Protokoll utskottssammanträde 2021/22:9

Utskottens protokollUtbildningsutskottets protokoll 2021/22:9

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

UTBILDNINGSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2021/22:9

DATUM

2021-11-16

TID

11:00–11:35

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

EU-överläggning om rådsresolution om en ny europeisk agenda

för vuxnas lärande 2021–2030


Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, biträdd av politiskt sakkunnige Mattias Samuelsson, ämnesrådet Anna Gudmundsson, kanslirådet Anneli Helgesson och utbildningsrådet Anders Lindholm, om rådsresolution om en ny europeisk agenda för vuxnas lärande 2021-2030. Samtliga från Utbildningsdepartementet deltog på distans.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (522-2021/22)

Rådsdokument ST 13616/21

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Det är viktigt att medlemsstaternas befogenheter på utbildningsområdet respekteras.

Regeringen välkomnar samarbete som ska främja livslångt lärande och förse människor med den kompetens som krävs på arbetsmarknaden i dag och i framtiden.

Regeringen välkomnar initiativ för att genomföra omställningen mot ett mer digitalt och grönt samhälle och bidra till återhämtning från covid-19-pandemin.

Regeringen delar synen att medborgarnas tillgång till utbildning och kompetensutveckling såväl inom arbetslivet som inom formell och ickeformell utbildning är avgörande för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden i dag och i framtiden och för att säkerställa en smidig övergång till ett digitalt och grönt samhälle. Tillgång till utbildning och kompetensutveckling är också avgörande för vuxnas möjlighet till egen försörjning och bidrar till individens personliga utveckling.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Ledamöterna från Sverigedemokraterna lämnade följande avvikande ståndpunkt.

Vi har tidigare anfört att EU inte ska sätta en kompetensagenda vare sig för sysselsättning eller utbildning, då detta är en uppgift som åligger de enskilda medlemsstaterna och även fortsättningsvis ska vara en del av den nationella kompetensen. Vi vidhåller denna uppfattning.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning om rådsresolution om styrningsstrukturen för den strategiska ramen för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021-2030)

Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, biträdd av politiskt sakkunnige Mattias Samuelsson, ämnesrådet Anna Gudmundsson, kanslirådet Anneli Helgesson och utbildningsrådet Anders Lindholm, om rådsresolution om styrningsstrukturen för den strategiska ramen för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021-2030). Samtliga från Utbildningsdepartementet deltog på distans.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (523-2021/22)

Rådsdokument ST 13624/21

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Det är viktigt att medlemsstaternas befogenheter på utbildningsområdet respekteras.

Regeringen kan välkomna utkastet till rådsresolution för styrningen av det europeiska ramverket för utbildning.

Regeringen anser att det är viktigt med en tydlig struktur för ett effektivt genomförande av ramverket.

Det är också viktigt att respektera ansvarsfördelning och roller, t.ex. vad å ena sidan gäller förhandling i rådsstrukturen och å andra sidan det lärande och utbyte av erfarenheter som sker i andra konstellationer.

Regeringens bedömning är att den föreslagna rådsresolutionen håller sig inom EU:s befogenheter på utbildningsområdet.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Ledamöterna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet lämnade en avvikande ståndpunkt om att det i regeringens ståndpunkt bör läggas till att ”regeringen bevakar att den föreslagna rådsresolutionen respekterar medlemsstaternas befogenheter på utbildningsområdet”.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning om rådsrekommendation om blandat lärande

Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, biträdd av politiskt sakkunnige Mattias Samuelsson, ämnesrådet Anna Gudmundsson, kanslirådet Anneli Helgesson och utbildningsrådet Anders Lindholm, om rådsrekommendation om blandat lärande. Samtliga från Utbildningsdepartementet deltog på distans.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (521-2021/22)

Rådsdokument ST 13621/21

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Det är viktigt att medlemsstaternas befogenheter på utbildningsområdet respekteras.

Regeringen kan ställa sig bakom att olika lärandeverktyg, vilka kan vara både analoga och digitala, kan användas i undervisningen. Regeringen kan även ställa sig bakom vikten av att säkerställa lärares kompetens när det gäller att använda digitala verktyg i den pedagogiska undervisningen.

Utgångspunkten för svensk utbildningspolitik är att utbildning för elever i grund- och gymnasieskolan ska bedrivas på plats i skolan. Det finns stora pedagogiska och sociala vinster med det. För elever med särskilda behov görs undantag i form av distans- och fjärrundervisning. I vissa situationer, som bedöms från fall till fall, kan det vara lämpligt att komplettera undervisning på plats i skolan med undervisning i andra miljöer.

Regeringen ifrågasätter att elever med särskilda behov generellt skulle vara en uttalad målgrupp för distansundervisning. Regeringen menar även att distansundervisning lämpar sig sämre för yngre elever och att det främst bör vara de äldre åldersgrupperna som kan bli aktuella för distansundervisning i de fall behov finns.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Ledamöterna från Sverigedemokraterna lämnade en avvikande ståndpunkt om att följande bör läggas till i regeringens ståndpunkt.

