Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets verksamhet vid riksmötet 2006/07

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets verksamhet vid
riksmötet 2006/07

 

 

 

 

 

 

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets beredningsområde

Konstitutionsutskottet och utrikesutskottet har behandlat delar av regeringens skrivelse 2006/07:85 Berättelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2006 rörande EU:s fördrag m.m. gemensamt genom deputerade i ett sammansatt utskott, det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet, KUU.

Sammansättning

Under riksmötet 2006/07 hade det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet följande sammansättning:

Ledamöter

Göran Lennmarker (m), ordförande

Berit Andnor (s), vice ordförande

Per Bill (m)

Urban Ahlin (s)

Henrik von Sydow (m)

Annie Johansson (c)

Kenneth G Forslund (s)

Carl B Hamilton (fp)

Morgan Johansson (s)

Björn Hamilton (m)

Susanne Eberstein (s)

Ingvar Svensson (kd)

Walburga Habsburg Douglas (m)

Pernilla Zethraeus (v)

Helene Petersson i Stockaryd (s)

Kerstin Lundgren (c)

Max Andersson (mp)

Suppleanter

Eva Bengtsson Skogsberg (m)

Veronica Palm (s)

Christian Holm (m)

Billy Gustafsson (s)

Björn Leivik (m)

Stefan Tornberg (c)

Carina Hägg (s)

Mauricio Rojas (fp)

Phia Andersson (s)

Mats Sander (m)

Kerstin Engle (s)

Holger Gustafsson (kd)

Anna Bergkvist (m)

Kalle Larsson (v)

Sinikka Bohlin (s)

Else-Marie Lindgren (kd)

Bodil Ceballos (mp)

Karl Sigfrid (m) fr.o.m. 2007-03-29

Anna Kinberg Batra (m) fr.o.m. 2007-05-31

 

Som framgår av uppställningen tillhör sex ledamöter Socialdemokraterna, fem Moderata samlingspartiet, två Centerpartiet, en Folkpartiet liberalerna, en Kristdemokraterna, en Vänsterpartiet och en Miljöpartiet de gröna.

Kansli

Bertil Wennberg, kanslichef

Thomas Hörberg, kanslichef

Martin Brothén, föredragande

Gun Lombach, föredragande

Kristina Örtenhed, föredragande

Thomas Larue, föredragande

Kerstin Siverby, byrådirektör

Eva Rod, byråassistent

Utskottets verksamhet

Under riksmötet 2006/07 har det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet (KUU) hållit 10 sammanträden. Den totala sammanträdestiden uppgick till 9 timmar och 31 minuter. Utskottet behandlade delvis avsnitt 4  Reflektionsperioden och det konstitutionella fördraget i regeringens skrivelse 2006/07:85 med berättelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2006. Behandlingen redovisades i ett betänkande om EU:s fördrag.

Det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet fortsätter sitt arbete under nästa riksmöte.

Betänkandet

I betänkande KUU1 behandlade utskottet utifrån regeringens skrivelse 2006/07:85 Årsboken om EU (avsnitt 4 i berörd del) aspekter på frågan om ett fördrag  för EU vilka är av central betydelse för Sveriges agerande under det möte i Europeiska rådet som skulle äga rum den 21–22 juni 2007 och vid de politiska förlopp som förutsågs kunna komma att följa därefter.

Utskottet redogjorde i sina ställningstaganden för vad som enligt utskottets uppfattning skulle vara styrande för regeringens förhandlingsarbete. Om förhandlingen vidgades utöver det förutsedda, utgick utskottet från att tidigare ståndpunkter, i motsvarande del, såsom de framgick av betänkande 2003/04: KUU1 utgjorde grunden för regeringens förhandlingsmandat.

Utgångspunkten i utskottets ställningstagande var att det framförhandlade fördraget, som undertecknades i oktober 2004, borde antas.

