Till innehåll på sidan

Saknad valsedel med personkryss har inte ansetts påverka valutgången - avslag

Valprövningsnämndens beslut 186-2022

Beslut
Avslag
Beslutat
18 januari 2023
Ämnesord
Förtidsröster, Kandidater, Särskilda personröster

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Länsstyrelsen i Stockholms län fastställde i ett beslut den 27 september 2022 utgången av valet till kommunfullmäktige i Lidingö kommun den 11 september 2022.

 

Redogörelse för överklagandet

Axel Rune har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Han förtidsröstade i Lidingö Stadshus och lade en personröst på sig själv för Lidingöpartiet i valet till kommunfullmäktige. Personrösten fanns inte redovisad på valdistriktet Bodal som han tillhör. Det finns inga ogiltiga röster annat än blanka röster redovisade på valdistriktet. Hans röst i valet till kommunfullmäktige kan därför inte vara ogiltig. Då han röstade på sig själv, var medveten om vilket nummer han hade, har kännedom om valsedelns utformning och valsystemet i allmänhet, borde hans potentiella misstag bedömas som en mindre sannolik förklaringsmodell.

 

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Stockholms län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Axel Rune har till Valprövningsnämnden gett information om att han förtidsröstat och då röstat på Lidingöpartiet och sig själv som kandidat.

Länsstyrelsen har granskat valdistriktet 01860113 Bodal och kan konstatera att det inte finns någon personröst på Axel Rune i valdistriktet för val till kommunfullmäktige.

Länsstyrelsen har även granskat uppsamlingsdistriktet 018600 för Lidingö kommun, val till kommunfullmäktige. Inte heller i detta valdistrikt finns det någon personröst på Axel Rune.

Länsstyrelsen har genom angiven adress gjort en bedömning av vilket valdistrikt Axel Rune tillhör och kan konstatera att det bör stämma med 01860113 Bodal, även om bekräftad uppgift om tillhörighet tillförlitligast kontrolleras genom Valmyndighetens system.

En förklaring till att rösten inte finns i ovanstående distrikt skulle kunna vara om förtidsröstningen gjorts mycket sent (på valdagen) och förtidsrösten av någon anledning inte hunnit postledes till den så kallade uppsamlingsräkningen på onsdagen i kommunen.​

Länsstyrelsen har i kompletterande yttranden anfört att myndigheten gått igenom samtliga omslag i såväl väljarens valdistrikt som uppsamlingsdistriktet i kommunen och därvid konstaterat att ingen personröst på Axel Rune för Lidingöpartiet (eller för något annat parti) finns i materialet. Vidare har övertaliga röster och samtliga valkuvert med dubbelröster i omslaget för ogiltiga röster undersökts utan något resultat. Länsstyrelsen har även i närvaro av två handläggare och två arkivarier granskat underkända förtidsröster för Lidingö kommun och därvid inte hittat något kuvert med Axel Runes namn på. Det finns en personröst på kandidaten ovanför och en på kandidaten nedanför Axel Runes namn på samma lista. En möjlig förklaring skulle därför kunna vara felkryssning.

Valnämndens yttrande

Valnämnden i Lidingö kommun har efter begäran från Valmyndigheten kontrollerat röstlängden för 01860113 och därvid konstaterat att klaganden prickats av med P (preliminär, dvs. förtidsröst) i samtliga val.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har på begäran av Valprövningsnämnden yttrat sig över överklagandet och anfört i huvudsak följande.

Valmyndighetens bedömning

Av avprickning i röstlängden framgår att klaganden förtidsröstat i samtliga val. Klaganden anför att han röstat på sig själv genom att personrösta på en namnvalsedel. Om en röst förkommit är det en avvikelse från föreskriven ordning. I ärendet har dock inte framkommit något som ger anledning att anta att så skett. Vid den omfattande utredningen Länsstyrelsen i Stockholm genomfört har konstaterats att klagandens förtidsröst inte underkänts. Någon felbedömd röst har inte återfunnits vid genomgång av materialet från klagandens valdistrikt och uppsamlingsdistriktet för Lidingö kommun.

Även om det inte går att fastställa vad som är orsaken till att det inte finns någon personröst på klaganden för det aktuella distriktet skulle en konstaterad avvikelse inte innebära att det med fog kan antas att en sådan avvikelse skulle inverka på utgången av valet.

Känslighetsanalys

Frågan är om en (1) personröst på Axel Rune i Bodal kunnat påverka kandidatens möjlighet att bli invald i Lidingö kommunfullmäktige.

Lidingöpartiet fick 5 282 röster i valet till Lidingö kommunfullmäktige. För att klara personröstspärren på 5 % krävdes 265 personröster. Axel Rune fick 18 personröster och behövde få ytterligare 247 personröster för att kunna bli utsedd till ledamot eller ersättare enligt personröstningsreglerna.

Sannolikheten att en (1) personröst i Bodal skulle påverka valresultatet i valet till Lidingö kommunfullmäktige är därmed 0 procent.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

 

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 7 kap. 2 § vallagen finns bestämmelser om hur man gör i ordning en röst. För att göra i ordning en röst ska väljarna, för varje slag av val de vill delta i, ta en valsedel, lägga in valsedeln i valkuvertet utan att vika den, och försluta valkuvertet. Väljare som vill lämna en särskild personröst ska på valsedeln markera detta i det särskilda utrymme som finns vid den kandidat som de helst vill se vald. En väljare kan även skriva dit ett namn på en kandidat enligt särskilda regler i paragrafen.

I 10 kap 5 § vallagen finns en bestämmelse om att fönsterkuvert som har gjorts i ordning vid förtidsröstning i röstningslokaler som en kommun har inrättat ska skickas till valnämnden i de kommuner där väljarna är upptagna i röstlängden eller lämnas direkt till röstmottagarna i valdistriktet, om kuverten kan beräknas vara dem till handa innan tiden för röstmottagning i vallokalen går ut.

Det är länsstyrelsen som enligt 13 kap. 1 § vallagen gör den slutliga rösträkningen. Enligt 13 kap. 2 § vallagen ska länsstyrelsen vid den slutliga rösträkningen bedöma bl.a. om något namn på en valsedel ska anses vara obefintligt enligt 13 kap. 8 § vallagen.

Valprövningsnämndens bedömning

Av utredningen i ärendet framgår att Axel Rune förtidsröstat och att hans röster kommit fram till det valdistrikt han tillhör och där prickats av i röstlängden. Valprövningsnämnden konstaterar att det därefter inte längre är möjligt att spåra en specifik väljares röst, om den inte underkänts vid den preliminära rösträkningen. Så har inte skett och Länsstyrelsen i Stockholms län har därför kontrollerat allt relevant valmaterial utan att finna någon valsedel med en personröst på Axel Rune. Enligt Valprövningsnämndens bedömning kan det trots den omfattande utredningen dock inte helt uteslutas att den valsedel med en personröst som Axel Rune uppger har lagt på sig själv har förkommit någon gång efter att den prickats av på röstlängden. Om en valsedel förkommit är det en avvikelse från föreskriven ordning. Utredningen ger dock inte stöd för att en sådan avvikelse kunnat inverka på valutgången eftersom Valmyndighetens känslighetsanalys visar att sannolikheten att en personröst i den aktuella valkretsen skulle påverka valresultatet i valet till Lidingö kommunfullmäktige är 0 procent.

 

Axel Runes överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämn​​​dens beslut 

​Valprövningsnämnden avslår överklagandet. 


Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.