Till innehåll på sidan

Överklagande av Valmyndighetens beslut om ersättning för tryckning av folder avvisat

Valprövningsnämndens beslut 10-2009

Beslut
Avvisat
Beslutat
15 april 2009
Rättsfallsbeteckning
2009:2

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

I en skrivelse, som kom in till Valmyndigheten den 11 december 2006, begärde Miljöpartiet de gröna (Miljöpartiet) ersättning med 16 250 kr för tryckning av informationsblad inför de allmänna valen år 2006.

Miljöpartiet anförde bl.a. följande till stöd för sin begäran om ersättning. Partiet hade planerat att ibladningen av valsedlarna skulle vara klar i mitten av juli 2006. Nockeby Tryckeri AB i Trosa kunde dock inte uppge när valsedlarna skulle kunna levereras. Det visade sig att det hade kommit in betydligt fler beställningar än den bokade kapaciteten för tryckning och beställning av papper. Partiet var därför tvunget att låta trycka 46 000 informationsblad med uppgift om partiets kandidater och en förklarande text om anledningen till att den vita valsedeln inte fanns med i hushållsfoldern. Tryckningen av informationsbladet kostade 16 250 kr.

Genom beslut den 11 januari 2007 avslog Valmyndigheten Miljöpartiets begäran om ersättning. I beslutet anförde myndigheten bl.a. följande. Informationsfoldern beställdes redan den 12 juli 2006, vilket var flera veckor innan valsedlarna senast skulle levereras, dvs. den 3 augusti 2006. Valmyndigheten försöker i möjligaste mån tillmötesgå partiernas önskemål om leveranser i viss tid, men kontakterna skall då ske genom den person som fått partiets uppdrag att beställa valsedlar. Några sådana kontakter förekom inte beträffande de nu aktuella valsedlarna. I den information som tidigt under vårvintern distribuerades till alla partier framgick att om valsedlar beställdes inom föreskriven tid skulle leverans ske senast den 3 augusti 2006. Några löften om att partierna skulle få valsedlarna redan i mitten av juli har inte lämnats.

Valmyndigheten angav i besvärshänvisning att beslutet kunde överklagas hos regeringen inom tre veckor från den dag klaganden fått del av beslutet.

Miljöpartiet överklagade Valmyndighetens beslut hos regeringen och anförde bl.a. följande. Tryckeriet meddelade i ett beställningserkännande att leverans var planerad till den 12 juli 2006. När tryckeriet sedan bekräftade att man inte skulle klara av att leverera de kommunala valsedlarna i tid var partiet tvunget att agera. Det är inte möjligt att blada i 40 000 valsedlar i partiets folder på kort tid. Om partiet väntat med att beställa foldern till den 3 augusti 2006 skulle man inte ha fått med någon information till hushållen. Beställningen av informationsbroschyren gjordes inte förrän partiet fått klart besked från tryckeriet att man inte skulle klara av leveransen i tid. De kommunala valsedlarna levererades först den 15 augusti 2006.

Valmyndigheten anförde i yttrande till regeringen bl.a. följande. Myndigheten garanterade att valsedlar som beställdes senast den 24 april 2006 skulle levereras senast den 3 augusti 2006. Miljöpartiet beställde valsedlar för valet till kommunfullmäktige före den 24 april 2006. Några kontakter om leverans i mitten av juli 2006 av de beställda valsedlarna förekom dock inte med partiet och något löfte därom har därför inte heller getts. Informationsbroschyren beställdes redan den 12 juli 2006.

Genom beslut den 26 april 2007 överlämnade regeringen överklagandet till Länsrätten i Stockholms läns för handläggning. Regeringen anförde bl.a. följande. Valmyndighetens beslut får närmast ses som ett partsbesked. Sådana beslut överklagas enligt 22 a § förvaltningslagen (1986:223) hos allmän förvaltningsdomstol. Överklagandet skall därför överlämnas till Länsrätten i Stockholms län.

Länsrätten i Stockholms län överlämnade genom beslut den 16 september 2008 överklagandet till Valprövningsnämnden. Länsrätten anförde bl.a. följande. Ärendet får, trots att det inte direkt avser ersättning för valsedlar, anses avse ersättning med stöd av 6 kap. vallagen. Ett beslut av Valmyndigheten i en sådan fråga får överklagas hos Valprövningsnämnden. Länsrätten överlämnar därför ärendet till Valprövningsnämnden för vederbörlig åtgärd.

