Hantering och transport av förtidsröster, röstmottagare

Valprövningsnämndens beslut 739-2018

Beslut
Avvisat
Beslutat
30 januari 2019
Ämnesord
Valhemligheten

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018. Länsstyrelsen i Skåne län fastställde i ett beslut den 26 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige den 9 september 2018. Valresultatet tillkännagavs genom att det lades fram för granskning den 26 september 2018.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Förtidsröster har hanterats olagligt under transport från röstningslokal till valnämnd, förtidsröster har bytts ut medan de förvarades hos valnämnden, det har funnits förkryssade förtidsröster i flera vallokaler, förtidsröster har hanterats olagligt i röstnings- och vallokaler så att valhemligheten och rätten att bevittna rösträkningen satts ur spel och personvalsedlar avseende Patric Åberg, Moderaterna, har haft förtryckta kryss. På grund av allt fusk anser AA att det ska bli nyval i Östra Göinge kommun.

Vidare har AA överklagat Valmyndighetens beslut och anfört att Sofia Nilsson som blev invald i riksdagen för valkrets Skåne norra och östra har kryssat sig själv på valsedlar som hon delat ut och det diskvalificerar henne från att bli riksdagsledamot.

AA yrkar också att Valprövningsnämnden anlitar en grafolog för att undersöka om det är samma penna som har använts på alla valsedlar där kryssen har samma mönster. Dessutom vill han att det kontrolleras om samma DNA finns på de valsedlar som har samma mönster på kryssen och är gjorda av samma penna.

Valnämnden i Östra Göinge kommun kommuns yttrande

Valnämnden i Östra Göinge kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Gällande förtroendevalda och förkryssade förtidsröster

Gällande Patric Åberg (M)

Valnämnden har inte fått in några rapporter från någon vallokal att personvalsedlar skulle ha haft förtryckta kryss. Om den klagande uppger sig ha kunnat se det bara genom att titta på valsedlarna skulle en röstmottagare ha lagt märke till det genom att hålla i valsedeln.

Att en kandidat fick ett stort antal förtidsröster i kommunalvalet samtidigt som dennes parti inte fick lika många röster i riksdagsvalet kan inte heller ensamt styrka att valfusk förekommit. Vid föregående val överklagades valresultatet utifrån exakt samma observation och då fann Valprövningsnämnden inte att det i sig bevisar valfusk. Det har visat sig under de senaste valen att väljarkåren över hela landet blivit alltmer benägen att rösta på olika partier i de olika valen. Patric Åberg har dessutom under den senaste mandatperioden varit ett högprofilerat kommunalråd som fått stor uppmärksamhet i media. Det är alltså en fullt rimlig bedömning att det höga antalet personröster beror på att den mediala uppmärksamheten har fångat många väljares uppmärksamhet.

Att många personvalsedlar hade kryss i samma färg och storlek kan lika väl förklaras med att förtidsröstningen till övervägande del skedde på Broby bibliotek, och att samma penna har använts av många väljare. Vad gäller storleken på kryssen är det ju samma storlek på rutan krysset ska sättas i, så att då också många kryss får liknande storlek är inget konstigt.

Gällande Sofia Nilsson (C)

Den klagande hävdar att Sofia Nilsson, som blev invald i riksdagen för valkrets Skåne norra och östra, har erkänt att hon delat ut förkryssade valsedlar med sitt eget namn på. Det framgår inte om den klagande hävdar att hon gjort detta vid vallokalerna eller inte, men utifrån resten av överklagandet får det utgås ifrån att så är fallet. Valnämnden har pratat med Sofia Nilsson som inte har erkänt till den klagande eller någon annan att hon skulle ha delat ut förkryssade valsedlar vid vallokalerna eller till allmänheten. Däremot har hon sedan tidigare bett om ursäkt för att hon i ett utskick till en del av partiets medlemmar skickat med valsedlar där hennes namn var förkryssat. Det var mot partiets interna kampanjregler men det har alltså inte handlat om försök att påverka den allmänna väljarkåren vid vallokaler eller röstningslokaler. Valnämnden ser inget skäl att betvivla hennes uppgifter.

