Protokoll utskottssammanträde 2021/22:1

Utskottens protokollTrafikutskottets protokoll 2021/22:1

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

TRAFIKUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2021/22:1

DATUM

2021-09-16

TID

10.00 – 12.15

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

§ 2

§ 3

§ 4

§ 5

§ 6

§ 7

§ 8

§ 9

Medgivande för ledamöter att delta på distans

Utskottet medgav deltagande på distans för följande ordinarie ledamöter och suppleanter: Anders Åkesson (C), Magnus Jacobsson (KD), Teres Lindberg (S), Denis Begic (S), Maria Stockhaus (M), Sten Bergheden (M), Jimmy Ståhl (SD), Anders Hansson (M), Thomas Morell (SD), Johan Büser (S), Elin Gustafsson (S), Helena Gellerman (L), Patrik Jönsson (SD), Emma Berginger (MP), Åsa Coenraads (M), Abraham Halef (S), David Perez (SD), Mikael Larsson (C) och Jessica Thunander (V).

Två tjänstemän från trafikutskottets kansli var uppkopplade på distans.

Medgivande för tjänstemän att delta på distans

Utskottet medgav deltagande på distans för en tjänsteman från Socialdemokraternas partikansli under punkt 7.

Kommissionens förslag om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

Utskottet överlade med infrastrukturministern, åtföljd av medarbetare från Infrastrukturdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens förslag COM(2021) 559 och Regeringskansliets faktapromemoria 2020/21:FPM141.

Infrastrukturministern redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen välkomnar en revidering av direktivet om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen som en del i omställningen av transportsektorn till att bli fossilfri. Regeringen ser positivt på kommissionens uttalade ambition att rättsakten mycket tydligare än i dag ska bidra till unionens klimatmål. Regeringen är positiv till en fortsatt harmonisering av tekniska specifikationer som bidrar till en användarvänlig infrastruktur för hållbara förnybara drivmedel och fossilfri el i hela unionen. Regeringen anser att utbyggnaden av laddinfrastruktur bör ske i sådan takt att den inte blir ett hinder för elektrifieringen av transportsektorn. En väl fungerande publik laddinfrastruktur med god geografisk täckning i hela EU är därför en viktig förutsättning för att säkerställa omställningen till elektrifiering. Regeringen är därför positiv till EU-gemensamma mål för medlemsstaterna när det gäller att åstadkomma en sammanhängande publik laddinfrastruktur i hela EU. Fortsatta analyser behövs dock för att ta ställning till de detaljerade förslagen om exempelvis bindande mål avseende avstånd och kapacitet hos laddinfrastruktur och tankinfrastruktur samt hur rättsakten på ett kostnadseffektivt sätt kan bidra till omställningen till ett fossilfritt transportsystem i EU. Regeringen anser också att det är viktigt att statsstödsregelverket understödjer genomförandet av rättsakten.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

V-ledamöterna anmälde följande avvikande ståndpunkt:

Vi välkomnar specifikationskraven avseende avstånd och kapacitet för utbyggnaden av laddinfrastruktur för elfordon och beklagar att regeringen i dagsläget inte aktivt bejakar detta. Vi anser också att regeringen aktivt borde verka för att naturgasen helt och hållet plockas bort från förslaget. Naturgas är en fossil energikälla som inte ska stödjas offentligt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Kommissionens förslag om användning av förnybara och koldioxidsnåla bränslen för sjötransport

Utskottet överlade med infrastrukturministern, åtföljd av medarbetare från Infrastrukturdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens förslag COM(2021) 562 och Regeringskansliets faktapromemoria 2020/21:FPM140.

Infrastrukturministern redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen ser positivt på att EU-kommissionen presenterar ett förslag som kan få positiva effekter på sjöfartens utsläpp av växthusgaser och skynda på övergången till hållbara förnybara drivmedel. Regeringen kommer att analysera förslaget i förhållande till den föreslagna utvidgningen av EU:s utsläppshandel till sjöfartssektorn och ändringarna av energiskattedirektivet. Regeringen vill ha ett regelverk med hög klimatnytta som på ett kostnadseffektivt sätt bidrar till uppsatta klimatmål och är så administrativt enkelt som möjligt för berörda aktörer. Regeringen avser verka för att reglerna som avgör om ett bränsle är hållbart fortsatt regleras i förnybartdirektivet. För regeringen är det viktigt att förslaget inte missgynna redare som redan vidtagit åtgärder för att minska sina fartygs klimatpåverkan. Regeringen avser därför noga analysera de delar av förslaget som rör referensvärden och gränsvärden för växthusgasintensitet och hur de påverkar dessa redare. Eventuella finansieringsbehov relaterade till EU-budgeten bör tillgodoses genom omprioriteringar eller utgiftsminskningar inom andra områden.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Kommissionens förslag om säkerställande av lika villkor för hållbar luftfart

Utskottet överlade med infrastrukturministern, åtföljd av medarbetare från Infrastrukturdepartementet.

Underlaget utgjordes av kommissionens förslag COM(2021) 561 och Regeringskansliets faktapromemoria (2020/21:FPM139).

