11 235 röster. Om detta parti hade fått ytterligare 180 röster, allt annat oförändrat, skulle partiet, i stället för Folkpartiet liberalerna, ha tagit detta mandat. Det förhållandet att 6 förtidsröster inte blivit räknade kan mot denna bakgrund inte med fog antas ha inverkat på fördelningen av mandat eller utgången av valet i övrigt.

Av anförda skäl ska överklagandet avslås.

Utredningen tyder på att det förekommit något fel i folkbokföringen hos Skatteverket. Som framgår av Valmyndighetens yttrande har myndigheten uppmärksammat Skatteverket på denna fråga. Ett exemplar av Valprövningsnämndens beslut överlämnas till Skatteverket för kännedom. I övrigt föranleder denna frågeställning inte någon ytterligare åtgärd från Valprövningsnämndens sida.

Valprövningsnämndens beslut 

Valprövningsnämnden avslår överklagandet. 

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.