Fråga om öppethållandetider i vallokal

Valprövningsnämndens beslut 60-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
10 december 2014
Ämnesord
Röstningslokal

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 20 september 2014 utgången av valet till riksdagen den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom en kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar den 23 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och yrkat att valet till riksdagen 2014 ska ogiltigförklaras. Han har i huvudsak anfört följande. En av röstningslokalerna i Göteborg höll öppet efter kl. 20 den 14 september 2014 och efter det att SVT:s vallokalsundersökning hade presenterats. Detta ger utrymme för taktikröstning eftersom de röstande hade möjlighet att ta del av undersökningen. Därmed kan mandatfördelningen ha påverkats.

Valnämndens yttrande

Valnämnden i Göteborgs Stad har i ett yttrande till Valmyndigheten den 3 oktober 2014 anfört i huvudsak följande.

Under förtidsröstningsperiodens 18 dagar tog röstningslokalen i Nordstan emot totalt 40 415 väljare. För att på ett rättvist, säkert och tryggt sätt hantera denna mängd väljare tillämpades periodvis vid köbildning ett system där väljare fick, efter det att röstkort visats upp alternativt skrivits ut, nummerlapp för kö plats till röstmottagare och inlämnande av röst. På valdagen stängde röstningslokalen i Nordstan kl. 20 och samtidigt avslutades utdelningen av nummerlappar. De ca 200 väljare som vid stängningstillfället hade hunnit få nummerlapp erbjöds att avge sina röster. Röstmottagningen avslutades därefter kl. 20.30.

På begäran av Valmyndigheten har valnämnden översänt tre fotografier som visar dispositionen av den aktuella röstningslokalen i förhållande till andra utrymmen i gallerian i Nordstan samt avgett ett kompletterande yttrande den 10 oktober 2014.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har i ett yttrande till Valprövningsnämnden den 21 oktober 2014 avstyrkt bifall till överklagandet och anfört i huvudsak följande.

I val som gäller hela landet ansvarar varje kommun enligt bestämmelser i 3 kap. 3 § tredje stycket vallagen (2005:837) för att det i kommunen finns röstningslokaler för förtidsröstningen som i fråga om lokalisering, tillgänglighet och öppethållande ger väljarna goda möjligheter att rösta.
– – –
Behovet av öppethållande av röstningslokaler för förtidsröstningen varierar stort mellan olika kommuner och mellan olika röstningslokaler. Det är upp till kommunerna att bedöma behovet av öppethållande och besluta om tiderna, dock med den begränsningen att på valdagen får inte någon röstningslokal vara öppen för röstning längre än till kl. 20.00. Stängningstiden framgår av 4 kap. 21 § första stycket 2 vallagen. Av yttrandet från valnämnden framgår att det fanns ett organiserat system med nummerlappar och nummerpresentatörer för att hantera situationen med många röstande i röstningslokalen och att utdelningen av nummerlappar för köplats till röstmottagarna avslutades kl. 20.00 på valdagen.

Av 8 kap. 5 § vallagen framgår att väljare som finns på ett röstmottagningsställe eller på en plats intill detta när tiden för röstmottagningen går ut ska få tillfälle att rösta innan röstmottagningen avslutas. Bestämmelsen är generell och gäller all röstmottagning i val- och röstningslokaler, Någon befogenhet för röstmottagarna att inte låta dessa väljare rösta har inte föreskrivits. De ca 200 väljare som vid stängningstillfället i röstningslokalen i Nordstan hade hunnit erhålla nummerlapp och därmed en kö plats väntade enligt uppgift i nära anslutning till platsen. Väljarna med kö plats erbjöds att avge sina röster och röstmottagningen avslutades därefter kl. 20.30. Valmyndigheten anser därför att det som AA anfört inte innebär att det vid genomförandet av riksdagsvalet förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller

  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt 8 kap. 5 § vallagen ska väljare som finns på ett röstmottagningsställe eller på en plats som de har anvisats till intill detta när tiden för röstmottagning går ut, få tillfälle att rösta innan röstmottagningen avslutas.

Av utredningen i ärendet framgår att utdelningen av nummerlappar för köplats till röstmottagarna avslutades kl. 20 och att de som väntade på att få rösta fick möjlighet att göra det även efter detta klockslag.

Mot bakgrund av vad som nu anförts finner Valprövningsnämnden inte att det visats att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning som kunnat påverka utgången av valet till riksdagen. AA:s överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.