Till innehåll på sidan

Fråga om tillhandahållande av valsedlar utgjort avvikelser från föreskriven ordning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 202 m.fl.-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
14 november 2018
Ämnesord
Röstningslokal, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Valprövningsnämnden uppfattar att de överklaganden som här prövas omfattar såväl Valmyndighetens beslut att fastställa utgången av valet till riksdagen som berörda länsstyrelsers beslut att fastställa utgången av valen till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i aktuella valkretsar.

Redogörelse för överklagandena

AA och ett antal andra personer har i olika skrivelser överklagat valen och sammanfattningsvis anfört följande. Valsedlar har placerats på ett sådant sätt att andra väljare och röstmottagare har kunnat se vilka valsedlar väljaren tar. I några överklaganden har dessutom gjorts gällande att valsedlar skymts, att det funnits valsedlar med ikryssade namn samt att partirepresentanter befunnit sig i anslutning till vallokalen.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Gällande rätt

Det följer av 4 kap. 20 § och 4 kap. 22 § vallagen (2005:837) att en vallokal och röstningslokal ska vara tydligt avgränsad och även i övrigt lämpad för ändamålet så att väljare inte hindras eller störs under röstningen. Lokalen ska inte ha anknytning till en viss politisk sammanslutning och den bör inte ha sådan anknytning till en viss religiös sammanslutning eller till ett visst företag som kan påverka väljaren i samband med röstningen.

Enligt 8 kap. 2 § första stycket ska det i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. Av paragrafen framgår vilka valsedlar väljarna ska ha tillgång till. För val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige är det valsedlar med enbart valbeteckning samt valsedlar med parti- och valbeteckning. Därtill kan de partier som deltar i valen lägga ut sina valsedlar på denna plats (8 kap. 2 § andra stycket). Röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället (8 kap. 4 §).

Väljarna ska för att göra i ordning sin röst, för varje slag av val de vill delta i, ta en valsedel, lägga den i ett valkuvert utan att vika den och försluta kuvertet (7 kap. 2 § första stycket).

Om röstningen sker på ett röstmottagningsställe ska väljarna göra i ordning sina röster bakom en valskärm och därefter lämna valkuvertet till röstmottagarna (7 kap. 3 § första stycket). Röstmottagaren ska sedan kontrollera att kraven på hur valkuvertet ska ha gjorts i ordning är uppfyllda (9 kap. 6 § 1). Det ska finnas ett lämpligt antal valskärmar där väljarna kan rösta utan insyn (8 kap. 1 §). Röster som inte har gjorts i ordning bakom en valskärm är dock inte ogiltiga. Väljarna disponerar själva över sin valhemlighet. Den som vill avslöja hur han eller hon röstar är alltså fri att göra så (prop. 2004/05:163 s. 119). På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det dock inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val (8 kap. 3 §). Partirepresentanter får uppehålla sig utanför vallokalerna men inte i själva vallokalen, röstningslokalen eller i anslutande utrymme, se bl.a. VPN 1994:25, 38 och 41-45.

Bedömning

Enligt 15 kap. 13 § vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

1. om det vid förberedande eller genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller

2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Valprövningsnämnden ska alltså ta ställning om sådana omständigheter förekommit som kan anses vara en avvikelse från föreskriven ordning eller otillbörligt verkande vid röstning.

Såsom framgått av den i det föregående lämnade redovisningen innebär gällande ordning vid tidpunkten för valet år 2018 att valsedlarna ska placeras i anslutning till vallokalen och att väljaren ska ta valsedlar även om det finns andra personer närvarande. Valprövningsnämnden finner det inte visat i något av de ärenden som här prövas att föreskriven ordning frångåtts vid utplaceringen av valsedlarna. Överklagandena ska därför avslås i dessa delar.

Här kan dock nämnas att regeringen i augusti 2018 överlämnat en proposition till riksdagen, prop. 2017/18:286, Stärkt skydd för valhemligheten. I syfte att stärka skyddet för valhemligheten och därmed även minska risken för att väljarna utsätts för otillbörlig påverkan i samband med röstningen föreslår regeringen att det ska ställas krav på att den plats i, eller i anslutning till, en val- eller röstningslokal där valsedlar läggs ut ska vara avskärmad från insyn från andra väljare. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och tillämpas första gången vid valet till Europaparlamentet år 2019.

I den mån partifunktionärer uppehållit sig i val- eller röstningslokalen eller i anslutande utrymme har avvikelse från föreskriven ordning skett genom att röstmottagarna i så fall brustit i sitt ansvar enligt 8 kap. 4 § vallagen för att ordning råder i lokalen. Detsamma gäller uppgifterna om att valsedlar varit skymda och att det funnits redan ikryssade valsedlar i ett ställ. Det har emellertid inte framkommit något som skulle tyda på att avvikelserna påverkat valutgången. Överklagandena ska därför avslås även såvitt nu är i fråga.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

 

Bilaga till Valprövningsnämndens beslut 2018-11-14

Dnr 202-2018

Dnr 293-2018

Dnr 298-2018

Dnr 312-2018

Dnr 362-2018

Dnr 378-2018

Dnr 385-2018                               

Dnr 478-2018

Dnr 484-2018

Dnr 515-2018

Dnr 527-2018

Dnr 748-2018

Dnr 759-2018

Dnr 781-2018

Dnr 809-2018

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.