Till innehåll på sidan

Fråga om huruvida röstmottagning och ordning i vallokal ansetts utgöra en avvikelse från föreskriven ordning

Valprövningsnämndens beslut 56-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
10 december 2014
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Röstningslokal, Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2014:22

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 20 september 2014 utgången av valet till riksdagen den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom en kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar den 23 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. När AA kom till valstugan var valsedlarna placerade så att alla kunde se vem som tog de olika valsedlarna. AA anser att alla ska kunna rösta utan att den som står i närheten ser vad man röstar på. AA fick också ett otrevligt och ohjälpsamt bemötande av personalen när hen frågade vilka valsedlar som avsåg kommun- eller riksdagsvalet. AA anser därför att det ska ske ett omval och att man då ska kunna rösta anonymt.

Valnämnden i Växjö kommuns yttrande

Valnämnden i Växjö kommun har den 13 oktober 2014 yttrat sig till Valmyndigheten och anfört i huvudsak följande.

I samtliga val- och röstningslokaler i Växjö kommun har väljarna kunnat gå bakom en valskärm och utan insyn från utomstående kunnat utföra sina valhandlingar. Vad gäller valsedlarna har dessa varit placerade i valsedelsställ på en plats som anslutit till val- eller röstningslokalerna eller i vissa fall inne i sådan lokal. I samband med exempelvis köbildningar kan säkerligen ha förekommit att en väljare inte kunnat plocka till sig valsedlar utan insyn från andra väljare som befunnit sig i närheten. Själva valhandlingen, nedläggandet av valsedel i valkuvert, har dock kunnat utföras utan insyn bakom en valskärm.

 

– – –

Då AA inte närmare har utvecklat hur röstmottagarnas uppträdande varit kan nämnden inte mer ingående yttra sig beträffande detta. Nämnden vill dock betona att denna inte på något sätt tar i försvar företrädare som uppträder olämpligt. Under alla förhållande menar nämnden emellertid att ett otrevligt bemötande från en viss röstmottagares sida knappast kan läggas till grund för att upphäva ett genomfört val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.

Valmyndighetens yttrande

Valmyndigheten har yttrat sig den 29 oktober 2014 och anfört i huvudsak följande.

Principerna om fria och hemliga val är en av demokratins grundstenar. Det ankommer på röstmottagarna att se till att förhållandena i röstningslokalerna är sådana att dessa och vallagens (2005:837) krav upprätthålls. I detta ligger bl.a. att väljarna enligt 7 kap. 3 § vallagen ska kunna göra i ordning sina röster bakom en valskärm och därefter lämna valkuverten till röstmottagarna. Beträffande den plats där valsedlar kan läggas ut i anslutning till eller inne i lokalen för röstmottagning tar regleringen i ovannämnda 8 kap. 2 § vallagen sikte på tillgängligheten av valsedlar för väljarna och inte på möjligheten för väljaren att plocka valsedlar utan att någon annan kan se vilka valsedlar väljaren tar. Valhemligheten får fortfarande anses tillgodosedd genom att väljaren kan ta valsedlar för flera partier eller genom att väljaren till röstmottagningsstället tar med sig valsedlar som man kan få från partierna.

Valmyndigheten bedömer att de omständigheter AA beskriver inte utgör avvikelser från föreskriven ordning. Förutsättning enligt 15 kap. 13 § vallagen för bifall till AA:s överklagande föreligger därför inte enligt Valmyndighetens mening.

Valmyndigheten avstyrker bifall till överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.


Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Varje kommun ska enligt 4 kap. 20 § vallagen se till att det finns lämpliga lokaler som kan användas som vallokaler och som i fråga om lokalisering, tillgänglighet och öppethållande ger väljarna goda möjligheter att rösta.

I 8 kap. vallagen finns allmänna bestämmelser om röstmottagning. Enligt 8 kap. 1 § ska det på ett röstmottagningsställe finnas ett lämpligt antal avskilda platser (valskärmar) där väljarna kan rösta utan insyn. Det ska också enligt 8 kap. 2 § i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Enligt 7 kap. 3 § vallagen ska väljaren göra i ordning sina röster bakom en valskärm och därefter lämna valkuverten till röstmottagarna.

Enligt 8 kap. 4 § vallagen ansvarar röstmottagarna för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna ska rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

Valprövningsnämnden vill inledningsvis framhålla att nämnden utgår från att AA:s överklagande inte avser ordningen i valstugor utan i en sådan vallokal som enligt 4 kap. 20 § vallagen ska inrättas av varje kommun.

Valprövningsnämnden konstaterar att valhemligheten skyddas genom att väljare ges möjlighet att göra i ordning sin röst bakom en valskärm och därefter lämna valkuverten till röstmottagarna. Bestämmelsen i 8 kap. 2 § vallagen tar endast sikte på att väljarna ska få tillgång till valsedlar.

Valprövningsnämnden finner inte att det av utredningen framgår att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning vid genomförandet av valet i vallokalen såvitt gäller möjligheten för väljarna att bevara valhemligheten. Utredningen visar inte heller att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning när det gäller röstmottagarnas bemötande av väljarna i vallokalen. AA:s överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.