Till innehåll på sidan

Mandatfördelning inom parti - bifall. Förordnande om rättelse genom ny röstsammanräkning då personröster inte beaktats vid rösträkningen

Valprövningsnämndens beslut 892-2018

Beslut
Bifall
Beslutat
16 januari 2019
Ämnesord
Ersättare, Kandidater

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 20 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Grästorps kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandet

Kristdemokraterna i Skaraborg har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Kristdemokraterna ställde upp i valet utan att anmäla kandidater, dvs. med en öppen lista. Efter valet publicerade länsstyrelsen en lista över de kandidater som angetts på valsedlar för Kristdemokraterna. Den listan innehåller endast ett namn, Olivia Larsson, och hon har utsetts till ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Någon ersättare för henne har däremot inte utsetts.

Veckan före valet anmälde sig emellertid Anna-Marie Carlsson som kandidat och lämnade erforderligt samtycke. Det stod även på Valmyndighetens hemsida att hon samtyckt. Det har kommit till partiets kännedom att åtminstone en person röstat på Anna-Marie Carlsson genom att skriva till hennes namn på en valsedel. Eventuellt är både Olivia Larssons och Anna-Marie Carlssons namn tillskrivna på valsedeln. Anna-Marie Carlsson har trots detta inte blivit utsedd till ersättare. Kristdemokraterna begär därför att rösterna granskas ännu en gång så att Anna-Marie Carlsson kan utses som ersättare.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Länsstyrelsen har hört Grästorps kommun i ärendet. Kommunen har inget att tillägga.

Länsstyrelsen har också kontrollerat samtliga röster på Kristdemokraterna i valet till Grästorps kommunfullmäktige. Vid denna kontroll har framkommit att en röst på Kristdemokraterna där Olivia Larsson och Anna-Marie Carlsson har skrivits till för hand har bedömts som en röst på partiet.

Av valdatasystemet framgår att Anna-Marie Carlsson samtyckt till kandidatur.

1 13 kap. 8 § vallagen anges när ett kandidatnamn på en valsedel ska anses obefintligt. Ingen av de situationerna är tillämpbar på den valsedel som Länsstyrelsen bedömt som en röst på partiet.

Om den valsedel som Länsstyrelsen bedömt som en röst på partiet hade bedömts korrekt borde en ny lista ha skapats med Olivia Larsson och Anna-Marie Carlsson. Anna-Marie Carlsson borde då ha utsetts till ersättare i fullmäktige. Länsstyrelsen har därför inget att invända mot att Valprövningsnämnden förordnar om rättelse.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Gällande rätt

Utgångspunkter för prövningen

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Obefintliga kandidatnamn m.m.

I 13 kap. 8 § vallagen anges i vilka fall kandidatnamn på en valsedel ska anses obefintliga. Enligt paragrafens första stycke ska ett kandidatnamn på en valsedel anses obefintligt om

  1. kandidaten inte är valbar eller det inte framgår klart vem som avses,
  2. kandidaten skrivits till på en valsedel som gäller för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater enligt 2 kap.,
  3. kandidaten inte är anmäld och finns på en valsedel för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater enligt 2 kap., eller
  4. kandidaten inte har samtyckt till kandidaturen enligt 2 kap.

Kandidatnamnen på en valsedel ska vidare enligt andra stycket anses obefintliga om

  1. valsedeln upptar kandidater men inte är försedd med ett markerat utrymme för personröstning,
  2. det lämnats mer än en särskild personröst eller det inte framgår vem personrösten avser,
  3. markering för den särskilda personrösten kan antas ha gjorts maskinellt, eller
  4. ordningen mellan kandidaterna inte framgår klart.

I tredje stycket hänvisas också till att det i 7 kap. 2 § tredje stycket finns särskilda bestämmelser för det fall en väljare skriver till kandidater på en valsedel för ett parti som inte registrerat sin partibeteckning eller anmält kandidater enligt 2 kap. Av dessa bestämmelser följer att om en väljare skriver till en kandidat på en valsedel för ett parti som inte registrerat sin partibeteckning eller anmält kandidater enligt 2 kap., ska väljaren anses ha lämnat en personröst för den kandidaten. Har flera kandidater skrivits till på en sådan valsedel, ska väljaren anses ha lämnat en personröst för den första kandidaten.

