Fråga om s.k. ofrivillig kandidatur

Valprövningsnämndens beslut 30-2011

Beslut
Avslag
Beslutat
7 december 2011
Ämnesord
Ersättare
Rättsfallsbeteckning
2011:57

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen beslutade den 26 oktober 2011 att utse A A till ny ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun. A A var tidigare ersättare för Centerpartiet i kommunfullmäktige. Länsstyrelsen beslutade därför vid samma tillfälle att utse B B till ny ersättare för Centerpartiet i stället för A A.

A A har överklagat länsstyrelsens beslut. Han yrkar att han vid ny sammanräkning inte ska anses valbar för annat parti än Centerpartiet och att länsstyrelsen ska föreläggas att genom ny sammanräkning utse ny ledamot för Sverigedemokraterna i Malung-Sälens kommun. A A anför bl.a. följande.

  1. Den fria nomineringsrätten kan inte anses omfatta en person som vid allmänna val till kommunfullmäktige kandiderat för ett visst parti med en registrerad valsedel som upptar personens namn, efter egen kandidatanmälning.
  2. Den fria nomineringsrätten kan inte anses så utsträckt, att den upphäver en viss persons grundlagsskyddade föreningsrätt.
  3. Det måste med fog anses strida mot den allmänna rättsuppfattningen att en person, mot sin vilja och mot sin officiella kandidatur för ett annat parti, senare kan tilldelas representation för ett parti, som personen inte är medlem av och inte önskar företräda.
  4. Det måste med fog anses strida mot den allmänna rättsuppfattningen att en person, mot sin bestämda och uttalade vilja, per automatik kan mista en plats som den tilldelats och tillträtt, med stöd av resultatet av ett allmänt val.
  5. Det måste med fog anses strida mot den allmänna rättsuppfattningen att en person, kan erhålla behörighet och befogenhet att företräda ett annat parti än vad den själv uppgivit sig tillhöra och givits möjlighet att företräda – vilket skulle kunna innebära att majoritetsförhållandet i kommunfullmäktige ändras.

A A har vidare yrkat att Valprövningsnämnden beslutar om inhibition i ärendet samt hämtar in yttrande från Sveriges Kommuner och Landsting.

Länsstyrelsen har i yttrande den 8 november 2011 anfört bl.a. följande.

De grunder som klaganden åberopar för sitt överklagande är, oaktat de är bestickande, inte tillgodosedda i vallagen.

Länsstyrelsens uppfattning är att vallagens bestämmelser innebär att en ny ledamot om möjligt ska utses när en kommunfullmäktigledamot avgår. I detta fall måste ny sammanräkning ske i avsaknad av ersättare för den avgångne. Vallagen ger inget utrymme för att tillfråga den som står i tur och låta hans/hennes preferenser påverka utgången.

Vallagens bestämmelser innebär också att en ersättare per automatik avgår från det uppdraget om han/hon utses till ledamot. Vallagen ger inte något utrymme för den valde att, genom att avstå från ledamotskapet, behålla uppdraget som ersättare.

Länsstyrelsen har inte funnit någon möjlighet att avstå från att tillämpa vallagens bestämmelser med det resultat som klaganden ogillar. Vår tolkning av rättsläget är att vad klaganden anfört inte kan utgöra grund för att upphäva det klandrade beslutet.

Valmyndigheten instämmer i yttrande den 23 november 2011 i det som anförts i länsstyrelsens yttrande och tillägger bl.a. följande.

I 14 kap. vallagen regleras bl.a. hur ledamöter och ersättare utses och vad som ska ske om ledamöter och ersättare avgår under mandatperioden. I 21 § anges att en ny ledamot ska utses om en ledamot avgår och i 23 § framgår att en ny ersättare ska utses om en ersättare utsetts till ledamot eller avgått.

Valmyndigheten bedömer att vallagens bestämmelser inte ger någon möjlighet att vara ersättare för ett parti och samtidigt vara ledamot för ett annat. Däremot är det möjligt att vara ersättare för två eller fler partier samtidigt.

Om A A hade varit ersättare för Sverigedemokraterna innan han utsetts till ledamot hade han kunnat avgå som ersättare och därmed inte riskerat att tvingas avgå som ersättare för Centerpartiet. Men eftersom ingen ersättare kunde utses till C C, som var den ledamot som A A sedan efterträdde, utsågs A A till ledamot direkt.

Det är först efter det att en kandidat har utsetts till ledamot eller ersättare som han eller hon kan avgå. Valmyndigheten bedömer att bestämmelserna inte ger någon möjlighet för Länsstyrelsen att bortse från A A i beräkningarna av ny ledamot för Sverigedemokraterna även om resultatet innebär att A A utses till ledamot mot sin vilja.

