Konstitutionsutskottets verksamhet vid riksmötet 2000/01

Konstitutionsutskottets verksamhet vid riksmötet 2000/01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konstitutionsutskottets arbetsområde

Konstitutionsutskottet (KU) bereder ärenden som rör våra grundlagar, dvs. regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen.

Utskottet behandlar även ärenden om riksdagen, Riksdagens ombudsmän och riksdagens myndigheter (utom Riksbanken och Riksdagens revisorer).

Dessutom bereder KU ärenden som rör press- och partistöd, lagstiftning om radio, television och film liksom ärenden som angår yttrandefrihet, opinionsbildning och religionsfrihet.

Inom utskottets ämnesområden faller också kommunallagen och ärenden av allmän betydelse för den kommunala självstyrelsen.

Utskottet behandlar anslagsärenden inom utgiftsområde 1 Rikets styrelse.

KU skall vidare granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. För detta ändamål har utskottet rätt att få ut protokollen över besluten i regeringsärendena och de handlingar som hör till dessa ärenden.  

Detta gäller således även om ärendena är hemliga.

Granskningen omfattar vissa allmänt administrativa frågor där initiativet vanligen kommer från utskottet självt. Andra ärenden tas upp efter anmälan av enskilda riksdagsledamöter.

Sammansättning m.m.

Under riksmötet 2000/01 hade konstitutionsutskottet följande sammansättning.         

Ledamöter:

Per Unckel (m), ordförande

Göran Magnusson (s), vice ordförande

Barbro Hietala Nordlund (s)

Pär Axel Sahlberg (s)

Kenneth Kvist (v)

Ingvar Svensson (kd)

Jerry Martinger (m) tjl. fr.o.m. 2001-01-31

Mats Berglind (s)

Inger René (m)

Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)

Tommy Waidelich (s) t.o.m. 2000-09-19

Kenth Högström (s) fr.o.m. 2000-09-19

Mats Einarsson (v)

Björn von der Esch (kd)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Per Lager (mp)

Åsa Torstensson (c)

Helena Bargholtz (fp)

 

Suppleanter

Kenth Högström (s) t.o.m. 2000-09-19

Britt-Marie Lindkvist (s)

Per-Samuel Nisser (m)

Anders Bengtsson (s) fr.o.m. 2000-09-19

Elisebeht Markström (s)

Alice Åström (v)

Inger Strömbom (kd)

Christel Anderberg (m)

Carina Hägg (s)

Carl-Erik Skårman (m)

Martin Nilsson (s)

Michael Hagberg (s)

Peter Pedersen (v)

Maria Larsson (kd)

Ola Karlsson (m)

Mikael Johansson (mp)

Marianne Andersson (c)

Kerstin Heinemann (fp)

Anders Björck (m)

Ewa Larsson (mp)

Sven Bergström (c)

Bo Könberg (fp)

Magda Ayoub (kd)

Margareta Nachmanson (m) fr.o.m. 2001-01-31

Som framgår av uppställningen tillhörde sex av ledamöterna Socialdemokraterna, fyra Moderata samlingspartiet, två Vänsterpartiet, två Kristdemokraterna, en Miljöpartiet de gröna, en Centerpartiet och en Folkpartiet liberalerna.

 

Kansli:

Utskottet biträddes av ett kansli bestående av

Bertil Wennberg, kanslichef

Åse Matz, föredragande

Kai Kronvall, föredragande, tjl.

Margareta Landerholm, föredragande

Elisabeth Reimers, föredragande, fr.o.m. 2001-01-29

Caroline Beck-Friis, föredragande

Lars Bjurstam, föredragande

Hans Hegeland, föredragande (på halvtid)

Ingvar Mattson, föredragande (på halvtid)

Kerstin Siverby, byrådirektör

Inge-Marie Hellberg, byråassistent

Anna-Sofia Tarukoski, expeditionsassistent

 

Riksdagsstipendiaten Carl Dahlström tjänstgjorde vid utskottskansliet under våren.

