Till innehåll på sidan

Fråga om röstningsförfarandet och möjligheten att själv lägga ned valkuvert i valurnan

Valprövningsnämndens beslut 53, 86-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
10 december 2014
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Röstningslokal
Rättsfallsbeteckning
2014:19

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 20 september 2014 utgången av valet till riksdagen den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom en kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar den 23 september 2014.

Länsstyrelsen i Stockholms län fastställde i två olika beslut den 30 september 2014 utgången av valen till kommunfullmäktige i Järfälla och landstingsfullmäktige i Stockholms län den 14 september 2014. Valresultaten tillkännagavs genom att protokollen med besluten lades fram för granskning den 30 september 2014.

Redogörelse för överklagandena

AA har överklagat Valmyndighetens och länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. AA fick inte själv lägga ned sitt valkuvert i valurnan. Detta innebar att AA inte garanterats allmän och lika rösträtt i enlighet med 1 § regeringsformen. Därutöver har AA:s rättigheter enligt EU:s grundlag kränkts.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört bl.a. följande.

I vallagen (2005:837) anges i bestämmelser i 7 kap. 3 § samt 9 kap. 4 och 12 §§ att väljaren ska lämna sin röst till röstmottagaren och att röstmottagaren lägger valkuvertet i valurnan.

AA har i överklagandet inte ens påstått att det inträffade skulle vara en avvikelse från vallagens regler. Hans överklagande grundar sig på att det finns en normkonflikt, dvs. att röstmottagarna har tillämpat bestämmelserna i vallagen som anger att det är röstmottagarna som ska lägga väljarens valkuvert i valurnan trots att dessa strider mot de överordnade bestämmelserna i regeringsformen m.m.

1 kap. 1 § regeringsformen stadgar att all offentlig makt utgår från folket samt att denna folkstyrelse bygger på allmän och lika rösträtt. Vidare anges i 3 kap. 1 § samma författning att riksdagen utses genom fria, hemliga och direkta val.

Regeringsformen innehåller bestämmelser i 11 kap. 14 § om att domstolar och i 12 kap. 10 § att andra offentliga organ inte får tillämpa en föreskrift som befinns stå i strid med bestämmelse i grundlag eller annan överordnad författning.

Bestämmelserna i vallagen om vem som ska lägga ned valkuvert i valurnan har som redovisats ovan varit föremål för behandling vid flera tillfällen i riksdagens konstitutionsutskott. Enligt Valmyndighetens bedömning har det inte genom AA:s överklagande kommit fram något som ger stöd för att den gällande ordningen strider mot vare sig åberopade grundlagsbestämmelser, de grundläggande konventionerna inom den europeiska unionen eller den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (den s.k. Europakonventionen).

Valmyndigheten avstyrker bifall till överklagandet.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Stockholms län har yttrat sig och har anfört i huvudsak följande.

I 9 kap. 7 § vallagen regleras hur röstmottagningen i en vallokal skall gå till; röstmottagaren ska, efter att det kontrollerats så att det inte finns något hinder att ta emot valkuvertet, lägga ner valsedlarna i urnan för de val de gäller.
Länsstyrelsen avstyrker överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt 7 kap. 3 § första stycket vallagen ska väljare göra i ordning sina röster bakom en valskärm och därefter lämna valkuverten till röstmottagarna. I 9 kap. 7 § första meningen vallagen anges att om det inte finns några hinder mot att ta emot valkuvert, röstmottagarna, i väljarens eller budets närvaro, ska lägga kuverten i valurnan för de val valsedlarna gäller och markera detta i röstlängden. Enligt Valprövningsnämndens mening är dessa bestämmelser inte oförenliga med aktuella bestämmelser i regeringsformen. AA har inte angivit på vilket sätt vallagens bestämmelser skulle vara oförenliga med EU-rätten.

Enligt Valprövningsnämndens mening har i ärendet inte framkommit att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat i valen på något annat sätt. AA:s överklaganden ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.