Protokoll utskottssammanträde 2017/18:20

Utskottens protokollMiljö- och jordbruksutskottets protokoll 2017/18:20

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

RIKSDAGEN

MILJÖ- OCH JORDBRUKSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2017/18:20

DATUM

2018-03-01

TID

08.00 – 10.05

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Kommissionens förslag om fastställande av utsläppsnormer för nya personbilar och för nya lätta nyttofordon som ett led i unionens samordnade strategi för att minska koldioxidutsläppen från lätta fordon och om ändring av förordning (EG) nr 715/2007

Utskottet överlade med miljöminister Karolina Skog, Miljö- och energidepartementet, om:


KOM(2017) 676 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av utsläppsnormer för nya personbilar och för nya lätta nyttofordon som ett led i unionens samordnade strategi för att minska koldioxidutsläppen från lätta fordon och om ändring av förordning (EG) nr 715/2007 (omarbetning)

Underlaget utgjordes av en den 26 februari 2018 översänd promemoria

(dnr 1.6.1-1317-2017/18).

Preliminär svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar kommissionens förslag till att införa nya EU-mål för utsläppen av koldioxid från lätta fordon efter 2020. Regeringen ser positivt på att kommissionen behåller grunderna i nuvarande system och att kraven görs bindande. Regeringen konstaterar emellertid att de föreslagna nivåerna behöver skärpas för att vara i linje med Sveriges nationella mål för inrikes transporter till 2030. Regeringen hade föredragit att de nya målen angavs i absoluta tal, t.ex. i gram CO2/km, istället för i procentuella minskningar, men förstår ansatsen då effekterna av den nya körcykeln WLTP ännu inte är kartlagda.

De nya EU-målen har betydelse för Sveriges möjligheter att nå det nationella målet för inrikes transporter till 2030. Mot denna bakgrund anser regeringen att kommissionens förslag till mål bör skärpas. Svenska myndigheter, däribland Trafikverket, har pekat ut en skärpning av EU-kraven för lätta fordon om 50 - 60% till 2030, jämfört med utsläppsnivån 2021 enligt WLTP, som nödvändig för att nå klimatmålet för transportsektorn. Regeringen analyserar med utgångspunkt i detta frågan om vilka nivåer som bör gälla.

Regeringen anser att kommissionens initiativ till ändringar av formeln som används för att beräkna tillverkarens specifika utsläppsmål ser intressant ut, men ser samtidigt att det behöver analyseras ytterligare. Ändringarna bör syfta till att anpassa formeln över tid för att bättre följa fordonsutvecklingen. Regeringen är preliminärt positiv till övriga delar av förslaget.

Statsrådet förklarade sig beredd att i den fortsatta hanteringen av ärendet ta med sig vikten av uppföljning och behovet av effektiva övervakningssystem.

Statsrådet noterade vidare stödet i utskottet för att arbeta för en höjning av ambitionsnivån då kommissionens förslag till nivåer varken klarar svenska mål eller EU:s mål.

M-, C- och L-ledamöterna anmälde följande avvikande mening:
Vi anser att meningen i första stycket av den svenska ståndpunkten som börjar med ”Regeringen hade” och slutar med ”är kartlagda” ska utgå.

SD-ledamöterna anmälde följande avvikande mening:

Sverigedemokraterna är i grunden positiva till att stegvis fasa ut gammal teknik och skärpa kraven för ny. Mot bakgrund av att Sverigedemokraterna inte delar regeringens syn på sektorsvisa mål, i detta fall för svensk transportsektor, utan istället förordar ett mer kostnadseffektivt mål för minskade utsläpp på global nivå motsätter sig partiet att regeringen i detta fall ska verka för att förändra kommissionens ambitionsnivå. Sverigedemokraterna anser även att frågan om bonusar för olika tillverkare är oroande då effekterna är svåra att förutsäga och att regeringen initialt bör inta en mer skeptisk hållning.

Ordförande konstaterade att det i övrigt inte fanns något att tillägga till den svenska ståndpunkten i detta skede.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 2

Kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén. En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi

Utskottet överlade med miljöminister Karolina Skog, Miljö- och energidepartementet, om:


KOM(2018) 28 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet , rådet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén. En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi

Underlaget utgjordes av en den 26 februari 2018 översänd promemoria

(dnr 1.6.1-1317-2017/18).

Preliminär svensk ståndpunkt:

Regeringen ser allvarligt på de miljöproblem som orsakas av plast, till exempel marin nedskräpning och utsläpp av mikroplast, och anser att det är bråttom att minska plastens negativa miljöeffekter. Regeringen vill rikta fokus mot att en hållbar hantering av plast bör ses ur ett livscykelperspektiv och att både åtgärder och innovation behövs i livscykelns alla led. Siktet bör vara inställt på att den plast som produceras också ska kunna återvinnas samt att den plast som används alltid återförs och inte hamnar i miljön. Det får dock inte ske på bekostnad av att särskilt farliga ämnen återcirkuleras. Mängden plastavfall behöver minska.

