Protokoll utskottssammanträde 2020/21:4

Utskottens protokollTrafikutskottets protokoll 2020/21:4

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

TRAFIKUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2020/21: 4

DATUM

2020-10-13

TID

11.00 – 12.05

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Medgivande att delta på distans

Utskottet beslutade att tillåta följande ordinarie ledamöter och suppleanter: Anders Åkesson (C), Magnus Jacobsson (KD), Denis Begic (S) Jasenko Omanovic (S), Sten Bergheden (M), Anders Hansson (M), Thomas Morell (SD), Johan Büser (S), Elin Gustafsson (S), Helena Gellerman (L), Patrik Jönsson (SD), Emma Berginger (MP), Åsa Coenraads (M), Abraham Halef (S), Mikael Larsson (C) Jessica Thunander (V) och Anne-Li Sjölund (C) samt en tjänsteman från trafikutskottets kansli att vara uppkopplade via videolänk.

Denna paragraf justerades omedelbart.

§ 2


§ 3

§ 4

Överläggning om kommande lagstiftningspaket om digitala tjänster

Utskottet överlade med statsrådet Anders Ygeman, som tillsammans med medarbetare från Infrastrukturdepartementet deltog på distans.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets överläggningspromemoria (dnr. 354-2020/21).

Statsrådet redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian (bilaga 1).

Överläggningen motiverade statsrådet att instämma i behovet av att tydligare betona vikten av personlig integritet.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


Överläggning om uppföljande lagstiftning till EU:s datastrategi

Utskottet överlade med statsrådet Anders Ygeman, som tillsammans med medarbetare från Infrastrukturdepartementet deltog på distans.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets överläggningspromemoria (dnr. 354-2020/21).

Statsrådet redogjorde för regeringens ståndpunkt i enlighet med överläggningspromemorian (bilaga 2).

Överläggningen motiverade statsrådet att instämma i behovet av att framhålla vikten av att ansvarsfrågan för datakvalitet lyfts fram i det rättsliga ramverket.

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2020/21:3.

§ 5

§ 6

Utgiftsram för utgiftsområde 22 Kommunikationer (TU1y)

Utskottet behandlade frågan om yttrande till finansutskottet över proposition 2020/21:1 och motioner.

Ärendet bordlades.

Höständringsbudgeten


Utskottet behandlade frågan om yttrande till finansutskottet över proposition 2020/21:2.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

§ 7

Inkomna skrivelser

Anmäldes till utskottet inkomna skrivelser enligt bilaga 2.

§ 8

Övriga frågor

Jens Holm (V) återrapporterade från den interparlamentariska video-konferensen om den europeiska gröna given som anordnades inom ramen för det tyska ordförandeskapet den 5 oktober 2020.

Ledamoten Maria Stockhaus (M) lämnade förslag om att omgående bjuda in företrädare för Trafikverket för att lämna information med anledning av Riksrevisionens granskning ”Drift och underhåll av järnvägar – omfattande kostnadsavvikelser” (RiR 2020:17).

Utskottet beslutade om att i ett första skede omgående bjuda in Riksrevisionen för att lämna information om den genomförda granskningen och att först därefter fatta beslut i frågan om att bjuda in Trafikverket.

M- och KD-ledamöterna reserverade sig mot beslutet om att inte omgående bjuda in Trafikverket.

§ 9

Nästa sammanträde

Nästa sammanträde äger rum torsdagen den 15 oktober kl. 13.00.

Vid protokollet

Justeras den 15 oktober 2020

Jens Holm

Bilaga 1

Regeringskansliets överläggningspromemoria om ett kommande lagstiftningspaket om digital tjänster (dnr. 354-2020/21)

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar de planer kommissionen presenterat om ett paket för reglering av digitala tjänster, däribland en översyn av reglerna i e-handelsdirektivet. Revideringen bör bygga på en robust konsekvensanalys som säkerställer ett evidensbaserat regelverk.

Internetplattformar och värdtjänster behöver ta ett större ansvar för att ta bort och hålla borta uppenbart olagligt innehåll, samt innehåll som möjliggör försäljning av olagliga, farliga och intrångsgörande varor från sina internetplattformar (fortsättningsvis: olagligt innehåll). Samtidigt behövs en balans som bl.a. säkerställer respekten för mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefriheten, principen om icke-diskriminering och ger incitament för onlineföretag att växa och vara innovativa. Ett ökat ansvar för att ta bort olagligt innehåll bör dessutom utformas så att det inte försvårar brottsbekämpningen. Den EU-harmonisering som pågår behövs, och kan behöva utökas, för att möjliggöra en digital inre marknad i ljuset av att flera medlemsstater har egna, potentiellt avvikande planer.

Principerna i e-handelsdirektivet är fortfarande relevanta och behöver finnas kvar, men utvecklas och förtydligas mot bakgrund av den digitala utvecklingen. Regeringen anser att det bör bevakas att ursprungslandsprincipen bevaras, och eventuellt även förstärks. Ett förslag till Digital Services Act bör rikta in sig på horisontella, allmänna principer för internetplattformar och andra informationssamhällets tjänster som i dag finns i e-handelsdirektivet.

Ett förslag till nytt e-handelsregelverk bör som utgångspunkt endast röra innehåll som enligt nationell lag eller enligt EU-rätten är uppenbart olagligt. Processen för notifiering av olagligt innehåll på internetplattformar och värdtjänster och hur det ska tas ned bör förtydligas och harmoniseras.

EU-reglerna bör ge incitament till ett mer proaktivt ansvar för internetplattformar och värdtjänster i fråga om att ta ned och hålla borta olagligt innehåll. Detta kan bl.a. göras genom en princip om ”den barmhärtige samariten”. Sådana regler bör också medföra att företag med betydande inflytande tar större ansvar än de med mindre inflytande.

