Protokoll utskottssammanträde 2016/17:23

Utskottens protokollSocialutskottets protokoll 2016/17:23

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

RIKSDAGEN

SOCIALUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2016/17:23

DATUM

2017-01-31

TID

11.00–12.05

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

EU-information

Statssekreterare Madeleine Harby Samuelsson, Socialdepartementet, med medarbetare informerade om det maltesiska ordförandeskapets prioriteringar och inför nästa Epsco-rådsmöte. Deltagare se bilaga 2.

§ 2

Överläggning – under förutsättning av utskottets beslut – med företrädare för regeringen

Utskottet beslutade med stöd av 7 kap. 12 § riksdagsordningen att överlägga med regeringen om utkast till rådsslutsatser om kommissionens årliga tillväxtöversikt (AGS) och den gemensamma sysselsättningsrapporten (JER) i de delar som rör socialutskottets ansvarsområde, och överlade därefter med statssekreterare Madeleine Harby Samuelsson, Socialdepartementet, om rådsslutsatserna. Deltagarlista, se bilaga 2.

Underlaget utgjordes av en överläggningspromemoria från Socialdepartementet (dnr 1109-2016/17).

Statssekreteraren redovisade följande som regeringens ståndpunkt.

”Regeringen kan på ett övergripande plan ställa sig bakom de prioriteringar som KOM föreslår för den ekonomiska politiken de kommande 12 månaderna. Ökade investeringar, genomförandet av strukturreformer och en ansvarsfull finanspolitik är av avgörande betydelse för att befästa återhämtningen i Europas ekonomier.

Regeringen ser positivt på att sysselsättning och sociala frågor ges ökad vikt som en integrerad del i årets tillväxtöversikt, och att detta välkomnas i rådsslutsatserna. Samtidigt är det viktigt att fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna rörande den ekonomiska politiken (inklusive på skatteområdet), sysselsättningspolitiken och sociala frågor även fortsättningsvis respekteras. Det är positivt att den sociala dialogens roll lyfts fram i utkastet till rådsslutsatser.

Det är positivt att sysselsättningsmålet inom Europa 2020-strategin på 75 % sysselsättningsgrad för kvinnor och män kan vara nåbart. Regeringen betonar vikten av fortsatta ansträngningar för att bidra till ökad sysselsättning och vikten av ökade ansträngningar för att närma sig målet inom Europa 2020-strategin för minskad fattigdom, inte minst mot bakgrund av ökad inkomstojämlikhet inom EU.

Regeringen ser positivt på att utkastet till rådsslutsatser uppmärksammar den tillväxtpotential som finns i bl.a. ökat arbetskraftsdeltagande bland kvinnor och de strukturreformer som behövs för att uppnå det. Regeringen vill i sammanhanget betona vikten av tillgång till barnomsorg av god kvalitet och till rimlig kostnad för att kvinnor och män ska ha möjlighet att yrkesarbeta och förena arbetsliv och familjeliv.

Regeringen välkomnar att utmaningen beträffande barnfattigdom uppmärksammas i rådsslutsatserna, liksom vikten av strategier för att kunna bryta fattigdomscykeln över generationsgränser. Regeringen välkomnar också att reformer inom hälso- och sjukvård som ska tillförsäkra universell tillgång till vård av hög kvalitet liksom reformer som syftar till tillgången till ändamålsenlig och rimligt prissatt vård vid långvarigt vårdbehov, lyfts i rådsslutsatserna.”

Ordförande konstaterade att det fanns stöd för regeringens nu redovisade ståndpunkt i de delar som rör socialutskottets ansvarsområde.

SD-ledamöterna anmälde följande avvikande mening:

Vad gäller regeringens ståndpunkt avseende rådslutsatserna om kommissionens årliga tillväxtöversikt (AGS) och den gemensamma sysselsättningsrapporten (JER) har vi följande kommentar.

