Protokoll utskottssammanträde 2021/22:20

Utskottens protokollSocialförsäkringsutskottets protokoll 2021/22:20

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

SOCIALFÖRSÄKRINGSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2021/22:20

DATUM

2022-02-15

TID

11.00–12.15

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2021/22:19.

§ 2

EU-frågor på det migrationspolitiska området

Statsrådet Anders Ygeman, Justitiedepartementet, återrapporterade från dels RIF-rådets möte den 9–10 december 2021, dels från det informella ministermötet den 3–4 februari 2022.

§ 3

Förslag till rådsbeslut om provisoriska nödåtgärder till förmån för Lettland, Litauen och Polen

Utskottet överlade med regeringen, statsrådet Anders Ygeman, biträdd av medarbetare från Justitiedepartementet.

Underlaget utgjordes av regeringens faktapromemoria 2021/22:FPM43 och kommissionens förslag till rådsbeslut om provisoriska nödåtgärder till förmån för Lettland, Litauen och Polen, COM(2021) 752.

Statsrådet redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Den rådande situationen vid EU:s yttre gräns, som har föranletts av den belarusiska regimens avsiktliga utnyttjande av migranter och människor på flykt för politiska ändamål, är en EU-gemensam angelägenhet och kräver solidariska och samordnade åtgärder.

Medlemsstater har såväl en skyldighet som en rättighet att upprätthålla ordning vid sina och därmed EU:s yttre gränser. Asyl- och migrationshantering är en viktig del i detta. Lika viktigt som att skydda den yttre gränsen är att säkerställa att folkrätten, inklusive mänskliga rättigheter och internationell flyktingrätt, samt EU-rätten och rätten att söka asyl alltid respekteras.

Regeringen välkomnar därför kommissionens förslag till rådsbeslut om provisoriska nödåtgärder till förmån för Lettland, Litauen och Polen. Tillsammans med de övriga stödåtgärder som EU har vidtagit och vidtar kan åtgärderna hjälpa de berörda medlemsstaterna att hantera den nuvarande situationen på ett kontrollerat och effektivt sätt samtidigt som det säkerställs att grundläggande rättigheter och internationella skyldigheter respekteras. Det är också viktigt att det stöd som EU-byråerna kan ge utnyttjas fullt ut.

Regeringen bedömer preliminärt att de föreslagna nödåtgärderna säker-ställer en verklig och effektiv tillgång till asylförfarandet och uppfyller tillräckliga krav på rättssäkerhet, individuell prövning och humana mottagningsförhållanden. Det är dock viktigt att åtgärderna, precis som kommissionen föreslår, tidsbegränsas till vad som är absolut nödvändigt för att de berörda medlemsstaterna ska kunna hantera den nuvarande situationen. Det är även viktigt med transparens och att internationella hjälporganisationer och UNHCR samt IOM vid behov får tillträde till gränsområdet. Barns rättigheter ska tillgodoses. Vid alla åtgärder som berör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

Den rådande situationen visar också på vikten av att komma vidare med förslagen i migrations- och asylpakten som kommissionen presenterade 2020, såväl den interna som den externa dimensionen, för att EU ska kunna förebygga och hantera den här typen av utmaningar som situationen vid gränsen till Belarus innebär.

Utgångspunkten är att ekonomiska konsekvenser av förslaget ska hanteras inom befintliga budgetramar och att eventuella ekonomiska konsekvenser på EU-budgeten ska finansieras genom omprioriteringar.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

SD-ledamöterna anmälde följande avvikande ståndpunkt:
Vi välkomnar i likhet med regeringen initiativet för att lösa den alltjämt pågående migrationskrisen vid EU:s östgräns. Till skillnad från regeringen ser vi dock ingen mening med att tidsbegränsa de särskilda åtgärderna. Det framhålls av både regeringen och EU-kommissionen att de utvidgade bestämmelserna ”säkerställer en verklig och effektiv tillgång till asylförfarandet och uppfyller tillräckliga krav på rättssäkerhet, individuell prövning och humana mottagningsförhållanden”.

