Till innehåll på sidan

Vindkraft i det svenska fjällandskapet

Svar på skriftlig fråga 2015/16:872 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr M2016/00579/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:872 av Cassandra Sundin (SD) Vindkraft i det svenska fjällandskapet

Cassandra Sundin har frågat mig vad regeringen tänker göra för att förhindra negativ miljöpåverkan från vindkraftverk i de svenska fjällen.

Sverige behöver säker och tillförlitlig energiförsörjning som skapar möjligheter att kostnadseffektivt möta Sveriges högt ställda miljö- och klimatpolitiska ambitioner. Vindkraften har kommit att spela en allt större roll i det svenska elsystemet, inte minst för att minska beroendet av vattenkraft och kärnkraft. För 15 års sedan bidrog vindkraften marginellt till elproduktionen och i dag är den Sveriges tredje största kraftslag efter vattenkraft och kärnkraft. De senaste tolv månaderna har drygt 16 TWh el producerats från vindkraft, vilket motsvarar nästan
10 % av elproduktionen. Den snabba utbyggnaden har framförallt främjats av de incitament som ges av det svensk-norska gemensamma elcertifikatsystemet. Riksdagen beslutade 2015 om höjning av det nationella finansieringsmålet i elcertifikatsystemet till 30 TWh från år 2002 till år 2020, i enlighet med regeringens förslag.

Den svenska fjällvärlden hotas främst av den pågående klimatföränd-ringen men exploatering av bl.a. oförsiktigt lokaliserad vindkraft och gruvindustri utgör också potentiella hot. Naturvårdsverket bedömer att exploateringstrycket från vindkraft har minskat i fjällområdet, jämfört med situationen för några år sen. Det beror främst på att vindkraftverken på senare år blivit så höga att de kan byggas i skogsområden och att goda vindresurser därmed kan nyttiggöras. Exploatörerna kan alltså i dag planera vindkraftverken på höjdområden utanför fjällområdet. Det är därför angeläget att arbetet med fysisk planering för vindkraft fortsätter.

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag lämnat förslag på åtgärder för att miljökvalitetsmålet Storslagen Fjällmiljö ska nås. Verket föreslår insatser för områden med särskilda betesbehov, för särskilt värdefull natur, för kulturmiljövärden samt för bättre ledsystem. Förslagen syftar till att bidra till biologisk mångfald, förbättrade upplevelsevärden för människor och förbättrad kunskap om fjällområdets natur- och kulturmiljövärden. Regeringen bereder nu förslagen som ska bidra till
att miljökvalitetsmålet Storslagen Fjällmiljö nås.

Stockholm den 9 mars 2016

Åsa Romson

Skriftlig fråga 2015/16:872 av Cassandra Sundin (SD) (Besvarad 2016-02-25)

Fråga 2015/16:872 Vindkraft i det svenska fjällandskapet

av Cassandra Sundin (SD)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Vindkraftsparker i fjällområden blir allt vanligare i dag. Det handlar om flertalet kraftverk inom samma område med höjdryggar som går hundratals meter upp, vilket medför att verken i alla väderstreck syns väldigt långt. Detta innebär att landskapsbilden går från orörd och storslagen fjällmiljö till industripark.

Därtill finns det fall där ljudnivåerna överskrider rekommendationerna, och där hindersbelysningen som verken utrustas med medför blinkande rött ljus under skymning, gryning och mörker och blinkande högintensivt vitt ljus dygnet runt.

Den storslagna naturen, utsikten, tystnaden och orördheten kommer att upphöra att existera. Att kalla byggande av industrianläggningar i de få delarna av orörd natur vi har kvar för miljövänligt är helt obefogat och ger en felaktig bild av de faktiska negativa effekter på miljön som följer.

Det finns flera fall där inventeringarna som gjorts under tillståndsprocessen inte varit tillräckliga, ett exempel är Munkflohögen där man först när lokalbefolkningen grep in hittade örn.

Att bygga en vindpark mitt i ett storslaget och vidsträckt landskap med orörd vildmark är inte på något sätt försvarbart då det kommer att påverka många människor under många år.

Man undandrar många möjligheter till framtida utveckling inom turism, friluftsliv och rekreation. Det innebär även en stor förlust för dem som bor där eller besöker området i dag. Trafik, med därtill hörande handel, kommer att minska och utvecklingen kommer att stanna av. Inte minst medför det också stor problematik kring samernas renbetesområden. Dessutom får hela kartan för fjällturism ritas om.

Min fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson är därför:

Vad avser ministern och regeringen att göra för att förhindra den negativa miljöpåverkan som vindkraftverk i de svenska fjällen har?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.