Till innehåll på sidan

Felaktig hantering av budröster vid val till kyrkofullmäktige har ansetts innebära avvikelse från föreskriven ordning men har inte ansetts inverka på valutgången

Valprövningsnämndens beslut 19-1997

Beslut
Avslag
Beslutat
17 december 1997
Ämnesord
Röstningsförfarandet
Rättsfallsbeteckning
1997:18

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde utgången av valet till kyrkofullmäktige för Mellersta Ölands kyrkliga samfällighet, MÖKS, den 13 oktober 1997. Länsstyrelsen fastställde vidare utgången av valet till kyrkofullmäktige i Borgholms församling den 3 oktober 1997. Den 14 maj 1997 fastställde länsstyrelsen med stöd av 4 a § lagen (1972:704) om kyrkofullmäktigval, m.m. antalet kyrkofullmäktige i var och en av församlingarna i MÖKS.

NN, Borgholm, överklagade valen till kyrkofullmäktige i MÖKS respektive till Borgholms församling. NN överklagade också Länsstyrelsens i Kalmar län beslut om valkretsindelning för MÖKS. NN yrkade i första hand att valresultatet skulle ogiltigförklaras och att ny röstsammanräkning skulle företas utan hänsyn till valkretsindelningen som måste undanröjas. I andra hand yrkade NN att valet för MÖKS och valet till kyrkofullmäktige i Borgholms församling skulle göras om. Som stöd för sin talan anförde NN i huvudsak följande.

Valen till kyrkofullmäktige i MÖKS och Borgholms församling

Vid valet i Borgholms valdistrikt förekom olaglig hantering vid budröstning, kaffedrickning i vallokalen vid dukade bord, anföranden i vallokalen, valsedlar med namn utlagda medan valsedlar utan namn blev bortplockade av valförrättarna, samt lottförsäljning i vallokalen. Vidare delades valkuvert och även valsedlar ut till kaffedrickande personer i vallokalen. Valförrättare hjälpte på ett olagligt sätt en röstande med synsvårigheter att bakom skärmen stoppa i valsedel i valkuvertet. När vallokalen skulle stängas kl. 20.00 var huvudingången låst och personer som stod utanför kom inte in. Porten var låst under hela röstsammanräkningen, även om det för den som visste det gick att komma in genom en dörr på baksidan.

Valkretsindelningen

Den gällande valkretsindelningen gav det märkliga och författningsstridiga resultatet att en person som erhållit var 14:e av alla avgivna röster ändå inte fått en enda av de 35 platser i MÖKS' fullmäktige som valet avsåg.

- - -

I en ytterligare skrift, vartill fogats en skiss över vallokalen och dess belägenhet i Borgholms kyrkobyggnad, utvecklade NN överklagandet. Han anförde bl.a. att valsedlar för Kyrkligt Valalternativ, KV – valsedlar som varit utan namn – vid flera tillfällen under valdagen plockades bort från valsedelsbordet i vallokalen i Borgholm av valförrättare. Däremot låg under hela dagen på samma bord valsedlar med kandidatnamn för ett annat parti (ditlagda av valförrättarna) och för KV (ditlagda av NN) vilket i sig stred mot gällande vallag.

- - -

Länsstyrelsen i Kalmar län inkom med yttrande och hade också inhämtat yttrande från Valnämnden i Borgholms kommun. Länsstyrelsen ansåg att överklagandet av valkretsindelningen borde avvisas såsom för sent inkommet. Länsstyrelsen anförde vidare att NN enligt röstlängden var röstberättigad vid val i Köpings församling, Borgholms kommun och att han följaktligen inte var röstberättigad vid valet till kyrkofullmäktige i Borgholms församling. Dessutom hade överklagandet av det sistnämnda valet kommit in för sent. Även i denna del borde således överklagandet avvisas.

När det gällde överklagande av valet till kyrkofullmäktige för MÖKS hänvisade Länsstyrelsen till yttrandet från Valnämnden, som i huvudsak anfört följande.

Nu ifrågavarande vallokal, Församlingshemmet, är belägen i Borgholms kyrka. Ingången är på baksidan. På framsidan finns kyrkporten. Det är möjligt att nå vallokalen även genom kyrkporten under tid som aktiviteter förekommer i kyrkan.

Valdagen fanns tydliga skyltar som visade mot ingången på baksidan. Kyrkporten var som alltid låst på kvällen. Församlingshemmet består av två rum. I det ena förrättades valet och i det andra dracks det kyrkkaffe. En synskadad röstande bad valförrättare om hjälp med att stoppa sin valsedel i valkuvertet, en valsedel som han hade med sig hemifrån. Två handikappade med funktionshinder bad att få sitta vid kaffebordet och rösta, vilket bifölls. Vad NN i övrigt anför i sitt överklagande är inte riktigt. Valnämnden hemställer att överklagandet lämnas utan bifall.

Med hänvisning till vad som anförts av Valnämnden, ansåg länsstyrelsen att det inte var utrett att det vid genomförandet av valet till kyrkofullmäktige i MÖKS förekommit någon sådan i 19 kap. 18 § vallagen jämförd med 51 § lagen om kyrkofullmäktigval m.m. angiven omständighet som borde föranleda omval.

- - -

Riksskatteverket (RSV) avstyrkte bifall till överklagandet i den del det avsåg omval i MÖKS och anförde bl.a. följande.

