Protokoll utskottssammanträde 2021/22:25

Utskottens protokollSocialutskottets protokoll 2021/22:25

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

SOCIALUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2021/22:25

DATUM

2022-01-13

TID

10.00–10.50

11.05–11.35

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Medgivande att delta på distans

Utskottet medgav deltagande på distans för följande ordinarie ledamöter och suppleanter: Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Johan Hultberg (M), Per Ramhorn (SD), Mikael Dahlqvist (S), Sofia Nilsson (C), Karin Rågsjö (V), Ulrika Heindorff (M), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Yasmine Bladelius (S), Dag Larsson (S), Lina Nordquist (L), Linda Lindberg (SD), Pia Steensland (KD), Mats Wiking (S), Ulrika Jörgensen (M), Clara Aranda (SD), Maj Karlsson (V), Gudrun Brunegård (KD), Barbro Westerholm (L), Sofia Amloh (S) och Margareta Fransson (MP).

Fyra tjänstemän från utskottets kansli var uppkopplade på distans.

§ 2

Information från Socialdepartementet

Statssekreterare Tobias Lundin Gerdås med medarbetare informerade på distans om beredningen av betänkande SOU 2021:95 En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

§ 3

Information från Socialdepartementet

Statssekreterare Tobias Lundin Gerdås med medarbetare informerade på distans om beredningen av regeringens promemoria om vaccinationsbevis på serveringsställen (S2021/07875).


§ 4

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokollen 2021/22:23 och 2021/22:24.


§ 5

Fortsatt beredskap genom förlängd giltighet av covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (SoU9)

Utskottet fortsatte behandlingen av proposition 2021/22:69 och motioner.

M-ledamöterna föreslog att utskottet skulle ta ett initiativ om en utökad underställandemekanism m.m., se bilaga 2.

Ärendet bordlades.

§ 6

Alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelfrågor (SoU10)

Utskottet fortsatte behandlingen av motioner om alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelfrågor.

Ärendet bordlades.

§ 7

Apoteks- och läkemedelsfrågor (SoU11)

Utskottet fortsatte behandlingen av motioner om apoteks- och läkemedelsfrågor.

Ärendet bordlades.

§ 8

Ändrat datum för utskottsresa till Danmark

Utskottet beslutade den 14 december 2021 att genomföra en resa till Danmark den 30 januari – 1 februari 2022 (prot. 2021/22:23, § 7).

Utskottet beslutade på förslag av presidiet att beslutet ändras på så sätt att resan genomförs den 27 – 29 mars 2022 i stället.

§ 9

Kanslimeddelanden

Kanslichefen informerade kort om arbetsplanen.

§ 10

Inkomna skrivelser

Inkomna skrivelser enligt bilaga 3 anmäldes.

§ 11

Nästa sammanträde

Utskottet beslutade att nästa sammanträde ska äga rum torsdag den 13 januari 2022 kl. 15.00.

Vid protokollet

Justeras den 20 januari 2022

Acko Ankarberg Johansson





SOCIALUTSKOTTET

FÖRTECKNING ÖVER LEDAMÖTER

Bilaga 1

till protokoll 2021/22:25

§ 1

§ 2

§ 3-5

§ 6

§ 7

§8-11

§

§

§

LEDAMÖTER

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordf.

X

X

X

X

X

X

Kristina Nilsson (S), vice ordf.

X

X

X

X

X

Camilla Waltersson Grönvall (M)

X

X

X

X

X

Ann-Christin Ahlberg (S)

X

X

X

X

X

Johan Hultberg (M)

X

X

X

X

X

Per Ramhorn (SD)

X

X

X

X

X

Mikael Dahlqvist (S)

X

X

X

X

X

Sofia Nilsson (C)

X

X

X

X

X

Karin Rågsjö (V)

X

X

X

X

X

Ulrika Heindorff (M)

X

X

X

O

X

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

X

X

X

X

X

Yasmine Bladelius (S)

X

X

X

X

X

Dag Larsson (S)

X

X

X

X

X

Lina Nordquist (L)

O

X

O

X

X

Linda Lindberg (SD)

X

X

X

X

X

Pia Steensland (KD)

X

X

X

X

X

SUPPLEANTER

Mats Wiking (S)

O

O

O

O

O

Ulrika Jörgensen (M)

O

O

O

X

O

Magnus Manhammar (S)

John E. Weinerhall (M)

Clara Aranda (SD)

O

O

O

O

O

Marianne Fundahn (S)

Anders W Jonsson (C)

Maj Karlsson (V)

O

O

O

O

O

Noria Manouchi (M)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Eva Lindh (S)

Gudrun Brunegård (KD)

O

O

O

O

O

Heléne Björklund (S)

Barbro Westerholm (L)

X

O

X

O

O

Camilla Hansén (MP)

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Cassandra Sundin (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

Bengt Eliasson (L)

Juno Blom (L)

Aphram Melki (C)

Christina Höj Larsen (V)

Roland Utbult (KD)

Jakob Forssmed (KD)

Elisabeth Falkhaven (MP)

Marlene Burwick (S)

Thomas Hammarberg (S)

Sofia Amloh (S)

O

O

O

O

O

Margareta Fransson (MP)

X

X

X

X

X

N = Närvarande

V = Votering

X = ledamöter som deltagit i handläggningen
O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Bilaga 2

Utskottsinitiativ, 2022-01-13

Inför en ”utökad underställandemekanism” i pandemilagen om den förlängs

Moderaterna är kritiska till de breda restriktioner och inskränkningar som regeringen lade fram den 11 januari 2022. Regeringen borde istället ha valt att använda sig av vaccinpassen bland annat så att restauranger, kultur- och idrottsevenemang skulle kunna ske utan deltagarbegränsningar men istället med krav på vaccinbevis.

