Civilutskottets verksamhet riksmötet 2018/19

Civilutskottets verksamhet riksmötet 2018/19

Beredningsområde

Utskottet bereder ärenden om äktenskaps-, föräldra-, ärvda-, jorda-, handels- och utsökningsbalkarna och lagar som ersätter eller har nära samband med föreskrifter i dessa balkar (i den utsträckning ärendena inte tillhör ett annat utskotts beredningsområde), försäkringsavtalsrätt, associationsrätt, skadeståndsrätt, transporträtt, konkursrätt, konsumentpolitik, internationell privaträtt, lagstiftning av annat allmänt civilrättsligt slag, bostadsförsörjning och annan bostadspolitik, plan- och bygglagstiftningen samt andra frågor som har nära samband med denna, vattenrätt, expropriation, fastighetsbildning och lantmäteriväsendet.

Till utskottets beredningsområde hör ärenden inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik.

Sammansättning

Under riksmötet 2018/19 hade utskottet följande sammansättning:

Ledamöter

Emma Hult (MP), ordförande

Larry Söder (KD), vice ordförande

Johan Löfstrand (S)

Mats Green (M), t.o.m. den 10 maj 2019

Carl-Oskar Bohlin (M), fr.o.m. den 10 maj 2019

Elin Lundgren (S)

Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Mikael Eskilandersson (SD)

Leif Nysmed (S)

Ola Johansson (C)

Momodou Malcolm Jallow (V)

Jörgen Warborn (M), t.o.m. den 13 februari 2019

Roger Hedlund (SD)

Sanne Lennström (S)

Joakim Järrebring (S)

Robert Hannah (L), dock inte fr.o.m. den 13 mars 2019 t.o.m. den 16 maj 2019

Angelica Lundberg (SD)

Lars Beckman (M)

David Josefsson (M), fr.o.m. den 13 februari 2019

Suppleanter

Ola Möller (S)

Maria Stockhaus (M)

Lena Rådström Baastad (S)

Marie-Louise Hänel Sandström (M), t.o.m. den 18 juni 2019

Louise Meijer (M), fr.o.m. den 17 juni 2019

Linda Lindberg (SD)

Hillevi Larsson (S)

Martina Johansson (C)

Jon Thorbjörnson (V)

Ulrika Heindorff (M), t.o.m. den 17 juni 2019

Mikael Damsgaard (M), fr.o.m. den 2 juli 2019

Yasmine Eriksson (SD)

Patrik Lundqvist (S)

Magnus Oscarsson (KD)

Denis Begic (S)

Johan Pehrson (L), fr.o.m. den 9 oktober 2018

Maria Arnholm (L), t.o.m. den 9 oktober 2018

Cassandra Sundin (SD)

Åsa Lindhagen (MP), t.o.m. den 21 januari 2019

Edward Riedl (M), t.o.m. den 14 februari 2019

Leila Ali-Elmi (MP), fr.o.m. den 9 oktober 2018

Juno Blom (L), fr.o.m. den 9 oktober 2018

Bengt Eliasson (L), fr.o.m. den 9 oktober 2018

Emma Berginger (MP), fr.o.m. den 7 februari 2019

Jennie Åfeldt (SD), fr.o.m. den 16 oktober 2018

Charlotte Quensel (SD), fr.o.m. den 16 oktober 2018 t.o.m. den 18 juni 2019

Sara Seppälä (SD), fr.o.m. den 18 juni 2019

Alireza Akhondi (C), fr.o.m. den 16 oktober 2018

Maj Karlsson (V), fr.o.m. den 16 oktober 2018

Hampus Hagman (KD), fr.o.m. den 16 oktober 2018

Michael Anefur (KD), fr.o.m. den 16 oktober 2018

Extra suppleanter

Henrik Edin (L), fr.o.m. den 13 mars 2019 t.o.m. den 17 maj 2019

Kansli

Utskottet biträddes av ett kansli bestående av

Jonas Pontén, kanslichef

Miriam Kantor, föredragande t.o.m. den 30 juni 2019, utskottsråd fr.o.m. den 1 juli 2019, tjl. fr.o.m. den 26 augusti 2019

Susanne Sjöblom, föredragande

Emma Hellman, föredragande

Solmaz Vikström, föredragande

Rebecca Heinemann, föredragande

Sanna Helsing, utskottshandläggare

Anja Kalkitsas, utskottsassistent

Verksamheten

Under riksmötet höll utskottet 28 sammanträden. Sammanträdestiden uppgick till 15 timmar. Under sammanträdena behandlade utskottet tio propositioner och ca 700 motionsyrkanden.

