Till innehåll på sidan

Ytterligare svenskt ekonomiskt stöd till EU:s räddningsfond

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2501 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2021/01607 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2501 av Björn Söder (SD)
Ytterligare svenskt ekonomiskt stöd till EU:s räddningsfond

Björn Söder har frågat mig om jag har för avsikt att föreslå att ytterligare skattemedel ska gå till EU:s räddningsfond samt vad jag har för inställning till den franska Europaministern Clément Beaunes uttalande kring att räddningsfonden sannolikt behöver fördubblas.

Utöver omfattande och allvarliga hälso- och sociala konsekvenser har covid-19-pandemin inneburit en mycket stor påfrestning för världsekonomin. Regeringen anser att det huvudsakliga ansvaret för den finanspolitiska hanteringen av denna påfrestning vilar på länderna själva. EU:s medlemsländer har dock enats om att etablera ett återhämtningsinstrument.

EU:s återhämtningsinstrument, Next Generation EU, uppgår till maximalt 750 miljarder euro i 2018 års priser. Jag delar inte Clément Beaunes analys att återhämtningsinstrumentets storlek behöver utökas.

Stockholm den 21 april 2021

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2020/21:2501 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-04-13)

Fråga 2020/21:2501 Ytterligare svenskt ekonomiskt stöd till EU:s räddningsfond

av Björn Söder (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Nyligen beslutade Sverige, med stöd från samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, att skicka 150 miljarder kronor från svenska skattebetalare till EU:s räddningsfond, den så kallade coronafonden.

Den ekonomiska skulden landar på våra barn och barnbarn. Mellan 2028 och 2058 kommer de att behöva betala tillbaka fem miljarder kronor varje år – pengar som hade kunnat användas till svensk välfärd, upprustning av vården och bättre villkor för våra pensionärer. I stället kommer svenska skattepengar att finansiera medborgarlön i Spanien och pensionssystem i Sydeuropa med mindre krav och generösa utbetalningar. Den spanska regeringen har redan nu i mars sagt ja till ett förslag med att testa att ta bort en arbetsdag i veckan. Det blir givetvis svenska skattebetalare som är med och indirekt finansierar detta då pengarna ur coronafonden lösgör andra medel till sådana här projekt.

Nu höjs röster om att coronafondens 750 miljarder euro, av vilka svenska skattebetalare alltså är med och bidrar med 150 miljarder kronor, inte räcker. Den franske Europaministern Clément Beaune säger i en intervju i tv-kanalen LCI att man sannolikt skulle behöva fördubbla räddningsfonden. ”Den ekonomiska responsen måste vara mer ambitiös”, säger han.

Av denna anledning vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Har ministern för avsikt att föreslå att ytterligare svenska skattemedel går till EU:s räddningsfond, eller vad är ministerns inställning till den franske Europaministerns uttalande​?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.