Utseende av ersättare i kommunfullmäktige

Bestämmelser om utseende av ersättare i kommunfullmäktige finns i 14 kap. 16 § vallagen. Här anges att ersättare i första hand utses på grundval av ordningen mellan kandidaterna som framkommer vid beräkningen av deras personliga röstetal enligt 9 § samma kapitel. I andra hand utses ersättare genom en beräkning inom det parti för vilket han eller hon har blivit vald. Vid varje beräkning tas i ett sådant fall hänsyn bara till de valsedlar som upptar ledamotens namn och som därför gällde för detta namn, när det fick plats i ordningen. Varje valsedel gäller som en hel röst. Röstvärdet ska tillgodoräknas det namn som står främst på sedeln av dem som inte blivit utsedda till ledamot. Den som får högsta röstetalet är utsedd till ersättare för den ledamot som beräkningen avser.

Bedömning

Valprövningsnämnden konstaterar att Kristdemokraterna ställde upp i valet till kommun­fullmäktige i Grästorps kommun utan att anmäla kandidater enligt 2 kap. vallagen. Av länsstyrelsens protokoll från rösträkningen och mandatfördelningen framgår att Olivia Larsson är det enda namnet på listan över kandidater som angetts på valsedlar för Kristdemokraterna (med s.k. listnummer 0068-15636). Olivia Larsson har utsetts till ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, men någon ersättare för henne har enligt protokollet inte kunnat utses. Det är vidare utrett att Anna-Marie Carlsson i rätt tid anmält sig som kandidat i valet och lämnat erforderligt samtycke, vilket också registrerats i valdatasystemet.

Länsstyrelsen har med anledning av överklagandet kontrollerat samtliga röster på Kristdemokraterna i valet till Grästorps kommunfullmäktige. Vid denna kontroll har framkommit att en röst på Kristdemokraterna där Olivia Larssons och Anna-Marie Carlssons namn skrivits till för hand felaktigt bedömts som endast en röst på partiet. Det har enligt länsstyrelsen rätteligen inte rört sig om ett sådant fall där kandidatnamnen ska betraktas som obefintliga. Länsstyrelsen har funnit att om den aktuella valsedeln hade bedömts korrekt, borde en ny lista ha skapats med Olivia Larssons och Anna-Marie Carlssons namn. Anna-Marie Carlsson borde då ha utsetts till ersättare i fullmäktige.

Valprövnings­nämnden konstaterar att de tillskrivna namnen på den aktuella valsedeln, i enlighet med 7 kap. 2 § tredje stycket vallagen, borde ha räknats som kandidatnomineringar och en personröst för den första kandidaten. Genom att bedöma valsedeln som endast en röst på partiet har det alltså förekommit en avvikelse från föreskriven ordning, och avvikelsen kan antas ha inverkat på valutgången.

Som redovisas ovan kan Valprövningsnämnden enligt 15 kap. 13 § vallagen uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en rättelse när en sådan kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan åtgärd som är mindre ingripande än ett omval. I det aktuella ärendet kan en rättelse ske genom att nämnden upphäver Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut att fastställa utgången av valet till kommunfullmäktige i Grästorps kommun i fråga om Kristdemokraterna och förordnar att länsstyrelsen på nytt utser kandidater och ersättare för Kristdemokraterna i kommunen, varvid den aktuella valsedeln ska bedömas på ovan angivet sätt.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden bifaller överklagandet och upphäver Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut att fastställa utgången av valet till kommunfullmäktige i Grästorps kommun i fråga om Kristdemokraterna. Nämnden förordnar att länsstyrelsen ska göra en rättelse genom att vidta erforderliga åtgärder för att på nytt utse kandidater och ersättare för Kristdemokraterna i kommunen. De tillskrivna namnen Olivia Larsson och Anna-Marie Carlsson på den valsedel som länsstyrelsen betraktat som endast en röst på partiet ska då anses som befintliga kandidatnamn.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.