Protokoll utskottssammanträde 2023/24:7

Utskottens protokollFinansutskottets protokoll 2023/24:7

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX
Finansutskottet

Protokoll

Utskottssammanträde 2023/24:7

Datum

2023-09-28

Tid

Kl.11.25-12.24

Närvarande

Se bilaga 1

§ 1

Effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner (FiU1y)
Utskottet fortsatte behandlingen av yttrandet till konstitutionsutskottet över proposition 2022/23:119 och motioner.

Utskottet justerade yttrande 2023/24:FiU1y.

§ 2

Summering av Sveriges ordförandeskap i EU
Finansminister Elisabeth Svantesson lämnade information och svarade på ledamöternas frågor.

§ 3

Aktuella EU-frågor
Finansminister Elisabeth Svantesson lämnade information om

  • Det spanska ordförandeskapet
  • Reform av EU:s ekonomiska styrning
  • RRF:s genomförande
  • Förslag om nya egna medel
  • Revidering av den fleråriga budgetramen

och diskuterade dessa frågor med utskottet.

§ 4

Summering av Sveriges ordförandeskap i EU
Finansmarknadsminister Niklas Wykman lämnade information och svarade på ledamöternas frågor.

§ 5

EU:s lagstiftningspaket om digital euro
Utskottet överlade med finansmarknadsminister Niklas Wykman biträdd av medarbetare från Finansdepartementet.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets faktapromemoria 2022/23:FPM117 och PPT-presentationen.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen anser att det är viktigt att en eventuell lansering av en digital euro vilar på en stabil rättslig grund. Fortsatt teknisk utveckling och digitalisering på finans- och betalningsmarknaderna är i grunden positivt. Det är dock viktigt att eventuella konsekvenser för den finansiella stabiliteten uppmärksammas och beaktas, samt att utvecklingen inte sker på bekostnad av frågor som konsumentskydd och arbetet med att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Regeringen är positiv till att betaltjänstförmedlare baserade i medlemsstater som inte har euron som sin valuta kan erbjudas möjlighet att tillhandahålla tjänster med digital euro, som en del i att stärka den inre marknaden.

Det är dock viktigt att den inre marknaden fortsatt kan utvecklas, oberoende av medlemsstaternas valuta. Interoperabilitet är i detta sammanhang en viktig aspekt för att möjliggöra transaktioner till och från andra digitala centralbanksvalutor eller de traditionella betalningsmarknaderna.

I förhandlingen avser regeringen verka för att regleringen sker med beaktande av att EU är en marknad med flera olika valutor, att den inre marknaden inte fragmenteras och att frågor som berör alla medlemsstater i högsta möjliga utsträckning diskuteras och beslutas av samtliga medlemsstater.

Regeringen avser slutligen att agera i linje med Sveriges budgetrestriktiva hållning, i de delar som kan ha budgetära konsekvenser för Sverige.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 6

Ändringar i regelverket för betaltjänster
Utskottet överlade med finansmarknadsminister Niklas Wykman biträdd av medarbetare från Finansdepartementet.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets faktapromemoria 2022/23:FPM118 och PPT-presentationen.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen är positiv till översynen av EU:s regelverk för betaltjänster och ställer sig bakom de syften som kommissionen har angett för förslaget. Regeringen anser att det är viktigt att regelverket anpassas och uppdateras i takt med att nya aktiviteter och metoder utvecklas på betalningsmarknaden. Regelverket bör få en klar och tydlig utformning, eftersom regelverket i allt väsentligt har ett konsumentskyddande syfte.

Regeringen välkomnar kommissionens ansats att bekämpa bedrägerier på betalningsmarknaden. Bestämmelserna om ansvar vid obehöriga transaktioner bör utformas så att ett högt konsumentskydd säkerställs och regeringen avser bevaka att reglerna om ansvarsfördelningen mellan betaltjänstleverantörer och kunder får en lämplig utformning. En utgångspunkt är att det nya regelverket ska öka möjligheterna att bekämpa bedrägerier. Vidare är det viktigt att säkerställa att alla konsumenter erbjuds säkra och effektiva autentiseringsmetoder.

Regeringen ställer sig positiv till utökade krav på betaltjänstleverantörerna att tillämpa transaktionsmonitorering och möjligheten för betaltjänstleverantörer att utbyta uppgifter med varandra i syfte att skapa förutsättningar för att granska betalningsmönster och bekämpa bedrägerier. Dessa behöver emellertid utformas på ett ändamålsenligt sätt, exempelvis vad gäller detaljeringsgrad, för att uppnå en så effektiv bedrägeribekämpning som möjligt.

Eftersom det kommer att krävas anpassningar av nationell rätt bör medlemsstaterna få tillräcklig tid på sig att genomföra förslaget.

Regeringen avser slutligen att agera i linje med Sveriges budgetrestriktiva hållning.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 7

Förordning om ett ramverk för tillgång till finansiella data
Utskottet överlade med finansmarknadsminister Niklas Wykman biträdd av medarbetare från Finansdepartementet.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets faktapromemoria 2022/23:FPM119 och PPT-presentationen.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen välkomnar på ett övergripande plan förslaget att införa ett ramverk för tillgång till finansiella data, även kallat öppna finansiella tjänster. Det har potential att öka konkurrensen på finansmarknaden och stimulera till innovation av nya tjänster. En sådan utveckling skulle ge fördelar till kunder – både privatpersoner och företag. Det är positivt att förslaget stärker kunders, särskilt privatpersoners, kontroll över sina data. Införande av reglering på ett idag oreglerat område skulle dessutom öka den rättsliga tydligheten och utöka tillsynen över datadelning inom finanssektorn.