Vissa uppgifter om verksamheten

Under riksmötet höll utskottet 47 sammanträden med allmänna ärenden och 36 sammanträden med granskningsärenden. Den sammanlagda sammanträdestiden under riksmötet omfattade 98 timmar och 26 minuter. Ett internatsammanträde ägde rum den 23 april 2001.

Utskottet behandlade 7 propositioner och 3 skrivelser från regeringen, 2 förslag och 2 redogörelser från olika riksdagsorgan samt 15 motioner som väckts med anledning härav. Utskottet behandlade vidare 5 motioner väckta under den allmänna motionstiden 1998/1999, 123 motioner väckta under den allmänna motionstiden 1999/2000 samt 214 motioner väckta under den allmänna motionstiden 2000/01.

Utskottet avlämnade 26 betänkanden till kammaren och 16 yttranden till andra utskott. Två granskningsbetänkanden avgavs, ett innehållande administrativa ärenden i december och ett med anmälda ärenden i maj. Det administrativt inriktade granskningsbetänkandet omfattade 6 huvudpunkter, vårens granskningsbetänkande 18 granskningsfall, redovisade under 6 huvudrubriker.

Utskottsutfrågningar

Nio offentliga utfrågningar har hållits med anledning av granskningsärenden. En offentlig utfrågning angående Fördelning av den politiska makten – kommunal självstyrelse? har hållits. Protokoll från utfrågningen har publicerats i Utredningar från riksdagen 2000/01:URD3.

EU-frågor

Utskottet höll den 12 oktober 2000 tillsammans med utrikesutskottet och EU-nämnden en offentlig utfrågning om EU:s regeringskonferens. De utfrågade var utrikesminister Anna Lindh, ambassadör Gunnar Lund, kabinettschef Rolf Annerberg, professor Sverker Gustavsson och utlandskorrespondenten Rolf Gustavsson.

Utskottet har avgivit ett yttrande (yttr. 2000/01:KU3y) till EU-nämnden över Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar, KOM (2000)30.

Vid utskottets sammanträde den 13 mars informerade statsrådet Britta Lejon och medarbetare till henne om arbetet med rättsakten om allmänhetens tillgång till institutionernas handlingar. Skrivelser från regeringen i ämnet anmäldes vid sammanträden den 24 april, den 3 maj och den 15 maj 2001.

Faktapromemoriorna 2000/01:6 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om behandling av personuppgifter och skydd för privatlivet inom sektorn för elektronisk kommunikation KOM (2000)385 och 2000/01:134 Förslag till rådets förordning om stadgar för och finansiering av europeiska politiska partier KOM (2000)898 har anmälts i utskottet.

Utskottet hade den 13 mars 2001 särskild information och diskussion om EU:s rättighetsstadga.

Utskottet beslöt den 15 mars 2001 att bereda vissa EU-frågor gemensamt med utrikesutskottet genom deputerade i sammansatt utskott. Det sammansatta utskottet behandlade EU:s framtidsfrågor i betänkande 2000/01:KUU1. Utskottet redovisade det arbete som pågick eller planerades i Sverige och i andra av EU:s medlemsstater som ett led i förberedelserna inför nästa regeringskonferens, som skall hållas 2004. Utskottet konstaterade i sin bedömning att diskussionen om frågor som rör EU:s legitimitet är av central betydelse och måste gå vidare. I frågor som gäller offentlighetsprincipen framhöll utskottet den grundläggande betydelse som öppenhet och insyn har i ett demokratiskt samhälle.

Utländska besök

Under verksamhetsåret har utskottet besökts av delegationer från Europaparlamentets budgetkontrollutskott, den tyska förbundsdagens petitionsutskott, Kuwaits nationalförsamling, det norska Stortingets kontroll- og konstitusjonskomittee, det slovakiska parlamentets konstitutions- och lagstiftningskommitté samt decentraliseringsutskottet i Guatemalas parlament.

Utskottets kansli har tagit emot besök från Lesothos valnämnd, Albaniens folkombudsman och av tjänstemän från Litauens parlament.

Inhemska besök

Utskottet besökte den 8 maj 2001 Stockholms slott.

Elanders Gotab, Stockholm  2001