Valmyndigheten har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet och därvid hänvisat till sitt tidigare beslut.

Miljöpartiet har i yttrande till Valprövningsnämnden vidhållit sitt krav på ersättning för tryckkostnaderna.

Valprövningsnämnden beslutar följande.

Valprövningsnämnden har till uppgift att pröva överklaganden av val och beslut där det särskilt anges att beslutet får överklagas till nämnden. I 15 kap. 3 § vallagen (2005:837) finns en uttömmande uppräkning av de beslut enligt lagen som får överklagas hos Valprövningsnämnden. Beslut i ärenden enligt 6 kap. vallagen om valsedlar tillhör de beslut som får överklagas (15 kap. 3 § 3 c vallagen).

I 6 kap. vallagen finns bestämmelser om valsedlars utformning, innehåll, kuvert och om tillhandahållande av valsedlar och kuvert. Dessa bestämmelser innebär i huvudsak följande. Vid val används tre olika slags valsedlar; valsedlar med parti- och valbeteckning, valsedlar med parti- och valbeteckning samt uppgifter om kandidater, och valsedlar med enbart valbeteckning. Valsedlar får innehålla uppgift om för vilken valkrets valsedeln är avsedd och uppgift om huruvida det parti som valsedeln gäller för har registrerat sin partibeteckning och anmält kandidater. Valsedlar får också innehålla information som behövs för valadministrativa ändamål. Kandidatnamn skall vara uppförda i nummerordning. Varje kandidat skall därvid identifieras så att det framgår vem som avses. Vidare skall valsedlarna vara utformade så att väljarna kan lämna en särskild personröst. Valsedlar skall ha en viss storlek och vara tillverkade av papper med samma kvalitet. Alla valsedlar som avser ett visst val skall ha samma färg. Vid val används fem slags kuvert. Alla valsedlar och kuvert som används vid val skall tillhandahållas av den centrala valmyndigheten. Vissa partier som ställer upp i ett val har rätt till ett visst antal valsedlar på statens bekostnad. Vid val till landstings- eller kommunfullmäktige har ett parti som är eller genom valet blir representerat i fullmäktige rätt till valsedlar på statens bekostnad. Valsedlar levereras endast om de betalas i förskott. För ett parti som redan före valet har rätt till valsedlar på statens bekostnad, krävs dock förskottsbetalning endast i den utsträckning beställningen avser fler valsedlar än vad partiet har rätt till. Ett parti som först efter valet har rätt till fria valsedlar, skall få tillbaka erlagt förskott. Partier som har rätt till valsedlar har också rätt att på statens bekostnad i rimlig utsträckning få valkuvert, ytterkuvert för budröst samt ytterkuvert och omslagskuvert för brevröst.

Kompletterande bestämmelser om valsedlar och kuvert finns i valförordningen (2005:874) och Valmyndighetens föreskrifter i anslutning till valförordningen (VALFS 2006:1 och 2006:2). Valmyndigheten ger också inför varje ordinarie val ut s.k. manualer eller handledningar till partierna om bl.a. beställning av valsedlar. I den handledning som getts ut inför 2006 års ordinarie val angavs att Valmyndigheten garanterade att valsedlarna skulle levereras senast 45 dagar före valdagen, dvs. den 3 augusti 2006, om beställningen gjordes senast den 24 april 2006.

Valprövningsnämnden har tidigare prövat överklaganden av beslut i ärenden enligt 6 kap. vallagen och motsvarande bestämmelser i tidigare gällande lagstiftning. Dessa ärenden har gällt spörsmål rörande bl.a. valsedlars färg, angivande av partibeteckning på valsedlar, valsedlars papperskvalitet, valsedlars format och layout och angivande av kandidaters engagemang på valsedlar.

Miljöpartiets krav på ersättning för kostnader för tryckning av en folder inför valet 2006 är, enligt Valprövningsnämndens mening, närmast att se som en begäran om skadestånd från staten. Den angivna grunden för kravet är att beställda valsedlar inte levererades från det av staten anlitade tryckeriet inom den tid som partiet förväntade. Ett sådant ärende omfattas inte av bestämmelserna om valsedlar i 6 kap. vallagen. Överklagandet kan därför inte prövas av Valprövningsnämnden.

Valprövningsnämndens beslut 

Valprövningsnämnden avvisar överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.