Regeringen bör därför verka för att de föreslagna utvidgade bestämmelserna görs permanenta, och därmed ändra den befintliga lagstiftningen, bl.a. asylprocedurdirektivet, återvändandedirektivet och mottagandedirektivet. På så sätt skulle EU:s medlemsstater får en större förmåga att anpassa sig till omvärldsläget.

V-ledamoten anmälde följande avvikande ståndpunkt:
Jag delar inte regeringens uppfattning i fråga om de yttre gränserna. Asylrätten måste värnas. Vänsterpartiet kan således inte stå bakom ståndpunkten.

Denna punkt förklarades omedelbart justerad.

§ 4

Förslag till förordning om bemötande av situationer av instrumentalisering på migrations- och asylområdet

Utskottet överlade med regeringen, statsrådet Anders Ygeman, biträdd av medarbetare från Justitiedepartementet.

Underlaget utgjordes av regeringens faktapromemoria 2021/22:FPM51 och kommissionens förslag till förordning om bemötande av situationer av instrumentalisering på migrations- och asylområdet, COM(2021) 890.

Statsrådet redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

En framtida situation vid EU:s yttre gräns, som har föranletts av ett tredjelands avsiktliga utnyttjande av migranter och människor på flykt för det politiska ändamålet att destabilisera unionen eller dess medlemsstater, är en EU-gemensam angelägenhet och kräver solidariska och samordnade åtgärder.

Medlemsstaterna har såväl en skyldighet som en rättighet att upprätthålla ordning vid sina och därmed EU:s yttre gränser. Asyl- och migrations-hantering är en viktig del i detta. Lika viktigt som att skydda den yttre gränsen är att säkerställa att folkrätten, inklusive mänskliga rättigheter och internationell flyktingrätt, samt EU-rätten och rätten att söka asyl alltid respekteras.

Regeringen välkomnar därför kommissionens förslag till förordning om bemötande av situationer av instrumentalisering på migrations- och asylområdet. De föreslagna åtgärderna kan hjälpa berörda medlemsstater att snabbt bemöta framtida situationer på ett kontrollerat och effektivt sätt samtidigt som det säkerställs att grundläggande rättigheter och internationella skyldigheter respekteras. Det är också viktigt att det stöd som andra medlemsstater och EU-byråerna kan erbjuda utnyttjas fullt ut.

Regeringen bedömer preliminärt att förslaget säkerställer en verklig och effektiv tillgång till asylförfarandet och uppfyller tillräckliga krav på rättssäkerhet, individuell prövning och humana mottagningsförhållanden. Det är dock viktigt att åtgärderna, precis som kommissionen föreslår, tidsbegränsas till vad som är absolut nödvändigt för att berörda medlemsstater ska kunna bemöta situationen. Det är även viktigt med transparens och att internationella hjälporganisationer och UNHCR samt IOM vid behov ges tillträde. Barns rättigheter ska tillgodoses. Vid alla åtgärder som berör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

Instrumentalisering på migrations- och asylområdet visar också på vikten av att komma vidare med förslagen i migrations- och asylpakten som kommissionen presenterade 2020, i såväl den interna som den externa dimensionen, för att EU ska kunna förebygga och hantera den här typen av utmaningar.

Utgångspunkten är att ekonomiska konsekvenser av förslaget ska hanteras inom befintliga budgetramar och att eventuella ekonomiska konsekvenser på EU-budgeten ska finansieras genom omprioriteringar.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

SD-ledamöterna anmälde följande avvikande ståndpunkt:
Vi välkomnar i likhet med regeringen initiativet för att lösa den alltjämt pågående migrationskrisen vid EU:s östgräns. Till skillnad från regeringen ser vi dock ingen mening med att införa bestämmelser enbart för nödsituationer. Det framhålls av både regeringen och EU-kommissionen att de föreslagna bestämmelserna ”säkerställer en verklig och effektiv tillgång till asylförfarandet och uppfyller tillräckliga krav på rättssäkerhet, individuell prövning och humana mottagningsförhållanden”. Regeringen bör därför verka för att införa bestämmelserna som en ny normalnivå, och därmed ändra i befintlig lagstiftning, bl.a. asylprocedurdirektivet, återvändandedirektivet och mottagandedirektivet. På så sätt skulle EU:s medlemsstater får en större förmåga att anpassa sig till omvärldsläget.  Detta bör regeringen verka för både inom ramen för detta ärende men även generellt i arbetet med migrationspakten.

