Protokoll utskottssammanträde 2016/17:8

Utskottens protokollUtbildningsutskottets protokoll 2016/17:8

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

UTBILDNINGSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2016/17:8

DATUM

2016-11-08

TID

11:00–11:35

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

EU-överläggning med regeringen enligt RO 7 kap. 12 § om en ny kompetensagenda för Europa

Utskottet överlade med statssekreteraren Erik Nilsson, departementsrådet Håkan Emsgård, kanslirådet Carina Lindén och departementssekreteraren Karl Sälgström, samtliga från Utbildningsdepartementet, om en ny kompetensagenda för Europa.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 468-2016/17).

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar resolutionen. Regeringen anser också att det är viktigt att poängtera att den inte är bindande för medlemsstater och inte har några budgetära konsekvenser, varken för stats- eller EU-budgeten.

Efter överläggning med utskottet den 29 september fick regeringen stöd för sin redovisade ståndpunkt med ett förtydligande rörande den nationella kompetensen och har drivit den svenska ståndpunkten med framgång.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens nu redovisade ståndpunkt, med tillägget att regeringens ståndpunkt skulle kompletteras med följande ståndpunkt från utskottets överläggning med regeringen den 29 september 2016:

”En av Sveriges tre EU-prioriteringar för 2016 är ett socialt Europa för jobb och tillväxt. Prioriteringen innebär bland annat att regeringen verkar för att En ny kompetensagenda för Europa ska understryka att all utbildning bidrar till enskilda individers utveckling, livslångt lärande, samhällsengagemang och kritiskt tänkande samt understryker yrkesutbildningens viktiga roll. Regeringen kommer även inom ramen för kompetensagendan verka för fördjupade diskussioner om hur nyanlända kan inkluderas i medlemsstaternas utbildningssystem och att stärka deras möjligheter till inträde och etablering på arbetsmarknaden på bästa sätt. De enskilda åtgärder som kommer leda till beslut i ministerrådet för utbildning kommer regeringen att återkomma till om utskottet så önskar.”

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning med regeringen enligt RO 7 kap. 12 § om förslag till rådets rekommendation om inrättande av en kompetensgaranti

Utskottet överlade med statssekreteraren Erik Nilsson, departementsrådet Håkan Emsgård, kanslirådet Carina Lindén och departementssekreteraren Karl Sälgström, samtliga från Utbildningsdepartementet, om förslag till rådets rekommendation om inrättande av en kompetensgaranti.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 469-2016/17).

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar rekommendationen. Regeringen anser också att det är viktigt att poängtera att den inte är bindande för medlemsstater och inte har några budgetära konsekvenser, varken för statsbudgeten eller EU-budgeten.

Efter överläggning med utskottet den 29 september fick regeringen stöd för sin redovisade ståndpunkt och har drivit den svenska ståndpunkten med framgång, bland annat har regeringen fått gehör för att handlingsplanen som medlemsstaterna uppmanas att utarbeta för att genomföra rekommendationen inte är alltför detaljerat styrd i förslaget.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens nu redovisade ståndpunkt, med tillägget att regeringens ståndpunkt skulle kompletteras med följande ståndpunkt från utskottets överläggning med regeringen den 29 september 2016:

”Regeringen välkomnar rekommendationen. Den är helt i linje med svensk politik vad gäller satsningar på kompetens och utbildning såväl genom särskilda utbildningssatsningar för personer som saknar fullföljd gymnasieutbildning inom arbetsmarknadspolitiken, som genom stora satsningar inom utbildningspolitiken. Till exempel är förbättrad tillgång till vuxenutbildning samt ökad kvalitet inom utbildningen viktiga delar i den pågående satsningen på ett nytt kunskapslyft. Detsamma gäller tillgången till validering. Inom detta område pågår redan arbete inom Regeringskansliet med förslag om förbättringar som syftar till att skapa effektivare system för att öka tillgängligheteten till validering. Regeringen anser att den handlingsplan som medlemsstaterna uppmanas att utarbeta för att genomföra rekommendationen bör inte vara alltför detaljerat styrd i förslaget utan snarare bör utformas utifrån nationella omständigheter. Slutligen bedömer regeringen att rekommendationen för svenskt vidkommande inte fordrar några nya satsningar inom utbildningsväsendet utöver vad som redan har aviserats. Förslaget kan för andra medlemsstater innebära en potentiell ökning av bland annat kompetensnivån och därmed till en ökad anställningsbarhet som i sin tur kan leda till en ökad sysselsättning i Europa. Handlingsplanen, övervakandet och utvärderingen av åtgärder kan kräva vissa resurser. Sådana kostnader ska dock finansieras inom ramen för berörda utgiftsområden.”

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning med regeringen enligt RO 7 kap. 12 § om förebyggande arbetet mot radikalisering som leder till våldsbejakande extremism

Utskottet överlade med statssekreteraren Erik Nilsson, departementsrådet Håkan Emsgård, kanslirådet Carina Lindén och departementssekreteraren Karl Sälgström, samtliga från Utbildningsdepartementet, om förebyggande arbetet mot radikalisering som leder till våldsbejakande extremism.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 470-2016/17).

