Protokoll utskottssammanträde 2022/23:3

Utskottens protokollArbetsmarknadsutskottets protokoll 2022/23:3

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

ARBETSMARKNADSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2022/23:3

DATUM

2022-10-25

TID

11.00–11.56

NÄRVARANDE

Se bilaga

§ 1

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2022/23:2.

§ 2

Kommissionens förslag till ändring av direktivet om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet

  • Utskottet överlade med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, åtföljd av medarbetare från Arbetsmarknadsdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens meddelande COM (2022) 489 och Arbetsmarknadsdepartementets överläggningspromemoria (dnr 571–2022/23).

  • Arbetsmarknads- och integrationsministern redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian:

Regeringen välkomnar kommissionens arbete för en ökad skyddsnivå för arbetstagare som exponeras för asbest i arbetet och stödjer kommissionens förslag gällande skärpt gränsvärde och alternativ mätmetod.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 3

Utkast till rådsslutsatser om integrering av personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden

  • Utskottet överlade med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, åtföljd av medarbetare från Arbetsmarknadsdepartementet.

Underlaget utgjordes av utkast till rådsslutsatser om integrering av personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden (dok.nr 12349/22) och Arbetsmarknadsdepartementets överläggningspromemoria (dnr 576-2022/23).

  • Arbetsmarknads- och integrationsministern redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian:

Regeringen välkomnar att ordförandeskapet presenterar förslag till rådsslutsatser om integrering av personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden och att gemensamma utmaningar och möjligheter lyfts fram på EU-nivå.

Regeringen ställer sig bakom beskrivningen att åtgärder behövs för att främja deltagandet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning.

Regeringen ser positivt på att rådsslutsatserna lyfter de utmaningar som målgruppen ofta står inför såsom diskriminering samt okunskap om de insatser och stöd som finns för att bättre integrera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden och utnyttja deras potential.

Regeringen ser också positivt på att det i rådsslutsatserna betonas vikten av särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning.

Regeringen understryker vikten att det i rådsslutsatserna tas hänsyn till den policy och insatser för att främja deltagandet på arbetsmarknaden som redan finns i medlemslandet samt att det finns utrymme för medlemsstaterna att utforma insatser som fungerar i den nationella kontexten.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 4

  • EU-information från regeringen

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, åtföljd av medarbetare från Arbetsmarknadsdepartementet, återrapporterade från det sociala trepartstoppmötet 19 oktober 2022 och informerade om Sveriges ordförandeskap i EU 2023 och övriga aktuella EU-frågor.

§ 5

Utkast till rådsslutsatser om jämställdhet i splittrade ekonomier med fokus på den unga generationen

  • Utskottet överlade med jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, åtföljd av medarbetare från Arbetsmarknadsdepartementet.

Underlaget utgjordes av utkast till rådsslutsatser om jämställdhet i splittrade ekonomier med fokus på den unga generationen (dok.nr 12067/22) och Arbetsmarknadsdepartementets överläggningspromemoria (dnr 577-2022/23).

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian:

Mot bakgrund av de med riksdagen förankrade jämställdhetspolitiska målen och de i utskottet förankrade ståndpunkterna beträffande framtidens jämställdhetspolitik i EU samt EU:s jämställdhetsstrategi 2020–2025, välkomnar regeringen rådsslutsatserna.

En viktig utgångspunkt för regeringen är att rådsslutsatserna respekterar nationella arbetsmarknadsmodeller, arbetsmarknadens parters autonomi och den nationella kompetensen på det sociala området.

Regeringen ser positivt på rådsslutsatsernas övergripande fokus på den unga generationen samt på uppmaningen till medlemsländerna att säkerställa att jämställdhet och jämlikhet genomgående beaktas och främjas vid verkställandet av de nationella återhämtningsplanerna. Regeringen ser vidare positivt på uppmaningen till kommissionen och medlemsstaterna att tillförsäkra att de åtgärder som vidtas för återhämtning efter pandemin har både ett köns- och ett åldersperspektiv.

Regeringen ser även positivt på uppmaningen till kommissionen och medlemsstaterna att jämställdhetsintegrering ska främjas. Slutligen ser regeringen positivt på uppmaningen att könsuppdelad statistik tas fram beträffande energifattigdom. Utan könsuppdelad statistik saknas underlag för att fatta välunderbyggda politiska beslut.

Regeringen välkomnar ökad möjlighet till ekonomisk självständighet för kvinnor i förvärvsaktiv ålder. Möjligheten för både kvinnor och män att förena betalt arbete med att ha en familj och att vårda relationer med närstående är en central komponent i svensk jämställdhetspolitik.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

§ 6

EU-information från regeringen

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, åtföljd av medarbetare från Arbetsmarknadsdepartementet, informerade om aktuella EU-frågor.

§ 7

Uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen

Utskottet behandlade fråga om yttrande till konstitutionsutskottet över promemorian Konstitutionsutskottets uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen 2022.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 8

Kommissionens arbetsprogram 2023

Utskottet behandlade fråga om yttrande till utrikesutskottet över kommissionens arbetsprogram 2023, COM(2022) 548.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 9

Återrapport från möte i riksdagen med ledamöter från Uruguays parlament 18 oktober 2022

Serkan Köse (S) och Ann-Christine From Utterstedt (SD) återrapporterade från mötet med ledamöter från Uruguays parlament.

§ 10

Kanslimeddelanden

Kanslichefen anmälde sammanträdesplanen.

§ 11

Nästa sammanträde

Utskottet beslutade att nästa sammanträde ska äga rum torsdag 27 oktober 2022 kl. 10.00.

Vid protokollet

Justeras 27 oktober 2022

ARBETSMARKNADSUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga

till protokoll

2022/23:3

§ 1–4

§ 5–6

§ 7–9

§ 10–11

LEDAMÖTER

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

N

R

Magnus Persson (SD), ordförande

X

X

X

X

Teresa Carvalho (S), vice ordf.

X

X

X

X

Viktor Wärnick (M)

Patrik Lundqvist (S)

Michael Rubbestad (SD)

X

X

X

X

Johanna Haraldsson (S)

X

X

X

X

Saila Quicklund (M)

X

X

X

X

Serkan Köse (S)

X

X

X

X

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

X

X

X

X

Paula Holmqvist (S)

X

X

X

X

Lars Beckman (M)

Ciczie Weidby (V)

X

X

X

X

Magnus Jacobsson (KD)

X

X

X

X

Jonny Cato (C)

X

O

X

X

Erik Hellsborn (SD)

X

X

X

X

Leila Ali Elmi (MP)

X

X

X

X

Gulan Avci (L)

X

X

X

SUPPLEANTER

Ulf Lindholm (SD)

O

O

O

O

Jamal El-Haj (S)

O

O

O

O

Oliver Rosengren (M)

X

X

X

X

Sofia Amloh (S)

X

X

X

X

Mattias Eriksson Falk (SD)

Leif Nysmed (S)

Helena Bouveng (M)

Helén Pettersson (S)

Josef Fransson (SD)

Johan Büser (S)

Jan Ericson (M)

Tony Haddou (V)

Lili André (KD)

O

O

O

O

Helena Vilhelmsson (C)

O

X

O

O

Juno Blom (L)

Vakant (MP)

Marie Nicholson (M)

X

X

X

X

Isabell Mixter (V)

Muharrem Demirok (C)

Christian Carlsson (KD)

Hans Eklind (KD)

Annika Hirvonen (MP)

Malin Danielsson (L)

Maruicio Rojas (L)

N = närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

R = omröstning med rösträkning

O = ledamöter som varit närvarande men inte deltagit

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.