Internetplattformarna och värdtjänster bör ha transparenta och användarvänliga mekanismer där var och en kan anmäla förekomsten av olagligt innehåll och få information om hur anmälan behandlas

Regeringen välkomnar att kommissionen ser över om särskild förhandsreglering kan behövas för att säkerställa konkurrens mot bakgrund av internetplattformars betydande inflytande. Konsekvensanalysen bör bland annat beakta hur ett förslag förhåller sig till översynen av EU:s konkurrensrätt, kraven i EU:s plattformsförordning och utvärderingen av denna.

Bilaga 2

Regeringskansliets överläggningspromemoria om uppföljande lagstiftning till EU:s datastrategi (dnr. 354-2020/21)

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen anser att förslagen i datastrategin är relevanta för att utveckla EU:s och medlemsstaternas förmågor att använda data som strategisk resurs. Åtgärder på området behöver genomföras med ett etiskt förhållningssätt där skyddet för rätten till privatliv, mänskliga fri- och rättigheter inklusive jämställdhet och icke-diskriminering, personlig integritet, skydd av fysiska personer i fråga om behandling av personuppgifter och informations- och cybersäkerhet omhändertas som en integrerad del vid framtagandet av åtgärderna. Det är också viktigt att hänsyn tas till medlemsstaternas kompetens när det gäller nationell säkerhet. Regeringen menar att ett framtida rättsligt ramverk för datautrymmena och övriga åtgärder som läggs fram i datastrategin behöver åtföljas av insatser för kompetensförsörjning. Regeringen anser vidare att åtgärderna inklusive ett framtida rättsligt ramverk för styrning av data i första hand ska baseras på frivillighet, på befintliga strukturer och på befintliga internationella och europeiska standarder som utvecklats i enlighet med kriterierna i Standardiseringsförordningen (1025/2012) – öppenhet, konsensus, transparens. Regeringen anser att förslagen vad gäller tillgängliggörande av data av offentligt intresse (public interest data) behöver föregås av en bedömning av kostnad/nytta och i vilken mån som företag och andra aktörer bör kompenseras ekonomiskt, samt att begreppet ”data av offentligt intresse” behöver definieras tydligare.

Regeringen anser att insatserna i EU:s AI-vitbok och EU:s datastrategi är nära anknutna och ömsesidigt förstärkande. Att stärka EU:s förmågor att frigöra data och främja användningen av data är av avgörande betydelse inte minst för AI-utvecklingen och annan digital innovation.

Regeringen ser positivt på utveckling av europeiska molntjänster. Tillgången till säkra, effektiva, innovativa och användarvänliga molntjänster som överensstämmer med nationella och europeiska regelverk avseende bl.a. sekretess, dataskydd, säkerhetsskydd och grundläggande rättigheter är av stor betydelse för både den offentliga och den privata sektorns möjligheter att tillvarata digitaliseringens fulla potential. Regeringen anser att eventuella nya uppgifter och åtaganden ska finansieras genom omprioriteringar och inte innebära en ökning av EU-budgeten. Utgiftsdrivande åtgärder på EU-budgeten behöver finansieras genom omprioriteringar i den fleråriga budgetramen (MFF). Regeringen anser vidare att utgångspunkten för samarbetet avseende europeiska molntjänster ska bygga på frivillighet.

TRAFIKUTSKOTTET

FÖRTECKNING ÖVER LEDAMÖTER

Bilaga 3 till protokoll

2020/21:4

§ 1

§ 2-8

LEDAMÖTER

N

N

Jens Holm (V), ordf.

X

X

Anders Åkesson (C), förste vice ordf.

X

Magnus Jacobsson (KD) andre vice ordf.

X

Teres Lindberg (S) tredje vice ordf.

X

X

Denis Begic (S)

X

Maria Stockhaus(M)

X

X

Jasenko Omanovic (S)

X

Sten Bergheden (M)

X

Jimmy Ståhl (SD)

X

X

Anders Hansson (M)

X

Thomas Morell (SD)

X

Johan Büser (S)

X

Elin Gustafsson (S)

X

Helena Gellerman (L)

X

Patrik Jönsson (SD)

X

Emma Berginger (MP)

X

Åsa Coenraads (M)

X

SUPPLEANTER

Abraham Halef (S)

O

Helena Antoni (M)

O

O

Gunilla Carlsson (S)

Marléne Lund Kopparklint (M)

Monika Lövgren (SD)

O

O

Per-Arne Håkansson (S)

Mikael Larsson (C)

O

Jessica Thunander (V)

O

Betty Malmberg (M)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Mikael Dahlqvist (S)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Carina Ödebrink (S)

Arman Teimouri (L)

Jörgen Grubb (SD)

Lorentz Tovatt (MP)

Lotta Olsson (M)

Robert Hannah (L)

Mats Persson (L)

Yasmine Eriksson (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Daniel Bäckström (C)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Hampus Hagman (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Maria Gardfjell (MP)

Marlene Burwick (S)

Anne-Li Sjölund (C)

O

N = Närvarande X = ledamöter som deltagit i handläggningen
V = Votering O = ledamöter som härutöver varit närvarande

TRAFIKUTSKOTTET 2020-10-13 Bilaga 4 till protokoll

2020/21:4

Skrivelse angående lastvikt för husvagnar

Dnr: 53 – 2020/21

Skrivelse angående den autonoma flygplatsen

Dnr: 267 – 2020/21

Skrivelse angående förnyelse av svenskt körkort

Dnr: 287 – 2020/21

Skrivelse angående illegala utbildningar för körkort

Dnr: 329 – 2020/21

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.