Protokoll utskottssammanträde 2017/18:32

Utskottens protokollUtbildningsutskottets protokoll 2017/18:32

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

UTBILDNINGSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2017/18:32

DATUM

2018-05-03

TID

10:00–10:55

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

EU-överläggning om rådets rekommendation om nyckelkompetenser för livslångt lärande

Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, ämnesrådet Anna Gudmundsson, departementssekreteraren Per Rosenblad och politiskt sakkunnige Marcus Strinäs, samtliga från Utbildningsdepartementet, om rådets rekommendation om nyckelkompetenser för livslångt lärande.

Underlag för överläggningen
Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 1822-2017/18)

Rådsdokument 7951/18

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar rekommendationen med de uppdaterade nyckelkompetenserna. I arbetet både nationellt och inom EU med att lägga grunden för mer jämlika och demokratiska samhällen som möter behovet av hållbar tillväxt och social sammanhållning är det värdefullt att skapa en gemensam syn om vilka kompetenser som är nödvändiga för anställningsbarhet, personlig utveckling och hälsa, aktivt och ansvarstagande medborgarskap och social delaktighet.

Regeringen bedömer att uppdateringen inte föranleder ytterligare genomförandearbete för svensk del. Nyckelkompetenserna finns redan inkorporerade i styrdokumenten för de olika skolformerna och även i examensbeskrivningarna för högskoleutbildningar.

Regeringen menar sammanfattningsvis att de uppdaterade nyckelkompetenserna sammanfaller väl med svenska prioriteringar. Sverige bör därför kunna stödja rekommendationen.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det finns stöd i utskottet för regeringens ståndpunkt då det inte fanns något ytterligare att tillägga till ståndpunkten. Statsrådet förklarade även att hon i EU-nämnden avsåg ta upp betydelsen av humaniora och samhällsvetenskap.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning om rådets rekommendation om att främja gemensamma värden, inkluderande utbildning och en europeisk dimension i undervisningen


Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, ämnesrådet Anna Gudmundsson, departementssekreteraren Per Rosenblad och politiskt sakkunnige Marcus Strinäs, samtliga från Utbildningsdepartementet, om rådets rekommendation om att främja gemensamma värden, inkluderande utbildning och en europeisk dimension i undervisningen.

Underlag för överläggningen
Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 1823-2017/18)

Rådsdokument 8015/18

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen bedömer att det arbete som redan idag bedrivs inom det svenska utbildningsväsendet på de områden som berörs i rekommendationen gör att Sverige redan i dag lever upp till dessa rekommendationer och att inga ytterligare åtgärder för genomförande krävs.

Regeringen anser att utbildningssystem som håller hög kvalitet, är inkluderande och utjämnar sociala skillnader är centralt för Sverige och EU. I skolan ska eleverna fostras till att respektera och bejaka demokratiska värderingar och lära sig om grundläggande demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Eleverna ska också utveckla viktiga förmågor för att kunna verka aktivt i demokratin, till exempel genom att lyssna på någons åsikt och formulera en egen.

Regeringen menar att förslagen i rekommendationen om att främja gemensamma värden, inkluderande utbildning och en europeisk dimension i undervisningen sammanfaller väl med svenska prioriteringar. Sverige bör därför kunna stödja rekommendationen.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det finns stöd i utskottet för regeringens ståndpunkt då det inte fanns något ytterligare att tillägga till ståndpunkten.

Sverigedemokraterna anmälde följande avvikande mening:
Förslaget saknar rättslig verkan och Sverige bedöms inte behöva vidta några åtgärder. Trots detta är Sverigedemokraterna emot detta förslag rent principiellt.

Det dokumentet beskriver som ”utmaningar” är demokrati, och att alla i Europa inte tycker som EU:s ledare. Felaktig information sprids från alla politiska rörelser, det är bara typen av felaktigheter som skiljer. I vissa aspekter är det snarare EU som ska ses som ett hot mot demokratin, inte att delar av Europas befolkningar är kritiska mot EU-projektet. Det är i vissa stycken EU som motverkar en ”gemensam känsla av tillhörighet” i Europa.

Att skolundervisningen ska innehålla ensidig propaganda för EU vänder vi oss starkt emot.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning om rådsslutsatser om en vision om ett europeiskt utbildningsområde


Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, ämnesrådet Anna Gudmundsson, departementssekreteraren Per Rosenblad och politiskt sakkunnige Marcus Strinäs, samtliga från Utbildningsdepartementet, om rådsslutsatser om en vision om ett europeiskt utbildningsområde.

Underlag för överläggningen
Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 1825-2017/18)

Rådsdokument 8264/18

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan välkomna att utbildningens potential som drivkraft för jobb, social rättvisa och ett aktivt medborgarskap uppmärksammas inom EU. Regeringen delar synen på att medborgarna i EU ska kunna studera, arbeta, resa och utbyta idéer utan att hindras av administrativa eller byråkratiska problem. Ett utbildningssystem som håller hög kvalitet och är inkluderande och utjämnar sociala skillnader är centralt för EU:s framtida konkurrenskraft och välfärd.

Regeringen välkomnar förslaget till rådsslutsatser om en vision om ett europeiskt utbildningsområde. Slutsatserna innehåller förslag som ska bidra till ökad rörlighet som sammanfaller väl med svenska utbildningspolitiska prioriteringar. Sverige bör därför kunna stödja slutsatserna.


Utskottet

Ordföranden konstaterade att det finns stöd i utskottet för regeringens ståndpunkt då det inte fanns något ytterligare att tillägga till ståndpunkten.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning om universitetens potential för regional tillväxt och främjandet av innovativa och entreprenöriella färdigheter


Utskottet överlade med statsrådet Anna Ekström, ämnesrådet Anna Gudmundsson, departementssekreteraren Per Rosenblad och politiskt sakkunnige Marcus Strinäs, samtliga från Utbildningsdepartementet, om universitetens potential för regional tillväxt och främjandet av innovativa och entreprenöriella färdigheter.

