Till innehåll på sidan

Påståenden om att valet varit odemokratiskt och grundlagsstridigt. Det har inte ansetts vara fråga om en avvikelse från föreskriven ordning eller otillbörlig verkan vid val

Valprövningsnämndens beslut 66-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
10 december 2014
Ämnesord
Röstningsförfarandet
Rättsfallsbeteckning
2014:35

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 20 september 2014 utgången av valet till riksdagen den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom en kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar den 23 september 2014.

Länsstyrelsen i Jämtlands län fastställde i beslut dels den 22 september, dels den 24 september 2014 utgången av valen till kommunfullmäktige i Östersunds kommun den 14 september 2014 och landstingsfullmäktige i Jämtlands län den 14 september 2014. Valresultaten tillkännagavs genom att protokollen med besluten lades fram för granskning.

Redogörelse för överklagandena

AA har överklagat Valmyndighetens och länsstyrelsens beslut. Omfattande skriftväxling har förekommit i ärendet. AA har anfört i huvudsak följande.

Valet 2014 var inte demokratiskt och utfallet inte representativt. Olika händelser ligger Sverigedemokraterna (SD) till last, bl.a. uteslutning av ordförande och kassör i Östersund på felaktiga grunder, ställningstagande mot ett moskébygge och anklagelser om hur partikassan handhavts. Polisutredning pågår om partikassan men polis- och åklagarmyndighet har underlåtit att lagföra partiets styrelse för hets mot folkgrupp. Public service, liksom medieföretag som uppbär offentliga bidrag, har dock inte redogjort för eller analyserat dessa händelser i någon särskild utsträckning utan visat passivitet och gett prov på historieförfalskning. Public service har varit SD behjälpligt att smutskasta enskilda uteslutna individer.

Därmed har SD stärkts vilket påverkat det slutliga valresultatet och gynnat den socialistiska sidan då partiet attraherat borgerliga väljare. Följer man opinionsmätningarna före valet kan slutsatsen dras att hur olika partier exponerats i Public service påverkat partisympatierna. Fakta och granskning av bl.a. SD:s partistyrelse skulle sannolikt ha lett till att det borgerliga alternativet fått behålla regeringsmakten.

Valet strider mot grundlagen bl.a. därför att den fria åsiktsbildningen skadats av att politisk hänsyn tagits till maktens företrädare och besvärande fakta inte rapporterats, att underlåtenhet i myndighetsutövning lett till att allvarliga brott som hets mot folkgrupp inte lagförts korrekt medan så skett för ringare förseelser samt att respekt för människans lika värde inte visats när felaktigheter spridits om avhoppade SD-medlemmar. Allmänheten har undanhållits information av betydelse för bedömningen av förtroendevalda. En eller ett fåtal tjänstemäns beslut att inte åtala SD:s partistyrelse kan med mycket stor sannolikhet ha lett till att SD trängt undan Alliansregeringen, ett inflytande av enskilda tjänstemän som är oförenligt med grundlagens krav på lika rösträtt.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Jämtlands län anser att överklagandena bör avslås.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört att AA åberopat omständigheter som inte har att göra med sådana förberedelser eller genomförande av det överklagade valet som en myndighet ansvarar för. Vad han åberopat innebär inte heller att någon otillbörligt verkat vid valet på det sätt som avses i 15 kap 13 § första stycket vallagen (2005:837). Därmed finns inga förutsättningar att upphäva valet. Bifall till överklagandet avstyrks.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Valprövningsnämnden finner att det som AA anfört inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning vid förberedandet och genomförandet av valen. Inte heller har det framkommit att någon verkat otillbörligen vid valen. AA:s överklaganden ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.