Valmyndigheten bedömer att vallagen inte tar någon hänsyn till vilket parti som ledamoten eller ersättaren vill företräda, det handlar ytterst om att besätta partiernas mandat med ledamöter enligt den turordning som väljarna har bestämt.

En kandidat har möjlighet att kandidera för mer än ett parti, oavsett om partierna har anmälda kandidater eller inte. Vid dubbelvalsavveckling, som regleras i 14 kap. 11 § vallagen, ska kandidater som fått mandat i fler än en valkrets eller för mer än ett parti tillträda det mandat där det personliga röstetalet är störst i förhållandet till antalet röster för partiet eller där jämförelsetalet är störst. Någon motsvarande bestämmelse finns inte för ledamöter och ersättare som utses under mandatperioden.

Överklagandet illustrerar en konsekvens av nuvarande vallagstiftning som Valmyndigheten tidigare lyft fram i rapporten Erfarenheter från valen den 19 september 2010, dnr 11-019/0, s. 5.

Valmyndigheten anser att överklagandet inte kan bifallas.s

A A har inkommit med en skrivelse med anledning av Valmyndighetens yttrande.

Valprövningsnämndens bedömning

Någon laglig möjlighet för Valprövningsnämnden att besluta om inhibition i ärendet finns inte (se 15 kap. 10 § fjärde stycket vallagen [2005:837]). Därför ska denna begäran avslås.

I 14 kap. 21 och 23 §§ vallagen finns bestämmelser om hur ledamöter och ersättare utses när en ledamot eller ersättare avgår under valperioden.

Om en ledamot i kommunfullmäktige avgår under valperioden, ska länsstyrelsen efter anmälan utse en ny ledamot. En ny ledamot ska utses enligt vad som tillämpas för riksdagsvalet enligt 14 kap. 18 och 19 §§.

Om en ersättare i kommunfullmäktige har utsetts till ordinarie ledamot eller avgått som ersättare av någon annan orsak ska länsstyrelsen på anmälan av fullmäktiges ordförande göra nya uträkningar och fastställa ytterligare en ersättare för varje ledamot som berörs. Vid uträkningen ska 14 kap. 16 § vallagen tillämpas.

Länsstyrelsen Dalarnas län har den 26 oktober 2011 på uppdrag av kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun genomfört en ny sammanräkning och utsett A A till ny ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige till och med den 31 oktober 2014 efter ledamoten C C som avsagt sig sitt uppdrag. Vid samma tidpunkt och för samma tidsperiod har länsstyrelsen utsett B B som ny ersättare efter A A för Centerpartiet i samma kommunfullmäktige.

A A har utsetts till ledamot i enlighet med bestämmelsen i 14 kap. 21 § jämförd med 14 kap. 18 § vallagen och B B har utsetts till ersättare i enlighet med bestämmelsen i 14 kap. 23 § jämförd med 14 kap. 16 § vallagen. Något valbarhetshinder har inte förelegat. Valprövnings-nämnden konstaterar således att länsstyrelsens beslut att utse A A till ledamot och B B till ersättare var riktigt. Av nu anförda skäl ska överklagandet avslås.

När det gäller den fria nomineringsrätten vill Valprövningsnämnden avslutningsvis anföra följande.

Valmyndigheten tog i sin erfarenhetsrapport efter valet 2006 upp ett antal områden som berörs av effekterna av den fria nomineringsrätten, se rapporten Erfarenheter från valen den 17 september 2006 (2007:1). Av myndighetens rapport Erfarenheter från valen 2010 (2011:1) framgår att Valmyndigheten fortfarande anser att dessa frågor har stor aktualitet och att frågorna behöver övervägas på nytt. Rapporterna finns på myndighetens hemsida, .

Valprövningsnämndens promemoria Erfarenheter av prövningen av överklaganden i 2010 års allmänna val som överlämnats till regeringen innehåller också synpunkter när det gäller den fria nomineringsrätten
(PM 2011-03-16), promemorian bifogas.

Regeringen tillsatte den 27 oktober 2011 en parlamentariskt sammansatt kommitté som ska göra en översyn av delar av valsystemet. Av direktiven 2011:97 framgår att kommittén bl.a. ska överväga om den fria nomineringsrätten bör inskränkas och om det bör införas krav på offentliga valförberedelser. Kommittén ska redovisa sina förslag i denna del senast den 14 december 2012. Direktiven bifogas.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, som inte finner skäl att inhämta yttrande från Sveriges Kommuner och Landsting, avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.