Protokoll utskottssammanträde 2020/21:37

Utskottens protokollTrafikutskottets protokoll 2020/21:37

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

TRAFIKUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2020/21:37

DATUM

2021-04-22

TID

10.00 – 11.15

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

§ 2

§ 3

§ 4

§ 5

§ 6

§ 7

§ 8

Medgivande för ledamöter att delta på distans

Utskottet medgav deltagande på distans för följande ordinarie ledamöter och suppleanter: Anders Åkesson (C), Magnus Jacobsson (KD), Teres Lindberg (S), Denis Begic (S), Maria Stockhaus (M), Sten Bergheden (M), Jimmy Ståhl (SD), Anders Hansson (M), Thomas Morell (SD), Elin Gustafsson (S), Helena Gellerman (L), Patrik Jönsson (SD), Emma Berginger (MP), Åsa Coenraads (M), Abraham Halef (S), David Perez (SD), Jessica Thunander (V), Carina Ödebrink (S) och Lorentz Tovatt (MP).

Tre tjänstemän från trafikutskottets kansli var uppkopplade på distans.

Information från Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ)


Ordföranden för FSJ Robert Röder, marknadschefen Otto Nilsson och förvaltningschefen Stephan Winkler från Strukton Rail AB informerade och svarade på frågor om system för koll på järnvägsanläggningen.

Justering av protokoll


Utskottet justerade protokoll 2020/21:36.

Transportstyrelsens olycksdatabas (TU11)

Utskottet fortsatte behandlingen av proposition 2020/21:124 och motion.

Utskottet justerade betänkande 2020/21:TU11.

SD-ledamoten anmälde en reservation.

Utbyte av körkort som utfärdats i Färöarna eller Förenade kungariket (TU13)

Utskottet påbörjade behandlingen av proposition 2020/21:126.

Ärendet bordlades.

Nordiska rådets rekommendationer 2020 inom trafikutskottets beredningsområde

Maria Stockhaus (M) informerade om Nordiska rådets rekommendationer inom trafikutskottets beredningsområde.

Övriga frågor

KD- och L-ledamöterna föreslog att utskottet skulle ta ett initiativ om Bromma flygplats, se bilagor 2 och 3.

Frågorna bordlades.

Utskottet beslutade att bjuda in infrastrukturminister Thomas Eneroth för att lämna information med anledning av beskedet vid presskonferensen den 21 april 2021 om regeringens planer att avveckla Bromma flygplats.

Utskottet gav kanslichefen i uppdrag att informera närmare om utskottsinitiativ vid kommande utskottssammanträde.

Nästa sammanträde

Torsdagen den 29 april kl. 10.00

Vid protokollet

Justeras den 29 april 2021

Jens Holm

TRAFIKUTSKOTTET

FÖRTECKNING ÖVER LEDAMÖTER

Bilaga 1 till protokoll

2020/21:37

§ 1

§ 2-5

§ 6-7

LEDAMÖTER

N

N

Jens Holm (V), ordf.

X

X

X

Anders Åkesson (C), förste vice ordf.

X

X

Magnus Jacobsson (KD) andre vice ordf.

X

X

Teres Lindberg (S) tredje vice ordf.

X

X

Denis Begic (S)

X

X

Maria Stockhaus (M)

X

X

Jasenko Omanovic (S)

Sten Bergheden (M)

X

X

Jimmy Ståhl (SD)

X

X

Anders Hansson (M)

X

X

Thomas Morell (SD)

X

X

Johan Büser (S)

Elin Gustafsson (S)

X

X

Helena Gellerman (L)

X

X

Patrik Jönsson (SD)

X

X

Emma Berginger (MP)

X

X

Åsa Coenraads (M)

X

X

SUPPLEANTER

Abraham Halef (S)

O

O

Helena Antoni (M)

Gunilla Carlsson (S)

Marléne Lund Kopparklint (M)

David Perez (SD)

O

O

Per-Arne Håkansson (S)

Mikael Larsson (C)

Jessica Thunander (V)

O

O

Betty Malmberg (M)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Mikael Dahlqvist (S)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Carina Ödebrink (S)

X

X

Arman Teimouri (L)

Jörgen Grubb (SD)

Lorentz Tovatt (MP)

X

Lotta Olsson (M)

Robert Hannah (L)

Mats Persson (L)

Yasmine Eriksson (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Daniel Bäckström (C)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Hampus Hagman (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Maria Gardfjell (MP)

Marlene Burwick (S)

N = Närvarande X = ledamöter som deltagit i handläggningen
V = Votering O = ledamöter som härutöver varit närvarande

2021-04-22

Bilaga 2

Utskottsinitiativ - Bromma flygplats

Regeringen har den 21 april meddelat att man ämnar lägga ner Bromma. Vi anser att den frågan är för tidigt väckt. Riksdagen har tidigare i ett tillkännagivande anmodat regeringen att utveckla Bromma, nu kommer beskedet att man istället önskar lägga ner flygplatsen.