Under riksmötet lämnade utskottet 19 betänkanden till kammaren. I samtliga ärenden biföll riksdagen utskottets förslag till riksdagsbeslut.

Utskottet lämnade tre yttranden till andra utskott.

Verksamheten bestod även av arbete med uppföljning och utvärdering samt EU-frågor.

Betänkanden

CU1 Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i budgetpropositionen för budgetåret 2019 (prop. 2018/19:1) som avser utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik. Utskottet tillstyrkte ett förslag om anslag för utgiftsområde 18 som lades fram gemensamt av Moderaterna och Kristdemokraterna och som var baserat på partiernas budgetmotioner. De föreslagna anslagen uppgick till sammanlagt ca 4 742 miljoner kronor för 2019. Utskottets anslagsförslag innebar bl.a. att stödet för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer, stödet till kommuner för ökat bostadsbyggande, investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande och stödet för innovativt och hållbart byggande skulle avvecklas. I vissa fall skulle avvecklingen ske på några års sikt. Utskottet tillstyrkte även ett gemensamt förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna om att regeringen inte skulle bemyndigas att ingå några nya ekonomiska åtaganden för vissa av stöden.

Utskottets anslagsförslag innebar vidare en höjning av anslaget till Lantmäteriet i syfte att möjliggöra en utökning av antalet arbetstillfällen i Kiruna.

Regeringens förslag i budgetpropositionen, i de delar som inte mött invändningar i Moderaternas och Kristdemokraternas förslag, tillstyrktes av utskottet. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå övriga motionsyrkanden.

I betänkandet fanns tre reservationer och fyra särskilda yttranden. Ledamöterna från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet deltog inte i anslagsbeslutet. Dessa partier redovisade i stället sina ställningstaganden i särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU2 En ny regional planering

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2017/18:266 En ny regional planering. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. plan- och bygglagen. Lagändringarna innebär att den regionala fysiska planeringen ska omfatta frågor av betydelse för den fysiska miljö som angår två eller flera kommuner i ett län. Sådan planering ska ske i Stockholms län och i Skåne län. Landstinget blir ansvarigt för den regionala fysiska planeringen inom sitt län. Uppgifterna innefattar bl.a. att anta en regionplan. En sådan plan ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för länet. Planen ska även ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser. Det ska också framgå av regionplanen hur hänsyn har tagits till och hur planen har samordnats med andra nationella, regionala och kommunala planer och program. Vidare föreslog utskottet ett tillkännagivande om att regeringen bör ta nödvändiga initiativ för att regional fysisk planering ska omfatta fler län än Stockholms län och Skåne län. Utskottets förslag grundades på motionsyrkanden. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag och föreslog att riksdagen skulle avslå övriga motionsyrkanden. I betänkandet fanns tre reservationer.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU3 Skadeståndsansvar vid sjötransport av farliga och skadliga ämnen

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2017/18:268 Skadeståndsansvar vid sjötransport av farliga och skadliga ämnen. Förslagen innebär ett godkännande av 2010 års internationella konvention om ansvar och ersättning för skada i samband med sjötransport av farliga och skadliga ämnen, att det införs en lag om den internationella fonden för farliga och skadliga ämnen och att det görs ändringar i bl.a. sjölagen. Fartygets ägare ska enligt förslagen vara ansvarig för en skada som orsakas av vissa farliga och skadliga ämnen som transporteras till sjöss. Fartygsägaren ska även vara skyldig att ha en ansvarsförsäkring. Om fartygsägarens ansvar inte räcker till för att betala uppkomna skador, ska en skadelidande ha möjlighet att få ersättning från en internationell fond. Fonden ska finansieras genom avgifter som betalas av dem som tar emot farliga och skadliga ämnen efter sjötransport i bulk. Det införs också sanktioner som gäller när vissa skyldigheter enligt de nya reglerna åsidosätts. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU4 Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2017/18:288 Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap. Lagändringarna innebär skärpta regler för erkännande av utländska barnäktenskap genom att det införs en ny huvudregel om att inga utländska barnäktenskap ska erkännas i Sverige. Förbudet ska gälla oavsett parternas anknytning hit när äktenskapet ingicks eller deras ålder vid tidpunkten för erkännandeprövningen. Undantag ska aldrig kunna göras om någon av parterna fortfarande är under 18 år. Ändringarna syftar till att säkerställa att alla som befinner sig i Sverige skyddas mot barnäktenskap och till att motverka förekomsten av barnäktenskap här i landet genom att tydligt ange att sådana äktenskap inte accepteras. Utskottet föreslog även att riksdagen skulle avslå motionsyrkandena. I betänkandet fanns fyra reservationer.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU5 Hushållningen med mark- och vattenområden

