Till innehåll på sidan

Fråga om särskild valbeteckning på valsedel vid val till landstingsfullmäktige i Region Skåne

Valprövningsnämndens beslut 14-2011

Beslut
Avslag
Beslutat
11 mars 2011
Ämnesord
Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2011:49

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Skåne län fastställde den 6 oktober 2010 utgången av valet till landstingsfullmäktige i Skåne län den 19 september 2010.

A A har överklagat beslutet och har anfört att valsedlarna för samtliga partier vid valet till landstingsfullmäktige i Skåne län varit märkta ”Val till landstingsfullmäktige” i stället för den enligt henne korrekta benämningen ”Val till regionfullmäktige”.

A A har till länsstyrelsen gett in kopior på överdelarna av valsedlar för partierna Skånepartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Piratpartiet, Moderata samlingspartiet, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Miljöpartiet de gröna, Folkpartiet liberalerna och Centerpartiet. Av kopiorna framgår att samtliga valsedlar innehåller benämningen ”Val till landstingsfullmäktige”.

A As överklagande inkom till länsstyrelsen den 24 september 2010 och överlämnades av länsstyrelsen till Valprövningsnämnden den 18 mars 2011.

Länsstyrelsen i Skåne län har yttrat sig och anfört bl.a. följande. Enligt 1 kap. 7 § regeringsformen är Sverige indelat i primärkommuner och landstingskommuner. I 1 kap. 1 § kommunallagen (1991:900) anges att Sverige är indelat i kommuner och landsting. Vidare anges i 3 kap. 1 § att det i varje kommun och i varje landsting finns en beslutande församling, kommunfullmäktige i kommunerna och landstingsfullmäktige i landstingen. I kommunallagen anges också att kommunfullmäktige ska tillsätta en kommunstyrelse och landstingsfullmäktige en landstingsstyrelse (3 kap. 2 §). Enligt 4 § lagen (1996:1414) om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning får Skåne läns landsting och Västra Götalands läns landsting besluta att landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen i stället ska betecknas regionfullmäktige och regionstyrelsen. Den lagen upphörde att gälla vid årsskiftet. I 4 § lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län, som började gälla den 1 januari 2011, anges uttryckligen att beteckningen landstingsfullmäktige ska användas vid val enligt vallagen (2005:837).

Länsstyrelsen bedömer i sitt yttrande att det är fråga om ett val till ett landstingsfullmäktige även om detta landstingsfullmäktige valt att kalla sig något annat. Valsedlarna har därför enligt länsstyrelsen varit korrekta. Oavsett detta torde valresultatet inte ha påverkats av att beteckningen landstingsfullmäktige använts på valsedlarna. Länsstyrelsen avstyrker bifall till överklagandet.

Valmyndigheten har inte haft något ytterligare att tillägga utöver vad länsstyrelsen anfört i ärendet.

Valprövningsnämndens bedömning

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen
1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället, enligt paragrafens andra stycke, uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt 1 kap. 7 § regeringsformen i dess lydelse före den 1 januari 2011 var Sverige indelat i primärkommuner och landstingskommuner. Enligt nu gällande lydelse av bestämmelsen finns det i riket kommuner på lokal och regional nivå.

Av 1 kap. 1 § kommunallagen (1991:900) framgår att Sverige är indelat i kommuner och landsting. I varje kommun och i varje landsting finns en beslutande församling: kommunfullmäktige i kommunerna och landstingsfullmäktige i landstingen (3 kap. 1 §). Kommunfullmäktige ska tillsätta en kommunstyrelse och landstingsfullmäktige en landstingsstyrelse (3 kap. 2 §).

Lagen (1996:1414) om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning var tidsbegränsad och gällde fram till och med den 31 december 2010. Enligt 4 § denna lag fick Skåne läns landsting och Västra Götalands läns landsting besluta att landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen i stället skulle betecknas regionfullmäktige och regionstyrelsen. Lagen om försöksverksamhet ersattes den 1 januari 2011 av lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län. Av 4 § denna lag framgår att de landsting som omfattas av lagen, däribland Skåne läns landsting, får besluta att landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen i stället ska betecknas regionfullmäktige och regionstyrelsen. I andra stycket i samma bestämmelse föreskrivs att beteckningen landstingsfullmäktige ska användas vid val enligt vallagen (2005:837).

I vallagen (2005:837) finns bestämmelser om genomförande av val till riksdagen, landstings- och kommunfullmäktige samt Europaparlamentet. I 6 kap. 1 § föreskrivs vilka slag av valsedlar som ska användas vid val. Ett av kraven är enligt bestämmelsen att det på varje valsedel ska finnas en valbeteckning. Val till regionfullmäktige finns inte med som en särskild valbeteckning i vallagen (2005:837).

Av nu anförda skäl anser Valprövningsnämnden att det i ärendet varit fråga om ett val till ett landstingsfullmäktige, oavsett att landstingsfullmäktige i Skåne län i detta fall beslutat att landstingsfullmäktige ska betecknas regionfullmäktige. Valsedlarna har därför varit korrekta. Någon avvikelse från föreskriven ordning har alltså inte förekommit. Överklagandet ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

 

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.