Protokoll utskottssammanträde 2023/24:4

Utskottens protokollFinansutskottets protokoll 2023/24:4

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX
Finansutskottet

Protokoll

Utskottssammanträde 2023/24:4

Datum

2023-09-21

Tid

Kl. 10.00-10.40

Närvarande

Se bilaga 1

§ 1

Lagstiftningspaket om stärkt investerarskydd på finansiella marknader
Utskottet överlade med statssekreteraren Johan Almenberg, biträdd av medarbetare från Finansdepartementet.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets faktapromemoria 2022/23:FPM98 (dnr 88-2023/24) och en PPT–presentation.
Statssekreteraren Johan Almenberg redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen välkomnar en bred översyn av EU:s regler till skydd för icke professionella investerare, med ambitionen att stärka konsumenters ställning på finansmarknaderna. I arbetet med översynen är det viktigt att sätta konsumenters behov i centrum. Ett högt och balanserat konsumentskydd är en förutsättning för att uppnå ett ökat förtroende för och deltagande på EU:s finansiella marknader för sparprodukter.

Skyddet för konsumenter och andra icke-professionella investerare bör så långt det är möjligt och motiverat utformas på ett liknande sätt inom hela finansmarknadsområdet.

Regeringen välkomnar därför förslaget att samordna delar av regelverken för distribution av finansiella instrument och försäkringsbaserade investeringsprodukter.

Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att medlemsstaterna inte har kommit lika långt när det gäller konsumenters deltagande på finansmarknaderna. I Sverige är konsumenters sparande i aktier och fonder sedan lång tid tillbaka mer utbrett än i andra medlemsstater. Det är viktigt att beakta och värna medlemsstaternas olika förutsättningar så att förändringar av befintliga regler verkligen får avsedd effekt även ur ett nationellt perspektiv.

Regeringen stödjer kommissionens ambition att hushåll och småföretagare ska få tillgång till billigare sparprodukter. Detta är viktigt att värna då höga avgifter påverkar sparandet negativt. Avgifterna på den svenska marknaden är väsentligt högre än i USA, men inte lika höga som i andra europeiska länder. Regeringen är därför emot kommissionens förslag om en bedömning av produktvärde utifrån referensvärden på en europeisk nivå, om förslaget i praktiken skulle innebära en prisreglering eller riskera att leda till högre avgifter i Sverige. Regeringen anser att billigare sparprodukter troligen bättre främjas genom åtgärder för att förbättra pristransparens och öka gränsöverskridande konkurrens inom EU.

Tredjepartsersättningar kan leda till intressekonflikter som är kostsamma för konsumenter och kan därför få särskilt negativ påverkan på långsiktigt sparande. Regleringen av tredjepartsersättningar är därför viktig ur ett konsumentskyddsperspektiv. Regeringen välkomnar kommissionens översyn av de befintliga regelverken och är öppen för en diskussion om förändringar av reglerna. Eventuella justeringar måste utformas på ett sätt så att de inte leder till negativa konsekvenser för svenska konsumenter.

Regeringen ser positivt på ambitionen att förbättra den information som ges till konsumenter. Regeringen välkomnar också att informationen anpassas till en digital miljö. Det är viktigt med lättillgänglig och relevant information för att konsumenter ska kunna fatta välgrundade beslut utifrån sina individuella förutsättningar. Av samma skäl anser regeringen att det är viktigt med åtgärder som leder till en ökad finansiell folkbildning.

Regeringen förespråkar ett proportionerligt och ändamålsenligt regelverk som beaktar administrativ börda för såväl myndigheter som företag. Det är viktigt att förslaget inte får konkurrensbegränsande effekter. Sverige bör verka för att tillsynen av regelverken är effektiv, relevant och har en välavvägd och tydlig ansvarsfördelning mellan nationella och europeiska tillsynsmyndigheter. Mot bakgrund av Sveriges budgetrestriktiva hållning ska Sverige agera för att förslagets ekonomiska konsekvenser begränsas både för statens budget och EU-budgeten.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 2

Förordning om hållbarhetsbetyg
Utskottet överlade med statssekreteraren Johan Almenberg, biträdd av medarbetare från Finansdepartementet.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets faktapromemoria 2022/23:FPM109 (dnr 88-2023/24) och en PPT–presentation.

Statssekreteraren Johan Almenberg redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen välkomnar förslaget om en förordning om hållbarhetsbetyg.

Regeringen stödjer ambitionen att stärka oberoende, transparens, ansvar, bolagsstyrning och kvalitet hos leverantörerna. Regeringen stödjer även ambitionen att skydda konsumenter och investerare samt att motverka vilseledande information. Tydlig, jämförbar och lättill-gänglig information bidrar till effektiva marknader för hållbara investeringar. Regeringen ser positivt på ansatsen att skapa enhetliga regler för EU.

Förslaget berör ett nytt tillsynsområde där tillsynsobjekten ofta bedriver gränsöverskridande verksamhet. Därtill är hållbarhetsutmaningen internationell till sin karaktär. Därför bedömer regeringen att det är mer effektivt att tillsynen sker på EU-nivå än att motsvarande tillsyn byggs upp nationellt. Vad gäller eventuella nya tillsynsuppgifter i Sverige kommer regeringen att verka för förutsägbarhet och tydlighet. Sverige bör verka för att tillsynen av regelverken är effektiv, relevant och har en välavvägd och tydlig ansvarsfördelning mellan nationella och europeiska tillsynsmyndigheter.

