Till innehåll på sidan

Påståenden om att felaktig information skulle ha lämnats av företrädare för olika myndigheter. Avvikelse från föreskriven ordning eller otillbörlig verkan vid val har inte ansetts föreligga

Valprövningsnämndens beslut 73-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
28 januari 2015
Ämnesord
Kandidater, Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2014:41

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Blekinge län fastställde i ett beslut den 23 september 2014 utgången av valet till kommunfullmäktige i Olofströms kommun den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom att protokollet med beslutet lades fram för granskning den 23 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat Länsstyrelsen i Blekinge läns beslut och anfört i huvudsak följande. Fram till kort tid före valet stod hennes namn högst upp på Folkpartiets lista. Förtidsröstningen hade då inletts. Hon uteslöts ur partiet, valsedlarna med hennes namn i topp beslagtogs och i vallokalerna kom det endast att finnas valsedlar för Folkpartiet utan kandidatnamn att tillgå. Hon och fem andra personer kontaktade upprepade gånger länsstyrelsen och Valmyndigheten om valsedlarna och de fick olika besked. Ibland uppgavs att ”avritade” valsedlar som var kopior av den ursprungliga sedeln med hennes namn överst skulle vara giltiga, vid andra tillfällen gav Valmyndigheten annat besked. E-post till myndigheten besvarades inte.

Ett stort antal personer har kontaktat henne och uppgivit att de inte skulle ha använt de blanka valsedlarna för Folkpartiet om de vetat att de ursprungliga sedlarna med hennes namn högst upp makulerats. De var ovetande om att man kunde ångerrösta. I häftet ”Valet i fickformat” står inte att man på valdagen kan ångerrösta. På den nya valsedel Folkpartiet lät trycka fanns det med namn på två personer som förklarat att de inte ställde upp om hennes namn inte fanns med.

Det sätt på vilket Folkpartiets valsedlar behandlats visar inte väljarnas egentliga önskemål och har lett till att partiet fått betydligt fler röster än väljarna velat.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Blekinge län har yttrat sig, samt kommit in med svar på frågor från Valmyndigheten, och anfört i huvudsak följande. Folkpartiet gjorde en valsedelsbeställning med AA:s namn som nr 1. Senare gjordes ytterligare en beställning av en valsedel där hon inte stod med. Länsstyrelsen fick rådet av Valmyndigheten att inte makulera den första valsedeln som redan var tryckt och lämnat tryckeriet. Detta meddelades Folkpartiet som informerades om att partiet ansvarade för att den första omgången valsedlar inte nådde väljarna. På AA:s fråga i detta läge om valsedeln med hennes namn överst var giltig blev svaret, efter avstämning med Valmyndigheten, att den var det eftersom den inte makulerats. Det gick därmed att ”rita av” valsedeln varvid det blev en giltig valsedel. Folkpartiet lämnade senare, den 12 september 2014, in ett destruktionsintyg och en begäran om att valsedeln skulle makuleras vilket skedde. Därmed var valsedeln inte längre giltig och detta meddelades AA.

Folkpartiet fick 136 röster i det aktuella valet. 58 av dessa var valsedlar för Folkpartiet med partinamn och utan kandidatnamn. På 7 av de 58 sedlarna hade de röstande ritat av ursprungsvalsedeln med AA:s namn överst. Att de 58 rösterna inte skulle ha gått till Folkpartiet om väljarna känt till att valsedeln med AA makulerats är endast ett antagande. Väljare som förtidsröstat har alltid möjlighet att ångerrösta i vallokal. De två andra kandidaterna AA refererar till fanns med vid partiets beställning av den nya listan. Det har inte förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning vid genomförandet av valet.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har på begäran av Valprövningsnämnden yttrat sig över överklagandet och bl.a. anfört följande.