I betänkandet behandlade utskottet ca 40 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden. Motionsförslagen rörde miljöbalkens hushållningsbestämmelser och behovet av bostäder, skyddet av brukningsvärd jordbruksmark, skyddet av vattenområden, tillstånd för vattenverksamhet, allmänna vattentjänster och stranderosion. I betänkandet fanns elva reservationer och tre särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU6 Ersättningsrätt och insolvensrätt

I betänkandet behandlade utskottet ett trettiotal yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden. Motionsyrkandena handlade bl.a. om distansutmätning, avlägsnande av otillåtna bosättningar, skuldsanering och budget- och skuldrådgivning, företagsrekonstruktion samt skärpt kontroll vid konkursansökan. I betänkandet fanns nio reservationer och två särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU7 Familjerätt

I betänkandet behandlade utskottet ca 120 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog två tillkännagivanden till regeringen med anledning av motionsyrkanden som rörde utredningar om faderskap för ogifta respektive testamentsregister. Det första tillkännagivandet innebär att regeringen bör prioritera den fortsatta beredningen av förslagen från Utredningen om faderskap och föräldraskap om moderniseringar av regelverket för bekräftelse av faderskap för ogifta, så att lagändringar kan träda i kraft så snart som möjligt. Det andra tillkännagivandet innebär att regeringen bör gå vidare med arbetet att se över möjligheten att registrera testamenten i ett register som tillhandahålls i offentlig regi. Regeringen bör också i ett lämpligt sammanhang återkomma till riksdagen och redovisa resultatet av arbetet. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå övriga motionsyrkanden, som bl.a. gällde föräldraskap vid assisterad befruktning, vårdnad och umgänge, överförmyndare, gode män och förvaltare samt gode män för ensamkommande barn. I betänkandet fanns 33 reservationer.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU8 Hyresrätt m.m.

I betänkandet behandlade utskottet ca 70 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden. Motionsyrkandena handlade om hyresrätt, kooperativ hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenheter. I betänkandet fanns 31 reservationer och tre särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU9 Associationsrätt

I betänkandet behandlade utskottet ett tjugotal yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden, som bl.a. gällde revisionsplikt för små företag, lagstiftning för sociala företag, budplikt och sänkt aktiekapital. I betänkandet fanns tre reservationer och fyra särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU10 Konsumenträtt

I betänkandet behandlade utskottet ett trettiotal yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden. Motionsyrkandena handlade bl.a. om telefonförsäljning, reklam riktad till barn, lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam, köp av levande djur, bindningstider för konsumentavtal, småhusentreprenad, snabblån, konsumentvägledning och märkningsfrågor. I betänkandet fanns tolv reservationer och 2 två särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU11 Bostadspolitik

I betänkandet behandlade utskottet ca 100 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden. Motionsyrkandena handlade bl.a. om åtgärder på bostadsmarknaden, finansiering av byggande, kommunal bostadsförmedling, allmännyttiga bostadsbolag, översyn av redovisningsreglerna, studentbostäder, bostäder till nyanlända, planering för ökad trygghet samt innovativt, miljövänligt och hållbart byggande. I betänkandet fanns 19 reservationer och två särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU12 Planering och byggande

I betänkandet behandlade utskottet ca 170 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå samtliga motionsyrkanden. Motionsyrkandena handlade bl.a. om översyn av plan- och bygglagen, plansystemet, klimatfrågor i planeringen, lovfrågor, tillsyns- och överklagandereglering samt frågor om buller, bemyndiganden och skadeersättning. I betänkandet fanns 48 reservationer och åtta särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU13 Fastighetsrätt

