Protokoll utskottssammanträde 2016/17:1

Utskottens protokollKonstitutionsutskottets protokoll 2016/17:1

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

RIKSDAGEN

KONSTITUTIONSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2016/17:1

DATUM

2016-09-15

TID

8.00–9.42

9.50–11.19

11.28–11.29

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Ledamot

Ordföranden hälsade ledamot Laila Naraghi (S) välkommen som ny ledamot i utskottet.

§ 2

Extra föredragande

Ordföranden välkomnade föredragande Fredrik Jonsson från näringsutskottets kansli som ska tjänstgöra som extra föredragande i kansliet under höstens granskning.

§ 3

Forskarhearing inför resan till Sametinget

Malin Brännström, doktorand vid juridiska institutionen, Umeå universitet, informerade utskottet om sin forskning om förhållandet mellan äganderätt och renskötselrätt, med särskilt fokus på skogsbruk och rennäring.

Leena Huss, professor emerita i finsk-ugriska språk, särskilt finska, vid Uppsala universitet informerade utskottet om sin forskning kring minoritetsspråk och minoritetskulturer.

Ulf Mörkenstam, docent vid statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, informerade utskottet sin forskning om Sametinget.

§ 4

Justering av protokoll

Utskottet justerade protokoll 2015/16:58.


§ 5

Riksrevisionen

Ordföranden informerade om att Margareta Åberg har inkommit med begäran om entledigande från uppdraget som riksrevisor.

Utskottet beslutade att kalla beredningsdelegationen till sammanträde i omedelbar anslutning till utskottets sammanträde.

Utskottet beslutade anordna en pressträff kl. 12.00.

§ 6

Kompletteringsval

Kanslichefen anmälde att Laila Naraghi (S) har utsetts till ledamot i konstitutionsutskottet.

§ 7

Avsägelse

Kanslichefen anmälde att kammaren har den 8 september 2016 godkänt Ulf Bengtsson begäran om att bli entledigad som riksrevisor.

§ 8

Inkomna skrivelser

Inkomna skrivelser enligt bilaga 2 anmäldes.

§ 9

Åtalsärende

Konstitutionsutskottet har mottagit en skrivelse, dnr 2470-2015/16.

Skrivelsen innefattar en begäran om omprövning av konstitutionsutskottets beslut av den 7 juni 2016 om att en skrivelse om åtalsanmälan mot statsråd inte skulle föranleda någon åtgärd (dnr 2393-2015/16).

Ärendet föredrogs.

Utskottet fann inte anledning att ompröva sitt beslut.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 10

Åtalsanmälan

Konstitutionsutskottet har mottagit en skrivelse jämte bilaga, dnr 2804-2015/16.

Skrivelsen innefattar anmälan mot statsråd om brott.

Ärendet föredrogs.

Utskottet beslutade att skrivelsen inte skulle föranleda någon åtgärd.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§ 11

Åtalsanmälan

Konstitutionsutskottet har mottagit en skrivelse jämte bilagor, dnr 2911-2015/16.

Skrivelsen innefattar anmälan mot bl.a. riksdagens ombudsmän om brott.

Ärendet föredrogs.

Utskottet, som endast är behörigt att pröva åtal mot riksdagens ombudsmän enligt 13 kap. 24 § riksdagsordningen, beslutade att skrivelsen inte skulle föranleda någon åtgärd.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 12

Åtalsanmälan

Konstitutionsutskottet har mottagit en skrivelse jämte bilagor, dnr 2998-2015/16.

Skrivelsen innefattar anmälan mot bl.a. statsråd om brott.

Ärendet föredrogs.

Utskottet, som endast är behörigt att pröva åtal mot statsråd enligt 13 kap. 3 § regeringsformen, beslutade att skrivelsen inte skulle föranleda någon åtgärd.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 13

Beslut från JO

Kanslichefen anmälde översända beslut från Riksdagens ombudsmän till utskottet för kännedom.

