Verksamhetsberättelse (Bou)

Bostadsutskottets beredningsområde

Bostadsutskottet bereder ärenden om

- bostadspolitik

- hyra

- bostadsrätt

- tomträtt

- vattenrätt

- bebyggelseplanläggning

- byggnadsväsendet

- fysisk planering

- expropriation

- fastighetsbildning

- lantmäteriväsendet

- länsförvaltningen

- rikets administrativa indelning

- kommunfrågor som inte tillhör något annat utskotts beredningsområde

- anslag inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande.

 

Utskottets sammansättning m.m.

 

Ledamöter

Göran Hägglund (kd) ordf. (avsägelse 04-04-15)

Ragnwi Marcelind (kd) (fr.o.m. 04-04-15) ordf. fr.o.m. 04-04-20

Owe Hellberg (v) förste vice ordf.

Anders Ygeman (s) andre vice ordf.

Lilian Virgin (s)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Nina Lundström (fp)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Hans Unander (s)

Maria Öberg (s)

Margareta Pålsson (m)

Ingela Thalén (s) (t.o.m. 04-06-14)

Mariam Osman Sherifay (s) (fr.o.m. 04-06-19)

Lars Tysklind (fp)

Rigmor Stenmark (c)

Gunnar Sandberg (s)

Peter Danielsson (m)

Sten Lundström (v)

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

 

Suppleanter

Leif Jakobsson (s)

Maria Hassan (s)

Magdalena Andersson (m)

Gunnar Andrén (fp)

Helena Zakariasén (s)

Göte Wahlström (s)

Dan Kihlström (kd)

Gudrun Schyman (v) (t.o.m. 03-10-14)

Mariann Ytterberg (s)

Gunnar Axén (m)

Nikos Papadopoulos (s)

Yvonne Ångström (fp)

Jörgen Johansson (c)

Agneta Lundberg (s)

Göran Lindblad (m)

Sermin Özürküt (v)

Mona Jönsson (mp)

Mikael Odenberg (m) (t.o.m. 03-11-23)

Solveig Hellquist (fp)

Allan Widman (fp)

Agne Hansson (c)

Mikaela Valtersson (mp)

Matilda Ernkrans (s)

 

Kansli

Utskottet biträddes av ett kansli bestående av

Jan Bjurström, kanslichef

Bengt Billquist, föredragande

Anders Löfgren, föredragande

Lars Olsson, föredragande

Pia Blomdin Åhrling, byråassistent (fr.o.m. 04-02-23)

Marie Heinefors, byråassistent (t.o.m. 04-02-22)

Vasiliki Papadopoulou, byråassistent (t.o.m. 04-03-31)

 

 

Utskottets verksamhet

Betänkanden och yttranden

Nedan redovisas mycket kortfattat behandlade frågor och utskottets ställningstagande i de 13 betänkanden som utskottet under riksmötet avlämnade till kammaren samt i de 6 yttrandena till andra utskott.

2003/04:BoU1

: Utskottet tillstyrker regeringens förslag i proposition 2003/04:1 avseende anslagsfördelning budgetåret 2004 för utgiftsområde 18. Utskottet tillstyrker även regeringens övriga förslag i budgetpropositionen avseende utgiftsområde 18. Det gäller ett förslag om ändring i lagen om bostadsbidrag, om finansieringsprinciper för lantmäteriverksamheten och om bemyndiganden för regeringen avseende investeringsbidraget för nybyggnad av hyresbostäder, omstrukturering av kommunala bostadsbolag samt olika former av statliga kreditgarantier och en rörlig kredit på konto i Riksgäldskontoret. Vidare tillstyrker utskottet regeringens förslag om ändrad inriktning av kreditgarantigivningen för ny- och ombyggnad. Motstående motionsförslag till dessa regeringsförslag avstyrks av utskottet. Den av regeringen föreslagna ändringen i lagen om bostadsbidrag avser det s.k. förlåtandeintervallet i reglerna om bostadsbidrag. Regeringens förslag innebär att förlåtandeintervallet höjs från 200 kr 1 200 kr.