I betänkandet behandlade utskottet ett femtiotal yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19. Utskottet föreslog ett tillkännagivande till regeringen med anledning av motionsyrkanden om ett förenklat förfarande för att ändra andelstal i gemensamhetsanläggningar. Motionsyrkandena tog främst sikte på vägsamfälligheter. Enligt tillkännagivandet bör regeringen skyndsamt utreda hur en lagreglering som innebär att en samfällighetsförening själv kan besluta om ändrade andelstal i en gemensamhetsanläggning kan utformas och återkomma till riksdagen i frågan. Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå övriga motionsyrkanden, som bl.a. handlade om arrende, tomträtt, expropriationsersättning, jordförvärvslagstiftningen, översyn av fastighetsmäklarlagen, finansiering av och tillgång till geodata samt översyn av Lantmäteriet. I betänkandet fanns tolv reservationer och ett särskilt yttrande.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU14 Makars och sambors förmögenhetsförhållanden i internationella situationer

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2018/19:50 Makars och sambors förmögenhetsförhållanden i internationella situationer. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag till bl.a. en ny lag om makars och sambors förmögenhetsförhållanden i internationella situationer. Den nya lagen innehåller kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om makars respektive registrerade partners förmögenhetsförhållanden. De skapar ett gemensamt regelverk när det gäller i vilket land och enligt vilket lands lag en bodelning eller någon annan fråga om makars eller registrerade partners förmögenhetsförhållanden ska prövas. De innehåller också regler om äktenskapsförord och lagvalsavtal samt om erkännande och verkställighet av avgöranden som har meddelats i en annan medlemsstat. I den nya lagen samlas också befintliga svenska internationellt privat- och processrättsliga regler om makars förmögenhetsförhållanden i andra fall än de som avses i förordningarna och om sambors förmögenhetsförhållanden. Utskottet föreslog även att riksdagen skulle avslå motionsyrkandena. I betänkandet fanns tre reservationer.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU15 Insolvensregister enligt 2015 års insolvensförordning

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2018/19:48 Insolvensregister enligt 2015 års insolvensförordning. Förslagen innebär att det införs en samlad reglering om insolvensregister i lagen med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning. Registren ska innehålla uppgifter om alla de svenska insolvensförfaranden som omfattas av EU-förordningen. Bolagsverket ska vara registreringsmyndighet för insolvensregistren över konkurser och företagsrekonstruktioner. Kronofogdemyndigheten ska vara registreringsmyndighet för insolvensregistret över skuldsaneringar och F-skuldsaneringar. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU16 Nya EU-regler om aktieägares rättigheter

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2018/19:56 Nya EU-regler om aktieägares rättigheter. Förslaget innebär dels att det införs en ny lag som reglerar röstningsrådgivares verksamhet, dels att det görs ändringar i reglerna om ersättning till ledande befattningshavare i noterade aktiebolag. Enligt den nya lagen ska röstningsrådgivare tillämpa en uppförandekod, offentliggöra hur undersökningar, råd och röstningsrekommendationer utarbetas samt redovisa intressekonflikter för sina kunder. De nya reglerna om ersättning till ledande befattningshavare innebär att riktlinjerna för ersättning får ett mer detaljerat innehåll. Noterade aktiebolag ska även beskriva det gångna årets utbetalda och innestående ersättningar i en särskild rapport som aktieägarna får ta ställning till vid årsstämman. Förslaget innebär också åtgärder som syftar till att verksamheten hos institutionella investerare och kapitalförvaltare ska bli mer transparent. Lagändringarna genomför ett EU-direktiv om aktieägares rättigheter. Syftet med direktivet är att skapa ett ökat engagemang hos aktieägarna och företagsledningarna och att motverka kortsiktiga risktaganden i noterade aktiebolag. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag och föreslog att riksdagen skulle avslå motionsyrkandena. I betänkandet fanns tre reservationer.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU17 Åtgärder mot handel med hyreskontrakt

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2018/19:107 Åtgärder mot handel med hyreskontrakt. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och innebär b.la. ändringar i jordabalken. Förslaget består av åtgärder mot handel med hyreskontrakt och annat missbruk av hyresrätten i syfte att få en bättre fungerande hyresmarknad. Åtgärderna ska leda till en större omsättning av förstahandskontrakt, bättre hyresvillkor och sundare boendemiljöer. För att göra det svårare att överlåta hyreskontrakt mot särskild ersättning föreslås vissa inskränkningar i bytesrätten. Den som har köpt ett hyreskontrakt av en annan hyresgäst eller som har försökt att sälja ett kontrakt ska kunna förlora hyresrätten med omedelbar verkan, och straffen för försäljning och förmedling av hyreskontrakt mot otillåten ersättning skärps. Det ska även vara brottsligt att köpa ett hyreskontrakt. Vidare innebär förslaget att reglerna kring andrahandsuthyrning av hyreslägenheter stramas upp. En förstahandshyresgäst som hyr ut sin lägenhet i andra hand ska inte få ta ut en hyra som är högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler och andra nyttigheter. Om en för hög hyra tas ut ska hyresgästen kunna förlora sitt kontrakt. Det ska också vara brottsligt att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd till en hyra som inte är skälig. I ärendet lämnas också förslag om att fler utrymmen som byggs om till bostäder ska kunna få presumtionshyra, dvs. en kollektivt framförhandlad hyra som anses skälig under 15 år. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag och föreslog att riksdagen skulle avslå motionsyrkandena. I betänkandet fanns sju reservationer.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU18 Fler tillval för hyresgäster

