Protokoll utskottssammanträde 2022/23:14

Utskottens protokollTrafikutskottets protokoll 2022/23:14

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

TRAFIKUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2022/23:14

DATUM

2023-02-07

TID

11.00-12.15

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

§ 2

§ 3

§ 4

§ 5


§ 6

§ 7

§ 8

§ 9

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2022/23:13.

Förslag till förordning om typgodkännande av motorfordon och motorer samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon med avseende på utsläpp och batteriers hållbarhet (Euro 7)

Utskottet överlade med statsrådet Romina Pourmokhtari, åtföljd av medarbetare från Klimat- och näringslivsdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens förslag COM(2022) 586 och regeringens faktapromemoria 2022/23:FPM31.

Statsrådet Pourmokhtari redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian (bilaga 2).

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

MP-ledamoten anmälde följande avvikande ståndpunkt:

Jag anser att regeringen borde förändra den svenska ståndpunkten i två avseenden. Dels borde regeringen verka för att gränsvärdet för utsläpp av kväveoxider (NOx) för lätta fordon sätts till 20 mg/km istället för förslagets 60 mg/km, bl.a. eftersom det var rekommendationen från kommissionens expertgrupp. Dels borde regeringen ställa sig fullt bakom de ledtider (om när reglerna ska införlivas) som kommissionen återger i förslaget.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-information

Statsrådet Erik Slottner, Finansdepartementet informerade om digitaliseringsfrågorna under det svenska ordförandeskapet.

Förslag till förordning om åtgärder för en hög nivå av interoperabilitet inom den offentliga sektorn i hela Europa (akten om ett interoperabelt Europa)

Utskottet överlade med statsrådet Erik Slottner, åtföljd av medarbetare från infrastrukturdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens förslag COM(2022) 720 och regeringens faktapromemoria 2022/23:FPM33.

Statsrådet Erik Slottner redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian (bilaga 3).

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Infrastrukturfrågor (TU4)

Utskottet fortsatte beredningen av skrivelse 2021/22:261 och motioner.

Utskottet beslutade inhämta information från företrädare för regeringen och berörda regioner om konsekvenserna av att inte fullfölja utbyggnaden av stambanor för höghastighetståg.

Ärendet bordlades.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Kollektivtrafikfrågor (TU5)

Utskottet fortsatte beredningen av motioner.

Ärendet bordlades.

Aktuella EU-frågor

Kansliet informerade om aktuella EU-frågor.

Övriga frågor


Anmäldes till protokollet att ledamöter från utskottet träffade olika företrädare för kollektivtrafikbranschen vid möte i Kollektivtrafikens hus den 24 januari 2023.

Anmäldes till protokollet att ledamöter från utskottet deltog i högnivåmötet Accelerating Electrification of Transport in Europe (ACCENT) den 30 - 31 januari 2023.

Anmäldes till protokollet att Ulrika Heie (C) deltog i Nordiskt möte om grön omställning inom infrastrukturområdet den 3 februari 2023.

Nästa sammanträde

Utskottet beslutade att nästa sammanträde ska äga rum tisdagen den 14 februari 2023 kl. 11.00.

Vi protokollet

Justeras den 14 februari 2023.

Ulrika Heie

TRAFIKUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1 till protokoll

2022/23:14

§ 1-2

§ 3-7

§ 8-9

LEDAMÖTER

N

Ulrika Heie (C) Ordförande

X

X

X

Thomas Morell (SD) vice ordf.

X

X

Gunilla Svantorp (S)

X

X

X

Maria Stockhaus (M)

X

X

X

Mattias Ottosson (S)

O

O

O

Jimmy Ståhl (SD)

X

X

X

Åsa Karlsson (S)

X

X

X

Sten Bergheden (M)

O

O

Kadir Kasirga (S)

X

X

X

Helena Gellerman (L)

X

X

X

Carina Ödebrink (S)

X

X

X

Ann-Sofie Lifvenhage (M)

X

X

X

Linda Westerlund Snecker (V)

X

X

X

Magnus Oscarsson (KD)

X

X

X

Oskar Svärd (M)

X

X

X

Daniel Helldén (MP)

X

X

X

Johanna Rantsi (M)

X

X

X

SUPPLEANTER

Patrik Jönsson (SD)

X

X

X

Adrian Magnusson (S)

X

X

X

Lars Johnsson (M)

Inga-Lill Sjöblom (S)

O

O

O

Rashid Farivar (SD)

O

O

O

Denis Begic (S)

Johanna Hornberger (M)

X

X

X

Anna-Bell Strömberg (S)

Björn Tidland (D)

Joakim Järrebring (S)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Kajsa Fredholm (V)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Anders Ådahl (C)

