Protokoll utskottssammanträde 2016/17:11

Utskottens protokollJustitieutskottets protokoll 2016/17:11

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

RIKSDAGEN

JUSTITIEUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2016/17:11

DATUM

2016-12-06

TID

11.00-11.25

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Förslag till direktiv om bekämpning genom straffrättsliga bestämmelser av bedrägerier som riktar sig mot unionens finansiella intressen

Utskottet överlade med statssekreterare Catharina Espmark, Justitiedepartementet, med medarbetare om förslaget till direktiv om bekämpning genom straffrättsliga bestämmelser av bedrägerier som riktar sig mot unionens finansiella intressen, KOM(2012) 363.

Underlaget utgjordes av Regeringskansliets promemoria Överläggning med justitieutskottet den 6 december 2016 – Förslag till direktiv om bekämpning genom straffrättsliga bestämmelser av bedrägerier som riktar sig mot unionens finansiella intressen (SEFI-direktivet, även kallat PIF-direktivet) (dnr. 743-2016/17). Regeringens förslag till svensk ståndpunkt framgick av promemorian.

Företrädarna för S, M, MP, C, V och KD ställde sig bakom regeringens ståndpunkt men ansåg att den bör förtydligas. Det bör tydligt framgå att beskattningsrätten även i fortsättningen är en nationell angelägenhet. Det bör även anges att Sverige tills vidare har valt att stå utanför samarbetet kring den Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo).

Företrädarna för SD anmälde följande avvikande mening: Vi anser att förslaget är alltför långtgående och därmed strider mot subsidiaritetsprincipen. Momsbedrägerier bör överhuvudtaget inte omfattas av direktivet. Bedrägerier mot och korruption inom EU:s institutioner bör motverkas genom organisationsförändringar och ändrade rutiner inom institutionerna själva, inte genom harmonisering av medlemsstaternas bedrägeribrottslagstiftning.

Efter kompletteringen har den svenska ståndpunkten följande lydelse:

Sveriges övergripande inställning till direktivförslaget i dess helhet har varit att vi välkomnar en översyn av möjligheterna att mer effek-tivt bekämpa brott mot EU:s finansiella intressen.

Det kompromissförslag som ordförandeskapet nu har lagt fram inne-fattar synnerligen allvarliga momsbedrägerier (ett gränsvärde på un-dandragen mervärdesskatt om minst 10 miljoner euro) vilka är gräns-överskridande. I jämförelse med tidigare förslag är den nya texten tydligare avgränsad. Förslaget innebär även en klart mer begränsad reglering av momsbedrägerier än vad som följer av SEFI-konventionen såsom den uttolkats av EU-domstolen.

Det är angeläget med ett effektivt bekämpande av momsbedrägerier, särskilt de omfattande och allvarliga så kallade karusellbedrägerier-na. Med hänsyn till att det här är ett straffrättsligt direktiv och att den föreslagna befogenheten i direktivet endast omfattar allvarliga och gränsöverskridande momsbedrägerier kan Sverige acceptera för-slaget. Denna ståndpunkt påverkar inte Sveriges inställning att den nationella beskattningsrätten måste respekteras eller den omstän-digheten att skattefrågor inom EU ska beslutas med enhällighet.

Sverige kan därför godta att gränsöverskridande momsbedrägerier med en total skada om minst 10 miljoner euro omfattas av direktivet, allt i enlighet med aktuellt kompromissförslag. Sverige kan även i övrigt godta direktivet.

Sveriges vidhåller sin tidigare intagna ståndpunkt om att tills vidare välja att stå utanför samarbetet kring den europeiska åklagarmyn-digheten, Eppo, och därmed rösta nej till det förslaget.

§ 2

Nästa sammanträde

Torsdagen den 8 december 2016 kl. 10.00.

Vid protokollet

Stina Nordström

Justeras den 8 december 2016

Beatrice Ask



JUSTITIEUTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1

till protokoll

2016/17:11

§ 1-2

§

§

§

§

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

LEDAMÖTER

Beatrice Ask (M), ordf.

X

Annika Hirvonen Falk (MP),

vice ordf.

X

Helene Petersson (S)

X

Elin Lundgren (S)

X

Krister Hammarbergh (M)

X

Arhe Hamednaca (S)

-

Kent Ekeroth (SD)

-

Anti Avsan (M)

-

Susanne Eberstein (S)

X

Johan Hedin (C)

X

Anders Hansson (M)

X

Petter Löberg (S)

X

Adam Marttinen (SD)

X

Roger Haddad (L)

-

Linda Snecker (V)

X

Andreas Carlson (KD)

X

Lawen Redar (S)

X

SUPPLEANTER

Sanne Lennström (S)

X

Pål Jonson (M)

O

Krister Örnfjäder (S)

Ellen Juntti (M)

X

Carina Ohlsson (S)

Richard Jomshof (SD)

Mikael Cederbratt (M)

Mattias Jonsson (S)

Rickard Nordin (C)

Stefan Nilsson (MP)

Tina Ghasemi (M)

Emanuel Öz (S)

Björn Söder (SD)

X

Christina Örnebjär (L)

Hans Linde (V)

Caroline Szyber (KD)

Rikard Larsson (S)

Stefan Jakobsson (SD)

Runar Filper (SD)

Agneta Börjesson (MP)

Jens Holm (V)

Tuve Skånberg (KD)

Robert Hannah (L)

Said Abdu (L)

Agneta Gille (S)

Magnus Oscarsson (KD)

Stefan Svanström (KD)

N = Närvarande

x = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

o = ledamöter som har varit närvarande Förteckningen uppdat. 2016-10-18

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.