Med utnyttjande av sin initiativrätt lägger utskottet också fram ett förslag till lag om särskild bestämmelse om bostadsbidrag. Innebörden i lagförslaget är att de särskilda regler som gällt sedan den 1 juli 2001 vid beräkning av den bidragsgrundande inkomsten för bostadsbidrag till studerande skall tillämpas även fortsättningsvis.

Utskottet redovisar vidare vissa överväganden om mål- och resultatredovisningen i budgetpropositionen samt föreslår att riksdagen skall godkänna vad utskottet anfört.

I övrigt avstyrks i betänkandet behandlade motionsförslag i frågor om bostadspolitikens inriktning och vissa övriga frågor inom utskottets beredningsområde. Dessa förslag avser bl.a. frågor om utformningen av bostadspolitiken, konkurrensen i bostadsbyggandet, bostadsfinansieringen, behovet av studentbostäder, bostadsbidragen samt verksamheterna vid Lantmäteriverket och länsstyrelserna. Till betänkandet har fogats 45 reservationer och 8 särskilda yttranden.

2003/04:BoU2

: I betänkandet behandlar bostadsutskottet regeringens förslag i proposition 2002/03:116 Tredimensionell fastighetsindelning jämte motionsförslag som väckts med anledning av propositionen. Regeringen föreslår att fastigheter i vissa fall skall kunna avgränsas också i vertikalplanet, dvs. i höjd- och djupled. En fastighet avgränsas enligt gällande regler endast med gränslinjer i markplanet. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för fastighetsutnyttjande där olika verksamhetsutövare nyttjar skilda plan inom vad som i dag utgör en fastighet (s.k. tredimensionellt fastighetsutnyttjande). Förslaget avses medföra bl.a. bättre förutsättningar för bostadsbyggande ovanpå befintliga kommersiella byggnader. Regeringens förslag innebär att utrymmen som rymmer eller är avsedda att rymma byggnader och andra anläggningar eller delar av anläggningar skall kunna brytas ut till självständiga fastigheter. Det nya slaget av fastigheter skall benämnas tredimensionella fastigheter. De utrymmen som kommer att kunna utgöra tredimensionella fastigheter är sådana som upptar större anläggningar, t.ex. byggnader, broar, bergrum och tunnlar, eller delar av sådana anläggningar.

Utskottet behandlar i betänkandet även förslag i motioner som avgivits under den allmänna motionstiden 2002 och som har anknytning till de i propositionen framlagda förslagen.

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag och avslår samtliga motionsförslag. Till betänkandet har 3 reservationer fogats.

2003/04:BoU3

: I detta betänkande behandlar bostadsutskottet riksdagsledamöternas förslag från den allmänna motionstiden 2003 rörande hyresrätt, bostadsrätt, kooperativ hyresrätt och ägarlägenheter.

Utskottet avstyrker samtliga motionsyrkanden. Till betänkandet har fogats 20 reservationer och 5 särskilda yttranden.

2003/04:BoU4

: Utskottet behandlar motionsförslag som gäller naturresursfrågor och vattenrätt. Ett av förslagen väcktes under den allmänna motionstiden 2002. Övriga förslag är från den allmänna motionstiden 2003.

Utskottet avstyrker samtliga motionsyrkanden. Till betänkandet har fogats 9 reservationer och 1 särskilt yttrande.

2003/04:BoU5

: I betänkandet behandlar bostadsutskottet under den allmänna motionstiden 2003 väckta motioner gällande bl.a. fastighetsförvärv, kommunala förköp, tomträtt och expropriation. Utskottet behandlar därutöver ett motionsförslag som väckts under föregående riksmöte och som gäller en fråga om länsindelning vid bildande av nya regioner.

Utskottet föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen. Det föreslagna tillkännagivandet avser en utvärdering av expropriationslagens ersättningsregler. I övrigt avstyrker utskottet motionsyrkandena. Till betänkandet har fogats 12 reservationer.

2003/04:BoU6

: Utskottet behandlar motionsförslag som gäller byggfrågor i vid bemärkelse. Förslagen är från den allmänna motionstiden 2003. De motionsförslag som tas upp i betänkandet avser ansvaret i byggandet, vissa villkor för bygglov, miljöanpassat byggande, säkerheten i byggnader, byggande i trä, tillgängligheten i boendemiljön samt bostadsanpassningsbidragen.