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar rådsslutsatserna. Regeringen anser också att det är viktigt att poängtera att de inte är bindande och inte har några budgetära konsekvenser. Regeringen har framfört att det i arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism är viktigt med en balans mellan de repressiva säkerhetsaspekterna och ett långsiktigt främjande och förebyggande arbete, bland annat inom utbildning. Regeringen har även betonat att rådsslutsatserna ska inrikta sig på alla former av våldsbejakande extremism och att åtgärder för att förebygga radikalisering ska vara i enlighet med de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer. Regeringen har slutligen betonat vikten av att bredda lärares kompetens till att kunna hantera svåra samtal om kontroversiella ämnen såsom extremism och terrorism.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens nu redovisade ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning med regeringen enligt RO 7 kap. 12 § om främjandet och utvecklandet av talang

Utskottet överlade med statssekreteraren Erik Nilsson, departementsrådet Håkan Emsgård, kanslirådet Carina Lindén och departementssekreteraren Karl Sälgström, samtliga från Utbildningsdepartementet, om främjandet och utvecklandet av talang.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 471-2016/17).

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar inriktningen på riktlinjedebatten. De tre frågeställningarna har flera beröringspunkter sinsemellan och för regeringen är det viktigt att betona att utbildningspolitiken i Sverige syftar till att utjämna socioekonomiska skillnader och ge alla barn en möjlighet att utvecklas. Alla barn, unga och vuxna ska ges förutsättningar att pröva och utveckla sin förmåga och sina kunskaper till sin fulla potential oberoende av ålder, könstillhörighet och funktionsnedsättning. Detta genomsyrar utbildningspolitiken och de reformer regeringen gör och det bör framföras i riktlinjedebatten.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens nu redovisade ståndpunkt, med tillägget att regeringens ståndpunkt skulle kompletteras med att alla barn, unga och vuxna ska ges förutsättningar att pröva och utveckla sin förmåga och sina kunskaper till sin fulla potential oberoende av även sexuell läggning och etnicitet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

EU-överläggning med regeringen enligt RO 7 kap. 12 § om förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop) och om upphävande av förordning (EEG) nr 337/75

Utskottet överlade med statssekreteraren Erik Nilsson, departementsrådet Håkan Emsgård, kanslirådet Carina Lindén och departementssekreteraren Karl Sälgström, samtliga från Utbildningsdepartementet, om förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop) och om upphävande av förordning (EEG) nr 337/75.

Underlag för överläggningen

Promemoria från Utbildningsdepartementet (dnr 472-2016/17).

Regeringens förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar revideringen av förordningen då det är regeringens bedömning att förordningen bör uppdateras för att reflektera det arbete som Cedefop fått i uppgift att utföra. Regeringen välkomnar även anpassningen till den gemensamma ansatsen för decentraliserade organ. Regeringen anser dock att Cedefops övergripande mål ska tydliggöra att myndigheten ska vara ett organ oberoende av EU-kommissionens enheter men som ska samarbeta med desamma. Regeringen vill även att det övergripande målet justeras så att det förtydligas att det är medlemsstaterna som utformar och genomför åtgärder inom utbildningsområdet. Regeringen bedömer att förslaget inte har några budgetära konsekvenser på statsbudgeten eller EU-budgeten.

Utskottet

Ordföranden konstaterade att det fanns stöd för regeringens nu redovisade ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2016/17:7.

Anmälningar

Inkomna skrivelser enligt bilaga 2 anmäldes.

Inkomna EU-dokument

Inkomna EU-dokument enligt bilaga 3 anmäldes.

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning (UbU1)

Utskottet fortsatte behandlingen av proposition 2016/17:1 utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning och motioner.

Ärendet bordlades.

Nästa sammanträde

Nästa sammanträde ska äga rum torsdagen den 10 november 2016 kl. 10.00.

Vid protokollet

Amelie Andersson

Justeras torsdagen den 10 november 2016

Lena Hallengren


UTBILDNINGSUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1

till protokoll

2016/17:8

§ 1–10

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

LEDAMÖTER

Lena Hallengren (S), ordförande

X

Christer Nylander (L), vice ordförande

X

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Thomas Strand (S)

Betty Malmberg (M)

Caroline Helmersson Olsson (S)

X

Stefan Jakobsson (SD)

Michael Svensson (M)

Håkan Bergman (S)

X

Ulrika Carlsson (C)

Elisabet Knutsson (MP)

X

Erik Bengtzboe (M)

X

Gunilla Svantorp (S)

X

Robert Stenkvist (SD)

X

Daniel Riazat (V)

X

Annica Eclund (KD)

X

Roza Güclü Hedin (S)

X

SUPPLEANTER

Lena Emilsson (S)

X

Maria Stockhaus (M)

Eva Sonidsson (S)

Ida Drougge (M)

Olle Thorell (S)

Crister Spets (SD)

X

Marianne Pettersson (S)

Fredrik Christensson (C)

X

Niclas Malmberg (MP)

Hanif Bali (M)

Patrik Lundqvist (S)

Christina Östberg (SD)

Roger Haddad (L)

O

Linda Snecker (V)

Magnus Oscarsson (KD)

Sanne Lennström (S)

Richard Jomshof (SD)

Nina Kain (SD)

Emma Hult (MP)

Per Lodenius (C)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Sofia Damm (KD)

Maria Weimer (L)

Christina Örnebjär (L)

Ida Karkiainen (S)

Larry Söder (KD)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Åsa Eriksson (S)

Alexandra Anstrell (M)

X

N = Närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

O = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.