Till innehåll på sidan

Fråga om vilket parti som är representerat i kommunfullmäktige och som därmed har rätt att få valsedlar utlagda

Valprövningsnämndens beslut 1-2006

Beslut
Avslag
Beslutat
8 mars 2006
Rättsfallsbeteckning
2006:3

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Rättvisepartiet Socialisterna begärde hos Länsstyrelsen i Västerbottens län att partivalsedlar skulle läggas ut på alla ställen där röstning skulle ske inom Umeå kommun.

Länsstyrelsen lämnade begäran utan bifall och anförde som motivering följande.

Enligt 6 kap. 8 § första stycket p 2 vallagen (2005:837) har vid val till kommunfullmäktige parti som är representerat i fullmäktige rätt till valsedlar på statens bekostnad. Enligt 8 kap.2 § första stycket 2 b) skall det – vid val till kommunfullmäktige – i anslutning till röstmottagningsställen anordnas lämplig plats där valsedlar för parti som är representerat i kommunen kan läggas ut.

Då något parti med beteckningen Rättvisepartiet Socialisterna inte är representerat i Umeå kommunfullmäktige lämnas begäran utan bifall.

Rättvisepartiet Socialisterna överklagade länsstyrelsens beslut och yrkade att Valprövningsnämnden skulle bifalla partiets begäran att partivalsedlar skulle läggas ut.

Till stöd för sin talan anförde Rättvisepartiet Socialisterna i huvudsak följande.

I valet 2002 använde Rättvisepartiet Socialisterna en annan beteckning, Rättvisepartiet Offensiv, på valsedlarna i valet till kommunfullmäktige. Men att det är Rättvisepartiet Socialisterna som är representerat i Umeå kommunfullmäktige står dock helt klart.

Redan innan valet: 1. Beteckningen RO var i Umeå synonym med Rättvisepartiet Socialisterna. Valsedeln beställdes av Rättvisepartiet Socialisterna centralt. 2. Kandidater på RO-listan i Umeå var samtidigt registrerade kandidater för Rättvisepartiet Socialisterna i riksdagsvalet.

Direkt efter valet: 3. De som valts till Umeå kommunfullmäktige på RO-valsedeln anmälde strax efter valet att partiets namn är Rättvisepartiet Socialisterna. Detta framfördes till Umeå kommunfullmäktige, som fr.o.m. hösten 2002 presenterat partiet som Rättvisepartiet Socialisterna. 4. Samma uppgifter framfördes också till lokala media. Rättvisepartiet Socialisterna är också sedan hösten 2002 partiets namn på flygblad till hushållen.

Sedan 2002: 5. I alla officiella handlingar i Umeå kommun framgår att partiet Rättvisepartiet Socialisterna sedan valet 2002 är representerat i kommunfullmäktige (se exempel, bilaga 1a, 1b, 1c). På Umeå kommuns hemsida framgår tydligt att Rättvisepartiet Socialisterna är representerat i fullmäktige (se bilaga 2). Den som söker på kommunens hemsida får 162 träffar för Rättvisepartiet Socialisterna och endast 8 träffar för Rättvisepartiet Offensiv.

Länsstyrelsen avstyrkte bifall till överklagandet och anförde.

Vid kommunvalet 2002 fick Rättvisepartiet Offensiv (partikod 0072) totalt 2 974 röster. Rättvisepartiet Socialisterna (partikod 0131) fick 3 röster och räknades in bland övriga partier.

Enligt Länsstyrelsens bedömning är det Rättvisepartiet Offensiv som är representerat i Umeå kommunfullmäktige och inte Rättvisepartiet Socialisterna. Att de som invaldes efter valet anmälde att partiets namn är Rättvisepartiet Socialisterna ändrar inte Länsstyrelsens uppfattning.

Då något parti med beteckningen Rättvisepartiet Socialisterna inte invaldes vid kommunvalet 2002 kan de inte få sina valsedlar utlagda enligt 8 kap.2 § första stycket 2 b) vallagen.

Valmyndigheten avstyrkte bifall till överklagandet och anförde i huvudsak följande.

Rättvisepartiet Offensiv tog vid 2002 års val till kommunfullmäktige i Umeå kommun mandat i fullmäktige och har således rätt att efter begäran där få sina valsedlar utlagda vid årets val. Rättvisepartiet Socialisterna har nu hos länsstyrelsen begärt att i stället få rätt att lägga ut valsedlar med beteckningen Rättvisepartiet Socialisterna (tidigare Offensiv).

Rättvisepartiet Socialisterna har sin partibeteckning registrerad för riksdagsval enligt 2 kap. vallagen. Rättvisepartiet Offensiv däremot har inte sin beteckning registrerad. Enligt 3 kap. 7 § regeringsformen menas med ett parti varje sammanslutning eller grupp av väljare, som uppträder i val under särskild beteckning. Rättvisepartiet Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna uppträdde således i valet 2002 som två olika partier. Rättvisepartiet Offensiv får därefter anses ha uppgått i Rättvisepartiet Socialisterna. Rättvisepartiet Offensiv har därmed upphört. Då det här rör sig om två skilda partier har Rättvisepartiet Socialisterna enligt Valmyndighetens bedömning inte rätt att under en helt ny partibeteckning överta Rättvisepartiet Offensivs rättighet att lägga ut valsedlar.

Rättvisepartiet Socialisterna vidhöll sin talan och anförde.

1. Valmyndigheten skriver att Rättvisepartiet Socialisterna har nu hos länsstyrelsen begärt att i stället få rätt att lägga ut valsedlar med beteckningen ´Rättvisepartiet Socialisterna (tidigare Offensiv)´.