Valnämnden ser inte heller skäl att tro att det misstag hon erkänt skulle ha påverkat riksdagsvalet. Det är sant att hon fick 985 personröster till riksdagen, vilket är en rejäl ökning från riksdagsvalet 2014 då hon fick 299 personröster till riksdagsvalet. Men i valet 2018 var hon etta på centerpartiets lista för valkretsen. År 2014 låg hon på plats nr 4. År 2018 fick Kristina Yngwe näst flest personröster med 478 st. Men det är inte onormalt. År 2014 var Per-Ingvar Johnsson centerpartiets första namn på listan i valkretsen och han fick 1045 personröster i jämförelse med tvåan Lisa Böcker Sellgrens 508 personröster. 2018 års valresultat att namn nr 1 fick drygt dubbelt så många röster som nr 2 är alltså inget som avviker från tidigare val.

Det ska även noteras att Sofia Nilsson under föregående mandatperiod även haft uppdragen som vice ordförande i Kommunstyrelsen och ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet, vilka är uppdrag som innebär att man blir synlig för väljarkåren på ett helt annat sätt än tidigare. Utifrån detta är det inte heller orimligt att hennes röstantal har ökat i jämförelse med valet 2014.

Gällande transport av förtidsröster

Vallagen och valförordningen innehåller inte några bestämmelser som reglerar antalet personer som transporterar förtidsröster från röstningslokal till valnämnd, eller från valnämnd till vallokal. Under förtidsröstningsveckorna skedde det både att förtidsröster hämtas av en såväl som två personer. Under valdagen kördes förtidsröster alltid av två personer. Det går alltid att ha en lämplighetsdiskussion i antalet personer som kör förtidsröster, men i avsaknad av reglering i lag eller annan författning kan inte antalet personer som kör förtidsröster utgöra skäl för att förklara valet som inte genomfört i laga ordning. Inga övriga anställda eller förtroendevalda i valnämnden som hanterat förtidsrösterna har noterat några tecken på manipulation av fönsterkuverten efter att de hämtats upp ifrån röstningslokalerna.

Gällande lås på valurna

Vallagen och valförordningen innehåller inte några bestämmelser som kräver att valurnor låses med hänglås eller liknande. Valnämnden i Östra Göinge kommun har använt sig av förseglingar med unika identifikationsnummer satta på var sida av urnan. På det sättet syns det om någon har öppnat urnan under dagen. Det har inte heller kommit in några rapporter om att en valurna skulle ha lämnats utan uppsyn av röstmottagare.

Hantering av förtidsröster i kommunhuset

Det stämmer inte att förtidsrösterna hade öppnats och sorterats på kommunhuset. De hade sorterats per valdistrikt men aldrig öppnats. Utan denna sortering hade de aldrig kunnat levereras till vallokalerna. Inga vallokaler har heller rapporterat in att fönsterkuvert har anlänt öppnade. Förtidsrösterna förvarades i ett låst arkivrum med arkivdörr där endast tre tjänstemän på det centrala valkansliet har haft tillgång till nyckeln. Det stämmer alltså inte att det har funnits utrymme för obehöriga att närsomhelst komma åt förtidsrösterna. Kommunens lager med oanvända fönsterkuvert har även hållits inlåsta, och därifrån har ingen stöld heller noterats. Fuskaren skulle behöva antingen försluta befintliga fönsterkuvert på ett sådant sätt att ingen märker att de öppnats, vilket kräver varsam och långsam behandling, eller så hade helt nya fönsterkuvert behövt användas för att byta ut de gamla, och då måste det unika numret från väljarförteckningen som skrivits på varje fönsterkuvert skrivas dit. Sedan måste alla fönsterkuvert smugglas ut ifrån arkivrummet utan att någon märker. Allt detta är tidskrävande och skulle dra till sig uppmärksamhet.

