Till innehåll på sidan

Fråga om giltighet av valsedlar som avvikit i fråga om färg

Valprövningsnämndens beslut 16-1997

Beslut
Avslag
Beslutat
5 november 1997
Ämnesord
Röstsammanräkning, Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
1997:8

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län fastställde utgången av valet till kyrkofullmäktige i samfälligheten Ytterlännäs-Dal-Torsåker den 8 oktober 1997.

NN överklagade valet och yrkade att valet skulle förklaras ogiltigt. Som grund för överklagandet anförde NN att minst två partiers valsedlar hade så olika blå färgnyans att flera personer avstått från att rösta, då de ansåg att valhemligheten äventyrades.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län tillstyrkte bifall till överklagandet och anförde att, med hänsyn till vad som framkommit om valsedlarnas färg och därmed sammanhängande risk för avslöjande av valhemligheten, omval borde hållas i den aktuella kyrkliga samfälligheten.

Riksskatteverket (RSV) tillstyrkte bifall till överklagandet och anförde.

I motsats till vad som gäller för valen till riksdagen, landstings- och kommunfullmäktige kan partierna vid de kyrkliga valen själva bestämma vilka tryckerier, som skall anlitas för valsedelstryckningen. Lagbestämmelser saknas också om att den tryckta valsedeln viss tid före valet skall lämnas till sammanräkningsmyndigheten för kännedom/granskning.

Vid de senaste kyrkliga valen har det därför på flera ställen i landet hänt att felaktigheter eller avvikelser från föreskriven ordning upptäckts så sent att det i många fall inte funnits tid för t.ex. omtryckning av valsedlarna. I flera fall har felet uppmärksammats först på valdagen.

Det är tyvärr ett faktum att det inte går att helt undvika färgskillnader på valsedlar – inte ens vid de val där staten har ansvaret för tryckningen. Vid dessa val har t.o.m. färgen på de vita valsedlarna varierat beroende främst på skilda lagringsförhållanden för valsedelspapperet.

I informationshäftet KYRKLIGA VAL 1997, som bl.a. partierna fått, har RSV i Bilaga 2 angett att det till valsedlar för samfällighetsval skall användas: "80 g valsedelsblått papper (Svenskt papper nr 638671) eller 80 g himmelsblått papper (Colorit)." Det framgår helt klart av en jämförelse mellan valsedlarna i den aktuella samfälligheten att de för ett av partierna har en mörkare blå färgton än för det andra. Dessa valsedlar avviker därmed från den föreskrift som RSV lämnat.

Det bör dock betänkas att det är betydligt svårare att se färgskillnader mellan olika valsedlar när de ligger i sina valkuvert, där bara en liten urstansning (halvcirkel) visar färgen.

Enligt 51 § lagen om kyrkofullmäktigval, m.m. skall bestämmelserna i bl.a. 19 kap. 16–20 §§ vallagen tillämpas när ett överklagande handläggs och prövas.

I 19 kap. 18 § vallagen anges de fall, där Valprövningsnämnden skall förordna om omval, såvida det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången, nämligen om:

"1. Det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning,

2. någon hindrat röstningen,

3. förvanskat avgivna röster, eller

4. otillbörligen verkat på något annat sätt."

I den nu aktuella samfälligheten har valförrättarna inte avvikit från bestämmelserna i 10 kap. 6 § vallagen vid sin mottagning av väljarnas röster. Ansvaret för den felaktiga färgen på det ena partiets valsedlar åvilar helt och hållet partiet självt.

Därmed saknas förutsättningarna för en tillämpning av 19 kap. 18 § vallagen i detta ärende.

Valprövningsnämnden yttrade: Valprövningsnämnden har granskat ett exemplar av vardera Arbetarepartiet Socialdemokraternas och Centerns valsedlar och därvid konstaterat att valsedlarna haft olika blå nyans.

Av 10 § lagen om kyrkofullmäktigval, m.m. (1972:704) framgår att för val av kyrkofullmäktige i kyrklig samfällighet skall användas blå valsedlar. Lagens 43 § hänvisar såvitt gäller bestämmelser om den slutliga sammanräkningen av röster till bestämmelserna i 18 kap. vallagen i tillämpliga delar. Av 18 kap. 10 § vallagen framgår i vilka fall en valsedel anses som ogiltig, nämligen om den saknar partibeteckning eller har mer än en partibeteckning eller har kännetecken som uppenbart gjorts med avsikt (märkning). Någon bestämmelse om att valkuvert som innehåller valsedel av fel färg inte får tas emot av valförrättaren finns inte i vallagarna (jfr 26 och 33 §§ lagen om kyrkofullmäktigval, m.m. och 10 kap. 6–7 §§ samt 11 kap. 10–11 §§ vallagen). Valsedlarna har tagits emot av valförrättarna. Vid den slutliga sammanräkningen har det inte funnits annan grund för att ogiltigförklara valsedlarna än de som anges i 18 kap. 10 § vallagen. Den omständigheten att valsedlar haft fel blå färg innebär inte att de i detta fall skall anses märkta så som avses i nämnda lagrum. Inte heller anser Valprövningsnämnden att det förhållandet att valsedlar med fel blå färg tagits emot av valförrättarna utgör avvikelse från föreskriven ordning enligt 19 kap. 18 § första stycket vallagen jämfört med 51 § lagen om kyrkofullmäktigval, m.m.

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.