§ 14

Höstens sammanträdestider

Kanslichefen anmälde förslag till sammanträdesplan för hösten 2016 enligt bilaga 2. Utskottet beslutade att godkänna planen.

§ 15

Resa till Sametingets plenum och Tornedalen

Kanslichefen anmälde utsänd promemoria inför resan till Sametingets plenum och Tornedalen den 6–8 oktober 2016.

§ 16

Resa till Helsingfors

Kanslichefen anmälde utsänd promemoria inför resan till Helsingfors den 21–22 september 2016.


§ 17

Biblioteksmässan

Kanslichefen anmälde promemoria inför Biblioteksmässan i Göteborg den 23 september 2016.

§ 18

Besök

Kanslichefen anmälde att utrikesutskottet tar emot EU-kommissionär Cecilia Malmström för ett besök onsdagen den 21 september 2016. Kommissionären avser hålla ett anförande om den ”state of the union”-debatt som hölls i Europaparlamentet onsdagen den 14 september 2016.

De av utskottets ledamöter som avser delta meddelar det till kansliet.

§ 19

Medgivande att närvara

Utskottet medgav att föredragande Kanja Berg från EU-nämndens kansli fick närvara under sammanträdet vid punkten 9 på föredragningslistan.

§ 20

Överläggning

Utskottet överlade med statsrådet Alice Bah Kuhnke, Kulturdepartementet, om ändring av direktiv 2010/13/EU om samordning av vissa bestämmelser som fastställs i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster, mot bakgrund av ändrade marknadsförhållanden (KOM(2016) 287.

Utskottet och statsrådet enades om följande ståndpunkt:

Regeringen anser att det är av avgörande betydelse att de europeiska och svenska reglerna ger goda möjligheter att utveckla en stark mediesektor med möjligheter att bedriva en självständig journalistik med starkt förtroende hos allmänheten. Sverige har därmed skäl att arbeta för att direktivet fungerar väl. Regeringen verkar för att balansen mellan mediers etableringsfrihet och oberoende, och de behov som finns att skydda konsumenter och minderåriga upprätthålls. En vidsträckt yttrande- och informationsfrihet ska vara utgångspunkten för all mediereglering och yttrandefrihetsgrundlagens regler, såsom t.ex. etableringsfrihet för trådsändningar, måste värnas.

Regeringens utgångspunkt är att verka för att direktivet enbart ska ändras där det finns tydliga skäl för ändringar. Det nuvarande direktivet innehåller i princip en god balans mellan olika intressen. Samtidigt sker en snabb teknisk utveckling som kan innebära att nu gällande reglering inte längre är lika relevant eller att ny krävs. De flesta medlemsstater har liksom parlamentetet starka åsikter om utformningen av reglerna och ett framgångsrikt förhandlingsresultat kommer kräva stor lyhördhet, kreativitet och en viss flexibilitet i de svenska ståndpunkterna.

Regeringen avser att verka för att direktivets tillämpningsområde inte breddas väsentligt utan omfattar tv, beställ-tv och ev. andra elektroniska medietjänster där det finns en tydlig logik för motsvarande regelverk. Ansatsen att nya tjänster i första hand bör regleras genom olika former av sam- och självreglering kan välkomnas men behöver analyseras ytterligare. Det är viktigt att direktivet tar hänsyn till olika nationella rättssystem. Regeringen kommer också verka för att direktivet utformas så att kostnaden för själv- eller samregleringssystem inte blir oproportionerlig för små medlemsstater med små marknader eller för små företag.

Regeringen anser att ursprungslandsprincipen är grundläggande för direktivets funktionssätt och för den inre marknaden. Det har dock funnits en rad problem i tillämpningen av direktivets jurisdiktionsregler. Mer praktiskt anpassade regler och förtydliganden kan därför välkomnas. Sverige stödjer förslaget att ge medlemsstaterna ökade möjligheter att vidta åtgärder mot sändningar som innebär en allvarlig risk för allmän säkerhet. Förbättrade möjligheter att i praktiken upprätthålla nationella reklamregler i allmänhetens intresse bör eftersträvas.