Arkivrummet där rösterna förvarades befinner sig även i en korridor där 15 anställda har sina kontor och som är den enda vägen till kommunhusets största möteslokal, vilket innebär att ett mycket stort antal anställda och förtroendevalda varje dag rör sig förbi dörren. Det är orimligt att tro att en valfuskare hade kunnat öppna alla förtidsröster utan att någon märkt det.

Hade någon gjort det nattetid när ingen annan befinner sig i huset skulle denne ha blivit tvungen att blippa sitt passerkort och slå sin personliga PIN-kod för att ta sig in i kommunhuset. Valnämnden har tagit del av en logg ifrån fastighetsavdelningen över vilka som loggat inträde och utträde i huset mellan den 22 augusti och den 9 september 2018. Fram till ca 20:00 är det ofta kvällsmöten och liknande och fusk bör därför ha skett senare på natten eller tidig morgon. Senare än så är det endast tjänstemän på valkansliet och förtroendevalda i valnämnden som har blippat sina passerkort för inträde i kommunhuset, och det i samband med valnatten. Innan kl. 06:00 på morgonen är det endast lokalvårdare som brukar ha skäl att vistas i kommunhuset, och det är endast lokalvårdares passerkort som har använts för inträde i kommunhuset på de tidiga morgontimmarna. Det går alltså inte att se att någon överhuvudtaget har tagit sig in i kommunhuset vid tidpunkter där fönsterkuvert skulle kunna bytas ut mot nya.

Hantering av förtidsröster på Göinge utbildningscenter

Vi har utbildat samtliga röstmottagare på valdagen i hur hanteringen av förtidsröster går till. Valnämnden har pratat med BB, ordförande för Sibbhults valdistrikt, och enligt honom stämmer det inte att förtidsröster skulle ha varit nedlagda i valurnan redan på valdagsmorgonen när Framstegspartiet lämnade röster. Det är korrekt att den klagande lämnade valsedlar i Sibbhult på valdagsmorgonen, men det gjorde han innan Valnämnden hade hunnit köra ut förtidsrösterna till Göinge utbildningscenter. Vad röstmottagarna på plats gjorde var att de förklarade processen att valnämnden sorterar förtidsrösterna per valdistrikt och sedan kör ut dem till respektive valdistrikt under dagen, varpå de räknas och sedan läggs i urnan efter avslutad röstmottagning. Det har alltså troligtvis blivit ett missförstånd mellan den klagande och röstmottagarna.

Länsstyrelsen i Skåne län har tillgång till protokollet från Sibbhults valdistrikt, vilket kommer att visa en notering att valurnan var tom när rösträkningen började på morgonen den 9 september 2018.

Hantering av förtidsröster i vallokalen på Broby Väster

Valnämnden har pratat med CC, ordförande för Broby Västers valdistrikt, och han känner inte igen beskrivningen att förtidsröster skulle ha legat separat på bordet och inte blandats ner tillsammans med de övriga rösterna i urnan. Han såg heller inga förtryckta förtidsröster på vare sig Patric Åberg eller någon annan kandidat, och fick inte heller in några sådana rapporter ifrån de andra röstmottagarna.

Även om det skulle visa sig stämma att samtliga förtidsröster inte lagts ner i valurnan samtidigt på grund av platsbrist innebär det att mängden förtidsröster var så omfattande att valhemligheten ändå var garanterad. Det hade varit helt omöjligt för röstmottagarna att kunna koppla samman ett enskilt valkuvert från en förtidsröst med den person som avlagt rösten.

Vad gäller att det endast var två personer som packade valsedlar i omslagen som skulle till Länsstyrelsen och att ingen hade uppsikt över om de bytte ut valsedlar eller inte, ska det noteras att den klagande vad gäller transport av förtidsröster tyckte att det var acceptabelt med två som arbetade i par med detta. När det dock kommer till att packa röster i omslagen är inte längre två personer som arbetar i par längre tillräckligt för den klagande. Valnämnden konstaterar att då vallagen och valförordningen inte reglerar hur många röstmottagare som ska packa röster, väljer nämnden att lita på att valdistriktens ordförande, vilka alla är erfarna röstmottagare, har full kompetens att leda och fördela arbetet i vallokalen på ett säkert sätt.