Vi delar förvisso regeringens ståndpunkt, såsom den uttrycks på slutet av sida 2 i överläggningspromemorian, att reformer inom hälso- och sjukvård är viktiga. Vi anser dock att frågan om hälso- och sjukvård samt eventuella behov av reformer av densamma, är en nationell kompetens för medlemsstaterna att själva besluta om. Vi anser därför inte att det är lämpligt att EU ska bestämma hur medlemsstaterna ska agera eller vad de ska besluta om inom hälso- och sjukvårdsområdet. Av den anledningen motsätter vi oss skrivningen på sida 12 i meddelandet från Kommissionen, innehållande den årliga tillväxtöversikten för 2017, som anger att ”Medlemsstaterna måste fortsätta att reformera sina hälso- och sjukvårdssystem,…”. Vi anser inte att ”måste” är korrekt ordval här eftersom det är upp till varje medlemsstat att besluta om sina hälso- och sjukvårdssystem. Mot denna bakgrund reserverar vi oss mot regeringens ståndpunkt såsom den beskrivs i överläggningspromemorian.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 3

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2016/17:22.

§ 4

Apoteks- och läkemedelsfrågor (SoU6)

Utskottet behandlade motioner om Apoteks- och läkemedelsfrågor.

Ärendet bordlades.

§ 5

Kanslimeddelanden

Kanslichefen informerade kort om planeringen och att det maltesiska parlamentet inom ramen för Maltas ordförandeskap i Europeiska unionens råd bjuder in till ett möte om socialpolitik på Malta den 23-24 mars 2017.

Inkomna skrivelser enligt bilaga 3 anmäldes.

§ 6

Övriga frågor

Utskottet beslutade att överlämna motion 2015/16:55 yrkande 4 av Torbjörn Björlund m.fl. (V), till justitieutskottet under förutsättning att det mottagande utskottet tar emot motionen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 7

Nästa sammanträde

Utskottets öppna utfrågning om kostnadsutvecklingen inom den
statliga assistansersättningen och den kommunala insatsen
personlig assistans äger rum torsdag den 2 februari 2017 kl. 09.00-12.00 i Andrakammarsalen.

Utskottet beslutade att nästa sammanträde ska äga rum tisdagen den 14 februari 2017 kl. 11.00.

Vid protokollet

Justeras den 14 februari 2017


SOCIALUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1
prot.2016/17:23

§ 1-7

§

§

§

§

§

§

§

LEDAMÖTER

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

Emma Henriksson (KD), ordf.

X

Anna-Lena Sörenson (S), vice ordf.

X

Cecilia Widegren (M)

X

Lennart Axelsson (S)

X

Margareta B Kjellin (M)

Catharina Bråkenhielm (S)

X

Per Ramhorn (SD)

Amir Adan (M)

X

Mikael Dahlqvist (S)

X

Anders W Jonsson (C)

X

Jan Lindholm (MP)

X

Jenny Petersson (M)

X

Kristina Nilsson (S)

Carina Herrstedt (SD)

X

Barbro Westerholm (L)

X

Karin Rågsjö (V)

X

Hans Hoff (S)

X

SUPPLEANTER

Yasmine Larsson (S)

X

Ann-Britt Åsebol (M)

X

Håkan Bergman (S)

Finn Bengtsson (M)

Roza Güclü Hedin (S)

Sofia Arkelsten (M)

Arhe Hamednaca (S)

Staffan Danielsson (C)

Stefan Nilsson (MP)

O

Thomas Finnborg (M)

Berit Högman (S)

Christina Östberg (SD)

X

Christina Örnebjär (L)

Maj Karlsson (V)

O

Penilla Gunther (KD)

Anna Wallentheim (S)

Roland Utbult (KD)

Bengt Eliasson (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Anette Åkesson (M)

Larry Söder (KD)

Annika Qarlsson (C)

Veronica Lindholm (S)

Emilia Töyrö (S)

EXTRA SUPPLEANTER

Christer Adelsbo (S)

N = Närvarande

x = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

o = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.