V-ledamoten anmälde följande avvikande ståndpunkt:
Jag delar inte regeringens uppfattning i fråga om de yttre gränserna. Asylrätten måste värnas. Vänsterpartiet kan således inte stå bakom ståndpunkten.

Denna punkt förklarades omedelbart justerad.

§ 5

EU-frågor på det migrationspolitiska området

Statsrådet Anders Ygeman informerade om förhandlingsläget vad gäller förslaget till en ny migrations- och asylpakt samt det kommande mötet i RIF-rådet den 3–4 mars.

§ 6

Information från Justitiedepartementet

Statsrådet Anders Ygeman informerade om regeringens åtgärder gällande asylprocessen, det s.k. skuggsamhället samt återvändande.

§ 7

Pensioner (SfU12)

Utskottet fortsatte behandlingen av motioner om pensioner.

Ärendet bordlades.

§ 8

Medborgarskap (SfU13)

Utskottet fortsatte behandlingen av motioner om medborgarskap.

Ärendet bordlades.

§ 9

Kanslimeddelanden

Information om Riksdagens forskningsdag den 24 februari 2022.

§ 10

Övriga frågor

KD-ledamoten föreslog att utskottet skulle ta ett initiativ om att stoppa världsfärdsbrottsligheten.

Frågan bordlades.

§ 11

Nästa sammanträde

Utskottet beslutade att nästa sammanträde ska äga rum torsdagen den 17 februari 2022 kl. 10.00.

Vid protokollet

Justeras den 17 februari 2022


SOCIALFÖRSÄKRINGS-UTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1

till protokoll

2021/22:20

§ 1–3

§ 4

§ 5–6

§ 7

§ 8

§ 9–11

§

§

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

LEDAMÖTER

Maria Malmer Stenergard (M) ordf.

O

O

O

Rikard Larsson (S) vice ordf.

X

X

X

X

X

X

Carina Ohlsson (S)

X

X

X

X

X

X

Mattias Karlsson i Luleå (M)

X

X

X

X

X

X

Ludvig Aspling (SD)

X

X

X

X

X

X

Teresa Carvalho (S)

X

X

X

X

X

X

Martina Johansson (C)

Ida Gabrielsson (V)

Katarina Brännström (M)

X

X

X

X

X

X

Julia Kronlid (SD)

O

O

X

O

O

Emilia Töyrä (S)

X

X

X

X

X

X

Hans Eklind (KD)

X

X

X

X

X

X

Björn Petersson (S)

Bengt Eliasson (L)

Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

X

X

X

O

X

X

Rasmus Ling (MP)

X

X

X

X

X

X

Arin Karapet (M)

X

X

X

X

X

X

SUPPLEANTER

Mattias Vepsä (S)

X

X

X

X

X

X

Ann-Sofie Alm (M)

X

X

X

X

X

X

Elsemarie Bjellqvist (S)

O

O

O

O

O

O

Fredrik Schulte (M)

Jennie Åfeldt (SD)

X

X

X

X

X

X

Paula Holmqvist (S)

Jonny Cato (C)

X

X

X

X

X

X

Tony Haddou (V)

X

X

X

X

X

X

Ellen Juntti (M)

Åsa Karlsson (S)

Pia Steensland (KD)

Dag Larsson (S)

Robert Hannah (L)

Lars Andersson (SD)

Martin Marmgren (MP)

Erik Ottoson (M)

Clara Aranda (SD)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Fredrik Malm (L)

Barbro Westerholm (L)

Catarina Deremar (C)

Ciczie Weidby (V)

Andreas Carlson (KD)

Sofia Damm (KD)

Vakant

Annika Hirvonen (MP)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Vakant

Roza Güclü Hedin (S)

Maria Nilsson (L)

X

X

X

X

X

N = Närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

V = Votering

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.