Vi anser att det är för tidigt att ta ett sådant beslut. Flyget befinner sig just nu i en av sina mest svåra krissituationer pga. pandemin covid-19. Detta gör att det är extremt svårt att bedöma hur stort behovet är av flygplatskapacitet när flyget väl återhämtar sig.

Arlanda har säkert kapacitet att ta emot inrikesflyget idag men reglerna runt slot-tider gör att det är svårt att få till en ny fördelning av lämpliga start och landningstider utan en större omförhandling av nuvarande slot-tider.

Beslut om att lägga ner Bromma måste kombineras med ett beslut om att utveckla Arlanda. En ny landningsbana kommer att ta flera år att projektera då det krävs miljötillstånd vilket innebär att om man lägger ner Bromma utan beslut om en utveckling av Arlanda så riskerar vi att hamna i en situation där Stockholm om några år har för dålig infrastrukturell kapacitet. Detta riskerar påverka utvecklingen av näringslivet i stockholmsregionen mycket negativt men får också konsekvenser för övriga landet vars tillgänglighet till huvudstaden normalt garanteras av inrikesflyget.

Framtidens flyg kan med el-flyget bestå av fler, mindre plan som behöver ett utökat antal start- och landningstider. En stängning av Bromma flygplats utan att Arlanda ges utökade förutsättningar, motverkar el-flygets utveckling.

Vi anser att regeringen skall vänta med beslutet avseende Bromma fram till dess att det finns en färdig plan inklusive beslut avseende utveckling av Arlanda

Magnus Jacobsson, KD

Bilaga 3

2021-04-21

Begäran om utskottsinitiativ om Bromma flygplats

Regeringen meddelade vid en pressträff idag den 21 april 2021 att den anser att Bromma flygplats bör stängas och att flygplatsen ska tas bort från listan över nationellt basutbud. Som skäl anger regeringen att den ser framför sig att resandet med flyg kommer att bli mindre efter pandemin än det var innan.

Detta står i direkt strid med riksdagens tillkännagivande från den 11 maj 2016 om att regeringen bör verka för en fortsatt utveckling av Bromma flygplats. Bakgrunden till riksdagens tillkännagivande var att trafikutskottet menade att flygplatsen är viktig för tillgängligheten i både Stockholmsregionen och övriga landet och att Bromma flygplats därför ska fortsätta utvecklas som nav för de regionala flyglinjerna. Så sent som i skrivelse 2020/21:75 konstaterar regeringen själv att riksdagens tillkännagivande inte är slutbehandlat.

De grundläggande skälen för riksdagens tillkännagivande till regeringen har inte ändrats. Det är viktigt för hela landet att ha snabba och effektiva kommunikationer till och från Stockholm. Bromma flygplats roll som nav för inrikestrafiken är viktig. Först efter pandemin kan vi veta i vilken mån förutsättningarna för flyget har förändrats.

Utvecklingen av elflyg i passagerartrafik går nu i snabb takt. Regionala flygplatser i stadsnära lägen med elflyg kan i framtiden bli ett klimatsmart alternativ för inrikes resor. Detta behöver utredas noga innan förhastade beslut fattas.

I och med tillkännagivandet från 2016 har regeringen en tydlig instruktion från riksdagen om att Bromma flygplats ska utvecklas. När regeringen nu flaggar för att man anser att förutsättningarna för flyget från Bromma skulle vara permanent förändrade behöver frågan givetvis åter diskuteras i riksdagen.

Liberalerna delar inte regeringens bedömning att det vore klokt att stänga Bromma flygplats. Tvärtom anser vi att en ensidig nedläggning av flygplatsen är oklokt. Att driva fram en snabbutredning om nedläggning under pågående pandemi, och med de förhållanden för flyget som uppstår under den perioden som bakgrund, är ännu mer oklokt.

Jag anser därför att trafikutskottet genom ett utskottsinitiativ ska rikta ett tillkännagivande till regeringen om att den noggrant bör pröva möjligheten att utveckla Bromma flygplats. Särskilt bör det övervägas Brommas potential som ett framtida nav för klimatneutralt flyg i stadsnära läge till regionala destinationer.

Helena Gellerman (L)

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.