Utskottet avstyrker samtliga motionsyrkanden. Till betänkandet har fogats 18 reservationer och 5 särskilda yttranden.

2003/04:BoU7

: Utskottet behandlar motionsförslag som gäller frågor om fysisk planering. Förslagen är från den allmänna motionstiden 2003. Behandlingen är framför allt inriktad på frågor om mobiltelefonmaster och buller.

Utskottet avstyrker samtliga motionsyrkanden. Till betänkandet har fogats 4 reservationer och 2 särskilda yttranden.

2003/04:BoU8

: Bostadsutskottet behandlar motioner från 2003 års allmänna motionstid som avser vissa bostadsförsörjningsfrågor. Även vissa frågor om bl.a. förmedling av hyresrätter tas upp.

Utskottet avstyrker samtliga motionsförslag. Till betänkandet har fogats 21 reservationer.

2003/04:BoU9

: Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag i proposition 2003/04:115 Ändringar i fastighetsbildningslagens förfarande-regler m.m. och avstyrker motionsförslagen.

I propositionen föreslår regeringen ändringar i fastighetsbildningslagen (1970:988) och lagen (1971:1037) om äganderättsutredning och legalisering. Ändringarna gäller dels reglerna om förfarandet vid lantmäteriförrättningar, dels reglerna om rättegångskostnader vid överklagande av lantmäterimyndighetens beslut om debitering av förrättningskostnader.

I motionerna föreslås införande av lagstiftning om äganderätt till enskilda lägenheter i flerbostadshus (ägarlägenheter) respektive inskränkningar i kommunernas möjligheter att förordna om vattenskyddsområden. Till betänkandet har fogats 2 reservationer och 1 särskilt yttrande.

2003/04:BoU10

: I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2003/04:94 Bostadsrätt - underrättelser till socialnämnden jämte motioner som väckts med anledning av propositionen. Regeringen föreslår ändringar i bostadsrättslagen i syfte att garantera att de sociala myndigheterna blir uppmärksammade på enskilda bostadsrättshavares situation i samband med vissa uppsägningar som rör bostadsrätt. Enligt förslaget skall en bostadsrättsförening vara skyldig att underrätta socialnämnden innan en bostadsrättshavare som har en bostadslägenhet sägs upp på grund av störningar i boendet eller betalningsförsening.

Utskottet föreslår att riksdagen med bifall till propositionen antar regeringens lagförslag och avslår motionerna. Till betänkandet har fogats 1 reservation och 1 särskilt yttrande.

2003/04:BoU11

: I betänkandet behandlar utskottet proposition 2003/04:73 Inteckningsfrihet vid avstyckning, m.m. I propositionen föreslår regeringen ändringar i jordabalken och fastighetsbildningslagen. Förslagen avser att det skall bli enklare att göra en avstyckad fastighet (styckningslotten) fri från inteckningar. Förslagen innebär att lantmäterimyndigheten redan vid avstyckningen skall kunna förordna om att inteckningarna i stamfastigheten inte skall gälla i styckningslotten.

Inga motioner har väckts med anledning av propositionen. Utskottet föreslår att riksdagen med bifall till propositionen antar regeringens lagförslag.

2003/04:BoU12

: Ett enhälligt utskott tillstyrker det förslag till lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag som regeringen lagt fram i proposition 2003/04:96.

Förslaget innebär att det vid beräkning av bostadsbidrag skall, under vissa förutsättningar, bortses från sådana tillgångar som ett barn - från annan än sin förmyndare - fått genom gåva, testamente eller förmånstagarförordnande vid försäkring eller visst individuellt pensionssparande.

2003/04:BoU13

: Utskottet föreslår att riksdagen med bifall till regeringens proposition 2003/04:136 Ledningsrätt för elektroniska kommunikationsnät antar regeringens förslag till ändringar i ledningsrättslagen (1973:1144) och avslår de motioner som väckts med anledning av propositionen.

Enligt regeringsförslaget skall det i lagen slås fast att det går att få ledningsrätt inte bara för ledningar utan också för andra anordningar som ingår i elektroniska kommunikationsnät, exempelvis master och antenner. Regeringen föreslår också att det i ett ledningsbeslut skall kunna föreskrivas att ledningsrättshavaren har rätt att inom det utrymme som upplåts för ledningen låta någon annan installera och använda ytterligare ledning. Syftet är att göra det möjligt för flera operatörer att samutnyttja master och andra anordningar som ingår i elektroniska kommunikationsnät. Till betänkandet har 6 reservationer fogats.