De frågor som särskilt uppmärksammades i betänkandet var sådana som, enligt vad som framgått vid de föredragningar och överläggningar  med  regeringens företrädare som ägde rum i utskottet, hade tagits upp i de hittills­varande konsultationer och möten som regeringen och dess företrädare hade haft med det tyska ordförandeskapet. De frågor som berördes i utskottets ställningstagande är det institutionella paketet, unionens värden och målsättningar, unionens sociala dimension, frågan om en överskådlig fördragsstruktur, möjligheterna till nya former av exklusiva samarbeten mellan en begränsad grupp av medlemsstater på nya områden eller nya undantag från befintligt samarbete, symboliska inslag och terminologi i fördraget, unionsrättens företräde, EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, klimat- och energifrågornas beskrivning i fördraget, unionens utvidgning och de s.k. Köpenhamnskriterierna samt s.k. illegal invandring.

Utskottet föreslog att riksdagen som sin mening skulle ge regeringen till känna vad utskottet anfört. Såvitt avsåg skrivelse 2006/07:85 (avsnitt 4) borde den, enligt utskottets förslag, läggas till handlingarna i berörd del.

I betänkandet förelåg en reservation av v och mp.

Riksdagen biföll utskottets förslag till beslut.

Interna utfrågningar

I anslutning till beredningen av betänkande 2006/07:KUU1 har sex interna utfrågningar genomförts med stenografiska uppteckningar.

Den 10 april 2007 informerade statsrådet Cecilia Malmström om reflek­ionsperioden och det konstitutionella fördraget. Hon åtföljdes av  statssekreteraren Håkan Jonsson, statssekreteraren Nicola Clase, departementsrådet Torbjörn Haak, departementssekreteraren Johannes Jarlebring och ambassadören Magnus Robach.

Den 27 april 2007 överlade (”saksamråd”) utskottet med statssekreteraren Nicola Clase inför ordförandeskapets bilaterala konsultationer med Sverige den 3 maj 2007. Hon åtföljdes av statssekreteraren Håkan Jonsson samt departementsråden Torbjörn Haak och Katarina Areskoug.

Den 10 maj 2007 informerade statssekreteraren Nicola Clase om ordförandeskapets bilaterala konsultationer med Sverige den 3 maj 2007. Hon åtföljdes av departementsråden Torbjörn Haak och Katarina Areskoug.

Den 24 maj 2007 rapporterade kabinettssekreteraren Frank Belfrage samt statssekreteraren Nicola Clase och departementsrådet Torbjörn Haak med anledning av ordförandeskapets multilaterala konsultationer den 15 maj 2007. De åtföljdes av departementsrådet Katarina Areskoug.

Den 29 maj 2007 överlade (”saksamråd”) utskottet med statssekreteraren Nicola Clase inför statsministerns möte med förbundskanslern Angela Merkel den 31 maj 2007 om EU:s fördrag. Hon åtföljdes av departementsråden Torbjörn Haak och Katarina Areskoug.

Den 7 juni 2007 informerade statssekreteraren Nicola Clase med anledning av statsministerns möte med förbundskanslern Angela Merkel den 31 maj 2007 om EU:s fördrag. Hon åtföljdes av departementsråden Torbjörn Haak och Katarina Areskoug.

Utskottet har också fått muntlig information rörande orientering om det konstitutionella fördraget vid ett utskottsammanträde den 17 april 2007 samt regeringens åtgärder för att främja en allmän debatt om EU:s framtid och en rapport från Cosacs möte den 14 maj vid ett utskottssammanträde den 24 maj 2007. 

Utrikes resa

Några av utskottets ledamöter deltog den 11 maj 2007 i ett av riksdagen och Europaparlamentets informationskontor i Sverige arrangerad lunchdiskussion om det nya EU-fördraget och parlamenten.

Den 11–12 juni 2007 deltog några av utskottets ledamöter i det interparlamentariska mötet i Bryssel om Europas framtid.

Övrigt

Verksamheten och stenografiska uppteckningar inom det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet (KUU) har särskilt uppmärksammats på riksdagens webbsidor, och en sammanfattning av betänkande 2006/07:KUU1 EU:s fördrag som också översatts till engelska finns tillgänglig i en gemensam databas (IPEX) för de nationella parlamenten.

 

 

Elanders Gotab, Stockholm  2007