Till innehåll på sidan

Utlåtande med anledning av kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension, KOM(2011) 424

Utlåtande 2011/12:MJU7

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
30 november 2011

Utskottens utlåtanden

Utskotten kan granska meddelanden från EU:s institutioner. Ofta handlar det om så kallade strategiska dokument från EU-kommissionen som kan vara idédokument, diskussionsunderlag och långsiktiga planer för kommande lagstiftning. När ett utskott har granskat ett sådant meddelande skriver det ett utlåtande till kammaren om granskningen.

Utskotten gör också subsidiaritetsprövningar av EU-förslag. De ska då bedöma om ett beslut bör fattas på EU-nivå eller av på nationell nivå. Om utskottet anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen skriver det ett utlåtande. 

Hela betänkandet

Beslut

EU måste föregå med gott exempel inom den globala fiskeripolitiken (MJU7)

Miljö- och jordbruksutskottet har granskat EU-kommissionens dokument om EU:s globala fiskeripolitik. Kommissionen strävar efter att uppnå ett hållbart utnyttjande av fiskbestånden på global nivå till 2015 och att bidra till en mer ansvarsfull förvaltning av det internationella fisket. Utskottet stödjer detta men anser att det vore en bra början om EU föregår med gott exempel i dessa sammanhang. För att vara trovärdig måste EU:s egen fiskeripolitik förbättras, både internt och externt. Utskottet är positivt till många av de reformer som EU-kommissionen redogör för i sitt dokument. Det framför dock viss kritik när det gäller EU:s partnerskapsavtal med tredjeländer på fiskeriområdet. Utskottet anser att det inte blir trovärdigt när kommissionen talar om att fiske bedrivs på överskottsresurser utan att veta hur stora bestånden är eller vilka andra länder som fiskar i samma vatten. Det framhåller också att det måste finnas offentliga utvärderingar att tillgå för att ta reda på om de villkor som EU ställer för samarbete med tredjeländer uppfylls. Vidare vill utskottet att fisketillträdesrättigheterna ska bekostas av fiskefartygens ägare och inte EU. Det är viktigt att EU bidrar med ekonomiskt stöd och kunskaper för att hjälpa de länder som man har ingått avtal med men EU måste också ställa vissa krav som motprestation. Riksdagen beslutade att avsluta ärendet. Därefter skickades utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.
Utskottets förslag till beslut
Utlåtandet läggs till handlingarna
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag

Information kommer

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2011-10-27
Justering: 2011-11-17
Trycklov till Gotab och webb: 2011-11-22
Trycklov: 2011-11-22
Utlåtande 2011/12:MJU7

Alla beredningar i utskottet

2011-09-22, 2011-10-13, 2011-10-27

EU måste föregå med gott exempel inom den globala fiskeripolitiken (MJU7)

Miljö- och jordbruksutskottet har granskat EU-kommissionens dokument om EU:s globala fiskeripolitik. Kommissionen strävar efter att uppnå ett hållbart utnyttjande av fiskbestånden på global nivå till 2015 och att bidra till en mer ansvarsfull förvaltning av det internationella fisket. Utskottet stödjer detta men anser att det vore en bra början om EU föregår med gott exempel i dessa sammanhang. För att vara trovärdig måste EU:s egen fiskeripolitik förbättras, både internt och externt.

Utskottet är positivt till många av de reformer som EU-kommissionen redogör för i sitt dokument. Det framför dock viss kritik när det gäller EU:s partnerskapsavtal med tredjeländer på fiskeriområdet. Utskottet anser att det inte blir trovärdigt när kommissionen talar om att fiske bedrivs på överskottsresurser utan att veta hur stora bestånden är eller vilka andra länder som fiskar i samma vatten. Det framhåller också att det måste finnas offentliga utvärderingar att tillgå för att ta reda på om de villkor som EU ställer för samarbete med tredjeländer uppfylls.

Vidare vill utskottet att fisketillträdesrättigheterna ska bekostas av fiskefartygens ägare och inte EU. Det är viktigt att EU bidrar med ekonomiskt stöd och kunskaper för att hjälpa de länder som man har ingått avtal med men EU måste också ställa vissa krav som motprestation.

Utskottet föreslår att riksdagen beslutar att avsluta ärendet för att därefter skicka utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2011-11-30

Beslut, Genomförd

Beslut: 2011-11-30
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1
Stillbild från Beslut: Utlåtande med anledning av kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension, KOM(2011) 424, Beslut

Beslut: Utlåtande med anledning av kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension, KOM(2011) 424

Webb-tv: Beslut

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser

    Förslagspunkter och beslut i kammaren

    1. Kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension

      Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

      Beslut:

      Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

      Utskottets förslag:
      Riksdagen lägger utlåtandet till handlingarna.