Till innehåll på sidan

Kandidatnamn som skrivits till på en valsedel som inte varit försedd med markerade utrymmen för personröstning har ansetts som obefintliga

Valprövningsnämndens beslut 74-2014

Beslut
Delvis avslag
Beslutat
14 januari 2015
Ämnesord
Kandidater, Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2014:42

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 23 september 2014 utgången av valet till kommunfullmäktige i Munkedals kommun den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom att protokollet med beslutet lades fram för granskning den 23 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

Sverigedemokraterna genom AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Sverigedemokraterna har troligen fått valsedlar ogiltigförklarade i Munkedal. Partiet hade lämnat in en alternativ valsedel där man kompletterat den olåsta ordinarie sedeln med ytterligare fem namn. Namnen skrevs till med hjälp av en skrivare. Vid en tidigare kontakt med Valmyndigheten gav den klartecken till detta förfarande.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Västra Götaland har i ett yttrande den 8 oktober 2014 anfört i huvudsak följande. Enligt 7 kap. 2 § tredje stycket vallagen (2005:837) ska – om en väljare skriver till en kandidat på en valsedel för ett parti som inte registrerat sin partibeteckning eller anmält kandidater enligt 2 kap. vallagen – väljaren anses ha lämnat en personröst för den kandidaten. Har flera kandidater skrivits till på en sådan valsedel, ska väljaren anses ha lämnat en personröst på den första kandidaten.

Enligt 13 kap. 8 § andra stycket 1 och 3 vallagen ska kandidatnamnen på en valsedel anses som obefintliga bland annat om valsedeln upptar kandidater men inte är försedd med ett markerat utrymme för personröstning eller om markering för den särskilda personrösten kan antas ha gjorts maskinellt.

Sverigedemokraterna har inte anmält sina kandidater i kommunfullmäktigevalet i Munkedals kommun. Detta innebär att namn som skrivits till på en valsedel i enlighet med 7 kap, 2 § vallagen ska beaktas.

Vid granskning av de aktuella valsedlarna har Länsstyrelsen konstaterat att namnen på den tryckta valsedeln för partiet (listnr 0110-06056) kompletterats med ytterligare namn. Namnen har till synes lagts till genom tilltryck eller genom att de skrivits till med en dataskrivare eller skrivmaskin. Vid dessa tillkommande namn saknas rutor för markering av personröster. Enligt förarbetena till den tidigare vallagen (proposition 1996/97:70, se författningskommentaren till 18 kap.11 §) ska – om kandidater tryckts på valsedel utan att vara försedd med markerat utrymme för personröstning – detta medföra att man ska bortse från samtliga namn. Uttalandet i förarbetena har relevans också för tillämpningen av 13 kap. 8 § i den nuvarande vallagen. Länsstyrelsen tolkar detta som att man även ska bortse från de namn som är försedda med kryssruta. Länsstyrelsen har därför med stöd av 13 kap. 8 § andra stycket 1 vallagen ansett samtliga kandidatman som obefintliga.

Länsstyrelsen vidhåller den bedömning som gjorts tidigare. Enligt vad klaganden anfört i överklagandeskrivelsen förefaller det också som att tillskriften eller tilltrycket gjorts i organiserad form och inte av väljare själva. Därmed uppfylls inte heller kraven 7 kap. 2 § tredje stycket vallagen att det är väljaren som ska skriva till namnet eller namnen. Syftet med denna bestämmelse är uppenbarligen att väljaren själv ska avgöra vilket eller vilka namn som ska skrivas till, inte att tillskrifter ska kunna ske i organiserad form.

