Till innehåll på sidan

Subsidiaritetsprövning av förslag till förordning om ändring av förordning om kreditvärderingsinstitut

Utlåtande 2011/12:FiU34

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
18 januari 2012

Utskottens utlåtanden

Utskotten kan granska meddelanden från EU:s institutioner. Ofta handlar det om så kallade strategiska dokument från EU-kommissionen som kan vara idédokument, diskussionsunderlag och långsiktiga planer för kommande lagstiftning. När ett utskott har granskat ett sådant meddelande skriver det ett utlåtande till kammaren om granskningen.

Utskotten gör också subsidiaritetsprövningar av EU-förslag. De ska då bedöma om ett beslut bör fattas på EU-nivå eller av på nationell nivå. Om utskottet anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen skriver det ett utlåtande. 

Hela betänkandet

Beslut

Riksdagen kritiserar EU-förslag om skadeståndsansvar för kreditvärderingsinstitut (FiU34)

EU-kommissionens föreslår skärpta regler för kreditvärderingsinstitut och användningen av kreditbetyg. Finansutskottet har granskat förslaget utifrån EU:s subsidiaritetsprincip och anser att den del av förslaget som handlar om skadeståndsansvar för kreditvärderingsinstitut strider mot principen. Enligt subsidiaritetsprincipen ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt.

EU-kommissionen föreslår att kreditvärderingsinstituten ska ha samma rättsliga ansvar gentemot investerare i hela EU. Om ett kreditvärderingsinstitut brutit mot EU:s regler på ett sätt som påverkar kreditbetygen, och på det sättet orsakar skada för en investerare som förlitat sig på ett tidigare kreditbetyg, ska investeraren kunna kräva skadestånd av institutet i nationell domstol. Utskottet konstaterar att det i dag är möjligt för EU-länderna att själva reglera kreditvärderingsinstitutens civilrättsliga ansvar i enlighet med landets övriga lagar. Den här handlingsfriheten är nödvändig med tanke på att regelverken kring skadestånd ser olika ut i olika EU-länder, anser utskottet.

Riksdagen sa ja till utskottets förslag och skickade ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, Europeiska rådets och EU-kommissionens ordförande.

I övrigt välkomnar utskottet EU-kommissionens arbete. Man konstaterar bland annat att det är viktigt att EU uppfyller sina åtaganden gentemot G20-gruppen när det gäller åtgärder för att minska övertron på kreditbetyg.

Utskottets förslag till beslut
Riksdagen beslutar att avlämna ett motiverat yttrande.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag

Information kommer

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2011-12-15
Trycklov till Gotab och webb: 2012-01-17
Trycklov: 2012-01-17
Justering: 2012-01-17
Utlåtande 2011/12:FiU34

Alla beredningar i utskottet

2011-12-13, 2011-12-15

Finansutskottet kritiserar EU-förslag om skadeståndsansvar för kreditvärderingsinstitut (FiU34)

EU-kommissionens föreslår skärpta regler för kreditvärderingsinstitut och användningen av kreditbetyg. Finansutskottet har granskat förslaget utifrån EU:s subsidiaritetsprincip och anser att den del av förslaget som handlar om skadeståndsansvar för kreditvärderingsinstitut strider mot principen. Enligt subsidiaritetsprincipen ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt.

EU-kommissionen föreslår att kreditvärderingsinstituten ska ha samma rättsliga ansvar gentemot investerare i hela EU. Om ett kreditvärderingsinstitut brutit mot EU:s regler på ett sätt som påverkar kreditbetygen, och på det sättet orsakar skada för en investerare som förlitat sig på ett tidigare kreditbetyg, ska investeraren kunna kräva skadestånd av institutet i nationell domstol. Utskottet konstaterar att det i dag är möjligt för EU-länderna att själva reglera kreditvärderingsinstitutens civilrättsliga ansvar i enlighet med landets övriga lagar. Den här handlingsfriheten är nödvändig med tanke på att regelverken kring skadestånd ser olika ut i olika EU-länder, anser utskottet. Utskottet föreslår att riksdagen skickar ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, Europeiska rådets och EU-kommissionens ordförande.