Hantering av förtidsröster på Knislinge Öster

DD, vice ordförande, anklagas vid namn i överklagandet för att tvingat Framstegspartiets utsända observatör att ställa sig tio meter ifrån bordet där rösterna räknas så att han inte skulle kunna se något. Han hann dock, enligt överklagandet, se att det fanns massvis av moderata röster även där.

Valnämnden har frågat DD om detta och enligt honom ställde observatören från Framstegspartiet överhuvudtaget inga krav på att få stå direkt vid bordet. Han blev istället hänvisad till en stol ca tre meter ifrån rösträkningen och hade inga invändningar mot det. Han befann sig där i ungefär tre timmar och gjorde under tiden inga försök att komma nära nog för att kunna ha en uppfattning om storlek och form på personkryssen. DD har inte heller noterat några tendenser till förkryssade personvalsedlar, men påpekar att det inte heller är de kommunala röstmottagarnas uppdrag på valnatten att räkna personröster utan det är Länsstyrelsens.

Valnämnden ser inga skäl att betvivla DD uppgifter, och inga övriga röstmottagare, inklusive ordföranden, har framfört några kommentarer gällande att han skulle ha förhindrat insyn för Framstegspartiets observatör.

Hantering av förtidsröster på Knislinge Väster

Även på Knislinge Väster ska uppenbart förstämplade moderata förtidsröster ha funnits, men även där kan EE, ordförande i distriktet, inte säga annat än att några uppenbart förstämplade förtidsröster inte noterades. Det finns inget skäl att betvivla att röstmottagarna hade större möjligheter än den klagande att notera en sådan sak då de faktiskt höll i valsedlarna.

Förtroendevalda som tjänstgör som röstmottagare

Vallagen och valförordningen innehåller inte några bestämmelser som förbjuder förtroendevalda att tjänstgöra som röstmottagare. Valnämnden har därför valt att inte diskvalificera förtroendevalda som velat tjänstgöra som röstmottagare.

Sammanfattningsvis

  • Att förtidsrösterna skulle ha hanterats olagligt under transport från röstningslokal till valnämnd är inte styrkt,
  • Att förtidsröster skulle ha bytts ut medan de förvarades hos valnämnden är inte styrkt,
  • Att det skulle ha funnits uppenbart förkryssade förtidsröster i flera vallokaler bekräftas inte av ansvariga röstmottagare på plats,
  • Att förtidsröster skulle ha hanterats olagligt i röstningslokaler och vallokaler så att valhemligheten och rätten att bevittna rösträkningen satts ur spel är inte styrkt.

Länsstyrelsen i Skånes län har inte haft något att anföra utöver det valnämnden i Östra Göinge kommun anfört i sitt yttrande.

AA har vidhållit sitt överklagande.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället, enligt paragrafens andra stycke, uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första och andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Valnämnden i Östra Göinge kommun har utförligt bemött de invändningar om valfusk som har framförts. Vad AA fört om förtroendevalda, att förtidsröster har hanterats olagligt under transport från röstningslokal till valnämnd, att förtidsröster har bytts ut medan de förvarades hos valnämnden, att det har funnits förkryssade förtidsröster i flera vallokaler och att förtidsröster har hanterats olagligt i röstnings- och vallokaler, så att valhemligheten och rätten att bevittna rösträkningen satts ur spel, har bestritts av valnämnden. Valprövningsnämnden bedömer att det inte framkommit några omständigheter i ärendet som ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon otillbörligt verkat vid valen. AA överklagande i de delarna ska därför avslås.

Valprövningsnämnden finner inte skäl för att anlita grafolog eller att göra en DNA-analys. AA yrkanden ska därför avvisas

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avvisar AA yrkanden om att anlita grafolog och om en DNA-analys.

Valprövningsnämnden avslår överklagandet i övrigt.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.