Infrastrukturministern redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med faktapromemorian:

Regeringen välkomnar förslaget men vill se en högre ambitionsnivå när det gäller utfasning av fossila drivmedel i luftfarten. Regeringen anser att miniminivåerna för andelen hållbara flygbränslen bör höjas redan från 2025. Regeringen avser verka för att reglerna som avgör om ett bränsle är hållbart fortsatt regleras i förnybartdirektivet. För att minska de samhällsekonomiska och företagsekonomiska kostnaderna anser regeringen att leverantörerna av flygbränsle bör ges möjlighet att fritt välja på vilken eller vilka flygplatser inblandning av hållbara flygbränslen ska ske, så länge som konkurrensen mellan flygplatser och mellan flygbolag inte snedvrids. Det behöver vidare analyseras om nyttan av de föreslagna tanknings- och rapporteringskraven på flygbolagen står i proportion till kostnaderna de för med sig. Eventuella finansieringsbehov relaterade till EU-budgeten bör tillgodoses genom omprioriteringar eller utgiftsminskningar inom andra områden.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

L- och KD-ledamöterna anmälde följande avvikande ståndpunkt:

Vi uppskattar de tidiga konsultationerna mellan regeringen och riksdagens utskott för att på ett tidigt stadium diskutera ingångar i den efterföljande djupare konsekvensanalysen av EU kommissionens förslag innan en slutlig ståndpunkt från regeringens sida formuleras.

Vad gäller det aktuella förordningsförslaget behöver det tydligt framgå i Sveriges ståndpunkt att åtgärderna ska sikta in sig på flygets klimatpåverkan. EU:s regelverk ska vara teknikneutrala. Fossilfria elektrobränslen ska ha samma regelverk oavsett vilken fossilfri energi som använts för att framställa dem. Det ger en snabbare och mer effektiv omställning av flyget än om, som i kommissionens förslag, bara förnybara elektrobränslen godkänns. Att inkludera fossilfria elektrobränslen som helt eller delvis framställts med kärnenergi är också i linje med hur den svenska reduktionsplikten för flygfotogen är utformad, där dessa elektrobränslen är inkluderade (Betänkande 2020/21:MJU20).

I linje med detta behöver också övriga referenser till förnybar energi breddas till att även omfatta kärnenergin. Det gäller till exempel egenproduktion av el på flygplatser.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Information från Transportstyrelsen och Transportföretagen Flyg


Simon Posluk, enhetschef på sjö- och luftfartsavdelningen, Christina Berlin, utredare från Transportstyrelsen, Fredrik Kämpfe, branschchef från Transportföretagen och Rikard Sparby Steinholtz, ansvarig för samhällskontakter och infrastruktur från SAS, informerade och svarade på frågor om luftfartens avgifter.

Utskottsresa till Estland


Utskottet beslutade att genomföra besök i Tallinn i oktober 2021. Syftet med resan fastställdes enligt följande.

Delegationen avser att studera frågor rörande hållbara transporter och gränsöverskridande transporter – inte minst Rail Baltica, den planerade järnvägen genom Baltikum – samt digitaliseringsfrågor där Estland har en mycket framskjuten position, inte minst rörande digitala offentliga tjänster. Avsikten är att träffa företrädare från bl.a. parlament, ministerier och lämpliga branschföreträdare.

Inkomna skrivelser

Anmäldes till utskottet inkomna skrivelser enligt bilaga 2.

Nästa sammanträde

Tisdagen den 21 september kl. 10.00

Vid protokollet

Justeras den 21 september 2021

Jens Holm

TRAFIKUTSKOTTET

FÖRTECKNING ÖVER LEDAMÖTER

Bilaga 1 till protokoll

2021/22:1

§ 1

§ 2-9

LEDAMÖTER

N

N

Jens Holm (V), ordf.

X

X

Anders Åkesson (C), förste vice ordf.

X

Magnus Jacobsson (KD) andre vice ordf.

X

Teres Lindberg (S) tredje vice ordf.

X

Denis Begic (S)

X

Maria Stockhaus (M)

X

Jasenko Omanovic (S)

Sten Bergheden (M)

X

Jimmy Ståhl (SD)

X

Anders Hansson (M)

X

Thomas Morell (SD)

X

Johan Büser (S)

X

Elin Gustafsson (S)

X

Helena Gellerman (L)

X

Patrik Jönsson (SD)

X

Emma Berginger (MP)

X

Åsa Coenraads (M)

X

SUPPLEANTER

Abraham Halef (S)

X

Helena Storckenfeldt (M)

Gunilla Carlsson (S)

Marléne Lund Kopparklint (M)

David Perez (SD)

O

Per-Arne Håkansson (S)

Mikael Larsson (C)

O

Jessica Thunander (V)

O

Betty Malmberg (M)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Mikael Dahlqvist (S)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Carina Ödebrink (S)

Arman Teimouri (L)

Jörgen Grubb (SD)

Lorentz Tovatt (MP)

Lotta Olsson (M)

Robert Hannah (L)

Mats Persson (L)

Yasmine Eriksson (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Daniel Bäckström (C)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Hampus Hagman (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Maria Gardfjell (MP)

Marlene Burwick (S)

Jessica Rosencrantz (M)

N = Närvarande X = ledamöter som deltagit i handläggningen
V = Votering O = ledamöter som härutöver varit närvarande

TRAFIKUTSKOTTET 2021-09-16 Bilaga 2 till protokoll 2021/22:1

Skrivelse angående angående promemoria Otillåten cabotagetransport och beställaransvar; ref I2021/01656

Dnr: 2632-2020/21

Skrivelse angående klagomål mot Transportstyrelsen

Dnr: 2568-2020/21

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.