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2018/19:108 Fler tillval för hyresgäster. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget innebär ändringar i bl.a. jordabalken som ska bidra till att hyresgäster får en större valfrihet i fråga om utformningen av den egna bostaden. Utgångspunkten är att parterna ska ha stor frihet att komma överens om en ersättning för att höja eller sänka lägenhetens standard i något avseende. Efter tio år ska den överenskomna ersättningen behandlas på samma sätt som hyran för lägenheten i övrigt och då ingå i t.ex. hyresnämndens prövning av vad som är skälig hyra för lägenheten. Detta ska leda till att hyresvärdar i större utsträckning erbjuder hyresgäster möjligheter att anpassa lägenheten efter behov och smak. De föreslagna ändringarna ska också stärka skyddet för hyresgäster vid ombildning till bostadsrätt genom att det införs ett krav på att en bostadsrättsförening som förvärvar ett hyreshus ska informera samtliga hyresgäster i huset om förvärvet. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag och föreslog att riksdagen skulle avslå motionsyrkandet. I betänkandet fanns två reservationer och två särskilda yttranden.

Kammaren biföll utskottets förslag.

CU19 Större frihet att bygga altaner

I betänkandet behandlade utskottet regeringens förslag i proposition 2018/19:112 Större frihet att bygga altaner. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget innebär att det i plan- och bygglagen bl.a. införs ett undantag från kravet på bygglov för att uppföra en altan vid ett en- eller tvåbostadshus eller tillhörande komplementbostadshus under vissa förutsättningar, samt att mindre (lovfria) altaner får strida mot planbestämmelser. Avsikten är att genomföra ytterligare regelförenklingar i plan- och bygglagen. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag.

Kammaren biföll utskottets förslag.

Yttranden till andra utskott

Utskottet lämnade följande yttranden:

2018/19:CU1y till konstitutionsutskottet över regeringens skrivelse 2018/19:75 Riksdagens skrivelser till regeringen - åtgärder under 2018.

2018/19:CU2y till finansutskottet över proposition 2018/19:99 Vårändringsbudget för 2019 och följdmotioner i de delar som berörde utskottets beredningsområde.

2018/19:CU3y till trafikutskottet över förslag till utskottsinitiativ om manipulation av vägmätare i fordon.

EU-frågor

Flera frågor inom utskottets beredningsområde berörs av EU-samarbetet. Det gäller bl.a. konsumenträtten, associationsrätten, transporträtten, försäkrings- och avtalsrätten, insolvens- och utsökningsrätten och den internationella privaträttsliga lagstiftningen. Även familjerätten och den allmänna förmögenhetsrätten berörs alltmer av samarbetet inom EU. Av de 19 betänkanden som utskottet lämnade under riksmötet var tre omedelbart relaterade till Sveriges medlemskap i EU.

Utskottet har haft fem överläggningar med regeringen.

Den 20 november 2018 överlade utskottet med statsrådet Per Bolund om kommissionens förslag till direktiv om grupptalan för att skydda konsumenternas intressen, COM(2018) 184 (se prot. 2018/19:6).

Den 26 februari 2019 överlade utskottet med statssekreterare Catharina Espmark om kommissionens förslag till förordning om tillämplig lag för rättsverkan gentemot tredje man av överlåtelser av fordringar, COM(2018) 96 (se prot. 2018/19:14).

Den 2 april 2019 överlade utskottet med statssekreterare Alejandro Firpo om kommissionens förslag till direktiv om revidering av fyra konsumenträttsdirektiv, COM(2018) 185 (se prot. 2018/19:18).

