Till innehåll på sidan

Fråga om en ledamots valbarhet till kommunfullmäktige då ledamoten flyttat från kommunen

Valprövningsnämndens beslut 91-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
28 januari 2015
Ämnesord
Kandidater, Valbarhet
Rättsfallsbeteckning
2014:51

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutade den 10 november 2014 att utse en ny ledamot och en ny ersättare i kommunfullmäktige i Östersund. Avgången ledamot var AA. Bakgrunden till beslutet var att Östersunds kommun meddelat länsstyrelsen att AA inte längre var folkbokförd inom valområdet och begärt ny röstsammanräkning.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Hon önskar behålla sin plats i kommunfullmäktige i Östersund. Hon är egen företagare och driver ett företag tillsammans med sin make. Bolaget har arbetat upp en ny marknad med kunder i bl.a. Mälardalen och på grund av detta har de under hösten och vintern 2014 temporärt arbetat från Dalarna av praktiska skäl. I och med detta var de tvungna att ansöka om barnomsorg. För att få rätt till barnomsorg måste man vara skriven i den kommun man söker barnomsorg i, och därför har AA och hennes man varit skrivna i Ludvika kommun. Hon har fr.o.m. den 20 november 2014 åter skrivit sig i Östersunds kommun.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Jämtlands län har yttrat sig och anfört följande.

Den 10 november 2014 utsåg länsstyrelsen en ny ledamot i kommunfullmäktige i Östersunds kommun. Länsstyrelsen genomför regelbundet kontroller av ledamöters valbarhetsstatus i länets kommun- och landstingsfullmäktige. Länsstyrelsen kan inte på eget initiativ genomföra efterträdarval utan upplyser berörd kommun/landsting om valbarhetshinder för ledamöter. Det är sedan kommunen/landstinget som begär ny röstsammanräkning på eget initiativ. Länsstyrelsen uppmärksammade den 6 november 2014 vid en kontroll av valbarhetsstatus att AA inte längre var folkbokförd i Östersunds kommun. Ett meddelande om detta sändes till kommunen den 6 november 2014. Kommunen begärde då skriftligen att ny ledamot utses.

Möjligheten för förtroendevalda som temporärt flyttar till en annan kommun att ha kvar uppdrag har diskuterats av regeringen i Prop. 2001/02:80. På s. 92-93 framgår att regeringen anser att en förtroendevald som temporärt flyttar till en annan kommun tillfälligt bör kunna behålla sina uppdrag under resten av mandatperioden. Dock under förutsättning att det är praktiskt möjligt för den förtroendevalda att delta vid de flesta sammanträden som följer av uppdraget. Regeringen anför vidare att det ankommer på fullmäktige att utifrån en helhetsbedömning i det enskilda fallet avgöra om den förtroendevalda ska få behålla sitt uppdrag. Denna möjlighet kan dock endast ges till förtroendevalda i nämnder och fullmäktigeberedningar samt revisorer och revisorsersättare. Ledamöter i fullmäktige är utsedda direkt av väljarna i de kommunala valen och omfattas därför inte av denna möjlighet. Att ge fullmäktige möjlighet att besluta om dispens från valbarhetskravet för fullmäktigeledamöter skulle strida mot väljarnas exklusiva rätt att utse fullmäktigeledamöter.

Länsstyrelsen har på begäran av kommunfullmäktiges ordförande genomfört en ny sammanräkning för att utse en ny ledamot att ta över efter AA i kommunfullmäktige. Begäran är grundad på att AA skrivit sig i Ludvika kommun. Av 4 kap. 8 § kommunallagen (1991:900) framgår att om en förtroendevald upphör att vara valbar, upphör också uppdraget genast. AA upphörde att vara valbar till Östersunds kommunfullmäktige i samband med att hon skrev sig i Ludvika kommun. Den omständighet att hon nu åter skrivit sig i Östersunds kommun bör inte enligt länsstyrelsens bedömning föranleda att hon kan återfå sin plats som ledamot i kommunfullmäktige. Uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige upphörde i enlighet med 4 kap. 8 § kommunallagen den dag hon skrev sig i Ludvika.

Länsstyrelsen anser på grund av ovan anförd anledning att överklagandet bör avslås.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

I 15 kap. 14 § vallagen (2005:837) anges att, om det vid en sammanräkning som avses i 14 kap. 18–24 §§ samma lag har förekommit avvikelse från föreskriven ordning och det inte är osannolikt att avvikelsen har inverkat på utgången av sammanräkningen, Valprövnings-nämnden ska upphäva sammanräkningen och uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta den rättelse som behövs.

I 14 kap. 21–24 §§ vallagen finns bestämmelser om förfarandet när en ledamot eller ersättare i bl.a. kommunfullmäktige avgår under valperioden.

Av 4 kap. 5 § kommunallagen (1991:900), jämförd med 4 kap. 2 § samma lag, följer att valbar som ledamot och ersättare i kommunfullmäktige är den som är folkbokförd i kommunen. Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör uppdraget genast enligt 4 kap. 8 § kommunallagen. Fullmäktige får dock besluta att en förtroendevald som valts av fullmäktige får ha kvar sina uppdrag under återstoden av mandattiden.

Av utredningen framgår att AA har folkbokfört sig i Ludvika kommun. Uppdraget för henne att vara ledamot i kommunfullmäktige i Östersunds kommun har därmed upphört. Länsstyrelsen har således förfarit korrekt då man utsett ny ledamot och ersättare. Det förhållandet att AA på nytt är folkbokförd i Östersunds kommun innebär inte att hon har rätt att automatiskt få tillbaka sitt tidigare förtroendeuppdrag (jfr det av länsstyrelsen återgivna uttalandet i prop. 2001/02:80). Överklagandet ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.