2003/04:BoU1y

: Bostadsutskottet tillstyrker i yttrande till finansutskottet att ramen för utgiftsområde 18 för budgetåret 2004 fastställs till den nivå som regeringen föreslagit. Utskottet anser att riksdagen även bör godkänna beräkningen av utgifter på utgiftsområden för 2005 och 2006 vad avser utgiftsområde 18. Motstående motionsförslag i dessa delar avstyrks. I ärendet förelåg 3 avvikande meningar och 1 särskilt yttrande.

2003/04:BoU2y

: I sitt yttrande till skatteutskottet behandlar bostadsutskottet motionsförslag som avser avskaffandet av fastighetsskatten, utformningen av fastighetsskatten, fastighetsskatten för tomträtt samt vissa aspekter på beskattningen av bostadsrätter. Bostadsutskottet avstyrker samtliga behandlade motioner. I ärendet förelåg 7 avvikande meningar.

2003/04:BoU3y

: Utskottet redovisar i yttrande till konstitutionsutskottet resultatet av sin granskning av regeringens skrivelse 2003/04:75 om behandlingen av riksdagens skrivelser såvitt avsåg bostadsutskottets beredningsområde. Skrivelsen föranledde inte någon erinran från utskottet.

2003/04:BoU4y

: Bostadsutskottet tillstyrker i yttrande till lagutskottet förslagen i regeringens proposition 2003/04:45 om stärkt konsumentskydd vid småhusbyggande och avstyrker de tre motioner som väckts med anledning av propositionen. Till yttrandet har 3 avvikande meningar fogats.

2003/04:BoU5y

: I sitt yttrande till finansutskottet tillstyrker bostadsutskottet regeringens förslag om tilläggsbudget för 2004 avseende utgiftsområde 18. Förslagen avser en omfördelning av 400 000 kr från anslaget 31:1 Boverket till anslaget 31:9 Statens va-nämnd och inrättandet av ett nytt ramanslag, 31:14 Bidrag till installation av hissar, som för 2004 förs upp med 1 miljon kronor. Regeringens förslag avser även ett bemyndigande samt godkännande av riktlinjer för användningen av medel från det nyinrättade anslaget. Vidare föreslås att riksdagen godkänner finansieringen av en byggsamordare med vissa uppgifter och att regeringen inte genomför en fusion mellan två aktiebolag samt godkänner riktlinjer för investeringsstimulans till ombyggnad av vissa utrymmen till bostadslägenheter. Motstående motionsförslag avstyrks. Till yttrandet har fogats 2 avvikande meningar och 2 särskilda yttranden.

2003/04:BoU6y

: Utskottet redovisar i yttrande till finansutskottet resultatet av sin granskning av regeringens skrivelse 2003/04:101 om årsredovisning för staten 2003 såvitt avsåg bostadsutskottets beredningsområde. Skrivelsen föranledde inte någon erinran från utskottet.

 

EU-frågor

Utskottets ämnesområde är av den karaktären att det till relativt liten del omfattas av det formella EU-arbetet. Som exempel på sådana frågor som berörs av samarbetet kan nämnas plan- och bygglagstiftningen vilken påverkas av bl.a. produktsäkerhetsdirektivet, byggproduktdirektivet samt direktivet om energianvändning i bostäder. Vidare har frågor om fysisk planering, bl.a. inom ramen för European Spatial Development Perspective - ESDP, anknytning till utskottets beredningsområde. Inom EU finns även ett informellt samarbete i flera bostadspolitiska frågor.

Utskottet lämnas fortlöpande information om de till riksdagen inkomna EU-handlingar som har anknytning till utskottets beredningsområde. Under året har utskottet remissbehandlat promemorian Alternativ för utveckling av riksdagens arbete med EU-frågor. Promemorian är upprättad av Riksdagskommitténs referensgrupp för EU-frågor. Utskottet avgav yttrande till gruppen.