En förenkling av direktivet med innebörden att tv och beställ-tv omfattas av samma regler för skydd av minderåriga kan också välkomnas. Det är dock viktigt att den detaljerade utformningen lämnas till medlemsstaterna med tanke på de stora kulturella skillnader som avspeglar sig i synen på vad som är skadligt och hur minderåriga bäst skyddas. Reglerna för innehåll med uppmaning till våld och hat ska kunna förenas med den vidsträckta yttrande- och etableringsfrihet som gäller för medietjänster.

Regeringen önskar inte nya kvotbestämmelser för beställ-tv. Sådana inskränker mediernas oberoende och den redaktionella friheten. Tillgänglig statistik visar också att europeiska beställ-tv-kataloger redan innehåller den andel europeisk produktion som föreslås. De föreslagna nya reglerna kan därför antas medföra kostnader och byråkrati utan egentlig påverkan på den europeiska produktionssektorn.

Regeringen kommer verka för att krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning kvarstår i AV-direktivet och att ambitionsnivån höjs.

Regeringen anser vidare att en revidering av direktivet ska resultera i en hög skyddsnivå för konsumenter vad gäller utformningen av reklam, särskilt när det gäller reklam som riktas mot barn och unga. Regeringen förordar ett förbud för alkoholreklam i tv och beställ-tv. Om nya tjänster förs in under direktivets tillämpningsområde kan det övervägas huruvida dessa också ska omfattas av direktivets specifika reklamregler.

En vidsträckt medie- och yttrandefrihet är en viktig grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle. Att säkerställa oberoende för nationella regleringsmyndigheter är i detta sammanhang av avgörande betydelse. Regeringen är dock kritisk till alltför detaljerade krav på utformningen av nationella myndigheter. Sådana bör lämnas till medlemsstaterna eftersom det annars finns risk för konflikt med nationella förvaltningssystem. Kommissionens initiativ för att öka samarbetet mellan nationella mediemyndigheter kan välkomnas men det är viktigt att direktivet inte innebär en kompetensförskjutning eller att nationella myndigheter får mediepolitiska uppgifter.

Ordförande konstaterade att det fanns enhälligt stöd för denna ståndpunkt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 21

EU-bevakning

Förteckning över inkomna EU-handlingar anmäldes.

§ 22

Överläggning med regeringen

Utskottet beslutade med stöd av 7 kap. 12 § riksdagsordningen att begära överläggning med regeringen torsdagen den 29 september 2016 om förslag till rådets slutsatser Påskyndande av processen för integrering av romer.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 23

Överläggning med regeringen

Utskottet beslutade med stöd av 7 kap. 12 § riksdagsordningen att begära överläggning med regeringen torsdagen den 29 september 2016 om förslag till rådets beslut om inrättande av ett flerårigt ramprogram för Europeiska unionens byrå för grundläggande mänskliga rättigheter 2018–2022, KOM(2016) 442.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 24

Information

Utskottet beslutade att bjuda in företrädare för Kulturdepartementet för information om rådsslutsatser om Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 14/2016 torsdagen den 29 september 2016.

§ 25

Ändrat regionalt utvecklingsansvar i vissa län (KU2)

Utskottet behandlade proposition 2015716:176.

Ärendet bordlades.


