Till innehåll på sidan

Saknade valsedlar för visst parti har inte ansetts påverka valutgången - avslag

Valprövningsnämndens beslut 180-2022

Beslut
Avslag
Beslutat
1 februari 2023
Ämnesord
Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Länsstyrelsen i Västmanlands län fastställde i ett beslut den 21 september 2022 utgången av valet till kommunfullmäktige i Hallstahammars kommun den 11 september 2022.​
​​​

Redogörelse för överklagandet

Kristdemokraterna i Hallstahammar har genom Tommy Emterby överklagat länsstyrelsens beslut och yrkat att Valprövningsnämnden beslutar om omval till kommunfullmäktige i valdistriktet Näs i Hallstahammar. Till stöd för yrkandet har partiet anfört i huvudsak följande. När klockan var strax före 10.00 hade inga personvalsedlar avseende valet till kommunfullmäktige i Hallstahammar lagts fram för Kristdemokraterna. Ordföranden i den aktuella vallokalen tillstod att ett misstag hade begåtts.

Valnämnden i Hallstahammars kommuns yttrande

Valnämnden i Hallstahammars kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Gruppledaren för Kristdemokraterna kontaktade valnämndens kansli på valdagen strax efter klockan 09:30 och påtalade att det saknades namnvalsedlar för Kristdemokraterna i den aktuella vallokalen. Chefen för valkansliet åkte omgående till vallokalen ifråga och kunde konstatera att valsedelstället saknade sagda namnvalsedlar. Ordföranden i vallokalen gjorde gällande att dessa valsedlar hade saknats i det material som levererats från valkansliet och därför inte placerats i valsedelstället. Chefen för valkansliet kontrollerade då materialet och kunde då konstatera att så inte var fallet, utan att de aktuella namnvalsedlarna funnits i vallokalen då den öppnade klockan 08:00. Felet rättades till omgående genom att namnvalsedlar för Kristdemokraterna placerades i valsedelstället.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valmyndighetens bedömning

Enligt vallagen ska väljarna på röstmottagningsställen ha tillgång till blanka valsedlar och partivalsedlar för, såvitt nu är av intresse, varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna i hela landet. Därutöver ska de partier som deltar i valen också kunna ge väljarna tillgång till sina namnvalsedlar. Det är dock valadministrationen som lägger ut valsedlarna.

Om det saknas valsedlar som valnämnden är skyldig att lägga ut, om valsedlar stjäls eller göms kan det utgöra en avvikelse från föreskriven ordning. Av utredningen i ärendet framgår att Kristdemokraternas namnvalsedlar under cirka två timmar har saknats i valsedelstället i vallokalen i valdistriktet Näs i Hallstahammar. Det inträffade utgör en avvikelse från föreskriven ordning.

Valmyndigheten har efter Valprövningsnämndens begäran om ett kompletterande yttrande med en känslighetsanalys för kommunvalkretsen Hallstahammar anfört i huvudsak följande.

Klaganden har anfört att det saknades namnvalsedlar för Kristdemokraterna i en vallokal i Hallstahammar. Väljare har kunnat rösta med partivalsedel, och därmed även haft möjlighet att skriva till namnet på en kandidat i det fall väljaren önskat personrösta.

Valmyndigheten bedömer att de omständigheter som framkommit inte gör det möjligt att göra en känslighetsanalys.

Valmyndigheten kan emellertid konstatera att Kristdemokraterna tog 2 mandat i valet till kommunfullmäktige i Hallstahammar kommun med 4,39 % av rösterna. För att kunna ta ännu ett mandat hade Kristdemokraterna behövt få ytterligare 226 röster. Det kan ställas i relation till att det antal röster som krävdes för att få delta i mandatfördelningen var 204 och att Kristdemokraternas totala antal röster var 447.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

 

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt besluts­myndigheten att vidta en sådan rättelse.​

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 8 kap. 2 § första stycket vallagen anges att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut och där väljarna var för sig kan ta sina valsedlar utan insyn. Om en sådan plats inte kan anordnas i anslutning till röstmot­tagningsstället får den i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    a) för val till riksdagen samt region- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    b) för val till region- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är represen­terat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom den region eller den kommun där partiet är representerat.

För valsedlar som inte omfattas av första stycket, exempelvis namnvalsedlar, framgår det av andra stycket att de partier som deltar i valen också ska kunna ge väljarna tillgång till sina valsedlar. Det är dock valnämnden eller utlandsmyndigheten som lägger ut valsedlarna på den avskärmade platsen.

 

Bedömning

Av utredningen framgår att Kristdemokraternas namnvalsedlar under ca två timmar har saknats i valsedelsstället i vallokalen i valdistriktet Näs i Hallstahammar. Detta utgör enligt Valprövningsnämnden en avvikelse från föreskriven ordning. Rättelse ska dock bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I ärendet har annat inte framkommit än att väljarna under den tid som namnvalsedlarna saknats har haft tillgång till valsedlar med parti- och valbeteckning och att de därmed även haft möjlighet att lämna en personröst genom att skriva till en kandidat på en valsedel. Med hänsyn härtill och med beaktande av vad Valmyndigheten anfört om mandatfördelningen i valet till kommunfullmäktige i Hallstahammars kommun bedömer Valprövningsnämnden det som osannolikt att avsaknaden av namnvalsedlar i den aktuella vallokalen kan ha påverkat röstningen i en omfattning som med fog kan antas ha inverkat på valutgången.​

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.


Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.