I övrigt välkomnar utskottet EU-kommissionens arbete. Man konstaterar bland annat att det är viktigt att EU uppfyller sina åtaganden gentemot G20-gruppen när det gäller åtgärder för att minska övertron på kreditbetyg.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2012-01-18

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 134 Jörgen Andersson (M)
Fru talman! Det är ett enigt utskott som beslutat lämna en subsidiaritetsinvändning och därtill ett motiverat yttrande angående förslag till ny förordning om kreditvärderingsinstitut, så som kommissionens förslag nu är utformat. Det kommer således inte att bli någon debatt, men det kan vara intressant att kort beskriva ärendet i alla fall. Subsidiaritetsprincipen anger att EU ska vidta en åtgärd endast om och i den mån som målen bäst kan nås genom åtgärder på unionsnivå. Därtill föreskriver proportionalitetsprincipen att åtgärderna inte ska gå utöver vad som är nödvändigt för att nå de uppställda målen. Det är viktigt att säga att det inte är sakfrågan vi hanterar i det här ärendet, utan det är en subsidiaritetsprövning. Den kan dock inte göras utan att vi granskar sakfrågan för att kunna göra en riktig bedömning. Låt mig därför börja med att säga att utskottet välkomnar kommissionens arbete med att försöka stärka regelverket omkring kreditvärderingsinstitut och användningen av kreditbetyg samt att kvaliteten ökar inom detta område. På en väl fungerande finansmarknad är det viktigt att kreditvärderingsinstituten fungerar och att kreditbetygen är trovärdiga. Finans- och skuldkriser har tydligt visat att det funnits problem på det här området, och därför är det viktigt att fortsätta arbetet med att komma till rätta med de problem som finns. Utskottets uppgift har varit att bedöma på vilken nivå detta bäst görs, och i det stora hela är detta en global verksamhet som inte begränsas av några nationsgränser varför mycket av detta arbete lämpar sig bäst på EU-nivå och på global nivå. Vår bedömning är dock att kommissionens förslag i vissa delar går för långt för att man ska uppnå målen på bästa sätt och att vissa åtgärder i stället riskerar att försämra marknadens funktionssätt. Särskilt gäller det i de delar som rör ett harmoniserat civilrättsligt ansvar, och det är det som är motivet till vår invändning och vårt motiverade yttrande. Den nu gällande förordningen gör det möjligt för varje land att reglera det civilrättsliga ansvaret i enlighet med respektive lands rättsordning i övrigt, och vi anser att det är en handlingsfrihet som är helt nödvändig även i framtiden. De skadeståndsrättsliga regelverken ser olika ut i olika medlemsländer, och därför uppstår både principiella och praktiska problem med en långtgående harmonisering i denna del. Fru talman! Enligt utskottets mening skulle detta innebära att målen inte bäst nås genom åtgärder på unionsnivå, så som kommissionens förslag nu är utformat i dessa delar. Det ger därför grund till en subsidiaritetsinvändning enligt utskottets mening. Med andra ord anser inte utskottet att förslaget i dess nuvarande utformning är förenligt med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna. Jag vill därför yrka bifall till utskottets förslag till beslut.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2012-01-18
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1
Stillbild från Beslut: Subsidiaritetsprövning av förslag till förordning om ändring av förordning om kreditvärderingsinstitut, Beslut

Beslut: Subsidiaritetsprövning av förslag till förordning om ändring av förordning om kreditvärderingsinstitut

Webb-tv: Beslut

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Subsidiaritetsprövning av förslag till förordning om ändring av förordning om kreditvärderingsinstitut

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen beslutar att avge ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, rådets och kommissionens ordförande med den lydelse som anges i bilaga 2.