Det är under all kritik att regeringen lade fram dessa obalanserade generella restriktioner och inskränkningar utan förankring med riksdagens partier. Partier som har tagit ett mycket omfattande ansvar under pandemin. Statsminister Magdalena Andersson har först i efterhand kallat partiledarna till möte som ägde rum dagen efter att regeringen presenterade nya breda restriktioner och inskränkningar. Det är ett arrogant sätt att hantera frågan. Inte minst då regeringen grundar åtgärderna på det tillfälliga bemyndigande som man fått av riksdagen genom den så kallade pandemilagen.

För att kunna använda sig av vaccinbevis från och med februari månad så krävs att pandemilagen förlängs. Moderaterna kommer därför rösta för en förlängning av denna tillfälliga lag. Regeringens förtroendeskadliga agerande den 11 januari innebär dock att Moderaterna ställer vissa nya krav på lagstiftningen.

För det första kommer Moderaterna endast rösta för att medge att lagen förlängs med två månader, och inte de fyra månader som regeringen krävt.

För det andra kräver Moderaterna att det tydliggörs att regeringen måste välja mindre omfattande nedstängningar och vaccinpass framför breda omfattande nedstängningar som träffar alla samt att även användning av vaccinpass och andra smittskyddsåtgärder direkt ska avslutas, så fort situationen med smittspridning och belastning på sjukvården så medger.

För det tredje kräver Moderaterna att den så kallade underställandemekanismen ska utvidgas att omfatta fler restriktioner för det fall smittspridningen och belastningen på sjukvården innebär att lagen bör förlängas ytterligare.

För det fjärde kräver Moderaterna att regeringen tar fram och genomför en konkret exit-strategi gällande alla införda restriktioner och inskränkningar. Det måste finnas en tydlig plan för hur återgången till vårt öppna samhälle ser ut. Regeringen ska säkerställa att direkt avsluta användning av vaccinpass och andra smittskyddsåtgärder så fort situationen med smittspridningen och belastningen på sjukvården så medger. Detta måste regeringen skyndsamt lägga till ett avsnitt om i sin redan upprättade åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder.

I det fortsatta förloppet av pandemin sätts stora värden på spel. Det handlar bokstavligen om att försvara helt centrala värden såsom individens frihet, äganderätt och rätt till att ekonomisk ersättning säkerställs när individer och företag drabbas av konkreta inskränkningar till följd av regeringens eller myndigheters beslut.

Moderaterna anser att Sverige måste ta till alla medel vi kan för att undvika breda generella inskränkningar och restriktioner. För att åstadkomma det bör ansträngningarna att uppnå en så bred vaccinering av befolkningen som möjligt intensifieras. Enligt Moderaternas mening ska en viktig utgångspunkt vara att den som är vaccinerad ska kunna fortsätta leva sitt liv ungefär som vanligt. Så länge det är möjligt.

En central del i den fortsatta hanteringen av pandemin ska mot denna bakgrund vara att använda oss av systemet med vaccinpass så länge någon form av restriktioner behövs – istället för omfattande generella restriktioner och inskränkningar som drabbar alla blint. Det är viktigt att poängtera och betona att användning av vaccinpass och andra smittskyddsåtgärder alltid ska stå i rimlig proportion till utvecklingen av smittspridning och belastning på sjukvårdens resurser.

Den underställandemekanism som - på Moderaternas initiativ lades fram - gällande den ursprungliga bemyndigandelagen motiverades av att den föreslagna lagen medförde att betydande makt tillfälligt överfördes från riksdagen till regeringen, och att detta skedde på områden som kan få stora konsekvenser för enskilda samt att detta skedde med stor hastighet utan en sedvanlig beredningsprocess.

Regeringen måste hela tiden bedöma om föreskrifter om restriktioner och inskränkningar av människors liv som antas är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga i förhållande till det syfte som ska uppnås. Den 11januari 2022 anser vi att regeringen gravt har brustit i sitt ansvar gällande denna helt centrala uppgift.

Moderaterna föreslår därför att Riksdagen snabbt tar initiativ till förändringar i syfte att utöka underställandemekanismen i pandemilagen om den förlängs samt tar fram en konkret exit-strategi gällande alla införda restriktioner och inskränkningar.

Detta bör Riksdagen ge regeringen till känna.

Moderaterna föreslår mot denna bakgrund att Socialutskottet tar initiativ till att lägga fram för

Riksdagen det som ovan anförts.

Camilla Waltersson Grönvall

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.