Regeringen anser att EU här på ett markant sätt överskrider gränsen för den nationella kompetensen och kan inte ställa sig bakom rådsrekommendationen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning om digital utbildning: bidrag till den strukturerade dialogen

Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, biträdd av politiskt sakkunnige Mattias Samuelsson, ämnesrådet Anna Gudmundsson, kanslirådet Anneli Helgesson och utbildningsrådet Anders Lindholm, om digital utbildning: bidrag till den strukturerade dialogen. Samtliga från Utbildningsdepartementet deltog på distans.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (524-2021/22)

Rådsdokument ST 13612/21

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen anser att det är viktigt att medlemsstaternas befogenheter på utbildningsområdet respekteras.

Regeringen menar att det är av värde att medlemsstaterna får möjlighet att diskutera och dela erfarenheter av digitalisering och AI på utbildningsområdet.

Regeringen delar uppfattningen att det är angeläget att investeringar sker för att fördelar ska kunna dras av den digitala utvecklingen, både gällande digital infrastruktur, utrustning och utbildning i digitala färdigheter. För att tillgodose behovet av rätt kompetens på det digitala området är det även nödvändigt att säkerställa möjligheten till livslångt lärande samt kontinuerlig vidareutbildning av lärare. Det är också viktigt att ha en dialog med intressenter och arbetsmarknadens parter när det gäller frågor som rör omställning och behovet av utbildning i digitala färdigheter för att nå framgång i detta arbete.

Regeringen anser också att skolväsendet kan spela en central roll för att uppnå ett digitalt kompetent Sverige, genom att flickor och pojkar ges möjlighet att utveckla förmågan att använda digital teknik och förståelse för hur digitaliseringen och AI påverkar individen och samhällets utveckling. Det är även viktigt ur funktionshindersperspektiv samt jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv att utbildningssystemet kompenserar för de olika möjligheterna att utveckla och förbättra den kompetens som kvinnor och män respektive flickor och pojkar har på digitaliseringsområdet.

Regeringen anser att man i sammanhanget också bör ta hänsyn till frågan om integritetsaspekten när det handlar om att använda AI i undervisningen.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-information om lunchpunkt på möte i utbildningsrådet


Statsrådet Anna Ekström, biträdd av politiskt sakkunnige Mattias Samuelsson, ämnesrådet Anna Gudmundsson, kanslirådet Anneli Helgesson och utbildningsrådet Anders Lindholm, informerade om lunchpunkt på möte i utbildningsrådet. Samtliga från Utbildningsdepartementet deltog på distans.

EU-information om övrig fråga vid möte i utbildningsrådet

Statsrådet Anna Ekström, biträdd av politiskt sakkunnige Mattias Samuelsson, ämnesrådet Anna Gudmundsson, kanslirådet Anneli Helgesson och utbildningsrådet Anders Lindholm, informerade om övrig fråga vid möte i utbildningsrådet. Samtliga från Utbildningsdepartementet deltog på distans.

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2021/22:8.

Nästa sammanträde

Nästa sammanträde äger rum torsdagen den 18 november 2021 kl. 10.00.

Vid protokollet

Karolina Gustafson

Justeras torsdagen den 18 november 2021

Gunilla Svantorp


UTBILDNINGSUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1

till protokoll

2021/22:9

§ 1-8

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

LEDAMÖTER

Gunilla Svantorp (S), ordförande

X

Fredrik Malm (L), förste vice ordförande

Kristina Axén Olin (M), andre vice ordförande

X

Pia Nilsson (S)

X

Lars Püss (M)

X

Patrick Reslow (SD)

X

Caroline Helmersson Olsson (S)

X

Fredrik Christensson (C)

X

Daniel Riazat (V)

X

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

X

Robert Stenkvist (SD)

X

Linus Sköld (S)

X

Christian Carlsson (KD)

Tomas Kronståhl (S)

X

Michael Rubbestad (SD)

Annika Hirvonen (MP)

X

Maria Nilsson (L)

X

SUPPLEANTER

Roza Güclü Hedin (S)

O

Noria Manouchi (M)

Malin Larsson (S)

Johan Hultberg (M)

Jörgen Grubb (SD)

X

Aylin Fazelian (S)

Ulrika Heie (C)

Ilona Szatmari Waldau (V)

O

Ulrika Heindorff (M)

Ebba Hermansson (SD)

Anna Wallentheim (S)

Pia Steensland (KD)

Alexandra Völker (S)

Lina Nordquist (L)

Clara Aranda (SD)

Leila Ali-Elmi (MP)

Ann-Britt Åsebol (M)

Linda Lindberg (SD)

Richard Jomshof (SD)

Robert Hannah (L)

Joar Forssell (L)

Mats Berglund (MP)

Niels Paarup-Petersen (C)

Linda Westerlund Snecker (V)

Andreas Carlson (KD)

Ingemar Kihlström (KD)

Anna Sibinska (MP)

Åsa Lindestam (S)

Sanne Lennström (S)

Gudrun Brunegård (KD)

X

Paula Örn (S)

O

N = Närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.