Protokoll utskottssammanträde 2019/20:32

Utskottens protokollTrafikutskottets protokoll 2019/20:32

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

TRAFIKUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2019/20:32

DATUM

2020-04-23

TID

10.00-11.50

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

§ 2

§ 3

§ 4

§ 5

§ 6

§ 7

§ 8

§ 9

§ 10

§ 11

Medgivande att vara uppkopplade per telefon

Utskottet beslutade att tillåta följande ordinarie ledamöter och suppleanter: Anders Åkesson (C), Anna-Caren Sätherberg (S), Jasenko Omanovic (S), Sten Bergheden (M), Jimmy Ståhl (SD), Anders Hansson (M), Johan Büser (S), Elin Gustafsson (S), Helena Gellerman (L), Patrik Jönsson (SD), Åsa Coenraads (M), Denis Begic (S), Helena Antoni (M), Monika Lövgren (SD), Mikael Larsson (C) Jessica Thunander (V) och Lorentz Tovatt (MP) att vara uppkopplade per telefon.

Denna paragraf justerades omedelbart.

Justering av protokoll


Utskottet justerade protokoll 2019/20:30 och 31.

Medgivande att vara uppkopplade per telefon

Utskottet beslutade att tillåta Cesar Vargas Iglesias från Socialdemokraternas partikansli att vara uppkopplad per telefon under punkt 4.

Information från Svenska flygbranschen


Branschchefen Fredrik Kämpfe från Transportföretagen Flyg (Svenska Flygbranschen), vd Wilhelm Wohlfahrt från ACR (Aviation Capacity Resources) och Ulrika Matsgård, kommersiell chef flygbolaget BRA, informerade om aktuella luftfartsfrågor.

Beredningsrutiner i utskottet m.a.a coronaviruset

Utskottet beslutade att följa de arbetsrutiner som beskrivs i promemorian Förslag till tillfälliga arbetsformer i trafikutskottet med anledning av coronasituationen.

Denna paragraf justerades omedelbart.

Luftfart (TU12)

Utskottet behandlade motioner.

Ärendet bordlades.

Förslag om utskottsinitiativ om trafikplikt

M-ledamoten föreslog ett utskottsinitiativ om temporär allmän flygplikt på flyglinjer i södra Sverige enligt bilaga 2.

Ärendet bordlades.

Förslag om utskottsinitiativ om skyddsåtgärder inom vägtransporter

Utskottet fortsatte behandlingen av förslaget till utskottsinitiativ om att utlösa artikel 10 punkt 1 i förordning (EG) 1072/2009 enligt bilaga 3.

Ärendet bordlades.

Användningsförbud och avskyltning av fordon med obetalda felparkeringsavgifter (TU13)

Utskottet behandlade proposition 2019/20:67 och motioner.

Ärendet bordlades.

Inkomna skrivelser

Anmäldes till utskottet inkomna skrivelser enligt bilaga 2.

Nästa sammanträde

Tisdagen den 28 april

Vid protokollet

Justeras den 28 april

Jens Holm

TRAFIKUTSKOTTET

FÖRTECKNING ÖVER LEDAMÖTER

Bilaga 1 till protokoll

2019/20:32

§ 1-4

§ 5

§ 6-8

§ 9-11

LEDAMÖTER

Jens Holm (V), ordf.

X

X

X

X

Anders Åkesson (C), förste vice ordf.

U

U

U

Magnus Jacobsson (KD) andre vice ordf.

X

X

X

X

Anna-Caren Sätherberg (S) tredje vice ordf.

U

U

U

U

Maria Stockhaus(M)

X

X

X

X

Jasenko Omanovic (S)

U

U

U

U

Sten Bergheden (M)

U

U

U

U

Jimmy Ståhl (SD)

U

U

U

U

Teres Lindberg (S)

X

X

X

X

Anders Hansson (M)

U

U

U

U

Thomas Morell (SD)

X

X

X

X

Johan Büser (S)

U

U

U

U

Elin Gustafsson (S)

U

U

U

U

Helena Gellerman (L)

U

U

U

U

Patrik Jönsson (SD)

U

U

U

U

Emma Berginger (MP)

Åsa Coenraads (M)

U

U

U

U

SUPPLEANTER

Denis Begic (S)

U

U

U

U

Helena Antoni (M)

U

U

U

U

Gunilla Carlsson (S)

Marléne Lund Kopparklint (M)

Monika Lövgren (SD)

U

U

U

U

Per-Arne Håkansson (S)

Mikael Larsson (C)

U

U

U

U

Jessica Thunander (V)

U

U

U

U

Betty Malmberg (M)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Mikael Dahlqvist (S)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Carina Ödebrink (S)

Arman Teimouri (L)

Jörgen Grubb (SD)

Lorentz Tovatt (MP)

