Påståenden om att valsedlar saknats i vallokal - avslag

Valprövningsnämndens beslut 47-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
23 januari 2019
Ämnesord
Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Stockholms län fastställde i ett beslut den 22 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Österåkers kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandet, länsstyrelsens och valnämndens yttrande

AA (47-2018) har överklagat länsstyrelsens beslut att fastställa valet till kommunfullmäktige i Österåker såvitt gäller Säby och Åkerstorp, Åkersberga, i Österåkers kommun. Han framhåller att Sverigedemokraternas valsedlar tidvis saknades i valsedelsställen i vallokalerna Säby och Åkerstorp.

Länsstyrelsen i Stockholms län har yttrat sig över AA överklagande och har därvid åberopat ett yttrande av Österåkers kommun. I yttrandet anförs i huvudsak följande. Kommunen har varit i kontakt med ordföranden för respektive utpekat valdistrikt som anfört att det kan ha hänt att det saknats valsedlar just när klaganden eller annan person kontrollerat tillgången, men de gånger valställen har kontrollerats av ordföranden eller röstmottagare har det funnits valsedlar för alla partier. I valdistriktet Åkerstorp konstaterades vid ett par tillfällen att valsedlar saknats men att det varit fråga om namnvalsedlar som partierna själva ansvarar för att lägga ut. Utifrån redogörelserna från respektive ordförande i valdistrikten anser kommunen inte att det finns grund för att bi­falla överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 3 kap. 4 § vallagen stadgas att det för varje valdistrikt ska utses minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare för ordföranden. Av 3 kap. 6 § följer att det på varje röstmottagningsställe ska finnas så många röstmottagare som behövs för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Vid röstmottagning i en vallokal ska minst tre av röstmottagarna vara närvarande och en av dessa ska vara ordförande eller ordförandens ersättare.

Enligt 8 kap. 2 § första stycket 3 enligt i ärendet aktuell lydelse ska det i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. Av paragrafen framgår vilka valsedlar väljarna ska ha tillgång till. För val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige är det valsedlar med enbart valbeteckning samt valsedlar med parti- och valbeteckning. Därtill kan de partier som deltar i valen lägga ut sina valsedlar på denna plats (8 kap. 2 § andra stycket). Röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället (8 kap. 4 §).

AA har för vallokalerna Säby och Åkerstorp i Österåkers kommun gjort gällande att valsedlar för Sverigedemokraterna saknats och att valsedlar gömts. Klagandenas invändningar har bemötts i yttranden av länsstyrelsen och kommunen. Utredningen i ärendet visar inte annat än att de valsedlar som väljarna ska ha tillgång till funnits tillgängliga i vallokalerna.

Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet visar att det inte förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. AA överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.