Regeringen ska verka för att kundnyttan beaktas. Vidare behöver kunder känna tillit till ramverket för datadelning för att vilja använda öppna finansiella tjänster i stor utsträckning. Av denna anledning, och även för egenvärdet att skydda data, är det viktigt att tillräckliga krav ställs på kunders samtycke, att data lagras säkert och att särskilt känsliga data skyddas. Kunder bör få tydlig och koncis information om vilka data som ska delas, hur länge och vad de ska användas till. Kunder bör också kunna få överblick över sina medgivanden och möjlighet att enkelt kunna återkalla dem. För att värna informationssäkerheten är det viktigt att det ställs tillräckliga krav på tillstånd till dataanvändare. Samtidigt är det viktigt att dessa krav är proportionerliga och inte på ett obefogat sätt hindrar mindre aktörer från att erbjuda tjänster.

Regeringen instämmer i kommissionens bedömning att vissa känsliga data inte bör kunna delas, till exempel uppgifter om sjukdom och hälsotillstånd som förekommer vid vissa försäkringar. Vidare är det viktigt att ökad tillgång till kunddata inte leder till att företag på ett olämpligt sätt stänger ute konsumenter från vissa tjänster.

Regeringen bedömer att det är motiverat att låta datainnehavare ta ut avgifter för att dela data med dataanvändare. Skälen för detta är bland annat att sträva efter att utvecklings- och underhållskostnader för att genomföra regelverket fördelas mellan marknadsaktörer och att skapa incitament för att upprätthålla hög datakvalitet. Regeringen instämmer överlag med de principer som kommissionen föreslår för att bestämma avgiftens storlek och understryker att avgifter inte bör bli så höga att de förhindrar att regelverket används brett.

Regeringen anser att det är viktigt att främja samarbete mellan datainnehavare och dataanvändare på lika villkor, standardiserade data av hög kvalitet och att följa den tekniska utvecklingen. Regeringen är försiktigt positiv till kommissionens förslag att etablera system för delning av finansiella data och de övergripande principerna för hur dessa ska fungera. Det är samtidigt ett nytt tillvägagångssätt, och det kommer inledningsvis vara viktigt att kommissionen löpande utvärderar hur väl dessa system fungerar och vid behov ger förslag på ändringar.

Regeringen avser slutligen att agera i linje med Sveriges budgetrestriktiva hållning. Eventuella kostnader som förslagen kan leda till för den nationella budgeten ska finansieras i linje med de principer om neutralitet för statens budget som riksdagen har beslutat om (prop. 1994/95:40, bet. 1994/95: FiU5, rskr. 1994/95:67).

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 8

Anmälningar
Kanslichefen påminde om inbjudan till SKR torsdagen den 26 oktober. Sista anmälningsdag är den 28 september.

§ 9

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll nr 2023/24:5.

§ 10

Uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen
Utskottet behandlade frågan om yttrande till KU över PM om uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritets-principen.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

§ 11

Nästa sammanträde
Nästa sammanträde äger rum tisdagen den 3 oktober kl. 11.00.

Justeras den 3 oktober 2023

Edward Riedl


Närvaro och voteringsförteckning Bilaga 1 till protokoll 2023/24:7

§ 1-§ 11

Ledamöter

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

Oscar Sjöstedt (SD)

Mikael Damberg (S) vice ordförande

Edward Riedl (M) ordförande

X

Gunilla Carlsson (S)

Dennis Dioukarev (SD)

X

Björn Wiechel (S)

X

Jan Ericson (M)

X

Ingela Nylund Watz (S)

X

Charlotte Quensel (SD)

X

Adnan Dibrani (S)

X

Ida Drougge (M)

X

Ali Esbati (V)

X

Hans Eklind (KD)

X

Martin Ådahl (C)

X

David Perez (SD)

X

Janine Alm Ericson (MP)

X

Cecilia Rönn (L)

X

Suppleanter

Mattias Eriksson Falk (SD)

X

Eva Lindh (S)

X

Adam Reuterskiöld (M)

O

Joakim Sandell (S)

X

Josef Fransson (SD)

Hanna Westerén (S)

Emma Ahlström Köster (M)

Fredrik Olovsson (S)

Katja Nyberg (SD)

Peder Björk (S)

Lars Beckman (M)

Ilona Szatmári Waldau (V)

Yusuf Aydin (KD)

O

Elisabeth Thand Ringqvist (C)

Linus Lakso (MP)

Oliver Rosengren (M)

Ida Gabrielsson (V)

Ulrika Liljeberg (C)

Cecilia Engström (KD)

Larry Söder (KD)

Katarina Luhr (MP)

Elin Söderberg (MP)

Juno Blom (L)

Anna Starbrink (L)

Mirja Räihä (S)

Anna Vikström (S)

Samuel Gonzalez Westling (V)

David Lång (SD)

N= närvarande X= ledamöter som deltagit i handläggningen

R= omröstning med rösträkning O= ledamöter som varit närvarande men inte deltagit

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.