U

U

U

U

Lotta Olsson (M)

Robert Hannah (L)

Mats Persson (L)

Yasmine Eriksson (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Daniel Bäckström (C)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Hampus Hagman (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Maria Gardfjell (MP)

Marlene Burwick (S)

Göran Lindell (C)

SUPPLEANTER FROM 2020-03-18

Sven-Olof Sällström (SD)

X

Martin Kinnunen (SD)

X

X

Mikael Strandman (SD)

X

X

X

N = Närvarande X = ledamöter som deltagit i handläggningen
V = Votering V = ledamöter som deltagit i handläggningen
U = Uppkoppling O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

TRAFIKUTSKOTTET 2020-04-23 Bilaga 2 till protokoll

2019/20:32

Utskottsinitiativ för att inkludera hela Sverige i krisstödet till svenskt inrikesflyg

Den pågående Coronakrisen har skapat stora problem för den svenska flygbranschen. Efterfrågan på resor har sjunkit kraftigt. Flera flygbolag kämpar för sin överlevnad. Nya siffror från Swedavia visar att den svenska flygtrafiken minskade med 60 procent i mars i jämförelse med samma månad 2019. Nya siffror visar att trenden förvärras dag för dag där flygtrafiken mätt den 10 april minskat med 97 procent i jämförelse med april 2019.

Svenska flygbolag vittnar om stora problem. SAS minskade kapaciteten med över 45 % i mars jämfört med samma månad förra året. Under april kommer nästan samtliga flyg ställas in. Flygbolaget BRA har pausat all trafik och ansökt om företagsrekonstruktion. Norwegian har antagit en krisplan för att klara sig ur krisen.

Krisen i flygbranschen är uppenbar och konsekvenserna riskerar att bli stora både på lång och kort sikt. Flyget är avgörande för både jobb och tillväxt men också för sjukvård. Om flyget stängs ner riskeras människors hälsa i form av säkra sjuktransporter såväl som snabba leveranser av sjukvårdsmateriel. Sverige behöver ett inrikesflyg som fortsatt fungerar idag och står reda när Sverige skall återstartas efter Coronakrisen.

Mot bakgrund av detta har regeringen infört en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer. Syftet är att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål.

Det är bra att regeringen tagit initiativ för att stärka inrikesflyget men samtidigt obegripligt att detta stöd begränsat till flyg norr om Dalälven samt Gotland. Hela södra Sverige lämnas helt utan stöd. Detta kan långsiktigt få mycket allvarliga konsekvenser.

Mot bakgrund av det som ovan anförs vill Moderaterna väcka ett utskottsinitiativ med nedanstående inriktning och föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen att den snarast bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär:

  • Att även inrikesflyget i södra Sverige skall omfattas av temporär allmän trafikplikt.
  • Att regeringen i samråd med Trafikverket ska direktupphandla flyglinjer i södra Sverige.

TRAFIKUTSKOTTET 2020-04-23 Bilaga 3

Stockholm 2020-04-20

Komplement till förslag om utskottsinitiativ.

Vid senaste utskottsmötet fanns uppenbarligen frågor kring lagstiftningens utformning och vilka möjligheter medlemsstaterna har att vidta skyddsåtgärder. Skyddsåtgärderna är till för att just skydda den egna statens transportföretag.

Texten i artikel 10, EG 1072/2009 lyder enligt följande i punkt 1.

“Om det uppstår allvarliga störningar på den nationella transportmarknaden inom ett visst geografiskt område på grund av, eller förvärrade av, cabotagetransporter, får varje medlemsstat hänvisa ärendet till kommissionen i syfte att vidta skyddsåtgärder och ska därvid förse kommissionen med nödvändiga uppgifter och underrätta den om de åtgärder som den avser att vidta beträffande transportföretag etablerade i medlemsstaterna”.

Att kommissionen skall underrättas är helt naturligt eftersom vi är en del av EU. Den situation som råder just nu är ytterst allvarlig för den seriösa åkerinäringen, vilket också innefattar de utländska åkerier som följer regelverket. Det har uppstått en situation inom och utom landet där aktörer som medvetet bryter mot gällande lagstiftning tar allt större marknadsandelar. Därför diskuteras skyddsåtgärder i Danmark, Italien och vi vet att politiker i Norge uppvaktas i den här frågan.