Problematiken med plast har även en global dimension och regeringen anser att EU bör kunna vara drivande i det globala arbetet. När det gäller export av plastavfall utanför EU vill regeringen lyfta vikten av att ta ansvar för att det plastavfall som exporteras utanför EU:s gränser hanteras på ett sätt som är säkert för människors hälsa och miljön.

Mot bakgrund av ovanstående välkomnar regeringen att kommissionen har tagit fram en EU-gemensam strategi för plast och delar i stort kommissionens problembild. Strategin behandlar många viktiga områden. Regeringen anser dock att strategin aviserar få konkreta åtgärder.

Regeringen ser positivt på att kommissionen tittar på flera förslag för ökad återvinning och är positiv till det mål som kommissionen föreslår om att alla plastförpackningar som släpps ut på marknaden i EU senast 2030 ska kunna återanvändas eller återvinnas på ett kostnadseffektivt sätt. Regeringen anser dock att problematiken kring innehåll av farliga ämnen och särskilt farliga ämnen inte lyfts i tillräcklig omfattning i strategin.

Regeringen välkomnar vidare att kommissionen presenterar förslag för minskning av mängden plastavfall. Kommissionen presenterar i strategin ett arbete som påbörjats med att lägga fram ett lagförslag om plast för engångsbruk. Mot bakgrund av att den marina nedskräpningen är en av vår tids största miljöutmaningar och engångsplasten står för den största andelen av plasten i våra hav välkomnar regeringen initiativet och anser det viktigt med ett lagstiftningsförslag med EU-gemensamma regler för en väl fungerande inre marknad och som leder till minskad användning av engångsplast. Regeringen kommer att följa arbetet med utformning av lagförslaget inför slutligt ställningstagande. Vidare föreslås åtgärder för att minska mängden förlorade fiskeredskap och harmoniserade regler för biologiskt nedbrytbara plaster. Det är ännu oklart hur dessa förslag kommer utformas och regeringen kommer att följa detta arbete. Vidare saknar regeringen en koppling till hur strategin ska bidra till att nå god miljöstatus enligt ramdirektivet om en marin strategi.

Regeringen ser också positivt på att kommissionen har uppmärksammat behovet av åtgärder för att minska utsläpp av mikroplast och välkomnar att strategin innehåller förslag för att begränsa den avsiktliga användningen av mikroplaster i kosmetiska och andra produkter. Det är också positivt att avloppsvattendirektivet kommer att ses över med avseende på effektivitet i att fånga upp mikroplaster och att kommissionen kommer överväga minimikrav för och information kring utformningen av däck. Regeringen efterlyser samtidigt förslag om tvingande åtgärder för att minska utsläpp från tvätt av textilier och noterar att strategin enbart innehåller överväganden om framtida krav samt hänvisning till arbete med frivilligt åtagande för industrin. Vidare efterlyser regeringen åtgärder avseende utsläpp av mikroplast från andra källor, såsom konstgräsplaner och dagvatten.

Regeringen delar kommissionens syn att innovation är avgörande för omställningen av plastvärdekedjan.

Regeringen ser slutligen positivt på att strategin lyfter ett flertal globala samarbeten och konventioner. Regeringen anser dock att det krävs krafttag för att säkerställa att EU-länder inte exporterar plastavfall till länder som inte kan säkerställa en miljömässigt och för människors hälsa godtagbar avfallshantering. Baselkonventionen är ett av flera viktiga verktyg för åtgärder på global nivå och det är positivt att detta tas upp i strategin.

Utskottet och statsrådet enades om följande justering av och tillägg till den svenska ståndpunkten:

- Regeringen är positiv till åtgärder på EU-nivå som leder till ökad andel

biobaserad råvara vid plastproduktion för att minska plastproduktionens

beroende av fossil råvara.

- Att meningen i första stycket av den svenska ståndpunkten som börjar med

”Det får” och slutar med ”återcirkuleras” ersätts med följande mening:

Detta får dock inte leda till att särskilt farliga ämnen återcirkuleras.

V-ledamoten anmälde följande avvikande mening:

Vi välkomnar att EU tagit fram en strategi för att minska plastens miljöpåverkan. Vi instämmer i stort i regeringens kritik mot plaststrategin i så måtto att strategin måste bli konkretare, inte minst gällande vikten av mätbara mål och behovet av skarp lagstiftning på området. Men regeringen skulle kunna vara ännu tydligare avseenden hur detta ska uppnås.

I förslaget till plaststrategi ligger stort fokus på avfallshantering och behovet av återvinning/återanvändning. Det är viktigt, men själva produktionen av plast och vilka produkter som sätts ut på marknaden är tyvärr näst intill frånvarande i strategin. EU och medlemsländerna måste ställa mycket hårdare krav på industrin avseende vilka produkter som släpps ut på marknaden. Ekodesigndirektivet kan nämnas som ett framgångsrikt instrument som skulle kunna utvecklas mer. Miljö- klimatpåverkan liksom folkhälsa måste alltid vara överordnat industrins önskan att producera och sälja varor. Därför anser vi att regeringen borde driva att åtgärder i produktionsledet ska vara ett övergripande mål för hela strategin. Vi välkomnar förslaget om att alla plastförpackningar ska kunna återanvändas eller återvinnas, men vi anser att regeringen borde driva att detta ska gälla från och med senast 2025, inte först 2030.