§ 26

Uppföljningen av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen (KU5)

Konstitutionsutskottet beslutade att ge övriga utskott tillfälle att senast torsdagen den 10 november 2016 yttra sig över iakttagelserna i den promemoria som upprättats inom utskottet. Konstitutionsutskottet önskar särskilt följande redogörelser, kommentarer och bedömningar:

  • En kommentar om det samlade utfallet av genomförda subsidiaritetsprövningar på olika politikområden under 2015 jämfört med 2014 samt sedan Lissabonfördragets ikraftträdande.
  • En redogörelse för majoritetsförhållandena vid utskottets prövning av utkast till lagstiftningsakter under 2015.
  • En samlad bedömning av i vilken utsträckning utrymmet för nationella åtgärder på olika politikområden inom utskottets beredningsområde minskat till följd av utkast till lagstiftningsakter från EU som subsidiaritetsprövats av utskottet sedan Lissabonfördraget trädde i kraft samt hur den sammantagna utvecklingen på olika politikområden förhåller sig till upprätthållandet av subsidiaritetsprincipen.
  • En kommentar till kommissionens motiveringar avseende subsidiaritetsprincipen.
  • En redogörelse för i vilken utsträckning utskottet har gjort en proportionalitetsbedömning inom ramen för subsidiaritetsprövningen av utkast till lagstiftningsakter.
  • En kommentar om i vilken utsträckning utskottet använder sig av IPEX eller kontakter med riksdagens representant vid EU:s institutioner för inhämtande och utlämnande av information.
  • Kommentarer i övrigt om hur utskottet anser att subsidiaritetsprövningarna fungerar och eventuella förslag eller önskemål till förbättringar.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§ 27

Gemensam ram för att motverka hybridhot (KU2y)

Utskottet fortsatte behandlingen av frågan om yttrande till försvarsutskottet över meddelande från kommissionens och Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhets politik, JOIN(2016) 18.

Ärendet bordlades.

§ 28

Granskning av regeringen

Se särskilt protokoll 2016/17:1.

§ 29

Övrig fråga

SD-ledamöterna tog upp frågan om översyn av Riksdagens ombudsmän.

Frågan bordlades.

Vid protokollet

Justerat 2016-09-29

Björn von Sydow



KONSTITUTIONSUTSKOTTET

(Kompletteringsval 2016-09-12)

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1

till protokoll

2016/17:1

§ 1-3

§ 4-20

§21-25

§26-29

§

§

§

LEDAMÖTER

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

Andreas Norlén (M) ordf.

X

X

X

X

Björn von Sydow (S) v. ordf.

X

X

X

X

Hans Ekström (S)

X

X

X

X

Annicka Engblom (M)

X

Veronica Lindholm (S)

X

X

X

X

Jonas Millard (SD)

X

X

X

X

Maria Abrahamsson (M)

X

X

X

X

Jonas Gunnarsson (S)

X

X

X

X

Per-Ingvar Johnsson (C)

X

X

X

X

Agneta Börjesson (MP)

X

X

X

X

Patrick Reslow (M)

X

X

X

X

Emanuel Öz (S)

X

O

X

X

Fredrik Eriksson (SD)

X

X

X

X

Tina Acketoft (L)

X

X

X

X

Mia Sydow Mölleby (V)

X

X

X

X

Tuve Skånberg (KD)

X

X

X

X

Laila Naraghi (S)

X

X

X

X

SUPPLEANTER

Berit Högman (S)

O

X

O

Lisbeth Sundén Andersson (M)

O

X

X

X

Per-Arne Håkansson (S)

Marta Obminska (M)

O

O

O

O

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Olle Felten (SD)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Petter Löberg (S)

Johan Hedin (C)

Jonas Eriksson (MP)

Göran Pettersson (M)

Lawen Redar (S)

Magnus Persson (SD)

Allan Widman (L)

Ali Esbati (V)

Lars-Axel Nordell (KD)

Suzanne Svensson (S)

Roger Hedlund (SD)

Oscar Sjöstedt (SD)

Rasmus Ling (MP)

Nooshi Dadgostar (V)

Caroline Szyber (KD)

Carin Jämtin (S)

Birgitta Ohlsson (L)

Vakant

Ida Karkiainen (S)

Erik Andersson (M)

N = Närvarande

x = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

o = ledamöter som härutöver har varit närvarande

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.