Cabotagereglerna kom ursprungligen till för att minimera tomkörningar, vilket naturligtvis är vällovligt. Tyvärr har regelverket kring cabotage utvecklats till ett gigantiskt nätverk av oseriösa transporter. Den här situationen slår undan benen på de åkerier som bedriver sin verksamhet som seriösa företagare. Konkurserna har börjat rulla in och förare ställs utan arbete, trots att det finns transportuppdrag att utföra. Istället transporteras det här godset av oseriösa aktörer som inte äger rätten att utföra transporter. Effekterna är dramatiska och ett flertal åkerier har redan gått i konkurs i spåren av den kris vi nu befinner oss i. Staten lägger stora summor för att rädda jobb och företag, vilket naturligtvis är bra. Det blir dock märkligt när man samtidigt blundar för en osund konkurrenssituation som knäcker fungerande företag och att man i tysthet accepterar att kriminell verksamhet slår undan benen för seriösa företagare. Vidtar man kraftfulla åtgärder mot den oseriösa verksamheten slipper staten ge bidrag till företag som av egen kraft har möjlighet att leva vidare och dessutom erbjuda förare arbete med schyssta villkor.

För att återgå till de möjligheter som lagtexten faktiskt erbjuder.

Artikel 2 punkt 6 i EG 1072/2009 lyder texten enligt följande.

Cabotagetransport: yrkesmässiga, tillfälliga inrikestransporter i en värdmedlemsstat i enlighet med denna förordning.

Det skall alltså vara tillfälliga transporter för att cabotagereglerna skall gälla. Under senare år har däremot utländska aktörer etablerat sig så hårt i Sverige att de har byggt upp ett nätverk av mobila däckverkstäder, verkstäder och tankstationer.

Just bränslet är insmugglat bränsle från forna öst och det är inte fråga om MK1-diesel. Det här får givetvis konsekvenser för det miljöarbete vi också bedriver. Att den osunda transportverksamheten även tar gods från järnvägstransporterna är ytterligare en faktor som bromsar omställningsarbetet för en bättre miljö.

Bilden som följer är intressant eftersom den visar en uppställningsplats i Västsverige och den är tagen nu i påsk. Här är ett stort antal dragbilar uppställda i väntan på transportuppdrag. Dessutom tvingas förarna att tillbringa ordinarie veckovila i sina bilar, vilket är ytterligare ett lagbrott.

Men, det viktigaste med bilden är ändå det brott som sker mot cabotagereglerna. I artikel 8 punkt 2 EG 1072/2009 är texten enligt följande.

Bilden visar ett stort antal dragbilar som väntar på transportuppdrag. Regelverket kring cabotage kräver att samma fordon eller fordonskombination skall utföra hela transporten. Kopplas en annan trailer till dragbilen är det omedelbart en otillåten cabotagetransport. Dessa fordon kan således inte falla in under regelverkets lydelse ”cabotage”. Likväl utför de transporter under ”skepnad” av cabotage. Det är bland annat därför trafikpolisen har uttrycket ”det är som att fiska i ett akvarium”.

Den här omfattningen på otillåten verksamhet är ett direkt hot mot de seriösa företagarna inom åkerinäringen. Problemet är av sådan art att grunden för att utlösa skyddsåtgärder är uppfyllda.

Bilden visar ett stort antal dragbilar som väntar på transportuppdrag. Regelverket kring cabotage kräver att samma fordon eller fordonskombination skall utföra hela transporten. Kopplas en annan trailer till dragbilen är det omedelbart en otillåten cabotagetransport. Dessa fordon kan således inte falla in under regelverkets lydelse ”cabotage”. Likväl utför de transporter under ”skepnad” av cabotage. Det är bland annat därför trafikpolisen har uttrycket ”det är som att fiska i ett akvarium”.

Den här omfattningen på otillåten verksamhet är ett direkt hot mot de seriösa företagarna inom åkerinäringen. Problemet är av sådan art att grunden för att utlösa skyddsåtgärder är uppfyllda.

“Ett transportföretag som avses i punkt 1 och som utfört en internationell godstransport på väg från en medlemsstat eller ett tredjeland till en värdmedlemsstat ska, så snart godset levererats, ha rätt att med samma fordon, eller om det är fråga om fordonståg, med dess motorfordon, utföra upp till tre cabotagetransporter. Den sista lossningen av last inom ramen för en cabotagetransport som genomförs innan fordonet lämnar värdmedlemsstaten ska äga rum inom sju dagar från det att den sista lossningen av last inom ramen för den ingående internationella transporten har ägt rum.

Notera att skyddsåtgärder inte påverkar de internationella transporterna eller de så kallade transittransporterna. Skyddsåtgärden stoppar möjligheten att utföra cabotage, inget annat.

Ingen annan verksamhet eller företagande i vårt land skulle acceptera att de slås ut av kriminell verksamhet! Det finns ingen anledning för de seriösa företagen inom transportverksamheten att acceptera detta förhållande.

Sverigedemokraterna i trafikutskottet

TRAFIKUTSKOTTET 2020-04-23 Bilaga 4

Skrivelse angående inställda flyg av SAS i Europa
Dnr: 1731-2019/20

Skrivelse angående indraget körkort på grund

av synfältsfel.

Dnr: 1738-2019/20

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.