Ordförande konstaterade att det i övrigt inte fanns något att tillägga till den svenska ståndpunkten i detta skede.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 3

Miljöråd 5 mars 2018

Miljöminister Karolina Skog med medarbetare lämnade information inför Miljörådet den 5 mars 2018.

§ 4

Fiskeripolitik (MJU13)

Utskottet fortsatte behandlingen av motioner om fiskeripolitik.

Utskottet justerade betänkande 2017/18:MJU13 efter vissa ändringar.

Följande reservationer anmäldes:

- (SD) (C)

under punkt 1

nationell strategi för svenskt fiske,

- (S,MP)

- ” - 2

regelverket som reglerar vattenbruk,

- (C)

- ” - 3

fiskhälsoprogram,

- (M,C,L,KD) (V)

- ” - 4

vetenskapliga rekommendationer och fiskemöjligheter,

- (L)

- ” - 5

miljövänligt fiske och tilldelning av fiskekvoter,

- (M,C,L,KD)

- ” - 6

livskraftiga fiskbestånd i Östersjön och Västerhavet,

- (C)

- ” - 7

landningsskyldighetens införande,

- (C)

- ” - 8

gemensam standard för fiskerikontrollen,

- (C) (V)

- ” - 9

effektivare fiskeövervakning,

- (S,MP,V)

- ” - 10

effektivare uppföljningssystem inom fiskeområdet,

- (M,L)(SD)(C)

(V)

- ” - 11

utveckling av selektiva redskap,

- (M,SD,C,KD)

- ” - 12

ålfisketillstånd,

- (SD)

- ” - 13

kunskaper och traditioner i svenskt ålfiske,

- (SD) (V)

- ” - 14

ålfiskeförbud och åtgärder för att rädda ålen.

M-, SD-, C-, V-, L- och KD-ledamöterna anmälde särskilda yttranden.

§ 5

Kommissionens förslag om kvaliteten på dricksvatten

Utskottet fortsatte subsidiaritetsprövningen av KOM (2017) 753.


Utskottet ansåg att förslaget inte strider mot subsidiaritetsprincipen.

SD-ledamöterna anmälde följande avvikande mening:
Sverigedemokraterna betraktar dricksvatten som en nationell fråga som utan hinder kan hanteras på nationell och lokal nivå och anser därför att förslaget om EU-direktiv på dricksvatten bryter mot subsidiaritetsprincipen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 6

Information från Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas)

Generaldirektör Ingrid Petersson med medarbetare lämnade information om

Formas och hos myndigheten aktuella frågor.

§ 7

Inställt sammanträde


Kanslichefen anmälde att sammanträdet tisdagen den 6 mars 2018 kl. 11.00 ställs in.

§ 8

Nästa sammanträde

Nästa sammanträde äger rum torsdagen den 8 mars 2018 kl. 10.00.

Vid protokollet

Matilda Ernkrans

Justeras den 8 mars 2018



MILJÖ- OCH JORDBRUKS- UTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1 till

prot. 2017/18:20

§ 1-3

§ 4-5

§ 6-8

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

LEDAMÖTER

Matilda Ernkrans (S), ordf.

X

X

X

Kristina Yngwe (C), vice ordf.

X

X

X

Maria Malmer Stenergard (M)

X

X

X

Isak From (S)

-

-

-

Johan Hultberg (M)

X

X

X

Sara Karlsson (S)

X

X

X

Martin Kinnunen (SD)

X

X

X

Åsa Coenraads (M)

X

X

X

Johan Büser (S)

-

-

-

Stina Bergström (MP)

X

O

X

Gunilla Nordgren (M)

X

X

X

Monica Haider (S)

X

X

X

Runar Filper (SD)

-

-

-

Lars Tysklind (L)

X

X

X

Jens Holm (V)

X

X

-

Magnus Oscarsson (KD)

-

-

-

Marianne Pettersson (S)

X

X

X

SUPPLEANTER

Petra Ekerum (S)

X

X

X

Jesper Skalberg Karlsson (M)

O

O

X

Åsa Westlund (S)

Lars-Arne Staxäng (M)

Pyry Niemi (S)

- (SD)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Kristina Nilsson (S)

Rickard Nordin (C)

Emma Nohrén (MP)

O

X

-

Sten Bergheden (M)

Mikael Dahlqvist (S)

Cassandra Sundin (SD)

Nina Lundström (L)

- (V)

Sofia Damm (KD)

Elin Lundgren (S)

X

X

-

Josef Fransson (SD)

X

X

X

Mikael Eskilandersson (SD)

Anders Schröder (MP)

Eskil Erlandsson (C)

Emma Wallrup (V)

Birger Lahti (V)

Lars-Axel Nordell (KD)

X

X

-

Emma Carlsson Löfdahl (L)

- (L)

Magnus Manhammar (S)

Larry Söder (KD)

Marie Olsson (S)

N = Närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.