Regeringen förespråkar ett proportionerligt och ändamålsenligt regelverk med en rimlig grad av detaljreglering. Det är positivt att tillsynen avgiftsfinansieras men viktigt att prissättningsmekanismen för tillsynsavgifter är transparent och proportionerlig. Förordningen bör inte leda till prisreglering på marknaden. Mot bakgrund av Sveriges budgetrestriktiva hållning ska Sverige agera för att förslagets ekonomiska konsekvenser begränsas både för statens budget och EU-budgeten. Eventuella kostnader som förslaget kan leda till för den nationella budgeten ska finansieras i linje med de principer om neutralitet för statens budget som riksdagen beslutat om (prop. 1994/95:40, bet. 1994/95:FiU5, rskr. 1994/95:67). Om utgiftsdrivande åtgärder på EU-budgeten skulle bli aktuella ska dessa finansieras genom omprioriteringar inom EU:s budget.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 3

Delegerade akter till EU:s gröna taxonomiförordning
Utskottet överlade med statssekreteraren Johan Almenberg, biträdd av medarbetare från Finansdepartementet.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets överläggningspromemoria (dnr 88–2023/24) och en PPT–presentation.


Statssekreteraren Johan Almenberg redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian:

Regeringen anser att Sverige bör förespråka att rådet ska invända mot den delegerade akten för taxonomins fyra övriga miljömål och den delegerade akten för taxonomins två klimatrelaterade mål.

Regeringen anser inte att Sverige har anledning att verka för en förlängd granskningsperiod. Det skulle ge mer tid för granskning, analys och bedömning av akten, men samtidigt skapa ytterligare osäkerhet för berörda aktörer som ska börja tillämpa akten den 1 januari 2024.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.
MP-ledamoten med stöd av V-ledamoten anmälde följande avvikande ståndpunkt:

Vi anser att regeringen inte bör invända mot de två delegerade akterna om taxonomins fyra övriga miljömål och taxonomins klimatrelaterade mål.

§ 4

Anmälningar
Kanslichefen påminde om mötet med arbetsgruppen för granskning av Riksbanken efter avslutat sammanträde.

§ 5

Justering av protokoll
Utskottet justerade protokoll 2023/34:2 och 2023/24:3.


§ 6

Effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner (FiU1y)
Utskottet fortsatte beredningen av yttrande till KU över proposition 2022/23:119 och motioner.

Ärendet bordlades.

§ 7

Riksrevisorns årliga rapport 2023 (FiU9)
Utskottet inledde beredningen av redogörelse 2022/23:RR5.

Ärendet bordlades.

§ 8

Budgetpropositionen för 2024
Utskottet beslutade att ge övriga utskott tillfälle att senast tisdag den 7 november kl. 14.00 yttra sig över propositionen 2023/24:1 och eventuella motioner.


§ 9

Höständringsbudget 2023
Utskottet beslutade att ge konstitutionsutskottet, justitieutskottet, utrikesutskottet, försvarsutskottet, socialförsäkringsutskottet, socialutskottet, utbildningsutskottet, trafikutskottet, miljö- och jordbruksutskottet, näringsutskottet och arbetsmarknadsutskottet tillfälle att senast tisdag 7 november kl. 14.00 yttra sig över prop. 2023/24:2 och eventuella motioner.

§ 10

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till ny ändring av systemet för Europeiska unionens egna medel (FiU17)
Utskottet fortsatte subsidiaritetsprövningen av COM(2023) 331.

Ärendet bordlades.

§ 11

Nästa sammanträde
26 september kl. 11.00.

Justerat den 26 september 2023 av

Edward Riedl


Närvaro och voteringsförteckning Bilaga 1 till protokoll 2023/24:4

§ 1–3

§ 4–11

Ledamöter

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

Oscar Sjöstedt (SD)

X

Mikael Damberg (S) vice ordförande

X

Edward Riedl (M) ordförande

X

Gunilla Carlsson (S)

X

Dennis Dioukarev (SD)

X

Björn Wiechel (S)

Jan Ericson (M)

X

Ingela Nylund Watz (S)

X

Charlotte Quensel (SD)

X

Adnan Dibrani (S)

X

O

Ida Drougge (M)

X

Ali Esbati (V)

Hans Eklind (KD)

X

Martin Ådahl (C)

X

David Perez (SD)

X

Janine Alm Ericson (MP)

X

Cecilia Rönn (L)

X

Suppleanter

Mattias Eriksson Falk (SD)

Eva Lindh (S)

O

X

Adam Reuterskiöld (M)

Joakim Sandell (S)

X

Josef Fransson (SD)

Hanna Westerén (S)

Emma Ahlström Köster (M)

Fredrik Olovsson (S)

Katja Nyberg (SD)

Peder Björk (S)

Lars Beckman (M)

Ilona Szatmári Waldau (V)

X

Yusuf Aydin (KD)

O

Elisabeth Thand Ringqvist (C)

Linus Lakso (MP)

Oliver Rosengren (M)

O

Ida Gabrielsson (V)

Ulrika Liljeberg (C)

Cecilia Engström (KD)

Larry Söder (KD)

Katarina Luhr (MP)

Elin Söderberg (MP)

Juno Blom (L)

Anna Starbrink (L)

Mirja Räihä (S)

Anna Vikström (S)

Samuel Gonzalez Westling (V)

David Lång (SD)

Fredrik Stenberg (S) extra suppleant

N= närvarande X= ledamöter som deltagit i handläggningen

R= omröstning med rösträkning O= ledamöter som varit närvarande men inte deltagit

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.