Till innehåll på sidan

Valbarhetshindren i 13kap. 8§ vallagen för en kandidat till kommunfullmäktige ska bedömas på valdagen. Nämnden har upphävt länsstyrelsens beslut och förordnat om ny sammanräkning avseende visst parti - bifall

Valprövningsnämndens beslut 795-2018

Beslut
Bifall
Beslutat
5 december 2018
Ämnesord
Röstlängd, Valbarhet

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 20 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Strömstads kommun den 9 september 2018. Av protokollet från beslutet framgår att Simone Fischer inte finns upptagen som vald ledamot för Moderaterna i kommunen.

Redogörelse för överklagandet

Moderaterna Västra Götaland har genom partiombudsmannen AA överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Simone Fischer skulle rätteligen ha blivit invald i kommunfullmäktige för Moderaterna i Strömstads kommun. Den information som Moderaterna har fått från länsstyrelsen är att en kandidat för att vara valbar ska vara folkbokförd på valdagen. Ingenting har nämnts i informationen från länsstyrelsen att kandidaten ska vara folkbokförd den 10 augusti 2018. Moderaterna och kandidaten har inte haft anledning att inte lita på den information som lämnades av länsstyrelsen inför valet.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och anfört bl.a. följande.

Det är ostridigt att Simone Fischer inte var folkbokförd i kommunen senast den 10 augusti 2018. [– – –]

Vid en valsedelsbeställning ser Länsstyrelsen om en kandidat inte är folkbokförd i den valkrets som valsedelsbeställningen omfattar. Länsstyrelsen tar då alltid kontakt med aktuellt partis valsedelsbeställare för att säkerställa att partiet ändå vill ha kvar en kandidat på listan. Det är därefter partiets och kandidatens ansvar att tillse att kandidaten är valbar på valdagen utifrån gällande rätt.

Länsstyrelsen har inte något utbildningsansvar gentemot partierna, även om Länsstyrelsen givetvis har en förvaltningsrättslig skyldighet att svara på frågor från allmänheten. Det är olyckligt att partiet fått otydlig information från Länsstyrelsen avseende reglerna för folkbokföring och valbarhetskontroll. Länsstyrelsen har dock uppfattningen att partiet också har ett eget ansvar för att sätta sig in i reglerna avseende valbarhet.

Länsstyrelsen menar att det inte finns anledning att göra avsteg från gällande rätt i frågor om valbarhetshinder eftersom det riskerar att underminera förutsebarheten och förtroendet för den demokratiska processen.

Utifrån gällande rätt samt demokratiska principer om förutsebarhet och proportionalitet avstyrker Länsstyrelsen därför bifall.

Den klagande vidhåller sin inställning.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har inhämtat att Simone Fischer folkbokfördes i Strömstads kommun den 4 september 2018. Valmyndigheten avstyrker bifall till överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Av 1 kap. 7 § första stycket kommunallagen (2017:725) följer att rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har den som är folkbokförd i kommunen, senast på valdagen fyller 18 år och

1. är svensk medborgare eller annan unionsmedborgare,

2. är medborgare i Island eller Norge, eller

3. varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.

Enligt 4 kap. 3 § kommunallagen jämförd med 1 kap. 7 § samma lag gäller bl.a. att ledamöter i kommunfullmäktige ska väljas bland dem som har rösträtt i kommunen.

I 13 kap. 8 § 1 vallagen (2005:837) sägs att ett kandidatnamn på en valsedel ska anses obefintligt om kandidaten inte är valbar eller det inte klart framgår vem som avses.

Enligt 15 kap. 13 § vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

1.  om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller

2.  om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Av förarbetena till 1977 års kommunallag (1977:179) framgår att när det gäller valbarhet till kommunfullmäktige ska valbarhetsbedömningen göras oberoende av vad som framgår av röstlängden (prop. 1975/76:187 s. 353). Bestämmelserna om valbarhet i 2 kap. 4 § i 1977 års kommunallag har överförts oförändrade till 1991 års kommunallag och därefter till nu gällande kommunallag (2017:725).

Valbarhetshindren i 13 kap. 8 § vallagen ska bedömas på valdagen. När det gäller den valbarhetsbedömning som ska göras avseende Simone Fischer ska den således utgå från om rösträttsvillkoren var uppfyllda på valdagen oavsett om hon var upptagen i röstlängden eller inte. Av utredningen framgår att Simone Fischer folkbokfördes i Strömstads kommun den 4 september 2018. Simone Fischer var därför valbar i valet till kommunfullmäktige i Strömstads kommun på valdagen den 9 september 2018. Något valbarhetshinder har således inte förelegat. Detta har lett till att platser som ledamot eller ersättare i Moderaterna i fullmäktige i Strömstads kommun kan ha fördelats på felaktiga grunder. Valprövningsnämnden konstaterar således att länsstyrelsens beslut att inte utse Simone Fischer som vald ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna i Strömstads kommun var felaktigt.

Det som förekommit är en avvikelse från föreskriven ordning. Eftersom det inte förelegat något valbarhetshinder för Simone Fischer skulle hon blivit vald som ledamot i kommunfullmäktige i Strömstads kommun. Avvikelsen kan dessutom få inverkan vid utseende av nya ledamöter och ersättare. Överklagandet ska därför bifallas.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden upphäver Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut att fastställa utgången av valet till kommunfullmäktige i Strömstads kommun såvitt avser Moderaterna och förordnar att länsstyrelsen ska genomföra en förnyad sammanräkning avseende Moderaterna i kommunen. Vid sammanräkningen ska Simone Fischer betraktas som valbar i Strömstads kommun.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.