Till innehåll på sidan

Påstående om bristande ordning på röstmottagningsställe

Valprövningsnämndens beslut 46,47-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
28 januari 2015
Rättsfallsbeteckning
2014:15

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Dalarnas län fastställde i beslut den 24 september 2014 utgången av valet till landstingsfullmäktige i Dalarnas läns landsting den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom att protokollet med beslutet lades fram för granskning den 24 september 2014.

Redogörelse för överklagandena

Tveksamhet på röstmottagningsställe avseende Borlänge kommun (46-2014)

AA, BB och CC har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande.

Överklagandet gäller tveksamheter vid röstningslokalen i köpcentret Kupolen under förtidsröstningen. Enligt uppgift har en ordförande för Miljöpartiet i Borlänge hjälpt väljare i vallokalen. Han ska också ha talat med väljare utanför röstningslokalen. Personen i fråga är också verksam som tolk. Enligt de klagande kan man med god sannolikhet misstänka att han möjligen påverkat människorna och därmed gett sig själv förmåner i valet.

Valnämndens yttrande

Valnämnden i Borlänge har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden bekräftar att det funnits en person i anslutning till och i förtidsröstningslokalen, Kupolen, Borlänge kommun. Enligt egen utsago var syftet med personens närvaro att hjälpa en röstande då denne kände en osäkerhet kring hur ett val går till.

De närvarande röstmottagarna avvisade personen från lokalen så snart detta uppmärksammades. Valnämnden informerades och Valnämndens ordförande tog omgående kontakt med berörd person för att informera om det olämpliga agerandet. Efter ordförandens uppmaning upphörde närvaron vid förtidsröstningslokalen från personen helt.

Enligt praxis får väljare som ej själv kan göra i ordning sin röst anlita ett biträde. Med biträde avses att en väljare själv har möjlighet att utse någon som hjälper henne eller honom vid röstningen. Det finns ingen begränsning vem som kan vara biträde. Biträde kan vara vem som helst som väljaren har förtroende för. Detta är en ordning som måste anses gälla även utan uttryckligt lagstöd (SOU 2004:111 s 212 ff).

Enligt valnämndens bedömning kan det inträffade svårligen anses handla om sådan propaganda eller påverkan som avses i Vallagen 8 kap 3§. Valnämnden yrkar därför på att besvären avvisas. Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Dalarnas län anför i sitt yttrande att den inte har något ytterligare att tillföra i ärendet.

Bristande ordning på röstmottagningsställen i Borlänge kommun (47-2014)

DD har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Både vid förtidsröstningen i Borlänge stadshus och i en vallokal på valdagen vid Jakobs torg tilläts personer som inte själva röstade följa med väljare bakom valskärmen vid röstningen. Detta ska ha skett utan att röstmottagarna ingrep. DD såg inte händelserna själv men anger i en komplettering till överklagandet namnen på två personer som lämnat information till honom.

Valnämndens yttrande

Valnämnden i Borlänge kommun har yttrat sig och anfört bl. a. följande.

Efter genomförda samtal med såväl röstmottagarna vid förtidsröstningen som vid valsöndagen anser nämnden att röstningen genomförts enligt fastslagna regler. Med stöd av nedanstående yttrande hemställer därför Valnämnden att Valprövningsnämnden lämnar besvären utan bifall.

– – –

Under valsöndagen fanns fyra tolkar med kompetens i de mest förekommande språken tillgängliga. Tolkarna ambulerade efter behov till de olika vallokalerna om röstmottagarna behövde hjälp.

Vidare har Valnämnden medverkat med information om hur röstningen går till vid ett tillfälle inför Europaparlamentsvalet. Informationen genomfördes på begäran av flera invandrarorganisationer och studieförbund och med tolkhjälp.

DD skriver inledningsvis i sin besvärsskrivelse att han ”erfarit” otillåtna händelser både under förtidsröstningen och under valsöndagen. Valnämnden konstaterar därför att besvärsskrivelsen bygger på hörsägen och att han själv inte sett eller upplevt de påstådda händelserna. DD har dessutom varit förordnad, som ordförande, i ett valdistrikt under Europaparlamentsvalet och fick efter detta av olika skäl, inte förnyat förtroende, till valen den 14 september. Valnämnden kan därför inte helt bortse från att det finns en viss mån av besvikelse i denna överklagan.

Överklagan bygger på ett samtal mellan en röstmottagare och DD. Vid Valnämndens samtal med röstmottagaren konstaterar hon att det inte finns någon som helst anledning att tro att det förekommit otillbörlig påverkan vid röstningen i vallokalen, men att hon kanske uttryckt sig raljant vid korridorsamtalet med DD.

Förtidsröstningen

Borlänge har under de senaste tio åren haft stor invandring och under senare tid tagit emot många somalier, som vid årets val röstade för första gången. Glädjande var att många av de röstberättigade somalierna deltog vid årets val. I många fall har våra nya svenskar stora brister i det svenska språket och behöver hjälp vid röstningen. Röstmottagarna har försökt hjälpa till så långt detta var möjligt, men i många fall har de röstande avvisat hjälpen på grund, av vad som vi uppfattat det, att de inte litat på röstmottagarens objektivitet.

Valnämnden har samtalat med de röstmottagare som tjänstgjorde vid förtidsröstningen under den aktuella dagen. De känner inte igen DD:s beskrivning av röstningen och att de saknade ”pondus” och att de skulle ha stått ”handfallna” inför situationen. Röstmottagarna menar att valförrättningen har gått till enligt regelverket om än med vissa mindre händelser genom beskrivningen ovan.

Valnämnden har dessutom i ett inledande skede samtalat med en utpekad somalier om hans närvaro i lokalerna för förtidsröstningen och klargjort för honom att i lokalen skall endast de som skall rösta finnas. Valnämnden konstaterar efter genomförd internutredning att det inte finns någon grund för att röstningen inte skulle skett enligt regelverket.

Valsöndagen

Valnämnden har även här fört samtal med ordföranden i berört valdistrikt efter valsöndagen. Ordföranden har i sin tur samtalat med röstmottagarna. I valdistriktet bor många nya svenskar. Av den redovisning från valdistriktet som Valnämnden tagit del av framgår att man hanterat situationen i vallokalen omdömesgillt. Av de fall där röstmottagarna accepterat att någon annan än de själva fått hjälpa till har orsaken varit t.ex. en röstande med mental funktionsnedsättning, drabbad av demens eller att de inte kunnat lägga sedlarna i valkuvertet på grund av darrningar. Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Dalarnas län har i sitt yttrande anfört att den inte har något ytterligare att tillföra i ärendet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Väljare som inte själv kan göra i ordning sin röst kan på begäran få hjälp av röstmottagarna enligt 7 kap. 3 § vallagen, men kan också enligt praxis välja att få hjälp av någon annan.

Överklagandena när det gäller Borlänge bygger på uppgifter om händelser som de klagande i huvudsak inte själva sett. Valnämnden i Borlänge anser att röstningen gått rätt till och att nämnden och röstmottagare agerat när tveksamma situationer uppstått. Uppgift står alltså mot uppgift.

Valprövningsnämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon otillbörligen verkat vid valet. Överklagandena från DD, AA, BB och CC ska därför avslås.

 

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.