Till innehåll på sidan

Fråga angående utformning av valsedlar - uppgifter om kandidaternas engagemang har godtagits

Valprövningsnämndens beslut 11-2006

Beslut
Bifall
Beslutat
14 juni 2006
Ämnesord
Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2006:10

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Nackalistan beställde valsedlar hos Länsstyrelsen i Stockholms län och begärde bl.a. att det efter kandidatnamnen skulle läggas till vissa uppgifter, bl.a. uppgift om de frågor kandidaterna är engagerade i.

Länsstyrelsen avslog i beslut den 12 maj 2006 Nackalistans begäran att som övriga identifieringsuppgifter lägga till de frågor som Nackalistans kandidater är engagerade i. Som skäl för beslutet angav länsstyrelsen bl.a. följande.

I 6 kap. 3 § vallagen (2005:837) regleras om valsedlar bl.a. att kandidatnamn skall vara uppförda i nummerordning och att varje kandidat skall identifieras så att det framgår vem som avses. Av 5 § valförordningen (2005:874) med hänvisning till bifogad bilaga framgår närmare hur en valsedel skall vara utformad. Där framgår bl.a. att det på en valsedel med kandidatnamn, utöver varje kandidats namn, skall finnas uppgifter om kandidatens ålder, yrke eller titel, adress, telefonnummer, partitillhörighet eller liknande uppgift.

I vallagskommitténs betänkande Ny Vallag (SOU 2004:111) sägs på  s. 154–155 bl.a. följande beträffande uppgifter om partitillhörighet eller liknande uppgift att uppgiften i dag huvudsakligen används vid valsamverkan mellan partier för att på så sätt underlätta för väljarna i valet.

Vidare sägs i nämnda betänkande: För partiet och väljarna torde inte personuppgifternas primära funktion – med bortseende från kandidatnamnen – vara att särskilja individer från varandra, utan att tjäna som allmän upplysning om kandidaterna, t.ex. vad gäller yrkesbakgrund, hemort, ålder samt som nyss nämnts – i samband med valsamverkan – partitillhörighet eller liknande uppgift. Enligt kommittén fyller dessa uppgifter en viktig funktion, samtidigt som inte utrymmet bör kunna användas för t.ex. argumenterande text eller uppenbart irrelevanta uppgifter. Det är således betydelsefullt att valsedlarna inte innehåller uppgifter som kan betraktas som vilseledande för väljarna utan att den information som lämnas är korrekt.

Mot bakgrund av gällande bestämmelser och de uttalanden som gjorts av vallagskommittén anser länsstyrelsen att de övriga identifieringsuppgifter – uppgifter om vilka frågor som kandidaterna är engagerade i – som Nackalistan begärt att få upptagna på namnvalsedeln inte skall upptas på en namnvalsedel. 

Nackalistan överklagade länsstyrelsens beslut och yrkade att beslutet skulle ändras i enlighet med Nackalistans ursprungliga beställning av valsedlar. Till stöd för sin talan anförde Nackalistan i huvudsak följande. Enligt länsstyrelsens beslut används uppgiften partitillhörighet eller liknande huvudsakligen vid valsamverkan mellan partier. Huvudsakligen men inte endast – således kan liknande uppgift få förekomma i detta fall. Texten med angivande av kandidaternas huvudsakliga intresseområde underlättar för väljarna i valet. Valsedeln innehåller inte argumenterande text eller uppenbart irrelevanta uppgifter utan kan tvärtom tjäna som allmän upplysning om kandidaterna. Valsedeln innehåller inte uppgifter som kan betraktas som vilseledande. All information som lämnas på valsedeln är helt och hållet korrekt.

Valmyndigheten avstyrkte bifall till överklagandet och anförde. Valmyndigheten har samma uppfattning som vallagskommittén och länsstyrelsen att partitillhörighet eller liknande uppgifter skall användas i huvudsak vid valsamverkan mellan partier för att på så sätt underlätta för väljarna i valet. Att som en övrig identitetsuppgift skriva t.ex. Förvaltning av kulturfastigheter och energifrågor kan enligt Valmyndighetens bedömning inte räknas som partitillhörighet eller liknande uppgift.

Valprövningsnämnden beslutade:

Tillämpliga bestämmelser framgår av länsstyrelsens beslut. I propositionen 2004/05:163 med förslaget till vallag ges ingen ytterligare vägledning om vilka närmare uppgifter om kandidaterna som skall få finnas på valsedlarna utan regeringen hänvisar till att den närmare utformningen av valsedlarna bör regleras i de verkställighetsföreskrifter som tas in i den av regeringen utfärdade valförordningen eller föreskrifter som i anslutning till denna meddelas av Valmyndigheten.

Enligt bilagan till valförordningen får det, utöver kandidatens namn, finnas följande uppgifter om kandidaten:

1. ålder

2. yrke eller titel

3. adress

4. telefonnummer

5. partitillhörighet eller liknande uppgift.

Uppgifterna får omfatta högst två rader per kandidat.

Frågan i ärendet är om uppgifter om frågor som kandidaterna är engagerade i kan inrymmas i begreppet partitillhörighet eller liknande uppgift.  Stöd för att inte tolka begreppet alltför snävt kan hämtas i vallagskommitténs skrivningar i betänkandet Ny Vallag om att utrymmet på valsedeln inte bör kunna användas för t.ex. argumenterande text eller uppenbart irrelevanta uppgifter samt att valsedlarna inte får innehålla vilseledande uppgifter eller information som inte är korrekt. Vidare uttalar kommittén i anslutning till dessa skrivningar följande. Det är ytterst de partier som deltar i valen som har detta ansvar. Skulle denna förutsättning brista kan det bli aktuellt med en omprövning. Text som inteär argumenterande, uppgifter som inte är uppenbart irrelevanta eller vilseledande samt information som är korrekt borde således, enligt Valprövningsnämndens mening, kunna tillåtas.

Valprövningsnämnden anser att det är angeläget att en valsedel inte innehåller uppgifter som är argumenterande, irrelevanta, vilseledande eller inkorrekta och att det kan finnas gränsdragningsproblem, särskilt vad gäller frågan huruvida en uppgift är argumenterande. Från denna synpunkt får emellertid de uppgifter om kandidaternas intresseområden som angetts på Nackalistans valsedel anses godtagbara. Inte heller i övrigt bedöms valförordningens bestämmelser hindra att uppgifter av det aktuella slaget anges på en valsedel. Mot denna bakgrund och med beaktande även av väljarnas intresse av att få information om kandidaterna anser Valprövningsnämnden att överklagandet skall bifallas.

Valprövningsnämndnens beslut

Med bifall till överklagandet undanröjer Valprövningsnämnden det överklagade beslutet och visar ärendet åter till länsstyrelsen för handläggning i enlighet med Nackalistans valsedelsbeställning.  

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.