Till innehåll på sidan

Fråga om avvikelse från föreskriven ordning vid rösträkning

Valprövningsnämndens beslut 82-2014

Beslut
Avslag
Beslutat
17 december 2014
Ämnesord
Kandidater, Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2014:46

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Länsstyrelsen i Hallands län fastställde i ett beslut den 21 september 2014 utgången av valet till kommunfullmäktige i Hylte kommun den 14 september 2014. Valresultatet tillkännagavs genom att protokollet med beslutet lades fram för granskning den 21 september 2014.

Redogörelse för överklagandet

Hylte Arbetarekommun genom Krister Mattsson har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Socialdemokraterna har kandidatnamn på både fram- och baksida av valsedeln. En partiföreträdare har efter personvalskampanj en uppfattning om att det finns ett omfattande stöd för dennes kandidatur. Antalet potentiella kryss borde ligga i nivå för att kandidaten skulle ha blivit personvald.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Hallands län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Länsstyrelsen i Hallands län har klara rutiner för den slutliga rösträkningen. När valsedlarna kommer till länsstyrelsen sker en noggrann kontroll av dessa.

Ett valdistrikt räknas först av en räknegrupp om fyra personer. Det är räknegruppens roll att räkna och bedöma de valsedlar som har bedömts som ogiltiga vid den preliminära rösträkningen i vallokal samt att noggrant granska och räkna personkryss på samtliga valsedlar, såväl valsedlarnas framsida som baksida.

Väljare som vill lämna en särskild personröst ska på valsedeln markera detta i det särskilda utrymme för personröst som finns vid den kandidat som de helst vill se vald, enligt 7 kap. 2 § vallagen (2005:837). Kandidatnamn på en valsedel ska anses obefintligt om det lämnats fler än en särskild personröst eller det inte framgår vem personrösten avser, enligt 13 kap. 8 § vallagen. Räknegruppen ska förhålla sig till de bestämmelser om personröster som framgår av vallagen. I övrigt ska personrösten räknas och därmed noteras i den personröstförteckning som räknegruppen använder sig av vid personröstgranskningen. Vid oklarheter kontaktar räknegruppen ledningsgruppen.

Efter att räknegruppen granskat, bedömt och räknat samtliga valsedlar med dess eventuella personröster i ett valdistrikt överlämnas materialet till en kontrollgrupp för ytterligare kontrollgranskning, kontrollbedömning samt kontrollräkning. Vid det fall kontrollgruppen upptäcker att ett personkryss inte uppmärksammats kontaktas omedelbart räknegruppen för korrigering av detta fel.

Personröstförteckningen tillsammans med övriga arbetsblanketter lämnas sedan vidare för registrering. Om registrerarna upptäcker en avvikelse i exempelvis personröstförteckningen kontaktas kontrollgruppen omedelbart för korrigering av fel samt för eventuell vidare återkoppling till räknegrupp.

Länsstyrelsen finner inget anmärkningsvärt i antalet personröster som registrerats för Socialdemokraterna vid valet till kommunfullmäktige i Hylte kommun.

Den slutliga rösträkningen har skett i enlighet med vallagens bestämmelser.

Sammanfattningsvis saknas det därmed, enligt länsstyrelsens uppfattning, grund att ändra det överklagade beslutet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt Valprövningsnämndens bedömning har det i ärendet inte framkommit några omständigheter som tyder på att det av länsstyrelsen redovisade valresultatet inte skulle vara korrekt. Valprövningsnämnden finner således inte utrett att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon otillbörligen verkat vid valet. Hylte Arbetarekommuns överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.