Protokoll utskottssammanträde 2023/24:6

Utskottens protokollSocialutskottets protokoll 2023/24:6

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

SOCIALUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2023/24:6

DATUM

2023-10-05

TID

10.00–10.40

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättande av EU-intyget om funktionsnedsättning och EU-parkeringstillståndet för personer med funktionsnedsättning, COM(2023) 512

Utskottet överlade med statssekreterare Minna Ljunggren, biträdd av medarbetare från Socialdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens förslag COM(2023) 512 och Regeringskansliets faktapromemoria 2023/24:FPM4.

Statssekreterare Minna Ljunggren redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen stödjer ambitioner om stärkt möjlighet till full och effektiv delaktighet för personer med funktionsnedsättning och som främjar genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Regeringen delar kommissionens målsättning att säkerställa möjligheten för personer med funktionsnedsättning att utnyttja den fria rörligheten inom EU. Det är viktigt att identifiera och åtgärda befintliga hinder för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning som reser och verkar inom EU. Det krävs dock ytterligare analys för att få en bättre förståelse för eventuella risker och konsekvenser med förslaget.

Regeringen anser att direktivförslaget kan bidra till att stärka åtnjutandet av rätten för personer med funktionsnedsättning att utnyttja den fria rörligheten och verkar därför för att utformningen av förslaget på ett ändamålsenligt sätt bidrar till att uppfylla direktivets syfte. Det är viktigt att kostnaderna står i proportion till nyttan. Regeringen ska verka för att förslaget inte innebär en oskälig administrativ börda för små och medelstora företag eller för det offentliga. Regeringen anser att direktivet ska lämna utrymme åt medlemsstaterna att avgöra hur de särskilda förmåner och villkor som kan erbjudas till innehavare av det europeiska funktionshindersintyget respektive det europeiska parkeringstillståndet ska regleras.

I sammanhanget är det även viktigt att förslaget lämnar tillräckligt utrymme för medlemsstaterna att tillämpa direktivet på ett vis som fungerar i den nationella, regionala och lokala kontexten och tar hänsyn till skillnader i medlemsstaternas nationella system.

Regeringen ser positivt på att förslaget innehåller bestämmelser som syftar till att motverka fusk med och förfalskning av EU-intyget respektive EU-parkeringstillståndet. Det är även avgörande att bestämmelserna säkerställer en säker datahantering och att innehavare ska känna tillit till hanteringen av deras personliga data.

Det är centralt att fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna respekteras, inklusive medlemsstaternas kompetens att definiera de nationella kriterier som ska avgöra vem som är berättigad till EU-intyget och EU-parkeringstillståndet.

Regeringen har en generell budgetrestriktiv linje, såväl avseende hur EU-medel används som dess påverkan på medlemsstaternas budget. De administrativa åtaganden som åläggs medlemsstaterna ska vara väl avvägda och proportionerliga.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 2

EU-information

Statssekreterare Anna Pettersson Westerberg, biträdd av medarbetare från Socialdepartementet, informerade inför Epsco-rådet den 9 oktober 2023 och om kommissionens meddelande om digitaliserad samordning av de sociala trygghetssystemen.

§ 3

Utkast till rådsslutsatser om omställningen av vård- och omsorgssystem genom livet mot sammanhållna, personcentrerade och närvårdsbaserade modeller

Utskottet överlade med statssekreterare Anna Pettersson Westerberg, biträdd av medarbetare från Socialdepartementet.

Underlaget utgjordes av ett utkast till rådsslutsatser om vård och omsorg genom livet mot sammanhållna, personcentrerade och närvårdsbaserade modeller och en överläggningspromemoria från Socialdepartementet (dnr. 180-2023/24).

Statssekreterare Anna Pettersson Westerberg redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian:

Regeringen ser positivt på att det spanska ordförandeskapet väljer att lyfta vikten av en personcentrerad och sammanhållen vård och omsorg genom utkastet till rådsslutsatser. Regeringen stödjer initiativ som stärker rätten till full och effektiv delaktighet för personer med funktionsnedsättning och som främjar genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med

funktionsnedsättning.