AA gör gällande att väljare har lagt sin röst på folkpartiet i den felaktiga tron att hon var en av partiets kandidater. Det har inte framkommit något i ärendet som styrker detta påstående och inte ens om det vore klarlagt skulle det innebära en avvikelse från föreskriven ordning

Möjligheten till ångerröstning regleras i 9 kap. 14 § vallagen (2005:837). På Valmyndighetens webbplats under fliken Det svenska valsystemet och under rubriken Röstning finns det ett särskilt avsnitt som behandlar hur det fungerar att ångerrösta. Även i Valmyndighetens broschyr Val i Sverige som kan beställas från Valmyndigheten tas ångerröstning upp i kapitlet som handlar om röstning. Däremot är det riktigt som AA uppger att ångerröstning inte har tagits med i den kortfattade information om val som finns i ”Valet i fickformat”. Det innebär inte någon avvikelse från föreskriven ordning att informationen inte finns med i denna publikation.

AA gör vidare gällande att två av kandidaterna på den valsedel som ersatte 0003-07930 uttryckligen har förklarat att de inte ställde upp som kandidater om hennes namn ströks. Bestämmelserna i 2 kap. 9 § andra stycket vallagen om att kandidater ska lämna en förklaring om att de samtycker till anmälan innehåller emellertid ingen möjlighet att villkora samtycket. Inte heller vad som görs gällande i detta avseende innebär en avvikelse från föreskriven ordning.

AA framför att Valmyndigheten gett olika besked vid olika tillfällen beträffande frågan om ”avritade” valsedlar var giltiga. Förfarandet med ”avritade” valsedlar är inte uttryckligen reglerat i vallagen. Det har länge förts en diskussion inom valadministrationen om förfarandet att man för hand och med penna skriver/ritar av en tryckt valsedel ska anses vara detsamma som att skriva till ett namn på en valsedel som gäller för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater. Såväl Länsstyrelsen som Valmyndigheten gjorde bedömningen, när valsedeln 0003-07930 fortfarande fanns i listtypsförteckningen, att ”avritade” valsedlar som exakt överensstämmer med den tryckta förlagan är giltiga. Med giltiga får här förstås att valsedlarna kan användas vid röstning och att inga kandidatnamn ska anses som obefintliga enligt 13 kap. 8 § vallagen på grund av att valsedlarna är ”avritade”. Denna bedömning utgår således från att det är frågan om en i bruk varande valsedel. Händelseutvecklingen med destruktionsintyget och begäran om makulering av valsedeln i valdatasystemet ändrade dock förutsättningarna och det kan därför inte uteslutas att detta gett AA intrycket att hon har fått olika besked i samma fråga.

Vidare har Valmyndigheten anfört att en genomgång, så långt en sådan är möjlig att göra, visar att man skriftligt eller per telefon besvarat de kontakter som tagits av AA och andra som skött hennes kontakter med myndigheten. Valmyndigheten har till AA, Folkpartiet och länsstyrelsen gett uttryck för att det inte är problemfritt att så sent som tre dagar före valdagen makulera en valsedel i valdatasystemet. Något formellt hinder mot makulering av valsedlar efter att de lämnat tryckeriet torde dock inte finnas.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Av utredningen i ärendet framgår att länsstyrelsen – efter begäran från Folkpartiet – makulerade de valsedlar på vilka AA:s namn stod överst. AA har invändningar mot den information som lämnats av myndigheterna och gör gällande att, om väljarna vetat om att hon inte längre var kandidat, Folkpartiet skulle ha fått färre röster.

Valprövningsnämnden finner att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det skulle ha förekommit några brister i den information som lämnats av berörda myndigheter vid kontakterna med AA och andra. Inte heller i övrigt finns det enligt Valprövningsnämndens uppfattning stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning som medfört att Folkpartiet fått fler röster än vad väljarna avsett.

Valprövningsnämnden finner vid en samlad bedömning att vad AA anfört inte innebär att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon verkat otillbörligt vid valet. Överklagandet ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.