O

O

O

Ulf Lindholm (SD)

Katarina Luhr (MP)

Louise Eklund (L)

Sara-Lena Bjälkö (SD)

Rasmus Giertz (SD)

Malcolm Momodou Jallow (V)

Daniel Bäckström (C)

Dan Hovskär (KD)

Torsten Elofsson (KD)

Emma Berginger (MP)

Jakob Olofsgård (L)

Camilla Mårtensen (L)

Marléne Lund Kopparklint (M)

N = Närvarande

V = Votering

X = Ledamöter som deltagit i handläggningen

O = Ledamöter som härutöver har varit närvarande


BILAGA 2

Regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian (2022/23:FPM31)

Regeringen välkomnar kommissionens förslag till förordning som syftar till att minska utsläppen av luftföroreningar från vägfordon. Regelverket är omfattande och tekniskt komplicerat. Regeringen välkomnar därför kommissionens ansats att förenkla regelverket. Regeringen delar kommissionens uppfattning att främst tunga fordon med förbränningsmotorer, trots den successiva övergången till elektrifiering, kommer att finnas kvar på EU marknaden under överskådlig tid, att luftkvaliteten är fortsatt ett folkhälsoproblem och att det därför finns behov av att ytterligare minska utsläppen av luftföroreningar från vägfordon. För regeringen är det dock viktigt att det finns en välbalanserad avvägning mellan behovet av utsläppsminskningar av luftföroreningar och kostnaderna för investeringar för att uppnå dessa. De nya kraven i Euro 7 behöver gå i linje med Sveriges och EU:s klimatmål som förutsätter en omställning av transportsektorn där ökad elektrifiering är en viktig del. Elektrifierade fordon är viktiga i omställningen både för att minska koldioxidutsläpp och utsläpp av luftföroreningar och omställningstakten i elektrifieringen av tunga fordon kommer i hög grad att bestämmas av kommissionens kommande förslag till nya koldioxidkrav för tunga fordon. Det är viktigt att uppmärksamma att fordonstillverkarnas insatser för att uppfylla Euro 7-kraven inte, på ett oproportionerligt sätt, får undantränga insatser för att uppfylla koldioxidkraven genom ökad elektrifiering. Hänsyn behöver också tas till förslagets påverkan för den europeiska industrins konkurrenskraft.

Sverige ska verka för att den administrativa bördan för berörda myndigheter till följd av utökade krav begränsas och att det finns tillräckligt med ledtid för att anpassa sig till kraven.

Vad gäller innehållet i kommissionens förslag anser regeringen att teknikneutralitet, förutsägbarhet, tillgång till internationella nyckelmarknader och ambitionen att utsläpptester ska spegla fordonens verkliga utsläpp är viktiga principer att beakta. Regeringen ser positivt på att förslaget omfattar alla vägfordon, oavsett drivlina och drivmedel. Regeringen anser att ytterligare analys behövs för att bland annat avgöra vilka kravnivåer gällande gränsvärden, utsläppstester och genomförandetider som bör sättas.

Mot bakgrund av Sveriges budgetrestriktiva hållning ska Sverige agera för att förordningens ekonomiska konsekvenser begränsas både för statens budget och EU-budgeten.


BILAGA 3

Regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian (2022/23:FPM33)

Regeringen ställer sig övergripande positiv till kommissionens förslag och ser det som ett viktigt led för att uppnå visionen om EU:s digitala omställning som stadgas i policyprogrammet ”En färdväg för det digitala decenniet”.

En enhetlig EU-reglering för interoperabilitetslösningar är ett steg i att utveckla den digitala inre marknaden, och regeringen bedömer att det kan bidra till nytta genom ökad förmåga till informationshantering och beslutsfattande inom offentlig förvaltning.

Regeringen anser att det är positivt att förslaget utgår från slutanvändarens behov av tillgängliga, säkra och användarvänliga tjänster och att det fokuserar på förvaltningens samtliga nivåer. Styrningsmodellen i förordningen behöver ta hänsyn till de nationella förutsättningar som gäller för styrning av de olika förvaltningsnivåerna. Offentlig sektors rapporteringsskyldigheter ska inte vara oproportionerligt administrativt betungande. Regler och processer bör utformas så att de är proportionerliga och inte medför större begränsningar eller kostnader för företag och myndigheter än direkt nödvändigt, dvs. att företagens och myndigheternas administrativa börda och kostnader begränsas. För regeringen är det också viktigt att förordningen så långt som möjligt ska vara teknikneutral och främja innovation och nya affärsmodeller. Det är angeläget att termer och begrepp ges tydliga definitioner. Slutligen anser regeringen att tydliga hänvisningar till dataskyddsförordningen behövs.

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.