Regeringen är positiv till att rådsslutsatserna lyfter fram jämställdhetsperspektivet genom att belysa att det i dag är huvudsakligen kvinnor som arbetar inom vård och omsorg och som står för det obetalda omsorgsarbetet i hemmet. Regeringen är också positiv till att rådsslutsatserna lyfter fram att välfungerande vård- och omsorgstjänster kan öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

Regeringen välkomnar att rådsslutsatserna belyser vikten av att inrikta sig på arbetskraftsbristen inom vård och omsorg. Regeringen delar ordförandeskapets bild att statusen för dessa yrken behöver höjas och att en del i det arbetet handlar om bättre möjligheter till utbildning och vidareutbildning. Det är också viktigt att potentialen i digitaliseringen och utvecklingen av ny teknik tas tillvara. Digitaliseringen måste ske varsamt och genomtänkt inom förskolans och skolans område.

Det är centralt att fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna avseende bland annat sociala frågor, hälso- och sjukvård, arbetsmarknad, lönebildning, inklusive parternas autonomi, och utbildning respekteras. Det är viktigt att utrymme lämnas för medlemsstaterna att utforma åtgärder som fungerar i den nationella kontexten.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 4

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2023/24:5.

§ 5

Uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen

Utskottet behandlade frågan om yttrande till konstitutionsutskottet över iakttagelserna i en promemoria om konstitutionsutskottets uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 6

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättande av EU-intyget om funktionsnedsättning och EU-parkeringstillståndet för personer med funktionsnedsättning, COM(2023) 512

Utskottet inledde subsidiaritetsprövning av COM(2023) 512.

Utskottet ansåg att förslaget inte strider mot subsidiaritetsprincipen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 7

Utskottsresa

Kansliet informerade inför Estlandsresan.

§ 8

Inkomna skrivelser

Inkomna skrivelser anmäldes (dnr 151-2023/24, dnr 152-2023/24 och dnr 171-2023/24).

§ 9

Övriga frågor

Kanslichefen informerade om arbetsplanen.

§ 10

Nästa sammanträde

Utskottet beslutade att nästa sammanträde ska äga rum tisdagen den 17 oktober 2023 kl. 11.00.

Vid protokollet

Justeras den 17 oktober 2023

Christian Carlsson


SOCIALUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1
till protokoll 2023/24:6

§ 1-10

§

§

§

§

§

§

§

LEDAMÖTER

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

Christian Carlsson (KD), ordf.

X

Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordf.

X

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

X

Johan Hultberg (M)

Yasmine Bladelius (S)

X

Carita Boulwén (SD)

X

Mikael Dahlqvist (S)

X

Jesper Skalberg Karlsson (M)

X

Anna Vikström (S)

X

Angelica Lundberg (SD)

O

Gustaf Lantz (S)

Malin Höglund (M)

X

Karin Rågsjö (V)

X

Christofer Bergenblock (C)

Mona Olin (SD)

X

Ulrika Westerlund (MP)

X

Lina Nordquist (L)

SUPPLEANTER

Leonid Yurkovskiy (SD)

X

Karin Sundin (S)

X

Thomas Ragnarsson (M)

X

Dzenan Cisija (S)

O

Angelika Bengtsson (SD)

Mats Wiking (S)

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Heléne Björklund (S)

Anna-Lena Blomkvist (SD)

Ewa Pihl Krabbe (S)

Crister Carlsson (M)

Maj Karlsson (V)

Dan Hovskär (KD)

O

Anders W Jonsson (C)

X

Malin Danielsson (L)

Katarina Luhr (MP)

John E Weinerhall (M)

Linda Lindberg (SD)

Erik Hellsborn (SD)

Linda W Snecker (V)

Martina Johansson (C)

Yusuf Aydin (KD)

Lili André (KD)

Leila Ali Elmi (MP)

Annika Hirvonen (MP)

Juno Blom (L)

Jakob Olofsgård (L)

X

Gudrun Nordborg (V)

EXTRA SUPPLEANT

Marcus Wennerström (S)

N = närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

R = omröstning med rösträkning

O = ledamöter som varit närvarande men inte deltagit

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.