 

Uppföljning och utvärdering

Bostadsutskottet fattade år 2003 beslut om vissa utgångspunkter för utskottets arbete med uppföljning och utvärdering under mandatperioden samt om insatser inom ett antal områden. Utskottet inrättade i detta sammanhang även en grupp bestående av presidiet och ytterligare en ledamot för beredning av dessa frågor. Uppföljningsgruppen har under året följt pågående uppföljningsinsatser samt initierat insatser på nya områden. En redovisning av pågående och avslutade insatser har skett inför utskottet vid flera tillfällen.

Tre uppföljningsuppdrag genomförda av riksdagens utredningstjänst har redovisats inför utskottet. Uppdragen avsåg användningen av bostadsanpassningsbidrag, effekterna av lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar samt mål- och resultatredovisningen avseende politikområdet Bostadspolitik i budgetpropositionen. Utskottets kansli har gjort en genomgång och redovisat en sammanställning av beslut i ärenden om tillstånd till överlåtelse enligt lagen om allmännyttiga bostadsföretag. Mer begränsade uppföljningsinsatser har genomförts inom flera andra områden.

Utskottet redovisade i yttrande till konstitutionsutskottet resultatet av sin granskning av regeringens skrivelse 2003/04:75 om regeringens behandling av riksdagens skrivelser såvitt avsåg bostadsutskottets beredningsområde.

Utskottet har även i samband med uppvaktningar fått ta del av olika partssynpunkter i frågor inom utskottets beredningsområde. Vidare har arbetet i den pågående Lantmäteriutredningen redovisats för utskottet.

 

Utrikes resor

En delegation från utskottet besökte den 30 augusti-9 september Japan. Syftet med resan var att studera frågor som är aktuella inom bostadsutskottets ansvarsområde. Under resorna besöktes ett stort antal myndigheter och företag i Tokyo, Kyoto och Nara. I det japanska parlamentet utbytte delegationen erfarenheter med det utskott som delvis har samma ansvarsområde som bostadsutskottet, the Committee of Land, Infrastructure and Transport. Delegationen mötte även den svensk-japanska parlamentarikergruppen.

 

Inrikes resor och besök

Bostadsutskottet gjorde i januari 2004 ett studiebesök i Linköping och besökte Statens geotekniska institut samt därefter bostadsområdet Ringdansen, (f.d. Navestad) i Norrköping. Utskottet har även besökt Statens va-nämnd samt Hyresnämnden i Stockholm och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Utskottet har vidare sammanträffat och utbytt information med ett antal olika organisationer och företag inom bygg- och bostadssektorn. I dessa sammanhang har även studiebesök i olika bostadsområden genomförts.

 

Uppvaktningar, informationsinhämtning m.m.

Riksrevisorn Kjell Larsson har besökt utskottet och lämnat information om den nya Riksrevisionen. Kanslichefen Johan Hedström vid Fonden för fukt- och mögelskador har lämnat information om myndighetens verksamhet. Vidare har företrädare för olika organisationer och företag på egen begäran besökt utskottet och därvid lämnat information i olika frågor.

Bostadsutskottet deltog i riksdagens forskningsdag och hade i detta sammanhang inbjudit forskare verksamma inom utskottets beredningsområde.

 

Vissa kvantitativa uppgifter om utskottets verksamhet

Under riksmötet har utskottet hållit 27 sammanträden. Den sammanlagda sammanträdestiden uppgick till drygt 13 timmar.

Som framgått av redovisningen av ärenden har bostadsutskottet avgett 13 betänkanden till kammaren och 6 yttranden till andra utskott. I dessa ärenden har utskottet behandlat 9 propositioner samt motioner väckta med anledning av propositionerna. Utskottet har även behandlat ett stort antal motioner från den allmänna motionstiden hösten 2003. Sammanlagt har utskottet behandlat drygt 400 motionsyrkanden under riksmötet.

Bostadsutskottet har under året i en fråga lagt fram förslag till riksdagen som föranletts av initiativ i utskottet. Förslaget avsåg en särskild bestämmelse om bostadsbidrag (bet. 2003/04:BoU1).

Utskottet har efter förslag i motioner föreslagit att riksdagen skall göra ett tillkännagivande till regeringen angående en utvärdering av expropriationslagens ersättningsregler (bet. 2003/04:BoU5).

Riksdagen fattade i samtliga fall beslut i enlighet med utskottets förslag.