För det fall att Valprövningsnämnden inte skulle anse att ogiltighetsgrund föreligger enligt 13 kap. 8 § andra stycket 1 vallagen kan sådan grund föreligga enligt andra stycket 3 samma paragraf, eftersom tillskriften eller tilltrycket kan betraktas som en maskinellt gjord markering av personröst.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan anser Länsstyrelsen att överklagandet ska avslås.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har i ett yttrande till Valprövningsnämnden den 11 december 2014 anfört i huvudsak följande. Sverigedemokraterna har inte anmält kandidater i Munkedals kommun. Genom vad klaganden och Länsstyrelsen anför och vad som framgår av den kopia av de aktuella valsedlarna med tillfogade namn som Valmyndigheten infordrat från Länsstyrelsen, se bilaga , är enligt Valmyndighetens mening följande utrett. I valet har avgivits röster på en genom Valmyndigheten tryckt valsedel med sex kandidatnamn för Sverigedemokraterna (listnummer 0110-06056), på vilken ytterligare fem kandidatnamn har tillfogats av partiet med en skrivare. De på valsedlarna anbringade fem kandidatnamnen saknade markerat utrymme för personröstning (kryssrutor). AA hade en e-postkorrespondens med Valmyndigheten under perioden den 27 augusti - 2 september 2014. Den 28 augusti frågade AA i ett e-postmeddelande om man som parti får skriva ut t.ex. 20 valsedlar genom att köra befintlig valsedel i skrivaren och lägga till de extra namnen eller om det skulle kunna klassas som valfusk eftersom det blir en personröst som är gjord maskinellt. Valmyndigheten svarade den 2 september 2014 att det är tillåtet att skriva till namn maskinellt på valsedlar som inte har anmälda kandidater, däremot att man inte får låta en maskin skriva i ett kryss för personröstning.

Innebär det som förekommit en avvikelse från föreskriven ordning?

Den e-postkorrespondens som varit mellan partiet och Valmyndigheten, strax före valet, har visserligen berört frågor om att tillfoga namn på en valsedel. Dock har vare sig partiets frågor eller myndighetens svar vilat på förutsättningen att de tillkommande kandidatnamnen skulle sakna sådant markerat utrymme (kryssruta) för personröst som förutsätts enligt bestämmelserna i 7 kap. 2 § andra stycket vallagen. Enligt 13 kap. 8 § andra stycket 1 vallagen ska kandidatnamnen på en valsedel anses obefintliga om valsedeln upptar kandidater men inte är försedd med ett markerat utrymme för personröstning. Denna regel har sitt ursprung i Personvalskommitténs betänkande Ökat personval (SOU 1993:21). Bestämmelsens syfte är att hindra partier från att trycka valsedlar utan särskilt utrymme för personröstning, i form av en ruta, vilket skulle motverka möjligheterna till personröstning (prop. 1996/97:70 s. 221). Valmyndigheten anser att Länsstyrelsens tillämpning av bestämmelsen på de nu aktuella valsedlarna, dvs. att samtliga namn på valsedlarna anses som obefintliga, är riktig. Valmyndigheten vill framhålla att det däremot inte är så som klaganden befarar att Länsstyrelsen förklarat rösterna som ogiltiga. Valsedlarna har räknats som röster på Sverigedemokraterna och ingår i valresultatet. Det som förekommit innebär således enligt Valmyndighetens mening ingen avvikelse från föreskriven ordning.

Valmyndighetens slutsats

Valmyndigheten avstyrker bifall till överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen
  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.
Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången. Av 13 kap. 8 § andra stycket 1 framgår att kandidatnamnen på en valsedel ska anses obefintliga om valsedeln upptar kandidater men inte är försedd med ett markerat utrymme för personröstning. På den aktuella valsedeln, som avser Sverigedemokraterna och som enligt vad som framgår i ärendet framställts av Valmyndigheten, finns sex kandidater uppförda i nummerordning. Framför kandidatnamnen finns en ruta för personkryss. Vidare finns en upplysning om personvalets innebörd. Därutöver finns ytterligare fem namn på valsedeln. Enligt vad som framkommit i ärendet har namnen tillskrivits av partiet med hjälp av en skrivare. För dessa kandidater finns inte något markerat utrymme för personröstning. Eftersom de tillskrivna namnen på den aktuella valsedeln inte är försedda med markerade utrymmen för personröstning ska kandidatnamnen enligt 13 kap. 8 § andra stycket 1 vallagen anses som obefintliga. Däremot är som Valmyndigheten påpekat valsedlarna inte ogiltiga, vilket innebär att rösterna ska tillgodoräknas partiet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet i den del det kan anses innefatta en begäran om tillgodoräknande av personröster. I övrigt lämnar Valprövningsnämnden överklagandet utan åtgärd.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.