NN var enligt röstlängden inte röstberättigad vid valet till fullmäktige i Borgholms församling och kan därför inte överklaga detta val. Vidare har skrivelsen med överklagandet kommit in till Valprövningsnämnden efter det att beslutet vunnit laga kraft.

Vid val till fullmäktige i Mellersta Ölands kyrkliga samfällighet skall varje i samfälligheten ingående församling utgöra en valkrets, eftersom annat inte beslutats av stiftsfullmäktige. Därmed saknas grund för överklagandet i denna del.

NN uppger att valförrättarna vid flera tillfällen plockat bort vissa valsedlar som han lagt ut på ett därför avsett bord. Det gällde valsedlar med partibeteckningen "Kyrkligt valalternativ" som saknade kandidatnamn. Valsedlar för samma parti med kandidatnamn uppges ha funnits på samma bord under hela valdagen.

Valnämnden i Borgholms kommun har i sitt yttrande inte särskilt berört frågan om utläggning av valsedlarna. Händelseförloppet när det gäller både det som NN anfört om valsedlarna och annat i överklagandet är inte på något sätt klarlagt. Enligt RSV:s mening går det inte att med säkerhet säga om det vid genomförandet av valet har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. Även om NNs uppfattning om valförrättarnas agerande äger riktighet kan det ändå inte sägas att väljarna saknat fullgoda möjligheter att utnyttja sin rösträtt. Det kan därför inte med fog antas att vad som förekommit haft inverkan på valutgången.

NN inkom med påminnelser och utvecklade sitt överklagande vad gällde budröstningen. NN hävdade att viss röstning genom bud genomförts på ett felaktigt sätt. Bland annat hade i Köpings valdistrikt ordföranden själv uppträtt som bud för fyra personer utan att dessa varit förhindrade att rösta. En släkting till en kyrkopolitiker hade uppträtt som bud för två väljare utan att ingå i de behörigas krets. Andra personer hade uppträtt som både vittne och bud samtidigt.

- - -

Länsstyrelsen, som i närvaro av Valnämnden i Borgholms kommun tagit del av de ytterkuvert för budröster som NN riktat anmärkningar mot, yttrade sammanfattningsvis följande. Enligt länsstyrelsens uppfattning hade två budröster haft formella brister och borde inte ha tagits emot av valförrättaren. Dessa röster, som avlämnats i Köpings valkrets, hade enligt länsstyrelsens uppfattning inte inverkat på valutgången. Länsstyrelsen vidhöll sitt avstyrkande av NNs överklagande av utgången av valet till kyrkofullmäktige för Mellersta Ölands kyrkliga samfällighet.

- - -

I ytterligare påminnelser återkallade NN överklagandet såvitt avsåg valet till kyrkofullmäktige i Borgholms församling, samt återtog sitt påstående att anföranden skulle ha hållits i vallokalen. Vidare begärde NN att Valprövningsnämnden skulle hålla muntlig förhandling där han skulle få åberopa vittnen under ed till styrkande av sina uppgifter.

Av handlingarna framgick att partiet Kyrkligt Valalternativ skulle ha behövt ytterligare 16 röster för att ta det fjärde och sista mandatet i Köpings valkrets, där partiet erhållit 6,15 % av rösterna. I Borgholms valkrets, där Kyrkligt Valalternativ fått 5,95 % av rösterna, hade partiet behövt ytterligare tre röster för att ta det tionde och sista mandatet.

- - -

Valprövningsnämnden yttrade: NN har återkallat överklagandet av valet till kyrkofullmäktige i Borgholms församling. Överklagandet i den delen avskrivs därför.

Valprövningsnämnden finner inte skäl att förordna om vittnesförhör eller hålla muntlig förhandling.

Enligt 4 § lagen (1972:704) om kyrkofullmäktigval, m.m. skall vid val av fullmäktige i kyrklig samfällighet varje i samfälligheten ingående församling, eller sådan grupp av församlingar som av stiftsstyrelsen har bestämts enligt 4 a § tredje stycket, utgöra en valkrets. I det nu aktuella ärendet har Stiftsstyrelsen i Växjö stift inte beslutat om sådan sammanföring av församlingar som omnämns i 4 a §. Lagens bestämmelser i 4 § om att varje församling utgör en valkrets gäller alltså.

Valprövningsnämnden uppfattar NNs överklagande av valkretsindelningen som ett överklagande av länsstyrelsens beslut den 14 maj 1997 att fastställa antalet kyrkofullmäktige i församlingarna i Mellersta Ölands kyrkliga samfällighet. Detta beslut kungjordes den 31 maj 1997. Överklagande av beslutet skulle ha varit länsstyrelsen eller Valprövningsnämnden till handa senast tre veckor från kungörandet eller den 23 juni 1997. NNs överklagande kom in till Valprövningsnämnden först den 23 oktober 1997 och avvisas därför i denna del.

Av utredningen i ärendet framgår att två budröster som avlämnats i Köpings valkrets haft formella brister och inte borde ha tagits emot av valförrättaren. Valprövningsnämnden finner att förfarandet med budrösterna innebär sådan avvikelse från föreskriven ordning som avses i 51 § lagen om kyrkofullmäktigval, m.m. jämförd med 19 kap. 18 § vallagen. Valprövningsnämnden finner dock att det inte med fog kan antas att den felaktiga hanteringen av budrösterna inverkat på valutgången.

Valprövningsnämnden kan inte finna att vad som i övrigt förekommit i ärendet utgör avvikelse från föreskriven ordning.

Valprövningsnämnden avslår överklagandet i den del det inte avskrivits eller avvisats.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.