Underlag för överläggningen
Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 1832-2017/18)

Rådsdokument 7995/18

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

En förutsättning för lärosätenas deltagande i den regionala utvecklingen är samverkan med det omgivande samhället. I Sverige så har alla lärosäten sedan 1977 en lagstadgad skyldighet att samverka med det omgivande samhället.

Det svenska innovationssystemet har varit framgångsrikt och bygger på en mycket lång tradition av samverkan mellan näringsliv, lärosäten och offentlig sektor som skapat en hög grad av förtroende mellan aktörerna.

Regeringen har verkat att högre utbildning och forskning ska finnas tillgängligt i hela landet. I Sverige ser vi alla lärosäten som nationella aktörer. Samtidigt befinner de sig i ett både regionalt och internationellt sammanhang. För den regionala utvecklingen måste vi ha lärosäten med en internationell koppling som kan dra nytt av den forskning som görs globalt.

En faktor för dämpad tillväxt framöver består enligt många bedömare av bristen på kompetens. Den snabba omställningen på arbetsmarknaden kräver goda möjligheterna till ett livslångt lärande. Samverkan mellan högre utbildning och arbetsmarknad behöver fördjupas ytterligare för att behålla vår innovationskapacitet, inte minst på regional nivå.

Samhällsutmaningarna definieras ofta av att de har en komplexitet som ingen enskild aktör kan lösa och många av våra samhällsutmaningar återfinns också i det regionala sammanhanget. Smart specialisering bidrar till att olika aktörer - lärosäten, näringsliv, offentliga organisationer, m.fl. - på den regionala nivån förs samman mot gemensamma mål och lösningar som kan tillämpas på andra håll. Detta ger spridning av forskningsresultat och öppnar för nya affärsmöjligheter. Här finns stora möjligheter för universitet och högskolor både i Sverige och i övriga Europa.


Utskottet

Ordföranden konstaterade att det finns stöd i utskottet för regeringens ståndpunkt då det inte fanns något ytterligare att tillägga till ståndpunkten.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2017/18:31.

Inkomna EU-dokument och EU-blad

Inkomna EU-dokument och EU-blad anmäldes enligt bilaga 2.

Ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden (UbU6y)

Utskottet fortsatte behandlingen av fråga om yttrande till finansutskottet över proposition 2017/18:158 och motioner.

Utskottet justerade yttrande 2017/18:UbU6y.

Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet (UbU7y)

Utskottet fortsatte behandlingen av fråga om yttrande till finansutskottet över proposition 2017/18:159 och motioner.

Utskottet justerade yttrande 2017/18:UbU7y.

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder (UbU8y)

Utskottet fortsatte behandlingen av fråga om yttrande till näringsutskottet över proposition 2017/18:179 och motioner.

Utskottet justerade yttrande 2017/18:UbU8y.

Behandling av personuppgifter på utbildningsområdet (UbU28)

Utskottet behandlade proposition 2017/18:218 och en motion.

Ärendet bordlades.

Vårändringsbudget för 2018

Utskottet behandlade fråga om yttrande till finansutskottet över proposition 2017/18:99 och en motion.

Ärendet bordlades.

Årsredovisning för staten 2017

Utskottet behandlade fråga om yttrande till finansutskottet över skrivelse 2017/18:101.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

2018 års ekonomiska vårproposition

Utskottet behandlade fråga om yttrande till konstitutionsutskottet över proposition 2017/18:100, förslagspunkt 2 och en motion.

Utskottet beslutade att inte yttra sig.

Nästa sammanträde

Nästa sammanträde äger rum tisdagen den 15 maj 2018 kl. 11.00.

Vid protokollet

Lotta Lann

Justeras tisdagen den 15 maj 2018

Matilda Ernkrans


UTBILDNINGSUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1

till protokoll

2017/18:32

§ 1-2

§ 3-4

§ 5-14

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

LEDAMÖTER

Matilda Ernkrans (S), ordförande

X

X

X

Christer Nylander (L), vice ordförande

X

X

X

Erik Bengtzboe (M)

X

X

X

Thomas Strand (S)

X

X

X

Betty Malmberg (M)

Caroline Helmersson Olsson (S)

X

X

X

Stefan Jakobsson (SD)

Michael Svensson (M)

X

X

X

Håkan Bergman (S)

X

X

X

Ulrika Carlsson (C)

X

X

X

Elisabet Knutsson (MP)

X

X

X

Maria Stockhaus (M)

X

X

X

Gunilla Svantorp (S)

X

X

X

Robert Stenkvist (SD)

X

X

X

Daniel Riazat (V)

X

X

Annica Eclund (KD)

X

X

X

Roza Güclü Hedin (S)

X

X

X

SUPPLEANTER

Lena Emilsson (S)

O

O

O

Eva Sonidsson (S)

Ida Drougge (M)

Olle Thorell (S)

Patrick Reslow (-)

Marianne Pettersson (S)

Fredrik Christensson (C)

Niclas Malmberg (MP)

Hanif Bali (M)

X

X

Patrik Lundqvist (S)

Christina Östberg (SD)

X

X

X

Roger Haddad (L)

Linda Snecker (V)

Magnus Oscarsson (KD)

Sanne Lennström (S)

Cassandra Sundin (SD)

Nina Kain (SD)

Emma Hult (MP)

Per Lodenius (C)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Sofia Damm (KD)

Maria Weimer (L)

Christina Örnebjär (L)

Ida Karkiainen (S)

Aron Modig (KD)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ingela Nylund Watz (S)

N = Närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.