Detta stämmer inte. Vi har inte begärt någon sådan beteckning. Vi har beteckningen Rättvisepartiet Socialisterna utan några tillägg. Detta framgår tydligt av a) vår begäran om utläggning av valsedlar, b) vår beställning av certifikat för att beställa valsedlar, c) länsstyrelsens beslut och vår överklagan av detta. (En enskild medlem har däremot via e-post hypotetiskt frågat en tjänsteman på länsstyrelsen om ett tillägg till partinamnet skulle vara möjligt.) Valmyndighetens yttrande ska gälla länsstyrelsens beslut, men utgår alltså från felaktiga förutsättningar.

2. Valmyndigheten skriver att Rättvisepartiet Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna uppträdde således i valet 2002 som två olika partier. Något senare i sitt yttrande skriver Valmyndigheten om två skilda partier.

Detta stämmer inte alls. Rättvisepartiet Offensiv var Rättvisepartiet Socialisternas lokala namn, enbart i valen till Umeå kommunfullmäktige och Västerbottens landstingsfullmäktige. Argumenten för detta är i korthet: 1/ Valkampanjen för RO och RS bedrevs av ett och samma parti, Rättvisepartiet Socialisterna. 2/ Namnfrågan förklarades i det valmanifest som spreds i Umeå i valet 2002 (se bilaga 1). 3/ Samtliga av RO:s kandidater i valet 2002 var medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. 4/ Kandidater på RO:s lokala listor kandiderade också på RS listor till riksdagsvalet. 5/ Beställningen av RO:s valsedlar gjordes också av RS. 6/ RO skulle aldrig kunnat använda ordet Rättvisepartiet om detta inte varit godkänt av RS. Nu var det mer än godkänt, det var RS lokala namn i Umeå. 7/ Omedelbart efter valet deklarerade kommunfullmäktigeledamöterna att partiets namn är RS, 8/ RS är det namn som används av Umeå kommun (se överklagan).

3. Valmyndigheten skriver att RS inte kan överta RO:s rätt att lägga ut valsedlar. RS skulle enligt Valmyndigheten vara en helt ny partibeteckning jämfört med RO. Valmyndigheten ger inte ett enda argument på vad som skiljer RS från RO. RS partimedlemmar, väljare och även Umeå kommun förstår att det är samma parti. Till och med partibeteckningen är så långt ifrån helt ny som bara möjligt.

Vi vidhåller att valprövningsnämnden måste riva upp länsstyrelsens i Västerbottens beslut. Vi anser det utan något som helst tvivel bevisat att Rättvisepartiet Socialisterna sitter i Umeå kommunfullmäktige.

I det till yttrandet bifogade valmanifestet (bilaga 1) anfördes följande.

Rättvisepartiet Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna

Offensiv var länge namnet på både vår tidning och vårt parti. Den 28 september 1997 bildade vi Rättvisepartiet Socialisterna – ett nytt landsomfattande parti för arbetare och låginkomsttagare. Partiet ställer upp i valet till riksdag, landsting och kommun över hela landet. Offensiv är fortfarande namnet på vår veckotidning.

Det var i Umeå som idén till Offensiv föddes – redan 1972. Alla som röstade på oss i valet 1991 och 1994 kommer ihåg att vi då ställde upp som Offensivs alternativa socialdemokrater. I Umeå kommunfullmäktige sitter två av våra medlemmar. I Västerbottens landstingsfullmäktige sitter en av våra medlemmar.

Detta har gjort begreppet Offensiv extra känt i Umeå och Västerbotten. Till skillnad från resten av landet använder vi därför Rättvisepartiet Offensiv på de lokala valsedlarna.

Vill du rösta på Rättvisepartiet Offensiv i något av valen 1998 ska du använda valsedlar med följande partibeteckning

I valet tillpartibeteckning
Umeå kommunfullmäktige:Rättvisepartiet Offensiv
Västerbottens läns landsting: Rättvisepartiet Offensiv
Sveriges riksdag: Rättvisepartiet Socialisterna

Valmyndigheten vidhöll sin uppfattning och ansåg att det av bilaga 1 till Rättvisepartiet Socialisternas yttrande framgick att det rörde sig om två partier med skilda partibeteckningar. Enligt Valmyndighetens bedömning har ett parti med en partibeteckning inte rätt att få ett annat partis rätt till utläggning av valsedlar.

Valprövningsnämnden beslutade:

Enligt 6 kap. 7 § vallagen kan ett parti efter begäran få sina valsedlar utlagda enligt 8 kap. 2 § första stycket 2 och 3 i lokaler där röstning äger rum. Av 8 kap. 2 § första stycket följer att väljarna i anslutning till en röstningslokal skall ha tillgång till valsedlar för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där, såvitt avser röstningslokaler inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat. Genom den nya vallagen har alltså valadministrationens ansvar för att väljarna har tillgång till partivalsedlar i de kommunala valen sträckts ut till att gälla även partivalsedlar för lokala partier som är representerade i landstings- eller kommunfullmäktige.

Det är ostridigt att Rättvisepartiet Offensiv vid 2002 års val till kommunfullmäktige tog mandat i fullmäktige. Rättvisepartiet Offensiv har därför enligt vallagen rätt att få sina valsedlar utlagda vid årets val. Av handlingarna framgår att Rättvisepartiet Socialisterna fick tre röster vid samma val och inget mandat. Rättvisepartiet Socialisterna har därför ingen egen rätt att få sina valsedlar utlagda. Inte heller kan Rättvisepartiet Socialisterna anses ha övertagit Rättvisepartiet Offensivs rätt att få valsedlar utlagda. Överklagandet skall därför avslås.

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.