Den 9 april 2019 överlade utskottet med statssekreterare Catharina Espmark om kommissionens förslag till ny tågpassagerarförordning, COM(2017) 548 (se prot. 2018/19:20).

Den 7 maj 2019 överlade utskottet med statssekreterare Catharina Espmark om kommissionens förslag till revidering av motorfordonsförsäkringsdirektivet COM(2018) 336 (se prot. 2018/19:24).

Regeringen besökte vid sex tillfällen utskottet för att lämna information i EU-frågor. Statsrådet Per Bolund (Finansdepartementet) deltog vid ett av dessa tillfällen och statssekreterare Alejandro Firpo (Finansdepartementet) vid ett tillfälle. Statssekreterare Lars Westbratt (Justitiedepartementet) deltog vid två tillfällen och statssekreterare Catharina Espmark (Justitiedepartementet) vid två tillfällen. Utöver informationstillfällena i utskottet lämnade regeringen även skriftlig information om pågående lagstiftningsärenden i EU och faktapromemorior om EU-förslag.

Alla EU-dokument som lämnas till riksdagen hänvisas till det utskott vars beredningsområde berörs. EU-dokument som hänvisas till civilutskottet anmäls till ledamöterna i en särskild förteckning med korta kommentarer från kansliet om dokumentets art och innehåll. Förteckningen innehåller länkar till respektive dokuments dossier i riksdagens EU-diarium Lemur.

Kansliet sammanställer regelbundet en särskild EU-promemoria, Aktuellt i EU, om aktuella frågor som rör utskottets beredningsområde. Promemorian är avsedd att vara ett underlag för utskottets arbete med EU-frågorna.

Utvärderings- och forskningsfrågor

Utskottet har haft en arbetsgrupp bestående av fem utskottsledamöter - Mikael Eskilandersson (SD), Lars Beckman (M), Sanne Lennström (S), Martina Johansson (C) och Jon Thorbjörnson (V) som berett allmänna frågor om uppföljnings- och utvärderingsinsatser samt forsknings- och framtidsfrågor.

Utskottet har gått igenom regeringens resultatredovisning för utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik i budgetpropositionen för 2019 (bet. 2018/19:CU1)

Civilutskottet beslutade den 4 juni 2019 att göra en mer omfattande konsumenträttsligt inriktad uppföljning av lagen om kollektiv-trafikresenärers rättigheter. Arbetet med uppföljningen kommer att inledas hösten 2019.

I utskottets arbete med att följa upp riksdagsbeslut m.m. ingick även flera aktiviteter som redovisas nedan under rubrikerna Offentliga och interna utfrågningar och Resor och besök.

Offentliga och interna utfrågningar

Den 12 mars 2019 informerade generaldirektör Lena Söderberg från Sveriges geologiska undersökning om aktuella frågor.

Den 2 april 2019 informerade Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg om aktuella frågor.

Den 11 april 2019 informerade företrädare för Sveriges Konsumenter om sin verksamhet.

Den 16 maj 2019 informerade företrädare för Riksidrottsförbundet om sin verksamhet.

Resor och besök

Den 14 november 2018 besökte utskottet Sveriges Allmännytta, tidigare SABO.

Den 21-22 november 2018 gjorde utskottet en resa till Karlstad och besökte Konsumentverket och Fastighetsmäklarinspektionen.

Den 6 februari 2019 besökte utskottet Fastighetsägarna.

Den 6 mars 2019 besökte utskottet Riksrevisionen.

Den 27 mars 2019 besökte utskottet Skanskas byggprojekt Heliosparken i Hammarby sjöstad.

Den 27 mars 2019 besökte utskottet Hyresgästföreningen.

Den 8 maj 2019 besökte utskottet finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Den 15 maj 2019 deltog utskottet i veterandagen.

Den 13 juni 2019 besökte utskottet Allmänna reklamationsnämnden.

Den 2-4 september 2019 gjorde utskottet en resa till Helsingfors i Finland. Huvudinriktningen för besöket var att studera den finska hyressättningsmodellen, social bostadspolitik, olika upplåtelseformer och bostadsförmedling, den finska lagstiftningen om vårdnad och umgänge, medling inom ramen för vårdnad och umgänge samt systemet med faderskapsbekräftelse. Utskottet träffade bl.a. företrädare från de finska justitie- och miljöministerierna samt från Helsingfors stad, finska kommunförbundet och Finlands fastighetsförbund.

Tryck: Elanders Sverige AB, Vällingby 2019